amenințarea rusă III


așa m-am plictisit de argumentul marilor valori ruse :)). Ce face îndoctrinarea din oameni, ce putere are ÎNCĂ! mitologia comunistă!! Ce proastă ești, n-ai înțeles nimic! Așa, așa, luminați-mă voi cu lumina de la est, ce era de înțeles și n-am înțeles? Vai dragă, dar cum se poate să nu fi întîlnit marea intelectualitate, să nu scrii nimic despre VALORILE RUSE, mi-au scris unii care n-au ieșit nici pînă la Balcic. După care au dat repede un search pe Google după ”valori rusești” și rezultatele mi le-au copiat într-un comentariu, fără să știe nici ei cine-s ăia. Dar nu mi-au răspuns la întrebarea: CE PRODUSE DE PROVENIENȚĂ RUSEASCĂ AVEȚI ACUM ÎN CASĂ? Numiți-mi unul, măcar. Unul. Ceva făcut de ei care să ne placă, să ne folosească. De ce n-am scris despre valorile rusești… oamenii ăia nemaipomeniți, deosebiți, laureații Nobel… Păi nu i-am întîlnit pentru că nu stau pe stradă. Sper, spre binele lor. Nu te servesc la restaurant, nici măcar nu vînd bilete la intrarea în muzee. Sper, spre binele lor. Nu, că nu i-ai căutat tu, nu te-ai străduit să-i înțelegi. Pe bune?? Rîd, ce să mai fac.

IMG_1882

(O valoare românească de pe Bulevardul Ana Ipătescu. Oare ce zic străinii cînd trec pe aici? Credeți că se-ntreabă unde-s valorile românești sau ne judecă așa cum sîntem?)

N-ai căutat valorile ruse, proasto! Credeți că atunci cînd vine un străin în România și stă lîngă o clădire care stă să-i cadă cap, înconjurat de mii cabluri, afișe lipite peste tot, trotuare mizere și pline de mașini și o lume mohorîtă și agresivă gîndește: Oare unde-or fi valorile acestui popor MI-NU-NAT? Pe ce drumuri umblă? În ce grotă s-or fi ascuns? De ce umblă pe străzi numai oamenii ăștia răi, îmbufnați care tot mai des arată ca niște saci plini de oase? În ce peșteră să mă duc să întîlnesc VALORILE românești? Pe bune, chiar așa credeți? Aoleo… rîd cu lacrimi.

IMG_2223

(Cea mai veche stradă din București, din cîte știu eu: Stavropoleos. Orașul ăsta are un potențial mare de care ne batem joc în fiecare zi. De fapt ne batem joc de noi. Pe aici am văzut străini admirînd, în alte părți unde era urît și murdar, rîzînd, ridiculizînd sau uitîndu-se stupefiați. Cred că lumea e de fapt, obiectivă. Ce și cum arăți așa răspuns primești.)

Străinii judecă, ne judecă și încă aspru, unii. Asta fac oamenii, se uită în jur și judecă. Și voi faceți la fel. TOȚI. Uite ce clădire frumos restaurantă, uite ce cocină împuțită, uite ce oameni delăsători, cărora nu le pasă de istoria lor – vesticilor le pasă de istoria lor! – n-au indicatoare bilingve, ce indicatoare? deja ar trebui să avem google maps adaptat, apps-uri care să poate fi descărcate etcetera, cu informații în MAI MULTE LIMBI despre obiective turistice, restaurante, chestii-trestii-socoteli. Am văzut niște englezi care se mirau de niște meștereli tipic românești de care e plin Magheru: aerul condiționat improvizat, atîrnat pe fațadă cu scurgere pe trotuar. ”Ce oameni!” – își spuneau englezii ăia suficient de tare încît să-i aud eu. Și rîdeau. Sigur s-au dus după aceea să caute valorile românești.

IMG_2239

(Și le-au găsit un kilometru mai departe. Mai bine că-i blurată, că-mi vine să vomit. Strada Sfinților, Strada Franceză, centrul Bucureștiului. (Mulțumesc doamnei Colfescu pentru corectură. Deși, strada Sfinților are cîteva ganguri care nu-s mai prejos cu nimic.) Clădirea e monument istoric, după cum vedeți. Oare cum ne judecă ”străinii”? Că noi nu judecăm deloc, după cîte văd.)

*

apropo, românii văd valoare numai în cine a scris ceva sau a luat un premiu la Cannes. Nu. Și inginerii au valoare. Și CE valoare. Olanda era plină de niște inginerii de-mi stătea mintea-n loc, zăgazuri și mori de acum 500-600 de ani, toalete publice care intrau peste zi în pămînt… Și fizicienii. Și chimiștii. Și ăia de vînd în magazine ar trebuie să fie într-un fel. Mai TOȚI ar trebui să fim într-un fel. Ca să ridicăm media. Nadia Comăneci nu ne ajută cu nimic acum. A fost, s-a dus. Și-a făcut treaba, la vremea ei. Dar acum e acum. Cînd se plimbă cineva prin România ACUM nu-și zice: vai ce chestii nașpa pe aici, dar ce bine că o au pe Nadia Comăneci!

*

IMG_0875

(O valoare românească într-o cruntă mizerie: Cazinoul din Constanța, una dintre puținele clădiri din România cu elemente de arhitectură art nouveau. Da, frate da’ și pămîntul de sub ea are valoare da? Ce bloace am putea trage aici! Și e în Împărăția lu’ Mazăre, alt votat permanent, ca Putin. Valori rusești, valori românești, aha…)

412393_10150967578483379_766822260_o

(Cred că încă e deschis pentru vizitare. Lumea care-l vizita, se scălda-n uimire: vai de mine, dar de ce e lăsat așa? De ce nu vine CINEVA să facă CEVA? Cine să vină? Putin? Noi de ce nu facem nimic?)

IMG_0872

(M-am dus la Constanța să cer o autorizația să fac niște spectacole, în cazino sau pe lîngă. A fost o experiență și asta. Distractivă dacă n-ar afecta direct viața mea. După ce-am alergat de la o instituție la alta lăsîndu-i pe ăia cu gura căscată cu întrebarea mea, și-am vorbit și cu doamna Hașotti, mda nevasta domnului ex-ministru, directoarea unui muzeu și obsedată la momentul acela de Udrea, am ajuns la un domn care mi-a dat răspunsul final care a sunat cam așa: ”nu se poate. Avem aici un băiat deștept care tocmai a obținut niște finanțări europene și o să intre totul în reconstrucție.” Asta a fost acum doi ani. Constănțeni, s-a renovat ceva?)

*

Vaaai, să nu-i judecăm pe alții, ca să nu fim și noi judecați. Să căutăm valorile ruse. Foarte, foarte dăștept, ce să spun. Sigur așa o să fie. Faceți-vă voi că nu vedeți și nu auziți și atunci nici străinii nu o să ne vadă așa cum ne arătăm. Iar cînd vă duceți la Paris și vedeți un șobolan, să veniți acasă și să le spuneți tuturor: vai dragă, împuțit mai era Parisu’!

IMG_4367

(Avem parcuri frumoase, unele chiar curate, o plăcere să te plimbi prin unele. Am o tonă de fotografii frumoase din parcurile bucureștene.)

IMG_2727

(…dar lăsăm ce-a fost făcut frumos de mîna omului într-o mizerie cruntă. Oare ce zic străinii după ce văd așa ceva? Se mai duc să caute valorile românești? Sau se gîndesc că ăștia sîntem?)

