Londra (#brexit 2)


Cind m-am mutat in East Ham, la Londra, la inceputul acestui an, prin februarie, stiam deja ca Londra nu mai e o capitala locuita majoritar de englezi inalti, blonzi si cu ochi albastri, politicosi, rezervati si plini de glume seci. Stiam din auzite ca urmasii lui celor care au redactat Magna Carta acum vreo 1000 de ani, urmașii lui Newton, Shakespeare, Henry al VIII-lea, ai Elisabetei I, ai lui Wordsworth, James Cook, Jane Austen, urmașele sufragetelor, ale primelor infirmiere profesioniste, urmașii lui Churchill, urmasii tuturor celor care s-au jertfit pentru noi in cele doua razboaie mondiale ale secolului trecut, urmasi de-ai lui Beatles, JK Rowling sau Benedict Cumberbatch nu prea mai locuiesc pe aici. Ma asteptam, deci, sa vad destul de putini englezi pe strazi, dar realitatea a fost peste asteptari.

13249409_10153643313193379_1785426164_n

Numarul englezilor/britanicilor din Newham, (si din East Ham implicit), se aproprie vertiginos de zero. (Ca sa va faceti o idee unde e East Ham, sigur, e in est, in estul cartierul Newham, de care n-ati auzit, dar poate ati auzit de echipa de fotbal West Ham United? Eh, echipa aia tocmai se muta din cartier pentru ca nu mai are pentru cine juca. Link aici ). Numarul albilor in general e in descrestere in Newham, cu toate ca emigrantii est europeni, si romanii printre ei, fac tot ce pot sa mai indrepte procentele. Iar crestinii sint mai mult o amintire; in general englezii se mindresc ca sint atei practicanti (sic), iar restul, chiar și noi, est europenii, sintem mai degraba un soi de crestini liberali, nu foarte dusi la biserica. De fapt, aceasta zona a Londrei, zona estica, (dar si altele despre care am mai putine date acum), este azi parțial musulmana, parțial hindu, populată de indieni, pakistanezi, afgani, srilankezi și alte citeva popoare ne-europene si necrestine.

Captură de ecran din 2016.05.15 la 11.06.16

Nu e plin numai de oameni de prin alte parti: e plin de alta cultura. Alte culturi. Culturi diferite de a noastra, culturi construite pe principii diferite, pe valori diferite. E plin de scoli islamice, de copilite imbrobodite in saci negri de la virste de 5, 6 ani, pentru că, nu-i asa, lui Dumnezeu ii e rusine sa vada fete de 6 ani imbracate occidental pe strada, și ele nu vor ajunge in rai daca nu se vor imbraca astfel, e plin de femei cu cirpe negre pe fata si barbati imbracati in camesoaie lungi pina la glezne, cu barbi lungi si ochi tulburi, care murmura rugaciuni de acasa pina la locul de rugaciune, sau le citesc din niste cartulii, poate ca sa nu fie tentati de vreo diavolita est europeana in tricou si jeansi mulati si sa-si piarda dintr-un ghinon stupid din asta locul lor din rai. In cartierul meu aproape toate bisericile crestine sint desfiintate iar cladirile lor sint inchiriate pentru alte activitati. Se va deschide in curind, insa, un imens templu hindus pe strada principala.

13231199_10153643308848379_645419213_n

Nu toata lumea vorbeste engleza, necesare sint alte limbi: tamil, hindi, urdu, iar daca vrei sa te angajezi la mine in cartier, ca femeie, s-ar putea sa ai niste surprize. Am intrebat eu la inceput de un post de fotograf, era un afis intr-o vitrina cum ca angajau unul, dar barbatii dinauntru aproape s-au bagat sub tejghea cind i-am trebat cu cine trebuie sa vorbesc despre jobul respectiv. Da, de frica. Femeile e diavoli, mai ales cind umbla asa, descoperite pe strada :)). La Primark, un magazin vestit de haine ieftine, tot personalul e musulman; ma tot stradui de cite ori ma duc pe acolo sa vad daca e angajata vreo femeie care nu poarta batic si inca n-am vazut.

Cam atit despre egalitatea de sanse britanica. Sau despre ce va fi ea, in curind, in viitor.

