alegerile neputinței


se lasă așa un val de neputință peste români, de neputință tot mai conștientă ea însăși, cum n-am mai văzut în timpul vieții mele. O mai fi fost, da’ prin alte vieți. Cum se vor motiva oamenii să se ducă la vot, scremut-gemut, după așa o campanie electorală, habar n-am. De acum îi felicit pe cei care vor face asta. Da, dreptul la vot a fost cîștigat prin moartea unora dintre noi, ce dacă n-au făcut parte din familiile noastre, asta le micșorează jertfa? Absolut deloc. Și cine nu profită de asta ia totul mult prea de-a gata.

Pe de altă parte, înțeleg și greața unora de-a mai legitima această clasă politică. Chiar înțeleg. Clasa asta politică ne-a distrus toată încrederea în viitor, ne-a făcut pilaf moralul și morala, ne-a tîmpit. Visez și eu ca alte zeci de mii de români niște mari țepe în Piața Universității pregătite pentru un ritual de purificare. Și de groază. Și eu îi trag la proțap, le strig măscări, îi batjocoresc, îi țin în cuști ani de zile cum l-a ținut Tamerlan cel Mare pe Baiazid… și? Și ce, oricum nu vom face asta. Sau, Doamne ferește să ajungem în halul ăla de isterie de masă.

Da, clasa politică… ce nenorocire pe capul nostru!

Dar noi? Noi nu sîntem o nenorocire, cumva, pentru noi?

Gîndul celor care nu vor să legitimeze această clasă politică e corect doar pe jumătate. Căci după ce-au stat cu brațele încrucișate în ziua votului, marș, mă, de-aici, gen, de-a doua zi ar trebui să se coaguleze toți într-o mișcare națională care să dea jos toată clasa politică pe care nu mai vor s-o legitimeze și să propună altceva. Aproape niciunul din acești nihiliști nu face așa ceva. Nici măcar nu intenționează, nici în vis, nici ca-n visele cu țepele și proțapul. De fapt, visele alea groaznice sînt mai aproape de noi ca vreo imagine, vreo situație ideală în care am putea schimba ceva. Mai toți cei ce refuză să voteze se învăluie în mantia neputinței și-și pun pe cap coroana disprețului suveran:

– nooooi? păi ce? noi facem politică? să facă ei ceva.
– care ei? nu tocmai i-am dat jos și i-am tras în țeapă?
– păi… să vină cineva, să facă ceva.
– cine?

*

problema este că noi sîntem cei ce trebuie să vină. Nu vine nimeni altcineva, români. Noi trebuie să venim și dacă nu venim e numai vina noastră. Cine vreți să vină? Chiar vreți să vină altcineva?? Aveți vise erotice cu prințul Charles?? E BINE că nu vine nimeni altcineva. Cînd a ales altcineva pentru noi ultima oară am tîrîit-o prin comunism aproape 50 de ani. Am întîlnit la un moment dat niște oameni frumoși, de-o vîrstă înaintată, care plîngeau la bătrînețe că toată tinerețea și-au trăit-o într-un lagăr experimental. Că s-au făcut experimente pe ei. Că cineva, mai mulți, odată, au decis să experimenteze un sistem socio-politic pe un număr de națiuni, fără să le întrebe. Asta vreți? Să vină cineva să experimenteze iar pe noi ceva? Cam cum se mai face încă în Coreea de Nord.

– nooo, că noi nu putem ajunge așa.