Pentru că cei mai mulți români, ca și cei mai mulți ruși n-au trăit NICIODATĂ o altă viață, s-au obișnuit cu mizeria, urîțenia, dezorganizarea din jur. Asta e normalitatea lor și nu văd mai departe de ea. Și se alimentează cu mituri. Românii au inventat penicilina băi, și savarina, și l-au dat pe Tesla, și bunica lu’ Obama era de pe lîngă Făurei, la noi s-a înfințat omenirea, la noi în Dacia, băi, inculților, băi inglejilor, francejilor care sînteți. Da, da. Și dac-ar fi așa și am fi inventat noi cine știe ce, lumea trăiește în prezent. ACUM vin străini în România, ăia care mai vin și se uită în jur. Se freacă de mașinile parcate pe trotuare, se uită la blocuri și la cartiere și le spun ghetouri… le-am arătat unora un film din România, de care sînt mîndră și care a luat și un premiu la Veneția și m-au întrebat de ce arată Bucureștiul ca după război? Și de ce avem atîtea ghetouri?

IMG_1616

(”Peisaj urban” tipic bucureștean. Și ăsta e un cartier îngrijit.)

IMG_1071

(… și dacă știi unde să cauți, găsești locuri care te uimesc… da, avem valori și noi, dar v-ați întrebat, la cum arătăm și CUM NE ARĂTĂM, cîți stau să le caute??)

Sigur, dacă iei om cu om o să găsești excepții și la noi. Oameni talentați, oameni frumoși la suflet, oameni de excepție. Dar noi vorbim aici de impresia generală pe care o lasă o țară, nu despre excepții.

***

SĂ revenim la VALORILE RUSE și AMENINȚAREA RUSĂ. Orice călător, chiar dacă stă ca mine, mai mult într-un loc, ia pulsul de pe stradă, de la omenii pe care-i întîlnește în mod normal, NU ÎN MOD EXCEPȚIONAL. Dacă marea masă are nivelul jos, așa e percepută și țară. Și AȘA ȘI E ȚARA. E drept că eu am văzut Moscova dintr-un colț, faza nasoală pentru noi, românii, atît de apropiați de Rusia, e că eu am văzut Moscova FIX DIN INTERIORUL MINORITĂȚII CARE CONDUCE. Și minoritatea aia așa e, cum am descris-o eu. Și mai exagerat de așa, sînt sigură că nu mi-au arătat mie turismul sexual cu minore care totuși se simțea, depravarea maximă, raptul, crima și alte rele. Am mai văzut și o clasă de mijloc interesată să acceadă în cercurile superioare. Și atît. Nu exclud că au valori, dar nu valorile-i conduc pe ei acum. Asta e problema. Ca și în cazul României.

IMG_1155

(Uite, pun și două fotografii frumoase din Moscova, să nu facă rusofonii infarct, totuși. Nu le doresc să moară, le doresc să se mute-n Rusia definitiv. Cred că-i cea mai bună soluție pentru toți. N-am prea multe fotografii frumoase din Moscova, oricum, nu pentru că am privit-o eu cu ură ci pentru că… așa arată, ca-n pozele din articolele mele. Asta e grădina botanică și aici e o ”cascadă” făcută dintr-un fel de frunze cred. Arăta spectaculos în realitate. Dar rar vedeam așa ceva.

IMG_1159

(Frumos. Dar rar.)

*

N-avem nevoie să adăugăm la defectele noastre și defectele lor. Adică să ne înmulțim bubele de 100 de ori. Dacă așa își aleg să trăiască, n-au decît. De ce să suferim noi, printr-o apropiere de Rusia și mai mult decît suferim acum? Rusia n-are ce să ne dea la ora actuală în afară de gaz mai ieftin. Ba chiar mai poate să ne ia și din puținul pe care-l avem. Ai mei îmi zic că pe vremea comuniștilor mai toată producția se trimitea în Rusia și cînd au fost ei în excursie la Moscova în anii 80 magazinele nu erau așa goale ca-n România și au găsit acolo și pui românești. Vedeți după ce plîng rușii? După niște țări pe care să le mai jefuiască nițel. Ieri am auzit de două sondaje pe CNN, nici cel mai obiectiv post din lume, nici cel mai prost. Unul spunea că Putin are undeva între 70 și 75 % susținere națională după trei mandate. Cred că în timpul vieții noastre o să-l vedem și cu titlul de împărat. De facto, este. Rușii cred cu tărie în soluția pumnului de fier. ȘI-O VOR APLICA PESTE TOT UNDE POT. Ca și unii români cretini care-și doresc un tiran luminat. Nu știu de ce nu se mută în Coreea de Nord ăștia, pe bune. Să vadă acolo tiranie cît cuprinde. Celălalt sondaj arată că 95 % din ruși sînt de acord cu anexarea Crimeei. Sigur că și EU are bube și trebuie să te lupți acolo ca să-ți faci un loc, dar per total sînt mai multe bune ca proaste în EU. De ce am alege ceva mult mai prost? Doar pentru că nu vrem să luptăm cu complexele noastre, cu înapoierea noastră vizibilă dar nu netratabilă, cu retadrul, cu prejudecățile noastre? Sîntem chiar ATÎT DE LENEȘI? De ce ne-am duce înspre unii, care, în medie, sînt dacă se poate așa ceva, și mai retardați din cauza țării și condițiilor în care s-au născut? Și care sînt atît de îndoctrinați încît acum vor să se facă împărăție? DE CE? DE CE? DE CE?

IMG_2694

 

*

citiți și: ”este un război, prostule” – garry kasparov. amenințarea rusă IV

60 de gânduri despre „amenințarea rusă III

 1. Pingback: amenințarea rusă | verzi și uscate s.r.l.

 2. Pingback: amenințarea rusă II | verzi și uscate s.r.l.

 3. Fotografia a treia nu este pe strada Sfinților, ci pe Franceză (plăcuța de monument istoric și gunoaie). Pe strada Sfinților este relieful cu balerine care apare mai jos. Cred că cea mai veche stradă din București care nu și-a schimbar traseul este strada Franceză, tronsonul între Curtea veche și strada Tonitza. Tronsonul Stavropoleos între Smârdan și Poștei e mai nou. 🙂 . Cel între Poștei și Calea Victoriei e și mai nou.

  • posibil sa se fi ratacit in folderul cu cele de pe strada Sfintilor, o sa verific. Desi, si pe strada Sfintilor exista un gang care arata fix la fel. In privinta celei mai vechi strazi din Bucuresti nu ma contrazic; am auzit pina acum mai des varianta cu strada Stavropoleos.

 4. Laura , ai pus puntul pe I , ai rasucit cutitul in rana orgoliului rusofon , ai dat cortina la o parte si ai dezvelit o parte a mutantului sovietic muribund si de aceea au zbierat ,chitcait ,guitat si urlat toti rusofonii ….:)))))))))))))))))))))))))