13219852_10153643313373379_93791222_n

Radacinile acestei situatii sint un mix de politici economice (niste solutii mai degraba proaste la imbatrinirea populatiei si viitoarea problema a fondurilor de pensii si a fondurilor de sanatate), niste sentimente de vinovatie mult, mult exacerbate, o nevoie poate reala de a improspata singele pe aceasta insula, plictiseala insularitatii si o mare lene in a gindi si judeca si actiona. In ultimii 25 de ani concepte generoase si frumoase ca toleranta, deschiderea culturala si ospitalitatea au fost rastalmacite intr-un mod care ajunge sa fie aproape grotesc si care, la ora asta sint convinsa, se va intoarce impotriva populatiei autohtone. Populatia autohtona din aceste insule e invatata de zeci de ani de zile sa nu gindeasca, sa nu-si mai foloseste discernamintul, este deposedata de toate valorile si principiile care au adus-o aici si convinsa in fiecare zi ca nu trebuie sa mai judece pe nimeni si nimic. Aceasta populatie pusa deodata in fata une crize deja evidente, crede acum ca va rezolva problema asta prin #brexit (care-i o alta tentativa de spalare pe creieri pentru bani, exclusiv pentru bani). Pentru ca, nu-i asa, India si Pakistanul au granita la Marea Neagra. Si crestinismul trebuie stirpit iar islamul ingaduit. Da, eu zic ca pina acolo s-a ajuns. Si da, unii cred ca vor rezolva problema imigratiei prin brexit. Se uita la musulmani si se gindesc: trebuie sa stopam asta, hai sa iesim din Europa. Logic, nu?

(Noi toți sintem invatati sa nu mai gindim, sa apreciem facilul si sa nu investim in viitor. Si cred ca asta-i rezultatul lacomiei plus citeva teorii populare din zona marketing, advertising. Dar despre toate astea in alt articol.)

13236137_10153643313233379_333726745_n

***

Dar eu as simplifica tot si as reduce aceste cauze la doua: banii si amoralitatea. Sau poate doar la o singura cauza: amoralitatea. Civilizatia asta nu mai are principii, morala, nu mai are nimic  in afara de ‘telly’ și ‘shopping’, si, in consecinta, nu simte c-ar avea ceva de aparat. Atit timp cit o sa-i prosteasca cineva cu banii, o sa inghita orice gogomanie. Intreaga civilizatie occidentala se duce naibii pentru ca tot ceea ce vrea sint mai multi bani si sa nu faca nimic, sau sa faca cit mai putin efort. (Gindirea si cugetarea cer foarte mult efort, dupa cum stiti, ca eu am numai cititori destepti 🙂 ). Civilizatia asta a pierdut din vedere tot ceea ce o facea extraordinara: cautarea binelui, a frumosului, a adevarului, a unui sens mai inalt al vietii. Desigur, toata lumea, de la producatorii de carne umflata cu apa si antibiotice pina la stingistii de tip Jeremy Corbyn, (care imi aduce aminte de ceausescu cu prieteniile lui cu tot felul de dictatori socialisti), pretind ca vor numai sa ne faca noua viata mai usoara si mai buna; evident acum ca va fi mai usoara si mai buna doar daca le vom cumpara lor produsele, fie ele politice sau alimentare. Si englezii inca ‘cumpara’ ‘produsele’ si ‘serviciile’ stingistilor de tip Corbyn intr-o mare veselie, si isi aleg primari musulmani practicanti de origine pakistaneza, pentru ca, nu-i asa, multiculti si alte boli si belele contemporane. Si pentru ca sint efectiv spalati pe creier, si cine i-a spalat pe creieri a facut-o cu un scop: i-a spalat pe creier ca sa-i manipuleze mai usor.

13245850_10153643313418379_788481822_n

Asta așa, ca nota pentru un alt articol: o societatea fara principii este mai usor de manipulat ca una care crede in Cristos. Sigur, religia este opiumul popoarelor dar lipsa oricarei valori la ce credeti ca va duce?

Teoria mea este asta: emigrantii astia sint aici pentru ca toata lumea implicata in procesul de imigratie are ceva de cistigat pe termen scurt: politicienii putere, firmele mina ieftina de lucru. Englezii inca pot sta acasa, pe vestitele benefits, pentru ca odata cu sporirea numarului de imigranti exista suficiente contributii la stat care sa le asigure aceste benefits. Bine, iar fac o paranteza, ca eu sint regina parantezelor, mult vestitele benefits nu sint nu stiu ce, dar daca inca stai in casa parintilor sau in vreo council house, nu platesti chirie si mai primesti vreo 200 de lire pe saptamina de la stat fara sa faci nimic, asta iti ajunge sa maninci si sa te imbraci si sa bei o bere la pub-ul din colt. Si sint extrem de multi britanici care aleg sa faca asta. Si foarte multi socialisti care ii incurajeaza sa o faca. Cum sint si foarte multi capitalisti care au dat-o in partea cealalta, nu le pasa de nimic, tot ceea ce vor sint mai multi bani pentru ei, si atunci, evident, aia saraci voteaza cu stinga ca deh, banii, ca sa facem ceva ca sa nu se mai duca 99% din bani la 1% din populatie, ca sa-l periem pe marx de praf si sa-l punem in raft, si sa-l predam din nou in scoli, ca deh, alte idei noi n-am mai gasit, ne intoarcem la nenorocirile de acum un secol si ceva.