Pe bune? De unde știți? Dacă acceptați cu așa ușurință ca alți oameni să decidă pentru voi, la ce vă puteți aștepta? Și nu vă mai faceți că nu vă amintiți s-au n-ați auzit cum era comunismul. Fiecare avea o casă în comunism? Chiar așa?? Atunci de ce n-avem și azi fiecare o casă, din moment ce 4 milioane sînt plecați, natalitatea a scăzut și s-a construit non stop în ultimii 25 de ani? Pînă la ora asta trebuia să avem fiecare două case, nu numai candidații la președenție, dacă mitul ăsta ar fi fost adevărat. Fiecare avea un serviciu? Și toți lucreau unde voiau, ce voiau? Așa e, unii au lucrat 5-10 ani și la canal, alții au fost mutași din Banat în Bărăgan peste noapte, lăsați 5 ani în cîmp și apoi mutați înapoi și cîte și mai cîte. Da, munceau toți. Unii turnau pe la securitate, alții erau doar prietenoși și se aveau bine cu toată lumea, aham. Aveau toți ce mînca? Eu am avut ce mînca, că nu m-am născut în București, și-ai mei aveau grădini – da, mai multe – și erau extrem de buni gospodari. Dar pe aici aud că se făcea o foame legendară, ostoită numai după 4-5 cozi pe zi cu niște creveți vietnamezi. Am văzut primii blugi pe la 12-13 ani și cînd primeam o sticlă de pepsi o țineam și 3 luni în vitrină. Bibelou. Cînd ne veneau prietenii nemți în vizită, din ăia plecați în Germania, îmi aduceau juma de kil de bomboane și gume, din alea ce să găsesc azi pe toate drumurile și le drămuiam de-mi ajungeau un an. O ciocolată o mîncam într-o săptămîna-două-trei, în funcție de cît de rară era marca. Și eu am trăit puțin și bine în comunism. Vreți la ruși? Să ne scopească ăia și de ultimele oo, după cîteva găleți de Stalinskaya? Vreți la chinezi? Să mîncăm tăiței de plastic? Să ne transformăm într-o țară lohn? dar vreți ceva, dragi români, în afară să fim neputincioși și plini de spume?

E rău azi, nu? A fost dezamăgitor postcomunismul. Știu, doar și eu am greșit direcția la 18 ani și în loc s-o iau spre vest am luat-o spre est. Doar că nu putem da la nesfîrșit vina pe niște conspirații extraordinare, pe niște conjucturi planetare nefericite care se împotrivesc poporului român. În ăștia 25 de aveam tot timpul să ne trezim la realitate. Și să-ncepem să ne facem o viață așa cum vrem. Sîntem săraci, sîntem dezumflați, flasci, nu mai vrem nimic… da, știu, dar cine să vină să ne scoată din asta în afară de noi? Căci tot noi ne-am băgat aici.

Eu sînt de acord să nu mai legitimăm actuala clasă politică. Dar nu sînt de acord să stăm cu mîinile în sîn și să așteptăm să vină cineva să facă ceva. Să dăm din gură de pe margine permanent nemulțumiți de tot și toate dar neîncercînd vreodată să facem vreun pas cît de mic spre o rezolvare, spre un alt viitor. Dacă nu ieșiți la vot și nu votați în așa fel încît puterea să NU SE ADUNE TOATĂ LA UN SINGUR PARTID-STAT, atunci vă aștept pe stradă, de pe 3 noiembrie, pentru că înseamnă că sînteți gata de o revoluție.

Ce ziceți? Vă doare suficient de tare ca să faceți ieșiți din comdul rol al victimei? Sau vreți să muriți așa, neîmpliniți și nemîngîiați. Se duce viața pe lîngă noi, pe lîngă voi… cît? Cît mai lăsăm de la noi?

 

19 gânduri despre „alegerile neputinței

 1. „La ce-mi foloseşte dreptul la exprimare, la vot dacă nu am acces la muncă şi nu am cu ce-mi creşte şi educa copiii? Drepturile politice nu fac nici doi bani dacă nu sunt susţinute de drepturi economice şi sociale….presedintele să respecte Carta Europeană a Drepturilor Omului şi Constituţia României, unde scrie negru pe alb: dreptul la muncă, la sănătate, la educaţie, la asistenţă socială, nu doar dreptul la liberă exprimare, toate sunt GRATUITE”V. Ernu …Un sistem care se bazează pe o participare de 50% nu are nici o legitimitate și este nereprezentativ.VOTUL NU E SOLUȚIA Votul nul este o participare la simulacrul de democrației pervertite legitimându-l prin prezență!

   • Solutia, dupa opinia mea vine din societatea civila, si din „intelighentia ” romaneasca,prin ne participarea la mascarada electorala astfel avem dreptul si argumentul de a contesta legimitatea acestora, urmand sa propunem pentru demnitatile publice noi personalitati din randul „intelighentiei”, dupa modelul chehoslovac unde a fost promovat si sutinut Václav Havel, cunoscut mebru al intelighentiei la inceputul anilor 90, sau dupa modelul Fidesz-KDNP in Ungaria unde a fost sustinut Viktor Orbán, persoana ce nu a facut parte din nici o forma a structurilor comuniste dinainte de `90 cu minusurile si plusurile acestuia Orbán este o persoana sustinuta si votata de tineri si intelectuali din tara vecina.Nu cred ca exista soluti si trebuie sa alegem de 25 de ani „raul cel mai mic” sau sa votam „sa nu iasa” .