  …..singurul produs rusesc care il mai am e un radio VEF206 cu care ascultam pe vremea lu’ ceasca Vocea Americii si Europa Libera …… asta este singura nostalgie……… utilizam un produs comunist ca sa aflu adevarul de la occidentali ….:) …. in Corea de Nord butonul de acord ( de la receptoarele radioa si tv ) este sigilat si daca umbli la el , intri in lagar pe viata tu , familia si vecinii……. ala este comunismul la superlativ !!!!!!! ….. si ca sa amintesc de ” valori ruse ” : kalasnikov AK 47 cal.7,62mm si AKM 74 cal 5,45 mm …… inca sint cele mai vindute arme din lume si pot sa zic ( din experianta proprie si din cele citite si reconfirmate pe forumurile militare ) ca sint cele mai rezistente in situatiile de razboi la lupta apropiata ( la distanta mai mare de 200 m gloantele se imprastie ca din stropitoare…..niet precizie…. ) …. si rusii au mai „excelat” in ceva : armament nuclear ( au avut cele mai multe focoase nucleare ) ….cea mai mare explozie nucleara : bomba Tsar ( 50 MEGATONE ) …. am ,totusi si o mica invidie pe rusi …au avut motoare racheta ( RD 171) mai bune ca americanii ( motorul F-1 )……. dar asta nu ia impiedicat sa aiba o serie rasunatoare de esecuri care sa-i opreasca din cursa spre Luna ….. 🙂 …… nici cu naveta Buran (copiat dupa americani ) nu au avut noroc …..a ruginit la sol……. 🙂 …. sa mai amintesc de copia Concorde ( Tupolev -144 ) ….la primul zbor de prezentare international s-a facut tandari ( in planurile de resistenta copiate de spioni , occidentalii au strecurat intentionat niste erori de rezistenta structurala ……. 🙂 …….) ……. per total sovieticii au fost exportatori de moarte la propriu si la figurat…… sovieticii au fost Marea Capusa care au secatuit de resurse popoarele din jur ……. si au distrus toate valorile morale ale popoarelor din vecinatate …. si cu asemenea fapte , Divinitatea nu iarta ….. acest conflict care va veni ( WW3 ) va fi ultima zvircolire a comunistilor de pretutindeni inainte de moarte …….. si totodata va fi o purificare a treptei valorilor pentru toate natiile traitoare pe aceasta planeta ……. pe de alta parte sint bine informat in legatura cu razboiul mondial care va veni …. ( inca din 1992 am tot primit informatii de la constiintele superioare ) ……. ceea ce aminteam in comentariile din primul si al doilea articol ( amenintarea rusa ) despre o asociere ruso-chineza incepe deja sa prinda contur :

  ” In timp ce Occidentul incearca sa izoleze Rusia pe plan international, China se pozitioneaza de partea lui Vladimir Putin. In culise, cele doua puteri lucreaza la un acord politico-militar – o alianta care ar putea schimba dramatic raportul de forte la nivel mondial ” ….fragment dintr-un articol postat pe RFI Intrnational …..

  ce a declarat China de curind :

  „Apropierea dintre China și Rusia devine o ancoră de stabilitate mondială în condițiile în are Ucraina este acoperită de umbra Războiului Rece”

  ”SUA și Europa arată în fața Rusiei și a lui Vladimir Putin ca un tigru de hârtie”

  „Nu putem dezamăgi Rusia atunci când se află în dificultate. China trebuie să devină un partener strategic de încredere. Așa câștigăm noi prieteni”.

  aceasta alianta va ingrozi toata omenirea prin atrocitatile comise ….. Rusia va cuceri si va distruge aproape toata Europa , iar China aproape toata Asia si nordul Africii ( China va viza in special teritoriile petrolifere abandonate de americani ) …. brutalitatea extrema va fi caracterul dominant al aceste aliante !!!!!! ….in special militarii chinezii vor fi exponentul absolut al bestialitatii …intre China si cimpurile petrolifere din Orientul Mijlociu sta o singura tara : India care va fi cucerita printr-o ” nuca ” direct in New Delhi , permitind armatei chineze sa treaca ca un expres spre terenurile cu petrol ale Golfului ……. acestea vor fi ” valorile ” exportate de ultimele spasme bolseviste ……. din fericire , cu ajutorul americanilor aceasta alianta va fi invinsa si distrusa complet ……. Rusia si China vor inceta sa mai existe ca mari state si se vor farimita prin implozii sociale interne ……….. din fericire si SUA isi va pierde infuenta in lume ( si armata deasemenea ) avinda aceiasi soarta de farimitare intr-o serie de state mici …… pina va pica Obama , SUA vor avea infringeri teribile in conflictele diplomatice si militare , vor abandona frontul european in detrimentul celui oriental …… noi europenii vom fi lasati aproape singuri in fata armatei invadatoare ruse ….. ungurii vor revendica militar Ardealul cu sprijin rusesc , bulgarii vor musca , temporar , din sudul Dobrogei …… partial ne va lipsi si litoralul si Delta Dunarii care vor fi inghitite (partial) de rusi ….. ( BASE , astazi : ” Cred că Putin se uită cu cel mai mare JIND la gurile Dunării ” …dar o sa le stea in git ( vor reveni dupa citiva ani de ocupatie inapoi la Romania ) ………( planul Rusiei este sa atace Turcia si sa cucereasca strimtorile Bosfor si Dardanele pentru a controla complet Marea Neagra ) ….. expresia Lac Rusesc exact asta inseamna !!!!!!! …….. multi nu vor crede dar acestea sint evenimente care se vor petrece in WW3 …..APROPO : codrul de munte ( acolo unde a scapat de defrisari ) este frate cu romanul DESTEPT !!! ….. grotele si pesterile vor fi bune adaposturi ….. 😉

  …..acest razboi este efectul cauzat de faptele acestei omeniri ……. acest razboi este necesar pentru a trezi din letargie morala oamenii , va fi la ridul lui cauza restructurarii complete a valorilor ( si ca sa rasara semintele unei noi civilitatii , planeta trebuie sa fie arata ( pentru a distruge gindurile , dorintele si faptele buruienoase ) , maruntita ( popoare mici si pasnice pentru ca intre bolovanii mari nu cresc plantele ) , semanata ( cu suflete de o valoare morala exceptionala – adevarate faclii planetare ) si udata ( cu invataturi morale si stiintifice cu totul noi …… la vremuri noi , o gindire noua ….. Dumnezeu va ocupa un loc insemnat in viata oamenilor , puterile psihofizice se vor redestepta in oameni prin antrenamente specifice implementate inca din copilarie ) ……. ” Desteapta-te ( in sensul de ” sa devii destept , inteligent ” ) romane ” este mantra poporului roman si intr-o buna zi ea va transforma populatia prostita , adormita si dezbinata intr-un popor inteligent , treaz si unit !!! 🙂

 5. Te-as lumina, dar nu ai o atitudine fair-play, stergi comentariile care nu iti convin (stii la ce ma refer 🙂 ).
  Ma rog, e blogul tau.

  In plus, cred ca vrei doar sa-ti pastrezi opiniile deja formate, nu ti-ai pus intrebarea „si daca totusi nu am dreptate ?”

  • la ce te referi dublin mist? Cred ca esti putin in ceata? Oare te referi la comentariile rasiste, homofobe, pline de injurii pe care le-am sters? Scrise de 1-2 doi autori sub diferite nick-uri? Pe bune? Uau, ce descoperire ai făcut! ”Unii” își dădeau dreptate între ei deși nu le fuseseră autorizate comentariile. Ce amuzant, nu? Pe bune, e blogul meu? Uaaaau! MULȚUMESC :)))) Uitîndu-mă la ce fac rușii oare cum nu mi-am pus întrebarea dacă EU n-am dreptate? Of, chiar că-mi lipsește niște lumină de la est. Poate și-o revoluție culturală, gen MAO. Sau poate mă lași așa, că eu zic că-s bine. Nu te mai strădui, las-o așa cum a picat.

   • Daca semnez „Dublin mist” inseamna ca sunt in ceata, buna logica, bravo. Dupa criteriul asta, vezi ce-nseamna „ilic”, daca nu stii deja :).

    Nu, n-o las asa cum a picat. E blogul tau, intr-adevar, dar tu nu ai puterea de a-mi interzice sa las un comentariu pe care poate nu-l aprobi, dar il citesti.

    Cum faci si acum.

    Nu stiu ce-au scris altii. Stiu ce-am scris eu. Cifre. Nu comentarii rasiste, homofobe sau injurii, deci ai gresit adresa.

    Nu exista absolut nicio legatura intre civilizatia si cultura dintr-o tara si bunurile de larg consum pe care le exporta tara respectiva, asta referitor la intrebarea „CE PRODUSE DE PROVENIENȚĂ RUSEASCĂ AVEȚI ACUM ÎN CASĂ?”

