de ce votează românii hoția, corupția…


pentru că unora le folosește. Corupția din instituțiile statului îi ține în funcții, le permite să-și angajeze toate rudele acolo unde lucrează, să muncească într-un ritm și cu o calitate ce n-au legătură cu o piață capitalistă a muncii, să fie obraznici, să aibe sentimentul unei siguranțe pe viață. Să muncească doar 8-9 ore pe zi, cînd la privați, pe criza asta, muncești cît e nevoie. Din unele funcții la stat nu te îmbogățești dar nici nu mori de foame și nici nu te poate da nimeni, de fapt afară. Dacă știi să te chivernisești poți duce o viață liniștită și tihnită. Alții, care se laudă că nu fură, de fapt fură puțin. O atenție, o relație, un serviciu din parte cuiva căruia i-ai rezolvat o problemă… Nu bagă mîna pînă la cot în borcan și se consideră sfinți din cauza asta. Nu fac nicio diferență între a uza sau a abuza de funcții și doar pentru că n-au devalizat și ei România se cred superiori moral.

Corupția le îngăduie oamenilor să-și rezolve încă diverse treburi pe scurtături. Nu stau la cozi, se duc la cineva care-i poate ajuta. N-au plătit cutare dări, vorbesc cu cineva. Au furat curent, nu l-au plătit și acum dă să li se taie, vorbesc cu cineva. Și tot așa.

Corupția le îngăduie și firmelor private să obțină contracte pe care altminteri nu le-ar merita.

Oamenii votează cu hoții pentru că nu cred că în România se pot face bani altcumva. Oamenii mai fură și din neputință, din prostie, nu numai pentru că sînt ei profund stricați interior. Fură ca să trăiască și nu știu cum să trăiască altcumva. Fură ca să aibe bani de nuntă, apoi de-o casă, apoi de-o mașină, apoi de naștere și botez, apoi de școala copilului, apoi ca să-l dea la facultate, apoi ca să-l însoare… În viață e greu, vorba unui amic, și mulți nu sînt neapărat răi, sînt doar neputincioși. Aleg calea cea ușoară nu cea dreaptă.

Probabil că dacă le-ai arăta…

Gîndiți-vă la fenomentul abrupt de cizelare pe care-l suferă românii care muncesc mai mult timp în străinătate: deodată se îmbracă altfel, vorbesc altfel, stau la coadă la vot 7-8 ore deși în România nici n-ar fi ieșit din casă dacă vedeau vreun norișor alb și pufos pe cer. După cîteva luni de profund șoc interior, în societăți în care ori de adaptezi ori mori, se schimbă. Acolo, în străinătate văd că se poate trăi și altfel și acest altfel le aduce de fapt o viață mai bună.

Oamenii votează un plagiator pentru că și ei au plagiat la viața lor. Și dacă s-ar afla… Au copiat din școala primară și pînă la ultima formă de învățămînt pe care au absolvit-o. Își copiază statusurile, comentariile, părerile, pozele, CV-urile, ah, CV-urile, să nu începem cu CV-urile care-s o minciună de la un cap la altul! … cultul proprietății încă nu s-a dezvoltat la noi. La noi, de fapt, încă funcționează o retardată mentalitate comunistă care încuraja așa ceva: să furi de la cei mai bogați: spiritual, material… Iar să lovești în astfel de vieți construite pe una sau mai multe minciuni înseamnă să le clatini sau chiar să le distrugi.

Oamenii se pot schimba. Oamenii se schimbă. Nu toți au compasul moral interior bine fixat și da, sînt influențabili. În bine sau în rău. Cred că și binele și răul se îmbracă întîi pentru ei în mantia vieții mai bune, a unui viitor mai prosper. Lumea votează cu ponta și psd-ul pentru că știu ce votează: binele imediat. Cu ACL-ul nu știu ce votează. Cu ce votezi cînd votezi cu ACL-ul? Cu România lucrului bine făcut? Pe cinstea mea dacă mai știu ce-i aia. Cine mai știe cum arată un lucru bine făcut în România?

În fond, ponta n-a făcut bine ce-a făcut? ce-a făcut? a mai plagiat, a stat în gașca care trebuie, a divorțat și s-a însurat în familia care trebuie, a făcut cel puțin o vizită unui om care apoi s-a sinucis, ce-a făcut, mai exact? N-a făcut el bine pentru el, familia lui, tribul lui? Nu asta e filozofia noastră, a tuturor?

