#brexit (1)


ieri l-am ascultat vreo 2 ore la un working lunch organizat la Londra de AEJ (asociația jurnaliștilor europeni), pe unu’ pe nume Gerard Lyons, un adviser al primarului Londrei Boris Johnson și un partizan exaltat al brexitului (ieșirea UK din UE). pe scurt, băieții (a precizat tot timpul că nu vorbește în numele primarului Johnson, dar…), s-au săturat de ”rudele” lor europene, de toate, mai ales de alea sărace, și vor să se joace cu băieții noi și bogați și exotici din curtea școlii, pe nume Rusia, India, China și alții.

IMG_0036.jpg

Gerard Lyons a început prin a compara UE cu ceva între Titanic și un lift în care intri ca să te ducă în sus dar te duce în lateral (astea au fost metaforele lui). a zis că e de datoria lor să sară într-o barcă și să se salveze dacă Titanicul se scufundă și să-i lase pe ceilalți pasageri să moară. (n-a explicat clar DE CE se scufundă, sau unde-i gaura care duce la naufragiu, a dat-o ca pe un fapt general acceptat). asta a reieșit și mai clar după ce o studentă l-a întrebat direct dacă crede că-i bine să-i lase pe restul să moară și el a rîs și a zis că da, cam asta e, n-ai ce face, ghinion pentru ăia care au bilet la clasa a III-a și n-au acces la bărci. ar rămîne în UE doar dacă UE ar face ce zic ei, (care ei?? ei, băieții din jurul lui Boris Johnson??), și aici mă întreb dacă nu cumva i-a lovit iar un vis imperialist și/sau nostalgia imensului imperiu pe care l-au avut odată și azi nu-l mai au. și mă întreb asta pentru că am auzit expresii ca: ”if we can control EU”, ”if we could reform EU”, ”if they would do what we say”. No kidding.

IMG_0023.jpg

e ceva și din asta în dorința lor de a ieși din UE pentru că doar analizele pe cifre nu spun mare lucru. de fapt, cel mai probabil e că pe termen scurt, după ieșirea din UE, economia lor va intra în declin și multe se vor încîlci foarte tare înainte de a se descîlci. ei prevăd o perioadă de recesiune între 2 și 10 ani dacă vor ieși din UE dar li se pare totul îndurabil și de preferat pentru că, nu-i așa, alternativa este aceea de a putea apoi să-și aleagă singuri partenerii de joacă. și probabil ei, promotorii brexitului, vor face cumva bani din asta, în primă fază din banii pe care nu-i vor mai da în bugetul UE. sînt conștienți că lumea e speriată de schimbare dar pedalează foarte tare pe sentimentul insularității pe care-l au britanicii și pe mîndria aia care-i face să se creadă mai deștepți ca toți ceilalți. și să te muți dintr-o casă în alta e stresant, spun ei, darămite o schimbare de asemenea anvergură, dar asta nu înseamnă că e ceva rău.

și deși… Londra e neîndoios prosperă, toată lumea se înghesuie aici cu speranța că poate face un ban în plus și majoritatea chiar fac un ban în plus, de cînd sînt aici mă tot întreb dacă nu cumva e un efect bubble/bulă în asta, o bulă care s-ar putea sparge oricînd la fel cum s-a spart și bula imobiliară.

IMG_1082 (1).jpg

pentru că a fost întrebat de mai multe ori ce vor putea să facă singuri și nu pot să facă acum, cînd sînt în UE, și NU a răspuns, mă gîndesc că ceea ce vor să facă singuri e ceva foarte neplăcut pentru noi, cei rămași, chipurile, pe Titanic. mai ales pentru noi, ex-comuniștii. adică să se alieze cu rușii și chinezii, de pildă, și să sprijine ieșirea Greciei din UE. de ce s-ar alia ei cu grecii? tocmai cu grecii care n-au bani acum nici să treacă strada? ei bine, răspunsul la întrebarea asta ne-ar putea duce la ce plănuiesc ei cu adevărat și încă nu spun. Răspunsul la întrebarea asta ne-ar putea duce la următoarea hartă a puterii mondiale, în care state care pînă acum păreau inamice se vor alia și state care n-aveau nu știu ce însemnătate vor deveni importante.

sigur, discursul lui era acoperit de cifre, ne-a spus ce vor face cu banii pe care îi cheltuie acum UK pe benefits pentru imigranții săraci, și, deși suna profesionist totul, nimic din ce a spus nu m-a convins că alea erau adevăratele motive. ba chiar unul din britanicii prezenți acolo i-a spus în față că banii pe care se pare că-i dă acum UK pe benefits pentru imigranți sînt ”peanuts” față de bugetele pe care le cheltuie în alte sectoare.

IMG_0015 - copie.jpg

încă ceva mi-a atras atenția. Gerard Lyons era foarte excitat de gîndul că pot amenința Bruxelul cu ieșirea din UE, că UE fără UK înseamnă UE fără una din cele 2 puteri nucleare, (cealaltă e Franța), UE fără UK înseamnă UE fără unul din cei 4 majori net payers, UE fără UK înseamnă că ei le dau tuturor cu flit. pe tip îl încînta foarte tare gîndul ăsta. nu pare un argument asta, nu? dar este. 

de fapt la toate întrebările de genul: dar ce sa va întîmpla cu firmele de transport germane care dețin cutare și cutare linie de autobuze din Londra, nu va scumpi ieșirea din UE transportul pentru londonezi? ce se va întîmpla cu cursul valutar? și altele de genul ăsta, tipul cam spunea că indiferent de toate posibilele consecințe, atunci cînd vor fi pe cont propriu vor putea să facă și mai mulți bani și să redevină un jucător cu adevărat important pe plan mondial.

bingo.