    Intreaba-ti prietenii cate produse de provenienta engleza au prin casa. Si cate vietnameze/taiwaneze/filipineze (se pot uita pe etichetele treningurilor Nike, Adidas, ca sa nu mai vorbesc de componentele din Iphone, televizor sau calculator).

    Asta inseamna ca taiwanezii au o civilizatie superioara englezilor?

    Cred ca ar trebui sa reformulezi intrebarea. Intreaba „cate branduri rusesti aveti in casa?” Si majoritatea o sa-ti spuna: niciunul. Cum nu au nici branduri olandeze, cehe sau iraniene. E irelevant, nu asta inseamna civilizatia si cultura.

   • îmi pui vorbe-n gură și gînduri în cap? Bravo, ești sigur român, asta e o caracteristică românească: românii se cred, în medie, mai deștepți ca interlocutorii lor, mai mult decît atît ȘTIU cu siguranță ce gîndește celălalt. ADICĂ ÎN AFARĂ DE O DĂȘTĂPTĂCIUNE nemaiîntîlnită pe planetă au și capacitatea să citească gîndurile. Un popor luminat, măi, ce să mai zic :)) Ce legătură are ilicul cu mine? E o remarcă isteață care mi-a scăpat? Semnezi cu dublin mist pentru că ești laș, nu pentru că e ceață-n jurul tău? Comentariul ăsta l-am citit. Altele nu. N-ai scris statistici, altfel le scriai din nou, minți. N-ai dat nici altă dată nici acum niciun argument. Dai doar cu tifla și cu țîfna. Dacă continui așa nici c-am să le mai citesc și o să le șterg și pe astea, te asigur. Există și opțiunea spam, nu trebuie să-mi bat capul. Avem toți invenții=produse englezești în casă, doar că ești tu foarte, foarte, foarte neinformat, ca să nu zic needucat, ca să nu zic că ești și ofticat, avem produse olandeze, ne-au invadat cu produsele lor, nu toate bune, m-am săturat de produse olandeze, vreau înapoi produsele românești pe care le-au scos de pe piață, avem invenții iraniene, avem tot felul de chestii de care ne folosim zilnic, de la banalul bec pînă la www făcute prin ale țări, NU ÎN RUSIA. O să vorbesc despre Taiwan cînd o să merg acolo, nu-s o păreristă obosită de birou. O plantă de birou care crede că știe cum e prin alte țări deși nu le-a văzut. Ca alții. Hai, vaya con dios, napoi în ceață. Nu aduci nici un aport la această discuție, nu mai discut cu tine. În loc să săriți ca arșii mai bine ați fi explicat ce ne-a adus Rusia bun în afară de nenorocirea de comunist și milioanele de morți pe care le-a făcut în toate statele excomuniste. Și nemții ni l-au dat pe Hitler, dar uite, au mai dat și mai dau și altele omenirii. Români intoxicați de propriile complexe, incapabili de-o analiză, cît de sumară.

 6. De ce trebuie sa ne raportam intotdeauna la Est sau la Vest? Nu sunt rusofila, dar nici orice vine din Occident nu este perfect. De multe ori aud expresii de genul „sa intram in Europa” sau „sa fim cetateni europeni” sau ma rog, alte expresii de acest fel. De fapt, suntem in Europa, din cate stiu eu, nu ne aflam pe alt continent si in Europa sunt si tari care nu fac parte din UE si o duc foarte bine. Daca as face un bilant nu stiu daca intrarea in UE este un avantaj sau nu pentru noi. In momentul de fata as inclina sa afirm ca nu, dar ramane de vazut ( inca sper sa ma insel). Alta abordare frecventa, intalnita si in acest articol este aceea ca strainul, ma rog englezul, sau ce o fi el, ne va judeca aspru vazand mizeria sau cladirea monument istoric din centru ruinata (ma rog, am zis cladirea, de fapt, din nefericire este vorba de o multime de cladiri) . Sincer, nu ma doare sufletul de ce zice strainul, ma doare sufletul de cladiri si de starea jalnica in care au ajuns. Dar, de ce au ajuns asa? Dintr-o foarte prost inteleasa si foarte prost aplicata abordare „democratica” a inviolabilitatii dreptului la proprietate. Adevarul este undeva pe la mijloc. Cel mai bine este sa gandim cu propriile capete si sa preluam doar ceea ce este realmente pozitiv , fie ce este din Est sau Vest si sa ne pastram suveranitatea si autocefalia (chiar daca termenul este oarecum impropriu in context) in sensul cel mai larg …

  • Adevărul este ca exista modele social-economice viabile și altele sortite eșecului. Dacă ar exista „cai de mijloc” atunci nu ar exista pe lume o lume a 3-a ci numai națiuni prospere, fiecare mergând pe propria sa cale de mijloc. Un model de organizare viabil permite unui grup uman sa prospere, sa prolifereze și sa se extindă geografic. Asa se face ca Europa de Vest și-a impus la un moment dat dominația asupra unei mari parți a lumii, iar atunci când dominația nu a mai fost posibila s-a retras lăsând în urma ceva bun: câteva națiuni avansate, niște limbi de mare circulație, etc. Nu fac apologia Europei de Vest, dar asta e realitatea ultimelor secole. Ce va aduce viitorul, rămâne de văzut. Dar prezentul și trecutul apropiat arata ca modelul vest-european este, totuși, prototipul altor entități statale puternice sau cu mari șanse de succes: Japonia, „tigrii” asiatici, China (poate, cândva). Iar modernizarea Rusiei a început atunci când tarul Petru a adoptat modelul vestic (în varianta germana) de organizare a statului. Înverșunarea împotriva modelului vestic se vădește acolo unde modernizarea a eșuat: state asiatice cu înclinații spre fundamentalism religios sau alte zone eurasiatice care, în lipsa de altceva, își cauta o temelie în tradiționalism și narcisism național. Europa nu se limitează la zona geografica cu acest nume ci se regăsește, în egala măsura, în America sau Australia. Cine poate sa-i urmeze exemplul, are șanse de mai bine; cine nu, va rămâne sa se desfete doar cu inefabila măreție a sufletului nustiucare sau cu subtila poezie a plaiului nustiucum. Numai ca omul obișnuit, care nu este nici filozof și nici poet, nu prea se mulțumește cu asa ceva.

   • Va recomand sa vizionati prezentarea urmatoare: http://www.ted.com/talks/niall_ferguson_the_6_killer_apps_of_prosperity (gasiti subtitrari in romana).
    Din punctul meu de vedere nu exista o amenintare ruseasca sau chinezeasca, problema e urmatoare: Va decadea Occidentul(the West) asa cum a decazut Imperiul Roman? Apropo de modernizarea Rusiei si Petru I; paradoxul in Istoria Romanilor e ca modernizarea(occidentalizarea) a patruns in spatiul romanesc pe filiera ruseasca( e vorba de generalul Kiseleff(Kiseliov). Intr-un moment al istoriei rusii erau mult mai occidentali decat romanii, romani ramasi prizonieri ai inapoierii in Imperiul Otoman. Oare ce s-ar fi intamplat daca Petru I ar fi castigat la Stanilesti si Cantermir ramanea domn al Moldovei: ne-am fi occidentalizat si noi sau am fi fost rusificati?

