in trecere, despre colonialism si sclavagism


Nu stiu cum se face ca, in ultima vreme, cind se vorbeste despre colonialism in lumea civilizata, colonialismul suna a fi numai alb si cumva, numai crestin. La fel si despre sclavagism: pare ca numai albii i-au inrobit pe negrii (afro-americani? cum e politic corect la noi?), albii crestini si mai ales americani. Daca ai asculta discutii moderne despe sclavagism si colonialism, fara sa ai niciun fel de cunostinte despre istoria omenirii, asa ar parea.

Nu inteleg cum se pot purta discutii intre oameni teoretic ‘civilizati’, in care mema alb-suprematista, si pretentia de a fi un woke snowflake sterg orice fel de simt al echilibrului; orice logica, orice capacitate reala de analiza.

Nu am vazut deocamdata aproape nicio referire in astfel de discutii la colonialismul practicat de imperiul otoman, la sutele de batalii pe care balcanii le-au avut cu turcii, la sutele de ani in care balcanii au fost ori in vasalitate ori un fel de libertate platita intre doua razboaie. Nu aud si nu vad referinte la colonialismul japonez, ca sa dau doar doua exemple, desi sint mult, mult mai multe.

Sclavagismul nu s-a nascut in America si nu are doar dimensiunea alb-negru. Sclavia, daca te iei dupa istorie, sau, daca vrei, dupa texte vechi religioase, (Biblie, dar nu numai), s-a nascut o data cu omenirea. Au existat si exista multe forme de sclavie, de inrobire, de legare de pamint; sau sisteme extrem de discriminatorii bazate pe caste sau culoarea pielii. Scalavagismul a existat si exista pe toate continentele intr-o forma sau alta, si oameni de toate rasele si culorile au inrobit si exploatat oameni de toate rasele si culorile.

Sintem toti foarte impresionati de povestea atrocitatilor si genocidului congolez, datorat regelui Leopold al II-lea dar parca nu le masuram cu aceeasi masura cu care masuram genocidul din Rwanda, din anii ’90, sau genocidurile cu tema comunista din Asia.

Nu vom eradica sclavagismul si colonialismul daca il denuntam numai pe cel alb, crestin, atita timp cit orase moderne ca Dubai se construiesc si functioneaza cu un fel de sclavi adusi din Africa, fapte despre care, desigur nu avem voie sa vorbim

Un gând despre „in trecere, despre colonialism si sclavagism

  1. n-am mai scris aci de la articolul ala cu rusii…
    pai e normal sa comentez despre ce e azi si despre aia care sunt la butoane si fac si dreg, decat sa ma refer la egiptul antic sau imperiul otoman. aia o fac la ora de istorie…
    iar cand aud pretentiile astora mari cu anticoruptia mi se urca zaharul. e cumva pe principiul noi am furat, acum vine domnia legii sa consfinteasca lucrul bine facut.
    p.s.
    apropo de belgia…pai cand vezi statuia lui leopold cel mare si cazi in fund de admiratie, de ce nu o lasi si pe aia a lui hitler sau stalin!?

Lasă un comentariu