IMG_1854

Nimeni nu se gindeste la ce se va intimpla in viitor, toata lumea se bazeaza pe experientele trecute, desi ele nu mai sint relevante pentru nimic. Este fix acelasi parcurs ca-n criza financiara din 2008: toata lumea credea ca n-o sa cada piata imobiliara, cum sa cada asa ceva? Ce, a cazut vreodata piata imobiliara? (Mai cazuse in 1933, in timpul crizei financiare de atunci, da’ nah, e cam de mult de atunci si cine-si mai aduce aminte… Dupa care a urmat cel de-al doilea razboi mondial!!) Ce, a cazut vreodata civilizatia crestina, occidentala? Nu. Nu, n-a cazut piata imobilira, deci putem sa facem orice cu ea pentru ca n-o sa cada nici de acum. N-o sa cada niciodata, orice am face, si daca cade nu o sa suferim noi, oricum. Asa gindeau, nu? Chit ca, semnale erau pe toate partile. Au avut vreun plan cei implicati? Au gindit ei pe termen lung, au evaluat consecintele? Sau doar s-au luat la o intrecere idioata, care face mai repede, mai multi bani? Bancherii, brokerii, politicienii, asiguratorii, dezvoltatorii imobiliari, firmele de rating? Adica niste oameni la care, in general, ne uitam cu respect, pentru ca au meserii respectabile, fac bani (sic) buni, nu sterg vreun batrin la cur, meserii din astea de doi lei care chiar implica sa faci ceva real si folositor pentru altii… Au gindit ei, inainte de a face ce au facut? Nu.

Daca va ginditi ca totusi, poate, nu e lumea chiar atit de proasta… mai ginditi-va odata.

Aceiasi inertie amorala ii timpeste si pe cei de aici, pe englezii in care ne pusesem atitea sperante, englezii care au acum senzatia ca si daca vor aduce 50 de milioane de musulmani practicanti in tara lor, viata lor nu se va schimba cu nimic. Pentru ca, nu-i asa?, in trecut nu s-a schimbat. Da, dar in trecut aveati citeva zeci de mii de imigranti din astia. Si ce daca? Ai vazut cite scoli islamice sint in jur? Da, am vazut, dar in crestinism nu e la fel? Nu, nu e la fel. Ba da, daca-ti trimiti copilul la o scoala catolica, tot asa fac si aia: incearca sa ti-l indoctrineze cu religia lor. Da, dar religia crestina a fost si mai este partial religia noastra, chiar daca unii sint atei, tot traiesc intr-o societatea formata pe principii crestine in mare parte. Pai nu-i acelasi lucru? Pai cum sa fie acelasi lucru? Pai nu tot religie e? Ba da, dar nu-i aceeași religie. Pai vezi? Nu! Crestinii au decimat popoare intregi intregi, pe oriunde s-au dus! Mai degraba bolile pe care le-am dus cu noi au decimat acele popoare care n-aveau atita imunitate cita ne-a crescut noua, aici, pe continent. Pai vezi? Pai ce sa vad? Ca am facut rau peste tot unde ne-am dus? Acum ni s-a intors. Pai si musulmanii isterici, care se arunca in aer peste tot in lume, aia nu omoara oameni? Da, dar nu citi au omorit crestinii. Ba, io cred ca dac-am face un calcul am vedea că daca o tin tot asa, in citiva ani ajung sa egaleze numarul victimelor a 2000 de ani de crestinism. Asta-i discriminare. Cum să fie discriminare? Cum poti sa gindesti asa? De cind a gindi si a-ti folosi discernamintul e discriminare? Ce-ai spus? Ce-ai auzit! Esti o tiganca rasista din Europa de Est si brexit de-aici! (Un dialog nu chiar asa imaginar, inspirat din citeva dialoguri reale pe care sint convinsa ca le-ati avut si voi.)