Ca să învingi așa ceva + inerția a 50 de ani de comunism și a 25 de ani de dezamăgiri postcomuniste îți trebuie multă, multă putere de convingere.  MULTĂ. Ca politician nu poți să le vinzi oamenilor blabla-uri, principii morale, valori… mai ales azi. Poate într-o altă zi, într-o altă viață. Azi, oamenilor le trebuie soluții pentru mîine, pentru iarna asta, pentru acum. Le trebuie bani de sărbători, le trebuie soluții să treacă peste ianuarie și februarie, îngrozitoarele luni de iarnă cînd NIMIC NU MERGE ÎN ROMÂNIA. Le trebuie apoi bani de Paști, de bulgari, de o fugă la greci…

Revoluțiile în gîndire se fac încet, muntele se urcă pas cu pas, da, dar nu pierzînd mereu, nu un pas înainte și doi înapoi.

Poate ar trebui să ne propunem să cîștigăm, să căștigăm puterea da, și apoi să îi învățăm pe oameni că morala și principiile așează societatea pe un loc mai bun.

Zic și eu că nu mai știu ce să zic. Mă apucă disperarea.

5 gânduri despre „de ce votează românii hoția, corupția…

 1. imperativ! : „Poate ar trebui să ne propunem să cîștigăm, să căștigăm puterea da, și apoi să îi învățăm pe oameni că morala și principiile așează societatea pe un loc mai bun.”

 2. „Să muncească doar 8-9 ore pe zi, cînd la privați, pe criza asta, muncești cît e nevoie.Să muncească doar 8-9 ore pe zi, cînd la privați, pe criza asta, muncești cît e nevoie.”

  Pai si cat dracu’ ai vrea sa munceasca? „DOAR 8-9 ore pe zi” daca muncesti abia mai ai timp pentru alte activitati.

  Scadem din 24 de ore cat are o zi: „DOAR 8-9 ore pe zi” munca + 1 ora jumatate (sau chiar 2 ore) drumul pana la serviciu dus/intors + cel putin 30 minute pregatire inainte de mers la serviciu + 8 ore somn, ce mai ramane? Din ce ramane, trebuie sa mai tai timp pt. cumparaturi, preparat mancare, timp liber, timp petrecut cu familia, facut curatenie, etc.

  Chestia asta cu muncesti cat e nevoie e buna teoretic (daca termini treaba repede sa pleci acasa), dar nu in capitalismul salbatic de tip balcanic din tara asta. In Romania inseamna sa stai ca boul peste program (de multe ori cu ore suplimentare neplatite) ca sa faca patronul banul gros. Pai e corect asa?

  • am zis eu că e corect sau incorect, drept sau nedrept? bine sau rău? eu doar am observat care e diferența dintre stat și privat și de ce unii își doresc cu orice preț perpetuarea unui sistem

 3. E in firea omului sa aleaga calea usoara, sa-i fie lui mai bine prin orice mijloace. E o chestie instinctiva (ca la animale). De-aia bugetarii se multumesc cu posturi caldute, fara stres, chiar daca uneori mai prost platite decat la privat.

  Daca s-ar face un control total (un inventar al tuturor actiunilor si averilor populatiei), cred ca 95% din Romania ar fi la puscarie. Nu cred ca exista persoana sa nu fi furat macar o data (chiar daca a luat odata un bun care apartinea unei persoane din familia lui/ei fara permisiunea acelei persoane, tot furt este). Stii faza aia cu hotul neprins, negustor cinstit.

  In Romania ar fi doua categorii de hoti: aia care fura desi au deja burta plina (sunt bogati) si aia care fura din disperare/foame (sunt rupti in fund). De prima categorie n-are rost sa mai discutam.

  A doua categorie insa fura/se descurca pentru ca nivelul salariilor este extrem de mic comparativ cu preturile europene si taxele foarte mari. Practic majoritatea salariatilor din Romania traiesc foarte prost pentru ca sunt platiti in bataie de joc desi muncesc cinstit si aduc profit/plus-valoare firmei, si in plus mai sunt jumuliti de stat. Probabil cel putin jumatate din ce produc se duce la stat. Articolul asta a lui Zoso explica mai clar cat de hulpav e statul: zoso.ro/comentariu-despre-taxe/

  Cand oamenii vor avea un trai decent si munca va fi respectata la adevarata valoare, nivelul coruptiei va scadea garantat. Nu e normal ca pentru aceeasi munca prestata, un francez de exemplu sa ia un salariu de e-nspe ori mai mare ca un roman, doar pt. ca are norocul sa se fi nascut in Franta.

  • ultima frază e naivă. Oamenii vor trăi decent după ce își vor fi construit o societate decentă. Deocamdată se ascund profund jigniți în fața pretențiilor neîmplinite. ”Cînd munca va fi respectată”… cînd va fi munca respectată și CINE trebuie s-o respecte? Zeus? Poseidon? Angela Merkel?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s