”este un război, prostule” – garry kasparov către obama


cînd îi aud pe români cum se înfășoară ei în mantia confortabilă a gîndului că o să ne apere UE și NATO de invazia rusă, devin altă persoană, vorba reclamei ăleia: cînd ți-e foame nu ești tu. cînd văd atîta prostie și indolență în jurul meu nu mai sînt eu. nu mai sînt femeie, nu mai sînt o doamnă, nu mai predic non-violența, nu mai am simțul măsurii, nu mai am răbdare, uit că-l disprețuiesc profund pe badea pentru ura și veninul pe care le împroașcă în jur, uit că n-am mușchii atît de bine dezvoltați și mă dezlănțui, cel puțin în imaginație: mă văd dîndu-i cîțiva pumni în cap invidului care spune rînjînd satisfăcut: ne apărăăă UE, doar sîntem membri.

îmi vine să-i rearanjez puținii neuroni din cap, poate așa o să priceapă ce-i spun:

1. vă închipuiți că vreun francez, german, olandez, belgian, spaniol sau italian o să iasă din casă și o să se bată cu rușii pentru noi? n-au ieșit pentru cei 193 de olandezi morți în avionul doborît în zona separatistă din Ucraina, o să iasă pentru 500 de români morți? sau 1000? băbăieți, sînteți chiar idioți? NICIODATĂ în decursul istoriei noastre NU NE-AU APĂRAT ȚĂRILE ASTEA DIN VEST. Maaaxim am făcut parte, și o parte nebăgată în seamă, dintr-o coaliție care se lupta cu turcii. Ați auzit voi vreodată de vreo țară care să sară să lupte cu noi? PENTRU NOI?? Sau vă amintiți doar de lecțiile de istorie în care ne otrăveam fîntînile, dădeam foc la grîne, ne luam nevestele, copiii, bătrînii și vitele și fugeam în munți?
2. am făcut tot posibilul în ultimii 25 de ani să ne creăm relații proaste cu vecinii cu care ne-am putea alia. Pe sîrbi i-am vîndut în anii ’90 PE NIMIC, pe bulgari cică nu-i suportăm, DE CE?, ca să se ducă românii la Mamaia să-l vadă pe mazăre cum face circ??, pe unguri nici atît, deși Ungaria-i faină, are super legături cu Austria și va fi mai repede apărată în cazul unei invazii… iar ultrași naționaliști există în special la noi, întreținuți de politică, nu reflectă cu adevărat relațiile existente azi între cele două etnii (există și excepții dar în general lumea face eforturi să se înțeleagă și să trăiască în pace). Pe polonezi nici nu-i băgăm în seamă, ucrainienii ne put, deși uite, sîntem fix în aceiași găleată, iar pe moldoveni nu-i înțelegem de ce nu vin să se milogească de-o unire la noi. Cu cine ne vom alia și ne vom apăra? Doar ÎNTREB…
3. granița istorică și psihologică a Europei civilizate trece prin Țările Baltice, Polonia, Ungaria, Serbia, Croația, cu indulgență prin Ardeal și Banat dacă vor să se dezlipească din România și să se ducă la ei. Pentru confortul lor psihologic, vesticii o să accepte ca la est de Carpați, cam pînă la Nistru să existe o zonă de tampon, un no man’s land, un pămînt mitic al lui Dracula, care n-are decît să iasă din coșciug și să ne apere că altcineva nu ne va apăra. Cam ăsta e rolul pe care-l putem avea azi: un tampon între occidentali și Nuova Rossia. Nu ne-am zbătut deloc să însemnăm altceva pentru ei. A, cine sînt ei să ne zbatem noi să-i impresionăm? Chiar așa!! Ei n-au auzit de penicilină, de savarină de Tesla care nu-i român, nici aromân, nici meglenoromân, e croat de-a dreptul dar ce contează?? Au auzit. Și?? Păi bine, lasă, o să-i impresionăm pe ruși atunci. De sub bocanc. România va fi ultima redută pierdută de UE (după aia se îngroașă gluma și pentru ei) și Rusia se poate mulțumi pentru cîțiva zeci de ani cu o graniță aproape de Ungaria.
4. vă mai amintiți lecțiile despre al doilea război mondial? fără propaganda ceaușistă care am senzația că se predă și azi în școli? compromisurile îngrozitoare pe care le-am făcut, dansul haotic ba cu nemții, ba cu rușii, ba așa, ba invers? alianța cu germania nazistă, dictatura legionară, pogromurile și apoi trădarea aliaților germani ne-au costat și atunci și ne costă și azi. Vă mai amintiți oamenii de stat care au trebuit să-și ia asupra lor decizii infecte, da, la Antonescu mă refer, păcate abominabile, ca să salveze cumva ce mai putea fi salvat, oameni pe care i-am executat fără milă și rușine și pe care nu i-am re-evaluat cu bune și rele niciodată cu adevărat? Vă mai amintiți de toate compromisurile pe care le-am făcut și încă le mai facem ca să… ca să ce? Cu toate compromisurile astea nenorocite n-am ieșit cu teritoriul întreg din război, plîngem și azi după regiuni istorice pe care nu cred că le vom mai recupera vreodată, după tezaurul care în veci va rămîne în alte visterii, după demnitatea noastră, după imaginea noastră ingrată și pătată  în lume. Sîntem poporul care nu știe ce vrea, pe care nu te poți baza și care s-a aliat cu cine nu trebuie cînd nu trebuia, poporul care nu are discernămînt, nu ia decizii bune, poporul care s-a dezis în ultima clipă de aliații lui ca să se alieze cu dușmanii de acum o oră și asta fără să clipească și apoi nici nu s-a căit pe bune vreodat’ ci s-a lăudat zeci de ani cu asta. Poporul care nu și-a asumat nimic din ultimul război mondial: avem imbecili ca șova care cred că holocaustul n-a existat, oricum, sigur nu la noi. Credeți că istoria asta s-a uitat în vest?? Atunci n-ați vorbit niciodată cu occidentali normali. Înainte să te întrebe de rromi, pe care și ei îi au, și ai lor se poartă cam ca ai noștri, occidentalii medii cu ceva școală te întreabă de partea cui ai fost în al doilea război mondial. Pentru că asta spune multe despre tine.
5. vin americanii să ne apere? pe bune? rîd cu lacrimi. Auziți? În ce țară din lume ambasada Americii mai e construită de la zero, ca o cazemată cu ziduri de 1 metru și cine știe cîte buncăre sub pămînt, pe un cîmp, ÎN AFARA ORAȘULUI, LÎNGĂ DOUĂ AEROPORTURI? Și dacă o iau la fugă prin bălării, tot ajung la prima pistă în juma’ de oră americanii. Asta dacă nu aterizează enșpe mii de elicopetere pe cîmpurile virane de lîngă, să-i ducă și mai repede afară din zona de conflict. A, și cei ce lucrează la ambasadă sînt cazați într-un complex rezidențial din pădurea Băneasa. CE COINCIDENȚE, dom’le, ce coincidențe.