Nu stiu cine, cineva genial de rau, i-a prostit pe o parte din britanicii astia ca tot ceea ce trebuie sa faca in viata e sa nu faca nimic, sa nu se straduie pentru nimic, nici pentru cariera, nici pentru bani, nici pentru dragoste. Cineva, cumva le-a bagat in cap ca nu mai trebuie sa se gindeasca la batrinete sau la moarte sau la boli, la viitor, la consecintele actiunilor lor din prezent pentru ca ‘altii’ vor avea grija de toate. Tot ce trebuie sa faca e sa inghita de-a gata mincare semi-preparata si lozinci gata facute. Fast food si fast politics.  Nu trebuie sa se mai straduie sa fie nici oameni (așa-mi place noua religie, aia cu ‘umanitatea’, de mor. Aia in care ti-o inchizi pe ma-ta in azil, la home care, de la 75 de ani, pentru ca esti uman.), pentru ca sint servicii care pot intermedia ajutorul, mila, compasiunea, bunatatea, dragostea, prietenia… pina si acceptarea neconditionata a tuturor strainilor le e bagata pe git ca sa se simta ei mai bine: chiar daca n-au facut nimic bun toata viata lor, faptul ca il lasa pe un extremist musulman sa-si tina nevasta inchisa in casa, pentru ca lui Dumnezeu ii e rusine s-o vada pe strada si altfel ea n-o sa ajunga in rai, si, chipurile nu-l ‘judeca’ pentru ‘religia’ lui, asta in timp ce se darima ultima biserica crestina din cartier, ii face pe ei sa se simta superiori.

Exagerez un pic, evident, ca sa intelegeti ce vad eu ca tocmai se intimpla. Exagerez un pic cu imaginea sumbra a unui viitor apocaliptic al civilizatiei occidentale dar NU exagerez deloc in legatura cu cifrele, procentele, sondajele. Albii sint tot mai putini la Londra si o sa tot mai auziti asta in viitor. Da, inca nu e totul stricat, mai intilnesti pe aici oameni minunati, cu inalte principii de viata, oameni din aceia care au construit splendida civilizatie occidentala, asa cum e ea intr-o amintire a noastra, in idealul de care ne-am agatat in ultimii 26 de ani. Multi din cei foarte educati si civilizati sint insa peste o anumita virsta ca si cum ar fi exponatele vii ale unei lumi care se duce, iar restul sint ascunsi prin tot felul de ”buzunare” de civilizatie, exceptii care exista peste tot in lume. Peste toate insa vine un trend nou, grosier, de nepasare, care tare mi-e frica ca o sa-i/ne inghita de vii. Sigur, mai exista inca fundamentele vechii lumi, inca functioneaza institutiile statului, inca n-a inflorit coruptia, si inca toata lumea se ingramadeste aici, si unde e afluenta de imigranti/vizitatori se fac si bani, asa a fost dintotdeaua. Dar haideti sa mai vorbim peste 5 ani de toate astea.

Si uite asa, dintr-o lene, o prostie, o incapacitatea de-a mai gindi si rationa si din multa lacomie si impotenta politica, din cauza amoralitatii si coruptiei morale, s-ar putea sa ajungem din nou la razboaie. Asta daca vrem sa supravietuim. Daca nu, putem sa ne predam de acuma.

P.S.: Ma duc sa fac poze le mine in cartier, sa vedeti si voi cum e 🙂 ceva fin, deosebit 🙂

P.S. 2: BBC a facut un documentar intitulat: ”Ultimii albi din East End”, o sa aibe premiera pe 24 mai. Deci, isi dau seama si ei ce se intimpla si tot nu fac nimic. Link aici

 

http://www.standard.co.uk/news/london/last-whites-of-the-east-end-bbc-documentary-reveals-cockneys-are-becoming-a-dying-breed-in-east-a3248116.html

http://www.thesun.co.uk/sol/homepage/features/7149349/BBC-documentary-shows-how-Cockneys-are-fleeing-East-End-of-London.html

People are leaving east London ‘because of immigrants’, BBC documentary reveals

33 de gânduri despre „Londra (#brexit 2)

 1. UE este practic o fortăreaţă asediată. În istoria recentă despre UE se scrie asociind invariabil cuvântul criză. Criza datoriilor suverane. Criza migraţiei. Etc, Şi ca un apropo de fiecare dată Germania a preluat şocul şi l-a redirecţionat către sursă. E chiar amuzant să citeşti cine sunt acum corifeii politicii antimigraţie. UK joacă acum pe partitura altora încercând prin Brexit să dea o lovitură fatală UE. Singurul lucru cert este că după un Brexit arhitectura geopolitică se va schimba fundamental. Şi ideile de armată, poliţie şi guvern european vor apărea ca o necesitate.
  Dacă cineva nu conştientizeză că un Brexit nu va duce la un colaps al City-ului se înşeală (autoamăgeşte) amarnic. Şi cu un tsunami financiar global pentru Europa armată, poliţie şi guvern european vor reprezenta ancore de stabilitate într-un ocean de tsunami-uri.

