Putin are o singura arma: arama nucleara.


Ni se pare ca razboiul a inceput deodata pentru ca ne-am dezobnisnuit de ideea de razboi. Razboaiele cu care sintem obisnuiti astazi se petrec pe XBox si pe Playstation. Sint razboiaele din Age of Empires. Sau se petrec in Africa. Sau in Orientul Mijlociu. Razboiele cu care sintem obisnuiti se petrec la televizor. In filme premiate la Oskar. Le consumam cu bere si popcorn si mici.

Razboaiele moderne ne amuza si incinta si sint un mod de petrecere a timpului liber – din care avem din ce in ce mai mult.

Razboaiele reale sint insa cu totul altceva si Ucraina e in situatia sa ne reaminteasca asta. Si stati, inca sintem in faza romantica. In faza in care sintem spectatori si avem in plus sansa sa fim si buni samariteni.

Mai e o diferenta, o mare diferenta fata de tot ce am vazut pina acum in materie de razboi. Acesta e un razboi dintr-o categorie aparte; categoria: arma nucleara ca baza a invadarii unor teritorii vecine.

Singura arma pe care o are Putin este arma nucleara. Evolutia razboiului cu Ucraina arata asta. Armata lui ar fi fost deja invinsa si razboiul terminat fara frica ca intr-un acces de dementa Putin ar putea rade tot pamintul.

Nu vad solutii armate pentru acest conflict. Nimeni nu se poate bate cu arma nucleara. Am ajuns in situatia in care tarile care detin astfel de arme, pot practic face ce vor. Nimic nu poate rezolva acest conflict in afara unei schimbari in mentalitate, a unei schimbari a Rusiei din interior.

Va trebui sa gasim alte metode prin care sa convingem guvernele lumii sa distruga arsenalele nucleare. Protestele si protestatarii pasnici au intrat intr-un fel de derizoriu. Inaintea acestui razboi, daca cineva s-ar fi dus in Piata Universitatii in Bucuresti sa protesteze impotriva armelor nucleare, ar fi fost cel putin ignorat si posibil si batjocorit de trecatori.

Complezenta, apatia morala, lenea, indulgenta noastra ne-au adus aici. Netflix & chill. Sa nu cumva sa ne duca si mai departe.

Ma rog, ce voiam sa va spun este ca singura arma pe care o are Putin este arma nucleara. Fara nucleara, ar fi acum cu o halba de poloniu in fata.

Un gând despre „Putin are o singura arma: arama nucleara.

  1. Mai are alta arma cu care a lovit deja masiv. Propaganda. Propriul lui popor nu are habar de ce se întâmplă, pe lângă o grămadă de tembeli din restul lumii care nu cred nici cu evidențele sub nas.

Lasă un comentariu