fimul de la Colectiv – toti sintem de vina


Am vazut filmul de la Colectiv. Ala de-a iesit pe Libertatea. Pe citeva ecrane din mintea mea se derulau simultan urmatoarele filme: soc si fascinatie la vederea imaginilor, groaza si mila pentru victime si familiile si prietenii victimelor (imi inchipuiam parintii si fratii si surorile si prietenii vazind filmul si urlind), greata la anticiparea unor reactii publice.

 1. daca sinteti legati sufleteste de victimele de la Colectiv poate ar fi mai bine sa nu vedeti imaginile, cel putin nu imediat.
 2. de unde atita uimire, ce v-ati inchipuit? Ca la Colectiv institutiile statului au actionat bine si la Caracal prost? TOATE institutiile sint populate de oameni si guvernate de legi scrise si nescrise, noi sintem oameni, deci toate institutiile din tara asta sint de fapt masura nivelului organizatoric in care traim. Masura eficientei NOASTRE. Pe ici pe colo e mai bine sau mai rau, dar per total media e aceeasi si se masoara in aceleasi cuvinte: dezorganizare, risipa, coruptie, neprofesionalism, lipsa empatiei pentru public, ineficienta, dezastru.
 3. institutiile, cum s-au purtat institutiile, cita delasare, vai… dar nu e nimeni sa duca discutia asta mai departe? cit ne mai cramponam in vaicareli din astea inflamatoare? cum facem institutiile, toate, sa mearga mai bine? cum le reformam? cum reformam romania in general? ah. vai, institutiile, cum s-au purtat institutiile. institutiile s-au purtat la nivelu oamanilor angajati acolo, DA, MA REPET. cine i-a angajat pe aia acolo daca habar n-au sau sint ineficienti? si de ce?
 4. da de cazul Caracal mai discutati sau ati si uitat deja? institutiile, vai, institutiile…
 5. hai sa nu mai spunem institutiile, sa spunem oamenii, poate asa trecem din fantastic in real.
 6. apropo, aveti asigurare la casa? ca la cutremur nici atit ca la colectiv n-o sa se intimple.
 7. degeaba va ginditi ca noi n-avem nicio vina, ci doar ‘ei’ un grup rareori identificat, citeodata asociat cu psd-ciuma-rosie, alta data cu comunistii au o vina. TOTI SINTEM DE VINA. ati votat? v-ati implicat social? v-ati asociat cu altii in incercarea voastra de a face din rau bine? NU? sinteti mai vinovati ca cei care au incercat, chiar si daca n-au reusit nimic.
 8. nu stiu de ce tot asteptam sa ni se ‘intimple’, sa ni se dea ‘o tara ca afara’. adica… cine sa ne faca noua o tara ca afara? si noi ce facem in timpul ala, sau cum?
 9. nici nu mai vreau o tara ca afara. vreau o tara buna pentru noi, facuta pentru dorintele si nevoile noastre.
 10. da, posibil sa fi aruncat cineva filmul acum in atentia noastra ca s-o impiedice pe dancila, pe ponta… si ce? si asta va uimeste? de ani de zile discutam despre felul in care se maipuleaza prin presa, am facut ceva sa fie mai putina manipulare?
 11. daca vine miine USR la guvernare, sau bbr, sau lelere sau cine vreti voi si apare o noua situatie ca la colectiv reactiile vor fi la nivelul institutiilor asa cum sint ele la momentul ala. USR sau orice minunat perfect nou partid nu va schimba nimic fara o schimbare masiva si profunda de mentalitate la nivel national.
 12. o sa-l linsati de-acu’ pe ala de-a zis in film ‘lasa-i acolo in p**l mea!’? pai de ce? nu traiti in romania? nu sinteti atenti niciodata la cum va exprimati chiar voi si cum vorbeste lumea din jurul vostru? ia iesiti 10 minute pe o strada mai aglomerata si ascultati lumea din jurul vostru. cite p**a mea ati auzit in 10 minute? ce, ca ala trebuia sa se controleze ca era asa o situatie ingrozitoare? nu se controleaza nimeni intr-o situatie ingrozitoare, toti cadem la nivelul cel mai de jos al educatiei si pregatirii noastre intr-o situatie noua, socanta, surprinzatoare. inainte sa-l terminati public pe ala de umbla cu aia-n gura in fata la colectiv, mai trebuie aflat daca nu cumva voia sa spuna ca in momentul ala poate e mai bine ca ei sa se concentreze pe vii, nu pe cei deja morti. adica fiti rationali voi si la inaltimea asteptarilor pe care le aveti DE LA ALTII.
 13. da, in romania lumea in general se exprima oribil. in romania lumea injura la tot pasul, femei, barbati, copii, ‘ce p**a mea’ e mai frecvent ca te rog sau multumesc; vocile noastre sint stridente si latratoare, ascultati-va cind vorbiti. sint mult mai constienta de asta de cind locuiesc in strainatate. cind ma duc in romania ma zgirie pe urechi. facem ceva sa schimbam asta? sau numai vaicareli fara rost?
 14. da, n-aveau nici targi. ce facem? cum se poate repara problema asta?
 15. DEZORGANIZARE, DEZUMANIZARE, HAOS… etichete stim sa punem, si sa varsam toate emotiile intr-un mod foarte elocvent. asta n-a tinut loc niciodata de solutii. ce facem pe mai departe?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s