 2. Laura,, trebuie sa te muti din acel cartier urgent. Civilizatia occidentala inseamna mai mult decat ceea ce vezi tu acolo si o sa dureze mai mult de 5 ani ba chiar din cate vad pune stapanire pe tot globul. E bine e rau nu stiu dar este o civilizatie de succes si da are si lucruri rele, dar cu toate astea oamenii vin in continuare in Anglia nu fug din Anglia peste gardul de sarma ghimpata care ii tine cu forta acolo… a da nu e nici un gard de sarma.

  • evident ca civilizatia occidentala mai are si altele de dat. dar aici am vorbit de experientele mele de pina acum, cu ceva cifre si date si in preajma brexitului si a unui documentar BBC despre aceeasi tema care va avea premiera in curind

 3. Populatia nu e de vina. E vorba de o metoda de control a populatiei dezvoltata de catrea scoala marxista de la Frankfurt. S-a decis sa se loveasca in valorile specifice unei culturi pentru ca fara valori faci cu oamenii ce vrei. Ideea care s-a tot repetat e ca culturile nationale occidentale ar fi meschine, egoiste si ar cam trebui s-o lase mai moale cu asuprirea altor culturi si altor popoare.
  Si functioneaza. A existat si opozitie. Dar cand diverse ong-uri te fac rasist imputit, nationalist xenofob si intolerant, misogin, capitalist lacom, consumerist nesatios, cruciat sangeros, colonialist criminal, sclavagist inuman si antisemit e normal sa pierzi. Nu ai cum sa castigi. Ca ei au bani buni. Si au mai pus mana si pe institutiile statului.
  Ca o mica precizare. Crestinii nu au omorat in toata istoria lor cat au omorat islamicii o data: la cucerirea Indiei. Victimele au fost in numar de cca 400 mln. Daca mai punem si celelalte razboaie musulmane s-ar putea ca numarul sa fie dublu sau triplu.

  • ma rog, dialogul ala e un exemplu de dialog pe care-l ai, in general, cind incerci sa discuti cu o persoana care foloseste toleranta si multicultarismul in loc de discernamint. adica le foloseste ca pe niste pre-judecati, nu ca pe niste principii.

   e inspirat din 3 dialoguri reale.

 4. Aportul crestinatatii consta in educatie, in stabilirea valorilor. Combinatia de succes a fost data de laicizarea statului pe fondul educatiei crestine a populatiei. Spun de succes in sensul in care aceasta combinatie a permis evolutia. Islamul probeaza incapacitatea de a permite evolutia societatii, pastreaza un nivel primitiv.

 5. Nu uitați ca „splendida civilizație britanica” a avut la baza cateva secole de exploatare economica si sclavagism salbatic a coloniilor din toata lumea, inclusiv a urâtilor pakistanezi si indieni de care va plângeți atâta.
  Bogăția occidentului nu s-a creat asa, peste noapte, ci prin multe crime comise in lumea întreagă.

  • Civilizatii contra necivilizati, ziceti dv. Este dificil sa gasesti un raspuns corect aici, iar dv. ati afisat o „logica” de tip rusesc, probabil luata prin contaminare din propaganda comunista.
   Este adevarat ca buna starea britanica se datoreaza si epocii coloniale, dar nu numai. La fel de adevarat este ca prosperitatea coloniilor n-ar fi fost de imaginat in lipsa colonistilor si nici nu a continuat dupa. La momentul evocat de dv. contributia la cultura omenirii a coloniilor era doar de ordin material si n-ar fi fost deloc fara aportul colonistilor, astfel incat combinatia a produs progres, merite existand de ambele parti.

   A spune ca bogatia s-a creat prin crime este deja o mare prostie, ceva ce ar justifica o pedepsire a britanicilor. Realitatea este ca cei colonizati au suferit si de handicapul educational, nu s-au putut ridica la nivelul ocupantilor, ceea ce le-a produs neajunsuri chiar si dupa decolonizare. Daca privim acest proces prin experienta proprie, vom constata ca perioada cea mai prospera a fost cea sub Carol I…

   • serios !? „cultura omenirii a coloniilor era doar de ordin material ” :))))

   • contributia coloniilor la cultura omenirii era de ordin material, in sensul ca bunastarea metropolei a permis progresul stiintific, tehnologic, manifestarea artistica, etc. Scuze pentru inversarea ce a provocat unora deficiente de intelegere!

  • asta e doar o minciuna stingista infecta, pe care autoarea de altfel o si mentioneaza in articol. Meri mata si cinta la masa cu fata de masa rosie de la criticacatac. India datoreaza totul englezilor, inclusiv cifra populatiei sale de astazi.Inca merg pe caile ferate construite de englezi, ca ei n-au fost in stare sa faca vreuna.