IMG_0039.jpg

ceea ce mă duce la următoarele presupuneri:

  • limitările pe care UE le impune Marii Britanii sînt mai degrabă militare și morale. Nu ne băgăm în gașcă cu rușii și chinezii pentru că sînt nesănătoși moral, pentru că nu sînt democratici, pentru că secolul trecut aceste imperii au condus niște experimente absolut revoltătoare pe propriile populații și pe altele vecine și noi, ex-comuniștii, avem amintiri clare din această perioadă. nu ne băgăm cu africanii, chinezii și indienii pentru că vrem să ajutăm întîi popoarele europene să prospere. dar cum mi-a zis un nene care a stat în dreapta mea: voi aveți sensibilități din direcția aia, aia rusească, noi nu. păi da, dacă stai să te gîndești ei s-au înțeles bine cu rușii și în secolele trecute. au cîștigat niște războaie cu ei…

Yalta_summit_1945_with_Churchill,_Roosevelt,_Stalin.jpg

  • vechile alianțe împotriva blocului sovietic și a rămășițelor lui nu mai au nicio însemnătate pentru ei, nici pentru generația sub 26 de ani. pentru generația sub 3o de ani aș zice. se bazează pe extincția naturală: cum că au murit ăia mai infectați cu comunism și acum ăștia tineri sînt imuni
  • nu mai vor să dea bani în Europa ca net payers, dimpotrivă, ei văd rost de a face bani prin alte părți: prin Africa, prin India, China. nu sînt speriați de faptul că toate aceste popoare NU AU NICIO LEGĂTURĂ CU TRADIȚIA LOR DEMOCRATICĂ. se cred atît de deștepți și importanți încît chiar cred că ei îi vor fraierii pe toți. tînărul de vreo 30 de ani din stînga mea m-a întrebat dacă numele lui Boris Johnson e cunoscut pe stradă în România, pentru că ”it must be a very hot topic nowadays in Romania”. Cînd i-am răspuns că nimeni n-a auzit de Boris în afara unor cercuri foarte educate și că avem și noi problemele noastre care ne obsedează; că românii nu sînt așa de stresați de Brexit, că am prefera să ne mutăm în Spania și Italia dacă ar fi mai mulți bani pe acolo, n-a fost chiar așa încîntat. de fapt nu mi-a mai adresat niciun cuvînt pînă la finalul dezbaterii.

(mai jos un tabel din the Economist, dintr-un articol despre brexit)

20151024_WOC501_2.png

  • fiți cu ochii pe axa Londra-Washington pe care am luat-o pînă acum ca reper, se schimbă radical. cu Brexitul în Europa și Trump în America, lumea în care trăim va deveni aproape peste noapte altceva. vom fi, poate, în curînd nevoiți să le explicăm oamenilor că pretenii cu care ne țineam strîns de mînă ca să ne țină departe de Rusia tocmai s-au împrietenit ei cu Putin, că nu mai dau doi bani pe noi, nici pe democrația pe care ne-au predat-o pînă acum ca barcă salvatoare.
  • criza morală se adîncește. nu-i mai interesează nimic altceva în afară de bani și putere. iar banii fără o componentă morală pot duce la alianțe din cele mai neașteptate și la consecințe greu de imaginat. noi am crezut că aliniindu-ne cu englezii și americanii vom intra într-o lume mai sigură, într-un cerc stabil și prosper, care ne va garanta și siguranța teritorială. nu ne-am imaginat însă că tocmai pilonii acestei axe își pot schimba credințele și apartenența.
  • democrația însăși e un sistem perimat care nu mai merge. aud asta așa des încît… încît sînt convinsă că va pocni la un moment dat, cît de curînd. cum noi încă nu ne-am vindecat de corupție, va fi foarte greu pentru noi într-o lume nouă.

Lumea se schimbă. Și nu m-aș baza numai pe credința că lumea s-a schimbat mereu, că așa zic toți bătrînii, că uite, lumea se prăbușește, chiar se sfîrșește numai pentru că nu mai e așa cum o știam noi. Lumea nu s-a schimbat întotdeauna în bine. Totuși, încă mai avem supraviețuitori ai războaielor mondiale ale secolului trecut.  Sper că măcar ei n-au uitat cum se poate schimba lumea cîteodată. Sigur, le-am depășit cumva și pe alea, dar cu ce preț?

It’s a Brave New World, my friends, indeed. Dar este ea mai bună?

*

P.S.: O să revin pe tema asta, mai atent, mai informat și mai nuanțat. Știu că n-am scris în stilul cu care v-am obișnuit; e din cauza Angliei, nu știu de ce atmosfera de aici nu mă predispune la ieșiri emoționale. Pînă acum 🙂

(mai jos, niște grafice pe care le-am găsit in the economist, într-un articol despre brexit. Pare-se că România exportă niște chestii în UK, mai multe decît exportă ei în România. Asta ne mai spune că noi avem nevoie de ei, ca piață de desfacere, dar ei n-au nevoie de România. Un link către articolul cu pricina aici.)

20151017_SRC804.png

20151024_WOC721_0.png

2 gânduri despre „#brexit (1)

  1. Pingback: #Brexit. Britanicii vor controlul total asupra Uniunii Europene. ”if we could reform EU…” | OpiniaPublică.INFO | Revista Presei și a Blogurilor

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s