o scoție independentă sau nu, și un referendum


mă întreb azi în ziua în care scoțienii decid prin referendum dacă vor să facă parte în continuare din UK sau vor să fie independenți la ce folosește un referendum care oricum ai da-o împarte țara în două. rezultatele sondajelor de opinie sînt fifty-fifty așa că nici nu se poate face o predicție după ele, deci, n-ar fi prea speculativ să gîndim că, de fapt, independența sau apartenența scoției va fi decisă de un număr foarte mic de indivizi. așa-i cu referendumurile pe teme ATÎT de importante care se decid prin majoritate de 50 % +1 din cei prezenți la vot. după ce rezultatele referendumului vor fi publice și efectele vor începe să se instaleze, va da jumătate de țară vina pe cealaltă? se vor urî profund pentru opțiunile lor? se vor blestema în gînd sau cu voce tare?

Glencoe-Glencoe-Scotland

și de unde această tendință prezentă văd în tot mai multe țări, de profundă divizare socială?

pe de altă parte, cîteodată, ceea ce-și dorește majoritatea nu e neapărat benefic și viabil pentru viitor. vezi și cazul româniei care s-a prăbușit într-o băltoacă confuză și defetistă tot mergînd pe tendințele majoritate. nimic nu se mai poate la noi, oricum ai da-o tot rău e. niciun partid nu e bun, niciun politician, nicio soluție politică și pe deasupra nici noi nu putem face nimic.

întrebările pe care le va pune referendumul scoțian oricare va fi rezultatul lui se învîrt în jurul unei probleme ceva mai complicat de enunțat (dar totuși am să încerc): mai este suficient azi votul democratic pentru a decide ce e bine și ce e rău pentru o țară? 

 

 

Reclame

4 gânduri despre „o scoție independentă sau nu, și un referendum

 1. Iata! Scotia e inca inlantuita!
  Asta se intimpla cind fluctuatia lirei sterline zbenguie frenetic in posesia celor cu putere de decizie ( a se citi: buzunarele zornaie improscind suvoiaie de arginti exact in gura hamesita a stock marketului), cind slobozesti voturile in mina imberbilor de 16 si 17 ani (adevarat, unii s-ar putea sa aiba mai mult discernamint decit parintii -orbiti de prejudicii) si cind chibitii de pe margine ( o margine foarte laterala, (think US citizen who never set foot in Scotland or checked in depths it’s history) comenteaza, fara nici o informare (corecta) asupra conditiilor istorice locale: de ce toata lumea vrea sa se desprinda de patria muma in ultima vreme?
  Probabil -printre altele- pentru ca Scotia doreste un partid laburist si nu cel conservator ce li se vira pe git (din cind in cind, evident nu mereu, ca surghiunitul mai are nevoie de aer, nu de alta, dar sa nu se sufoce sub apa).
  Probabil pentru ca are resurse suficiente sa fie independenta (petrol anybody?).
  Poate doar vrea sa aiba o alta structura educationala? (adica o reforma a sistemului de invatamint), sau o structura de sistem medical (asigurari si beneficii)? Cine dicteaza regulile in investitii in Scotia? Scotienii sau Patria muma? Cine „asigura” piata de angajatori/ antreprenori in Scotia? Cine faciliteaza aceste legaturi de prietenie si cooperare? Tatuca -sau mamuca- Marea Britanie.
  Mai bine sa nu ne desprindem de tita mamei, care ne da lapte acrit -dar e lapte/hrana!- si sa stam cu buzele tuguiate la uger, ca asa ne spune mulgatorul de serviciu in timp ce ne mingiie pe cap, suav si blind, ca altfel ne pierdem accesul la lira sterlina, stralucitoare in glodul saraciei noastre. Ce ne facem noi fara ea? Trebuie sa ne inventam o noua moneda! Ce-o sa faca ea in desertul din Stock Market Exchange?
  Nu-i nimic…..ce bine ca nu ne-am separat! era bine si caldut la sinul reginei noastre….macar acum mapamondul ne va aclama ca am incercat! The last chance! („and you blew it, suckers!”). Maini inmanusate in piele de antilopa aplauda frenetic….”Ce bine ca prostimea nu a pus botu’!”…ha! daca aveam un Putin…farsa asta era rezolvata „in no time!”
  By the way….. I don’t care if you shoot me. Waiting for contra-arguments. Eager for them quite!

 2. exista o sansa. Sa votam independentii. Astia sigur nu au uns zeci de mii de ‘admiratori’ sa vina cu steaguri si aplauze, ca pe timpul plumbuitului; nu au dat nici galeti+faina+zahar+tricouri prin sate, si mai ales nu au ‘adepti’ pe la primariile in satele uitate de lume, sa sugereze/ameninte subtil ca daca nu voteaza tot cu PSD/PDL, vor pierde dreptul la ajutor social/ ajutor de lemne etc. Sin aceste zeci de mii de admiratori unsi, unii sunt suficient de destepti sa ia galeata si sa voteze in cealalta parte. Altii insa…sunt saraci cu duhul si saraciti la duh.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s