 6. 1. cand spui ‘emigrantii astia’, te incluzi si pe tine?
  2. nu inteleg clar daca tu ai o problema cu: culoarea, religia, cultura, etnia, nationalitatea sau orientarea politica a unei persoane migrante, (sau cu toate in acelasi timp) caci tot articolul este o varza amestecata de prejudecati si de asta intreb.
  mersi

   • 1.’stiam deja ca Londra nu mai e o capitala locuita majoritar de englezi inalti, blonzi si cu ochi albastri’ – racism (care surpriza, e prejudecata)
    2.’e plin de femei cu cirpe negre pe fata si barbati imbracati in camesoaie lungi pina la glezne, cu barbi lungi si ochi tulburi, care murmura rugaciuni de acasa pina la locul de rugaciune, sau le citesc din niste cartulii, poate ca sa nu fie tentati de vreo diavolita est europeana in tricou si jeansi mulati si sa-si piarda dintr-un ghinon stupid din asta locul lor din rai’ – prejudecata legata de religie, cultura.
    3. ‘Am intrebat eu la inceput de un post de fotograf, era un afis intr-o vitrina cum ca angajau unul, dar barbatii dinauntru aproape s-au bagat sub tejghea cind i-am trebat cu cine trebuie sa vorbesc despre jobul respectiv. Da, de frica. Femeile e diavoli, mai ales cind umbla asa, descoperite pe strada’ – cred ca stii mai bine ca mine ca sexismul nu are culoare si religie, daca din cauza asta nu ai primit jobul 😉
    4.’Si englezii inca ‘cumpara’ ‘produsele’ si ‘serviciile’ stingistilor de tip Corbyn intr-o mare veselie, si isi aleg primari musulmani practicanti de origine pakistaneza, pentru ca, nu-i asa, multiculti si alte boli si belele contemporane. Si pentru ca sint efectiv spalati pe creier, si cine i-a spalat pe creieri a facut-o cu un scop: i-a spalat pe creier ca sa-i manipuleze mai usor’ – nici nu pot sa comentez gogomania asta, pt ca e un sir de prejudecati de la un cap la celalalt. daca politici de stanga, sau a fi tolerant, sau multiculturalismul (care este intr-adevar o valoare europeana) pt. tine reprezinta boli, nu stiu ce putem discuta 🙂
    5.’Albii sint tot mai putini la Londra si o sa tot mai auziti asta in viitor. Da, inca nu e totul stricat, mai intilnesti pe aici oameni minunati, cu inalte principii de viata, oameni din aceia care au construit splendida civilizatie occidentala, asa cum e ea intr-o amintire a noastra, in idealul de care ne-am agatat in ultimii 26 de ani.’ – inteleg de aici ca numai albii au principii inalte de viata si educatie, tot ce are alta culoare e stricat, sau cum? pfff:))))) Hitler would’ve been so proud…

    poate vrei sa vezi si in dex exact ce inseamna prejudecata daca nu ma crezi. recomand si xenofobie.
    chiar imi este lene sa-ti fac o analiza pe tot textul pt. ca nu mai am toleranta la intoleranta si sincer, imi pare rau ca tu ca persoana migranta ai atat de putina empatie pt. alti migranti, care poate nu sunt atta de diferiti de tine, chiar daca au alta culoare, religie, imbracaminte and so on 😦

   • Daca mai folosești vreodată un epitet de genul: ‘gogomanie’ si nu te rezumi la argumente si contraargumente îți șterg toate comentariile. Valabil pentru toată lumea.
    In legătură cu valorile europene de tipul ‘multiculti’, ‘toleranta’ si as zice chiar egalitate, ele s-au deformat atit de tare de cind au fost îmbrățișate de aceasta cultura incit se întorc împotriva noastră. Eu nu gindesc in lozinci, încerc sa vad dincolo de niște rațiuni pre-concepute. Cind o alta cultura care nu ma reprezintă amenință cultura in care eu ma simt bine n-o sa ma împiedic de niște cuvinte. Nicio valoare si niciun princiu nu sint bune fără discernământ. In rest, ce înțelegi tu, cu tot ce-i de alta culoare e stricat, asta e după mintea ta, mintea ta, de pilda, funcționează dupa pre-judecați si etichete. De aia nu poți gindi. Sint emigranta, dar si bin Laden era emigrant. Asta ne face egali, la fel? Da, societatea de azi te spala pe creier. Televiziunea, publicitatea, unele din marile corporații, politicienii, foarte, FOARTE multă lume are interes sa NU gindesti. Sa nu te duci dincolo de stereotipii.
    Iar dacă ți-e asa de lene, nu mai veni pe aici. N-avem nicio simpatie pentru atita dispreț. Si nici de ce sa-l toleram.
    Scriu de pe telefon, cu greselile de rigoare

   • Pe scurt, multe din principiile Europei, înălțătoare si minunate altădată, au devenit niște lozinci care dacă mai sint aplicate multă vreme asa, fără discernământ, o sa ne pună in primejdie.