   • deci tu propui să nu mai avem alegeri de acum, nici partide politice ci un fel de dicatatura de tip nou a la Ungaria? (Care se cam clatină, by the way). Cum o să funcționeze societatea, prin ce pîrghii? Cred că toți cei ce neagă Sistemul trebuie să propună ceva foarte clar în loc, nu doar niște comparații.

 2. Laura, vezi ca ‘Local’ a bagat citat din V Ernu. Deci nu lua de bun comentariul, Ernu e un comunistoid rusofil de cea mai joasa speta. Care o sa comenteze alegerile live la TV Duminica 🙂
  Probabil pt Ernu (aaa scuze!, Local) solutia e Marea Revolutie Comunista din Noiembrie.

   • Nici eu, da’ tot dau de el prin diferite colturi ale netului, e un fel de „asa nu”. Oricum ai sa-l vezi in extenso la TVR1 maine, dindu-se mare expert. Deci pe banii contribuabililor tovarasul asta o sa frece menta in prime time. Cu o moaca afectata de mare filozof. Si-o sa vorbeasca inceet, de parca au sa-i scoata vorbele cu clestele ca doar na! e mare guru in plm care a fost adus de pe virful muntelui in studioul ala. Sa le explice muritorilor filozofia lui neocomunista. E un bou si ma scoate din sarite prostia asta neaosa romaneasca: sint atitia romani aparent destepti care totusi pun botul la mizerii de astea.
    Tuturor celor care iau de bun ce spune un idiot ca Ernu: Comunismul e o schema piramidala. E impunerea unei scheme Ponzi la nivel de tara.

 3. am asa o greatza constanta, continua si definitiva pentru nonsensul numit ”baroni de stanga”, incat musai, contra lor, merg. Nu-mi fac iluzii, ca nu mai am 23 de ani, ca in 90! Si, intre timp, grofii securisto-comunisti s-au impuiat sub toate ”doctrinele”, ca sa le anuleze pe toate (c-asa fac ticalosii, care nu au idei, doctrine politice, ci doar interese, care se-acund sub doctrina care fraiereste pe mai multi, la momentul dat), insa sper la un al doilea neamtz … M-am saturat de galagie gaunoasa, de cinisme de cea mai joasa speta, care ne-au transformat in mingea de ping-pong intre doi insi cam de aceeasi teapa, unul e ceva mai inteligent decat celalalt, cu ..reprezentati cinice mai ..englezesc formulate. As dori un om cu scaun la cap (cap care sa-i si stea pe umeri), cu o meserie pe care chiar s-o stie (iar daca si-a ..scos macar doua case din meditatii, inseamna ca era si profesor bun de fizica – suntem si noi, votantii, cinici in felul nostru, nu?) – comparativ cu unul care, cica, a fost scolit ca procuror, copy-paste, cu 4 + 3 case – si alte cele, ca chevarist ce se crede – facute pre stanga cu tertipuri de dreapta si coada de topor a unor frustrati de prin servicii etc etc etc. Ar mai fi si doamna Macovei, dar prefer sa nu ma impart, plus ca am unele dileme in ce o priveste. Oricum, principala noastra sansa este SOCIETATEA CIVILA, pe care, cu o darzenie teribila!, au distrus-o tolomacii astia politici, pentru ca acolo era (si este) fortza de care ei se tem cel mai mult. Cu cat societatea civila e mai slaba, pot ei taia si spanzura in voie, intr-o societate faramitzata sub valul de probleme socio-economice, obiective si subiective, dar si de o spalare constanta de creiere, practicata prin mijloacele tehnice si mass media pe care le au ..personajele secundare din TIPOGRAFIC MAJUSCUL (sa zic asa, in spiritul piesei Gianinei Carbunariu), dornice sa redevina principale, cu orice pretz.
  Oricum, e o vreme in care numai narozii mai pot fi .. fani ai cuiva din spatiul public. Trebuie sa discernem la nivel de centime ..

 4. Nu tocmai cu parul. Cu indiferența. Nu va ieși haos mai mare decât există deja. Vor apărea în schimb alte probleme. Încercarea onestă de a le rezolva, în loc să profităm (unii) poate constitui o foaie de parcurs. Nu ve fi genială. Posibil să nu fie mai bună decât prezentul. Dar ne scutește de repetarea penibilă a acelorași ritualuri cu deznodământ previzibil. Cel puțin evadăm din mizeria imaginației 🙂

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s