   • aș avea cîteva de zis apropo de modernizarea care a pătruns în România dinspre Rusia, eu m-am născut în vest, acolo rușii erau doat cei ce i-au deportat pe nemți în Siberia, pe unii pentru că erau doar nemți, ca pe nașul meu, care avea 14-15 ani cînd a fost trimis. Noroc că s-a întors după 5 ani. Să vedeți ce modernizare era pe-acolo. Nici nu vreau să mă gîndesc cum arăta poporul ăsta și mai rusificat, nu e destul de rău ce s-a întîmplat pînă acum, mai avem timp de speculații oare cum ar fi dac-ar fi fost și mai rusificat? Retardat complet, uitați aici o părere. Nu vă temeți de o nouă invazie rusească pentru că n-ați fost pe acolo deloc sau destul. Ne vor invada ca pe niște prieteni vechi, la primul semn de slăbiciune a EU, iar EU nu va renunța la Polonia și Țările Baltice în primul rînd. România e într-un limbo, ca și Moldova șu Ucraina, așa că o să se mai gîndească la o adică dacă merită să lupte – și să moară! – pentru noi. De atîția ani nu s-a făcut nimic pentru întărirea poziției noastre în zonă, ÎNTOTDEAUNA VULNERABILĂ, n-o să pretind că mă pricep și la politică externă dar… și faza asta cu neutralitatea ne-a adus numai nenorociri în secolul XX. Teoria cu sfîrșitul occidentului mi se pare foarte bună pentru cei ce doresc să prindă sfîrșitul lumii în timpul vieții lor. Vreo două lumi s-au sfîrșit și-n timpul vieții mele DEJA, iar cu avalanșa tehnologică de azi care dă totul peste cap, sigur în 10-20 de ani lumea așa cum o știm azi nu va mai exista. Deci, veți prinde probabil sfîrșitul occidentului așa cum îl știm azi.

   • Cand m-am referit la modernizare am avut in vedere doua episoade:
    1. Relatia lui Petru I cu D. Cantemir, din pacate pentru Moldova nu s-a concretizat nimic, Petru a pierdut batalia de la Stanilesti si Cantemir a plecat in Rusia.
    2. modernizarea legislativa intreprinsa de Pavel Kiseleff, comandantul armatei de ocupatie. Ca recunostiinta o sosea majora din Bucuresti ii poarta numele. Bine, Kiseleff vroia sa anexeze Moldova si Tara Romaneasca, de aici dorinta acestuia de a moderniza institutiile din Principate.
    Daca am fi fost rusificati am fi fost la fel ca basarabenii azi.
    Referitor la pretinsa invazie ruseasca(militara) ea nu se va intampla. Probabil rusii se vor axa pe teritoriile unde exista minoritate ruseasca(sud-estul Ucrainei, Moldova, Tarile Baltice), principiul aplicat de ei fiind asemanator cu cel al lui Hitler din anii 30: apararea etnicilor rusi care traiesc in alte tari si sunt persecutati. Asa se explica faptul ca UE si NATO sunt mai atente la ce se intampla in spatiul baltic(unde sunt multi rusi), plus ca Rusia detine in zona enclava Kaliningrad de unde poate ataca nuclear orice tinta din Vestul Europei. Acum sa vedem daca occidentalii se vor axa si pe flancul sudic adica noi, unde este problema Transnistriei si a gurilor Dunarii. Cred ca cunoasteti pozitia Presedintelui Basescu pe aceasta tema. Inca ceva, UE nu va renunta la Romania, si nu va renunta tocmai dintr-un motiv simplu: sa nu cada in mana Rusiei. Apropo: Ungaria are relatii foarte bune cu Federatia Rusa, si asta nu convine UE. Caderea Romaniei sau Ungariei in sfera ruseasca va marca sfarsitul pentru UE pentru ca vor urma si alte state: Bulgaria, Grecia, tarile baltice, Cehia, statele din fosta Iugoslavie. Ar fi practic o reeditarea a anului 44 cand dupa actul de la 23 august, Armata Rosie a reusit sa ocupe mare parte din peninsula Balcanica, Ungaria, Cehoslovacia fara prea mare lupta si sa introduca comunismul. Acum nu vor exista operatiuni militare ci doar economice, politice. Deci cum spuneam si intr-un post anterior: Romania are nevoie de dezvoltare economica, si cu cat vom deveni mai saraci cu atat ne vom indeparta de UE si Occident. Rusia nu trebuie sa ne invadeze trebuie doar sa arata ca Romania, Bulgaria sau Lituania sunt state esuate din punct de vedere economic si gata a castigat.
    Cat despre decaderea occidentului, am impresia ca nu ati inteles ideea: ce ati vazut dumneavoastra ieri in Rusia veti vedea maine in Occident. Daca in spatiul comunist relativismul moral (de fapt imoralitatea) a fost introdus de bolsevici in Vest este introdus de adeptii marxismului cultural. Niall Ferguson si alti „profeti” ai declinului Occidentului avertizeaza clar: ne pierdem valorile care ne-au facut puternici. Criza asta actuala este mai mult decat o criza economica este o criza morala.

   • Vă bizuiți pe un Putin relativ sănătos la cap și pe niște ruși relativ rezonabili. Ceea ce nu sînt. Poate rușii sînt multe lucruri pe care nu le-am descoperit eu, poate, nu neg, n-am negat niciodată că ar putea să fie printre ei diamante în mocirlă, dar marea masă pare dominată de amoralitate nu imoralitate, imoralitatea poate duce la vină și răscumpărare (Crimă și pedeapsă), de predispoziția spre exces și un fel de… nu-ne-pasă-de-nimic. Nici-de-viața-noastră. De asta le-au putut ține piept naziștilor, o forță năucitoare, îngrozitoare, aproape imbatabilă, pentru că s-au dus la luptă cu o nepăsare fantastică. Cu aceeași atitudine mă-doare-fix-undeva-că-m-ați-exclus-din-G8 pot trece orice graniță poftesc.

   • Daca rusii erau asa de irationali incepea razboiul nuclear de mult. Si ei sunt dependeti de produsele si tehnologia straina asa ca nu isi permit sa faca prea multi pasi „expansionisti”. Iar anexarea Crimeei este rationala, daca intelegeti ce reprezinta din punct de vedere strategic, nici macar nu a luat lumea prin surprindere: Putin a amenintat inca din 2008 ca va lua Crimeea daca guvernul pro-rus de la Kiev va cadea. Comparatia cu al doilea razboi mondial este gresita deoarece rusii aveau de ales: sa moara pentru patrie sau sa fie exterminati de nemti. Nemtii nu doreau doar cucerirea Rusie(spatiul vital) dar si exterminare slavilor asa cum au facut cu evreii si apoi urma colonizarea cu germani. Asa ca rusii au procedat rational in razboiul acela. mai bine mori in lupta decat ca sclav pentru ocupant. Asa se explica si ura rusilor fata de nemti care a dus la deportarea germanilor din vestul Romaniei. A fost ceva de genul; ati vrut sa ne omorati… nah fraierilor ca va exterminam noi pe voi.

   • teorii, teorii, multe teorii… nț. Ei nu gîndesc așa, rațional și frumos ordonat. Deloc. Și sînt și foarte mîndri de asta.