  • Alecs, discutia cred ca ar fi referitor la modul cum se raspunde la acelasi sistem, iar noi consideram ca raspunsul este foarte diferit. Idei preconcepute ar insemna ca presupunem un raspuns standard, in timp ce in articol se discuta despre raspunsuri concrete, determinate de realitate (nu fabricate apriori), despre modificarea sistemului functie de raspunsul unei minoritati. Intrebarea este ce se va intampla cand o majoritate va cere modificarea sistemului? Este corect sa dispara Londra cu istoria ei si sa o inlocuim cu un Istambul la vestul Europei, stergand peste un mileniu de istorie si civilizatie? Ce valori va avea urmatoarea civilizatie? Ce haz are intoarcerea in timp, ce facem cu contributia engleza la nivelul actual de civilizatie, o pierdem datorita unui tembelism politic? Care este raportul dintre logica si principiu?

   • Alecs, ceea ce este trist in raspunsurile tale este aceasta superioritate imprumutata, nejustificata. Incerci sa explici niste banalitati dovedind ca nu ai inteles sensul discutiei. Acuzi o opacitate de care te faci vinovat. Probabil ca nu-ti poti imagina ca niste est-europeni ca noi am putea judeca realitati din MAREA Britanie, tendinte europene, etc., pe care le stiti „voi”. Aceasta este prejudecata 100%, exprima atribuirea unei inferioritati pe criterii discriminatorii. (Apropo, unde ai invatat romana?) In textul Laurei n-ai sa vezi asa ceva! Expresiile referitoare la rasa sau religie nu au sens peiorativ, au sens descriptiv, depasind prejudecatile utilizarii unor astfel de termeni.

   • dar asa e aici, la Londra, stii? Nu mai ai voie sa vorbesti despre islam si musulmani, despre obiceiurile si credintele pe care le-au adus cu ei… prima libertate care a disparut este libertatea de exprimare. Incearca sa te duci la o universitate de prestigiu si sa organizezi o dezbatere despre rolul femeii in islam, sa vezi ce se intimpla. Incearca sa faci o conferinta despre rolul femeii in crestinism si vezi ce se intimpla.

    Grija cu care se exprima si se poarta in anumite privinte este aproape comica. Asta ii face ineficienti cind vine vorba de securitate. Am asistat la doua arestari de cind sint pe aici si trebuie sa spun ca felul in care au intervenit fortele de ordine nu ma face sa ma simt in siguranta. Era mai dura maica-mea cu mine in copilarie cind faceam vreo boacana decit politistii aia cu infractorii.

    Acum societatea se inchina la multiculti si toleranta si atit. Restul principiilor, valorilor, problemelor chiar, sint scapate din vedere. Parerea mea e ca doar noi sintem multiculti. `Ei` nu sint.

    In general, zic sa nu judecam pe nimeni dupa rasa, culoarea pielii, orientare sexuala sau religie ci dupa calitatea culturii pe care o aduce in societatea noastra, daca contribuie cu ceva sau scade cu ceva cultura noastra. Dupa disponibilitatea imigrantilor de-a se adapta cultural. Si apoi, si daca ar avea ceva disponibilitate sa se adapteze, o transformare din asta dureaza si 20 de ani, timp in care se nasc copii, copii care sint crescuti in familii neadaptate si care nu sint educati in cultura occidentala chiar daca sint aici. Sint sute de scoli islamice in Londra, multe ilegale, restul la limita legalitatii (link aici> http://www.bbc.co.uk/news/education-36302054).
    Doar faptul ca s-au deplasat geografic vorbind, nu e suficient ca sa le schimbe cultura. Mila si bunatatea sint doua din cele mai pretioase valori umane, dar tu ti-ai aduce in casa niste oameni care ameninta ca pe termen lung sa-ti schimbe tie regulile din casa? Sa-i spuna maica-tii cum sa se imbrace, cum sa se roage si asa mai departe?

    Raman la parerea mea, ca lumea judeca dupa cum a fost in trecut, ce, in trecut a cazut cumva civilizatia vestica, occidentala? nu n-a cazut. Asa n-o sa cada nici acum. Oare?

    Cred ca mai bine scriu un articol despre asta… sint mult prea multe de spus.

