moștenirea comunistă în 10 puncte


1. un vid al valorilor. O dată cu mezalianța făcută de BOR cu PCR valorile moralei creștine după care pot trăi foarte bine și ateii (în afara valorilor care privesc relația dintre Dumnezeu și om), s-au făcut praf și pulbere. Astăzi avem o populație care se declară majoritar creștină, nu merge la biserică și confundă credința cu un set de tradiții sau altul. O populație care nici mai știe ce sînt alea valori sau morală, cît despre etică, să nu mai vorbim.

2. Un STAT inamic (= odiosul PCR), care trebuie în permanență furat și destabilizat. O mare parte de români încă cred și ”funcționează” ca atare.

3. Un sistem tot mai complicat de pile și relații în care dacă n-ai intrat de mai bine de 10-15 ani, sigur ești cam falit, luzăr și singur. Sau emigrant.

4. Inabilități antreprenoriale: învățăm cu greu să facem afaceri și să trăim pe picioarele noastre. ÎNCĂ. În plus, sistemul face totul să ne descurajeze.

5. LIPSĂ DE RESPECT PENTRU TIMPUL, SPAȚIUL ȘI PROPRIETĂȚILE ALTORA. Practic toată lumea crede că își poate băga picioarele în timpul, spațiul și proprietățile altora.

6. Lipsă de respect pentru timpul și spațiul comun, public. Pentru că odată aparținea PCR.

7. Propaganda. Nici azi nu se face politică. Doar propagandă la cel mai jos nivel. Aș zice că propaganda de azi aproape că a întrecut-o pe cea comunistă.

8. Promovarea non-valorilor, descurajarea fățișă a oamenilor valoroși. Pe asta s-ar putea s-o fi moștenit dinaine de comunism.

9. Cultul șmecherului, al chiulului, al delăsării. PCR producea atît cît să nu moară lumea de foame, chiar dacă produsele erau puține și proaste.

10. Cultul plagiatului. Ei bine, ca să supraviețuiști azi trebuie să vinzi. Orice. Dar să fie original. Ori noi, cumpărăm. Mi se pare un drum sigur spre anihilare.

*

P.S.: N-am uitat de promisiunea că vă scriu despre Ucraina și Letonia, o să apară și articolele respective în curînd.

 

Anunțuri

2 gânduri despre „moștenirea comunistă în 10 puncte

  1. Foarte adevarat. Si ce e f nasol e ca nu vad cum s-ar putea scapa din cancerul asta. In afara de a pleca de tot, bineinteles. Mostenirea comunista e o tumoare care a cistigat, organismul e pierdut. Probabil Romania subzista doar datorita relatiei cu UE care e doar ca o perfuzie minimala.

    • Dan, nu cred (daca nu reuseste Rusia sa ne anihileze complet ca natiune, si nu cred sa reuseasca) sa putem scapa altfel decat in timp, in cateva generatii. Poate (am 35 de ani), complet, se va intampla sa scapam abia peste 100-150 de ani, nu stiu. E cinic, e trist, stiu, dar…..asta e, n-avem ce-i face. Dar nu, nu cred ca tumoarea a castigat, nu cred ca organismul sa fie pierdut. Hai sa ne gandim asa: citeste ce scrie dna Ilica despre Ucraina. Si gandeste-te prin ce-a trecut natiunea aia. Si daca pana si pt ei exista inca speranta……inseamna ca totul nu-i pierdut, inca.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s