 7. Am sa incerc sa va explic de unde vinepretinsa „admiratie” fata de Putin si Rusia in spatiul romanesc:
  1. Problemele economice cu care se confrunta Romania, probleme rezultate din complicitatea clasei politice cu FMI, BMI si CE. Din moment ce populatia saraceste de la o zi la alta mi se pare normal sa se uite catre alte zari, catre alte modele sociale, economice. Trebuie avut in vedere ca precedenta criza majora din istoria capitalismului a dus la ascensiunea fascismului si a comunismului. In ziua de azi doua modele au reusit sa treaca relativ bine prin criza economica: modelul chinez si modelul rusesc(putinist).
  2. sindromul ratarii in societatea romaneasca; aici prefer sa va pun la dispozitie acest link: http://www.contributors.ro/cultura/sindromul-ratarii/
  3. „trecutul glorios al perioadei comuniste”. Sunt un anticomunist convins, dar trebuie sa recunosc ca la capitolul invatamant, sistem sanitar si infrastructura era mai bine in acea perioada. Iar aceste 3 domenii sunt fundamentale pentru progresul unei natiuni. Cum aceste domenii sunt intr-o stare de degradare si natiunea nostra se afla intr-o stare de decadere.
  4. relativismul moral din Occident: prea mult se discuta despre drepturilor homesexualilor, prea mult se ataca valorile crestine care au stat la baza civilizatiei europene si a democratiei, prea mult se ataca capitalismul bazat pe etica crestina. Acest marxism cultural prezent in Occident este la fel de periculoasa ca doctrina nazista sau national-comunista. Aici Occidentul i-a dat o paine buna de mancat lui Putin.
  5. clasa politica romaneasca dar si occidentala este slaba, plina de politicieni corupti care asculta mai degraba de lobbyul corporatilor decat de propria constiinta. In contrast, Putin apare ca un cavaler salvator pe cal alb, o mana de fier gata sa puna la punct oligarhii rusi(cazul Deripavska) si corporatiile straine.
  Concluzionand, in societatea romaneasca nu exista o miscare rusofila, pro-Putin ci mai degraba se instaleaza euroscepticismul, americanofobia(sper ca am scris cum trebuie), nationalismul extrem ortodoxist de tip legionar, antiglobalizarea. Asa arata situatia intr-o tara care nu are un proiect national de dezvoltare, si care se hraneste mai mult din apartanenta la UE si NATO( prestigiu international). Societatea romaneasca vrea un lider autoritar(sindromul tatacului) care sa puna ordine in tara. Cine a citit cate ceva despre esecul Republicii de la Weimar si venirea lui Hitler la putere intelege foarte bine ce se intampla in Rusia dar si in Romania de azi. Deci nu putem vorbi de o apropiere de Rusia, rusofobia inca este prezenta in inima romanilor, ci mai degraba Romania merge catre o schimbare de sistem, modelul actual(neoliberal) a esuat complet.

  • modelul chinezesc și modelul rusesc??? Vă rog, explicați-mi, chiar nu înțeleg nimic. Rușii de rînd mi s-au părut săraci, umiliți, îndobitociți, incapabili să te privească în ochi. Care-i reușita?

   • Succesul se traduce prin numarul de oameni care au urcat pe scara sociala, adica au iesit din saracie si au trecut in clasa de mijloc, in contrast cu ce se petrece in sudul Europei sau SUA unde numarul saracilor creste deci clasa de mijloc este distrusa. Iar fara clasa de mijloc nu exista democratie. Sa fiu inteles: nu sunt un adept al celor doua sisteme(rus si chinez), ambele mi se par doua sisteme fasciste, doar ca sunt deghizate, dar sunt pentru o schimbare de paradigma in Romania.

   • vreți să spuneți că în Rusia și China există clasă de mijloc? Eu n-am văzut și n-am auzit de așa ceva. În China n-am fost, dar dacă ar fi să dau crezare documentarelor văzute, chiar filmelor făcute de ei… mi se par într-un regres îngrozitor. Să renunți la mii de ani de cultură chinezească, atît de valoroasă, doar ca să falsifici sute de branduri europene? :)))) Mie mi se pare că aceste două popoare revin cu brutalitate la sistemul imperialist anterior, cu toate diferențele imense, de netrecut între clase/caste, fix la acel sistem care a ajutat cumva comunismul să se instaureze la vremea lui.

   • Aici va pun la dispozitie un articol despre clasa de mijloc in China: http://www.business24.ro/international/stiri-international/lumea-se-schimba-clasa-mijlocie-va-creste-cu-3-miliarde-pana-in-2030-1528513. Apropo cate lucruri fabricate in China aveti in casa? Dar fabricate in Romania?
    Sunt sigur ca si in Rusia a crescut clasa de mijoc, dovada numarul rusilor care isi petrec vacantele in Cipru, Grecia, Spania, Franta.
    Vedti ca dumneavoastra confundati imperialismul cu comunismul. Nu cred ca rusii sunt nostalgici dupa comunism(mai putin cei batrani si cei saraci) ci mai degraba dupa gloria imperiala. E greu de inteles pentru romani nostalgia asta, deoarece noi nu am fost imperiu. Romanii sunt nostalgici dupa o Romanie independenta, sau care sa iasa macar din cuvantul stapanilor asa cum a facut-o Ceausescu fata de URSS sau Brancoveanu sau Cantemir fata de turci. Noi suntem satuli de politicieni care pupa papucul strainilor. Vedeti cum a fost primita Victorie Newland la Bucuresti, cum a fost primit premierul Chinei( i s-a dat cel mai inalt loc in Parlament), astea sunt dovezi de slugarnicie maxima, ceea ce la rusi nu o sa vedeti si nici la nemti, francezi, olandezi.

   • cred că majoritatea lucrurilor din casa mea sînt fabricate în China, Bangladesh și România, chiar dacă au fost gîndite în altă țară, mănînc, cred că toți mîncăm de fapt extrem de multe fructe și legume olandeze și turcești și mai nou și chinezești. Poate și o parte din produsele pe cele care le consider fabricate în UE – există eticheta asta, știți, da? – sînt de fapt fake-uri chinezești. N-am nimic rusesc sau de proveniență rusească. De la ruși avem o moștenire post comunistă și o arhitectură infectă. Rușii care-și fac vacanța în alte țări au bani da, și sînt mai mulți ca românii pentru că rușii sînt mai mulți ca românii, mult mai mulți. Proporțional la ei, ca popor, sînt puțini și probabil sînt cam aceeași care se duc într-un aici, într-un an dincolo. Da, sînt nostalgici după gloria imperialistă, asta am spus și eu.

   • Completare: „Mie mi se pare că aceste două popoare revin cu brutalitate la sistemul imperialist anterior, cu toate diferențele imense, de netrecut între clase/caste, fix la acel sistem care a ajutat cumva comunismul să se instaureze la vremea lui.”
    Daca clasa de mijloc creste aceste sisteme vor ramane in picioare. Problema e in Romania, SUA dar si in cateva state din UE unde clasa de mijloc e distrusa deci riscul e mai prezent in aceste tari. Nu puteti compara situatia Rusiei tariste cu a Rusiei de azi. Rusia tarista era o tara feudala adica clasele erau stabilite aristocratia conducea, taranii si muncitorii erau saraci. Asta a fost problema Rusiei atunci, clsa muncitoare era prea saraca adica nu constituia o clasa de mijloc. Marx a crezut ca comunismul se va instaura in tarile dezvoltate si industrializate(UK, SUA, Franta) dar nu s-a intamplat asa deoarece muncitorii constituiau clasa de mijloc si se multumeau cu acest statut, avand un trai decent. Comunismul a prins radacini intr-o societate feudala, unde nu exista clasa de mijloc si apoi dupa razboi s-a extins si in alte tari cu probleme asemanatoare gen China, Coreea de Nord, si chiar Romania.

 8. @laurentiucat: nu mai fă propagandă rusă pe aici, cam asta e ideea. Link-ul acela era de tot rîsul: da, afacerile îți sînt protejate în Rusia atîta timp cît și șpaga e pe măsură și cît au și ei chef. Poți în schimb să-ți faci tu un blog și să-i limbărești cît vrei :)))) … te rog spune-mi că te plătesc pentru efortul ăsta imens pe care-l depui, pentru tot timpul ăsta pierdut degeaba, nu mă dezamăgi! Prefer un om care se vinde asumat unuia care nu e capabil să analizeze și să gîndească.