  • matale esti exact tipul de om care a facut posibil articolul autoarei. Adica esti un biet semidoct frustrat, sau daca preferi, un biet idiot util, mi-e perfect perpendicular. Si ca sa-ti dovedesc ca nu sint un razizd, iti transmit ceva din frumoasa limba turca, fata de care sint sigur ca nu ai prejudecati: siktir!

 7. Mirel Axinte
  Ieri la 09:07 ·
  Știți câți români au luptat pentru armata britanică în cele două războaie mondiale? Nu știe nimeni, fiindcă au fost prea puțini. Or fi fost zece? Cinșpe? Patruzeci? O sută?
  Știți câți indieni, pakistanezi, bengalezi sau birmanezi au luptat în armata britanică în cele două războaie mondiale? 3,5 milioane.
  Știți câți soldați musulmani au luptat în armata britanică în primul război mondial? 400 000.
  În 1944 Armata a 14 a Britanică avea 1 milion de oameni. Indieni și africani.
  Știți câți soldați indieni, hinduși, musulmani sau sikh, au luptat în armata britanică în al doilea război mondial? 2,5 milioane. 36 000 dintre ei au murit în război.
  Indienii, pakistanezii, bengalezii, irakienii, sudanezii, nigerienii, egiptenii, sud-africanii, malaezienii, birmanezii, jamaicanii și mulți alți măslinii, negri, creștini, musulmani, hinduși, budiști, animiști și șamaniști au fost parte a Imperiului Britanic, părinții, bunicii și străbunicii lor s-au născut în Imperiul Britanic, au plătit taxe Imperiului Britanic și au luptat în războaie și au murit pentru Imperiul Britanic.
  România nu a avut niciodată vreo legătură cu Anglia și Scoția, Regatul Unit sau Imperiul Britanic. Nu le-am plătit taxe, nu am fost parte a Imperiului, nu am luptat pentru ei în războaie. Ba chiar am luptat pe baricade diferite în al doilea război mondial.
  Românii emigrați în UK și supărați că ”au venit ăștia peste noi”, în Londra sau Birmingham, ăștia fiind indienii, pakistenii și negrii, musulmani sau hinduși, ar trebui să știe că ăia și strămoșii ălora au mai multe legături cu UK decât au avut ei vreodată.
  Așa că atunci când treceți pe lângă un pakistanez, un nigerian, un sudanez, un indian, un bengalez, un jamaican, un malaezian, un birmanez și un palestinian în Londra sau Manchester gândiți-vă că ei sunt cu câteva sute de ani și sute de mii de strămoși plătitori de taxe și morți în războaie pentru armata britanică mai acasă decât voi acolo.

  • Mirel Axinte, abordarea ta este total diferita, presupunand un soi de privilegii de rudenie, cu iz feudal, anterior statutarii dreptului civil, etc. Potrivit acestei logici, nici elvetienii, de ex., n-ar trebui sa ridice ochii din pamant in fata vreunui bengalez aflati pe teritoriul UK. Eu cred ca abordarea Laurei presupune diferente de ordin cultural, pe de o parte cultura crestin-europeana la care suntem si noi si Marea Britanie partasi, de cealalta parte islamistii. De ce? Pentru ca islamistii refuza sa accepte adaptarea la cultura locului pe care se afla, ci vor sa impuna cultura lor, echivalentul ocupatiei prin forta. De altfel, situatia din Londra este descrisa ca o parte a procesului migratiei in Europa. Demonstratia apropierii Bangladeshului in dauna Romaniei contine o logica coloniala si subliniaza un singur adevar – Romania nu se numara printre fostele colonii englrze. Are asta valoare sau nu, eu zic ca ar fi doar o chestiune subiectiva, respectiv ca si Romania ar fi tratata ca o colonie, dar de rang inferior, oricum o gandire anacronica. Azi vorbim de state.
   Ceea ce ma preocupa cand trec pe langa un tigan, de-al lor sau de-al nostru, nu ma preocupa religia, culoarea, etc., ma preocupa coabitarea. Problema este ca aceste populatii refuza sa prinda din urma nivelul civilizatiei actuale, refuza sa se educe plasandu-se astfel in incompatibilitate cu noi, devenind frustrati si violenti. Islamul este un catalizator al acestui proces de incompatibilizare, el urmareste sa inlocuiasca traditiile locale cu cele islamice. Intrebarea Laurei era daca va rezista traditia crestina, daca vor demola Westminster Abbey pentru a construi o Sf. Sofia londoneza, etc.?

   • Atita timp cit nu ne amintim care sint valorile noastre, principiile noastre, si atita timp cit nu le aparam civilizatia noastra n-are cum sa reziste

 8. Pingback: Londra (#brexit 2) — Răspuns – Mihai Jiplea [punct] Ro

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s