*
sîntem în prag de război, nu vreți să vedeți asta. și o să plătim scum pentru nesăbuința, nesocotința și indolența noastră. cum am plătit și în trecutul din care n-am învățat nimic. în funcție de cît de grave vor fi lucrurile în viitor, se poate ajunge pînă la absorbția poporului român în diverse alte imperii.

ceea ce unii din români chiar și vor. decît să se străduiască ei, mai bine ne predăm prințului Charles. desigur, nu ne întrebăm dacă chiar ne vrea cineva. în afară de rusia.

**

”este un război, prostule” i-a transmis garry kasparov lui obama. vedeți și voi cît îl ia în serios, cît îi ia europa și america pe ucrainieni în serios.

*****

LATER EDIT:

”și tu ce vrei” – mă întreabă cineva. ce-aș putea să vreau? să ne gîndim cum ne-am putea apăra singuri?

și mai vreau ceva.

O declarație de la fiecare candidat la președenție legată de situația din Ucraina. Ce crede despre ce se întîmplă acolo și ce are de gînd să facă. În caz că.

Reclame

12 gânduri despre „”este un război, prostule” – garry kasparov către obama

 1. Pingback: amenințarea rusă | verzi și uscate s.r.l.

 2. Pingback: amenințarea rusă III | verzi și uscate s.r.l.

 3. Pingback: amenințarea rusă II | verzi și uscate s.r.l.

  • Nu poporul, Doamne feri. Nevinovati toti, puri, crestini, urmasi ai lui Decebal etc. Bine bre, da’ conducatorii nu-s alesi de ‘popor’? Cine-a votat 3 mandate cu nea Ilici? Sau PSD/USL 70%, hm? Ori genii politice tip Ponta, Sova, Marean, Mazare si altii? Astia n-au fost votati de ‘popor’?

   • nooo, poporu’ n-are nicio vină… la naiba cu meseria asta de actriță/dramaturg, dacă eram coafeză plecam de mult din țară :)))))))))))

 4. in rest, „zicerea” de mai sus este absolut pertinenta, nu am nimic de comentatat, pacat ca nu gandesc asa conducatorii luminati ai zilelor noastre, de la noi din tarisoara, si de pe alte meleaguri …. de altfel, este evidenta deruta conducatorilor statelor „dezvoltate” si mai ales a conducatorilor organismelor europene…. sunt cam in ceata, nu cred ca pricep cu adevarat ce se intampla, sau nu stiu cum sa reactioneze …. 😦

 5. ‘”este un război, prostule” i-a transmis garry kasparov lui obama. vedeți și voi cît îl ia în serios, cît îi ia europa și america pe ucrainieni în serios.’-pun si eu intrebarea aia tampita, si care mereu enerveaza lumea: aveti cumva un link la asta? 😀

 6. Si da, aveti enorma dreptate; dupa 1 an petrecut in Dk., pot sa spun urmatoarele: ei, occidentalii, nu vor (boii!) sa mearga la razboi, nici dac-ar trebui sa-si apere funduletul lor. Exemplul olandezilor e foarte bun – la fel sunt toti. Daca Putin ar vrea, si dacar avea armata suficienta, ar cuceri foarte usor Europa-ntreaga. Ultimele ‘negocieri’ – penibile, josnice, gretoase, dpdv al meu – de la Minsk, sunt edificatoare.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s