  • asta e un atac fara nicio baza. poti sa vezi pe net cine sunt, de unde. si cu ce ma ocup. nu am treaba cu politica decat ca hobby. faptul ca imi place sa citesc, sa stiu si sa fac schimb de informatii nu cred ca e ceva rau. sa ma acuzi ca sunt platit cand postez ceva cu buna-credinta, mai ales ca am cateva postari in care iti dau dreptate ptr trecut si prezent si ca doar am o parere diferita fata de tine in ceea ce priveste viitorul, nu e prea corect.
   macar in spiritul democratiei, lasa aceasta postare sa apara pe blogul tau, ca fiecare sa-si dea cu parerea cine are dreptate dintre noi doi.
   in rest iti doresc sa fii sanatoasa si mai putin patimasa!
   si …s-auzim de bine! cum zicea nicolae constantin munteanu la europa libera inainte de 1989.

   • n-am spus că ești plătit ci că prefer să fii plătit decît să faci propagandă rusofonă pi digeaba. Și cu asta îți urez numai bine. Am obosit să tot explic pînă și cea mai simplă frază :))

 9. „Modelul” rus nu este câtuși de puțin atractiv pentru oamenii cu puțin discernământ; totuși are atât de multi adepți (în Rusia, dar și în alte tari ex-comuniste) încât merita a fi cercetat mai atent. Care ar fi esența acestui model? Matei Calinescu a creat cândva un personaj pe nume Zacharias Lichter, un fel de boschetar cu înclinații filozofice. Printre multe altele, acesta afirma ca în statul ideal exista doar 2 categorii sociale: hoți și cerșetori. Hoții fura de la cerșetori iar cerșetorii cer pomana de la hoți. In Rusia (și nu numai), multi accepta un guvern de hoți dacă aceștia le lasă și lor ceva de pomana (pensie, ajutor social, salariu de la bugetul statului) sau permisiunea (tacita) de a comite mici infracțiuni. Altfel spus, „modelul” presupune o cleptocratie generoasa (în aparenta) cu cei săraci. Iar, la putina pâine oferita, trebuie sa se adauge circul produs de mas-media aflata în serviciul cleptocratiei. Un circ menit sa spele bine creierele și sa le facă capabile ca, prin absenta rațiunii, sa producă monștri.

  • în Rusia nu e circ la TV. E o liniște și-o armonie și niște spectacole așaaaa… pline de cîntece și dansuri și niște oameni atît de liniștiți și cuvioși și blaaaaajini, de-ți vine să :)))))))))))))

 10. @Laura: Am impresia ca post-urile astea au avut un impact extraordinar! 🙂 Chiar as vrea sa vad mutrele unor tovarasi rusofili inraiti ca de-alde Vasile Ernu ori chiar Ilici. Sper ca posturile astea le-a intors munca de PR cu citiva ani buni…

  • au avut da, unii s-au supărat taretaretare :)) au făcut spumespumespume. Am și cîteva recorduri, unele personale, altele cred că demne de menționat în blogosferă: și de vizualizări, și de redistribuiri pe twiter și de comentarii și de cîte zile a ținut… acum s-a cam epuizat subiectul, ca peste tot, oamenii se agită apoi uită

 11. In opinia mea, esti printre putinele persoane care a inteles cu adevarat cum sunt aceste animale de rusi.Ai un spirit de observatie, oricum mult dezvoltat, cum putini romani il au, trebuie sa recunosc. Romanii au o naivitate crancena, de nu pot sa inteleg, inca nu sunt destul de maturi in gandire, sau sunt prea ignoranti, sau prea mandri ca stiu totul, poporul roman inca se afla in perioada de adolescenta. Noi romanii chiar avem nevoie sa fim scuturati cu adevarat, de aceste brute animale, ca sa judecam la rece lucrurile, si sa ne maturizam??? Din toate comentariile postate pe acest blog, majoritatea numai postari puerile de adolescenti. Frati romani, folositi-va intelingenta in a judeca lucrurile la rece, si numai visati mila si toleranta din partea celor care ne-au masacrat poporul de-a lungul anilor. Mila doar de la Dumnezeu, ATAT. Avem o istorie NESCRISA, care ne spune ADEVARUL, pana cand aceasta naivitate distrugatoare???? Recunoasteti acest ADEVAR, si desteptati-va! Acest razboi psihotronic, de care putini sunt constienti ca exista cu adevarat, ne-a impienjenit mintea.

 12. „Gazprom-Media”, compania-fiică a concernului „Gazprom”, controlează posturile de televiziune NTV, TNT, NTV-Plus, NTV-Mir şi NTV-America, posturile de radio „Eho Moskvy”, „Radio Troika”, „Pervoie populiarnoe radio”, „Do-Radio” „Sport-FM” şi „Next”, compania de film „NTV-Kino”, agenţia de publicitate „NTV-Media”, editura „Semi dnei”, ziarele „Tribuna”, „Izvestia” şi „Kommersant”.
  De asemenea, „Gazprom Media” intenţionează să cumpere ziarele „Komsomolskaia Pravda”, „Ekspress-gazeta” şi site-ul RuTube.
  90% din ştirile difuzate de televiziunile din Moscova vorbesc într-o notă pozitivă despre guvernare. Cel puţin 80% din mass-media rusă sunt controlate de autorităţi.

  http://www.ziarulevenimentul.ro/stiri/politica/adevarul-despre-rusia–136953.html

 13. Ce dezbateri aprinse au stârnit articolele tale despre Rusia… A trecut vreo oră şi ceva şi eu tot n-am reuşit să răzbesc prin pădurea asta de comentarii. Dar observ că sunt unii care îţi dau dreptate, alţii care încearcă să îşi expună o părere critică în mod civilizat, alţii care se comporta ca bădăranii şi mai sunt cei care tratează pe lângă subiect. A, da, şi mai sunt răspunsurile tale care, în mod amuzant, trădează dorinţa exagerată de a avea întotdeauna dreptate, indiferent de persoana cu care discuţi. Chiar tu ai recunoscut asta. Dar ca să revenim, părerile mele sunt următoarele:

  1. Ai spirit de observaţie, dar parcă îţi lipseşte curiozitatea. Chiar n-ai încercat să depăşeşti graniţele limbii, ale oamenilor, să descoperi ceva frumos, sufletul rus (orice o fi însemnând asta)? Eu m-aş fi interesat unde se află cafenelele în care se întâlnesc intelectualii, aş fi căutat un ghid competent, ceva, orice, numai să nu mă las contaminat de cinism, să cad în păcatul exagerărilor. Nu strică puţin optimism. Nu simţi nevoia să-ţi revizuieşti această experienţă? (P.S: Sau poate că atmosfera de acolo mi-ar fi tăiat şi mie aripile curiozităţii; e uşor să scrii din faţa ecranului, deci nu mi-o lua în nume de rău).

  2. Te-a speriat Rusia atât de rău? Bănuiesc că atunci când vine vorba de „sufletul rus”, ori te laşi fascinat de el, ori îl laşi să te distrugă.

  3. Scrii frumos, sincer şi din suflet. De asta unii s-au simţit ofensaţi. Au înţeles greşit scopul articolului. E acela de a exprima un ocean de sentimente, nu de a face anliză geopolitică. Scrii piese de teatru, nu? Desigur, nemulţumirea unora vine şi din faptul că te exprimi tranşant, prin adevăruri universale. Dar nu-i bai… eu te-am înţeles.

  4. Ruşii sunt o forţă de temut, armata rusă este o forţă de temut, poporul însuşi poate fi ca urgia lui Dumnezeu. De ce? Fiindcă nu au nimic de pierdut, simt nevoia să scape de realitatea crudă, au ceva din fatalismul slav. Noi, bărbaţii, simţim câteodată nevoia unei apocalipse, a unui război care să schimbe lucrurile. Stalin, Hitler, dictatorii chinezi, toţi au încercat să creeze o lume numai a lor, o lume în care ei să se simtă bine. E o chestie freudiana.

  5. Tot insişti pe faptul că nu ar trebui să dăm mâna cu ruşii… Dar cine vrea să facă asta? Poate comuniştii de prin guvern, omul de rând nu o doreşte. Românul de rând vrea să fie român, să îşi aparţină sieşi, atât!

  6. Putin nu vrea să reinstaureze comunismul, dar are tendinţe imperialiste. Numai el ştie ce vrea: resurse (lumea întreagă se îndreaptă spe un iminent dezastru din cauza asta), să îşi ofere un scop în viaţă, să fie glorificat, poate că e nebun, poate, poate. Putin este însă un CONDUCĂTOR. Vezi tu, câteodată apare un om puternic care se plasează în fruntea unei naţiuni, o ia de guler şi o târăşte înainte, spre „progres”. Asta au făcut toţi marii lideri ai lumii, de oricând, de oriunde. DAR Putin este un caz aproape singular între conducătorii actuali. Toţi ceilalţi bărbaţi preşedinţi sunt nişte molâi, iar în caz de conflict global vor da din colţ în colţ, în timp ce Putin va face ce va dori (ca să ai o idee mai bună despre ce vorbesc, imaginează-ţi-l pe Ponta preşedinte). P.S: Angela Merkel :X

  P.S: La punctul 3 , te rog să nu-mi răspunzi prin: „Vai, acum ma simt mult mai bine, fiindcă m-ai înţeles tu!”

  • răspunsurile mele arată iritarea, apoi enervarea care m-a cuprins citind criticile unora care clar, dar CLAR din ce-au comentat, n-au fost nici pînă la Balcic. Dar își aminteau ceva de Tolstoi și Dostoievski care, per total, în mintea lor, salvau poporul rus și compensau milioanele de morți din ultimii 80 de ani. Poate n-au fost nici pînă la Mamaia din copilărie, dar aveau ATÎTEA păreri, știau ATÎT de bine cum e acolo și ce TREBUIA eu să fac… vai, dar ce m-am enervat :)). Și cîte am mai învățat. Am învățat unde-s butoanele spam, gunoi. Cît despre cafenelele extraordinare, nemaipomenite și deosebite unde se întîlnesc sufletele ruse ultramegamagice, îți pun eu o întrebare mai simplă: unde-s cafenelele alea în București, sau în Cluj? În Timișoara? A? Cafenelele unde se întîlnesc sufletele românești extraordinare? Dă-mi numărul de telefon al unui ghid ”competent”. E așa ușor să fantazezi în fața unui monitor.

   • Am învăţat şi eu ceva despre tine din tot ceea ce ai scris şi am citit pe acest blog. Nu poţi susţine o conversaţie constructivă, suferi de aceleaşi defecte pe care le criticai cu ardoare în postul „patimile românilor…”, eşti distructivă în gândire şi comentarii, prea critică faţă de alţii, deloc faţă de tine, ai nişte fixuri şi suferi de reflexele pavloviene de care vorbeai, vezi lumea în alb şi negru. Dar bănuiesc că este normal să urăşti la alţii ceea ce ştii că există în tine. Te rog să nu publici acest comentariu pe blog. E o remarcă strict personală, nu îţi răspund astfel fiindcă m-ai ofensat sau mai ştiu eu. Pasiunea şi ardoarea cu care te lupţi şi scrii rămân însă la fel de fascinante. Poţi să îmi răspunzi, dar eu nu o să fac asta. Gânduri bune!

   • ba am sa îl public și am să repet întrebările anterioare: tu crezi că găseai cafenelele pline de mega intelectuali ruși la Moscova și te mai și băgai în seamă cu ei dar nu-mi spui dacă și cum le-ai găsi la București. Deci, îmi dai un număr al unui ghid competent din București? Așa isteț cum ești, îl găseai pînă acum, sper? În schimb mă găsești redusă, distructivă și critică, mai ales cînd n-ai tu un răspuns. Deși pe tine, direct nu te-am criticat, dar făcîndu-ți praf iluziile… nașpa, noo? Băi, dar e cool băi să comentezi și să-i crezi pe alții proști ;). Să-ți fie de bine, fii tu deștept la tine acasă.

    P.S.: Fratee, ia-ți rucasul în spate și ieși din casă, s-ar putea să descoperi lucruri total surprinzătoare despre tine și lumea din jur. Chiar dacă n-ai bani, du-te prin coachsurfing pînă la capătul lumii dacă poți. Și după aia scrie și tu trei articole ca astea, să lași ceva în urma ta. Lasă aerele, că nu te-ajută la nimic, cum nu-i ajută nici pe nervoșii rusofoni. Cît îi mai ține gazul se mai umflăm ei în pene, după, nici dracu n-o să-i mai bage în seamă.

 14. păi, bine că au înțeles. Dacă americanii ar avea alt președinte, probabil am fi mai aproape de război. Nici nu știi ce să mai zici, ce e bine, ce e rău, cum s-o dai

 15. Referitor la Rusia, ati vazut interviul Puric la Turcescu pe B1? Are o parte unde Turcescu il intreaba concret despre Rusia. Si Puric o da din colt in colt, face pe dracu’-n patru numai sa nu-i scoata pe rusi rai. Cica nu rusii, ci sovieticii au fost asa si pe dincolo, rusii sint niste cioloveci pravoslavnici nevinovati. L-a intrebat Turcescu de doua ori, „bre esti sigur?” pentru ca realitatea e alta. Puric nu si nu, rusii sint buuni, mari strategi, termen lung blah blah blah. Absolut ridicol, oare Puric nu-si da seama ca invalideaza ce-a spus bun despre martirii comunismului? Ca aparindu-i orbeste pe rusi de fapt face jocul neo-bolsevicilor?

  • n-am văzut intreviul, dar nu, nu-și dă seama. Lumea de aici e atît de confuză, ATÎT DE CONFUZĂ, și crede în atît de multe mituri, are ATÎT de multe prejudecăți… eu nu cred că în comentariile lăsate la aceste trei posturi au scris doar ”angajați”, ”plătiți” ci și unii absolut visători care n-au fost niciodată în Rusia, poate nici pînă în Bulgaria, dar ”știu” totul despre lumea toată. Nu știu de unde această autosuficiență la români, dar… Rușii… rușii sînt la fel de pravoslavnici ca și noi, cu vorba, căci cu fapta mai greu

 16. Exista rusofili in Romania ? Eu nu am intalnit. Altfel sunt de acord cu tonul articolelor si cred in afirmatii.
  Ce Rusia a avut bun, au fost indivizi autoizolati in studiu. Avantajul izolarii.

  • există nenumărați oameni care vred în diverse mituri, povești vînătorești ș.a.m.d., și cărora li se face rău cînd îi scuturi din confortul propriilor convingeri, pe care nu le-au verificat niciodată și nici n-ar ști să-ți spună, dacă i-ai întreba, cum le-au dobîndit.

 17. Doamnă,

  Articolele sunt drăguţe, frumos scrise, aveţi talent etc. Dar din nefericire nu pot să vă iau în serios. Nu pot să iau în serios o persoană care se dă de ceasul morţii să facă din ruşi nişte neoameni, nişte outsideri ai civilizaţiei şi face asta în 3 articole foarte lungi care spun acelaşi lucru (recunosc însă că a fost plăcut să vă citesc, fiindcă aveţi talent scriitoricesc). Nu simt nimic faţă de poporul rus, nu am trăit în perioada comunistă, am citit foarte puţină literatură rusească, văzut câteva filme de Tarkovsky, picturile lui Vladimir Kush, citit Cele 4 fugi ale lui Manuel etc. Deci să nu-mi săriţi acum în cap că sunt fan Lenin sau rusofil, aşa cum îi calificaţi, în mod jenant, de altfel, pe majoritatea care încearcă, politicos sau nu, să vă contrazică. Doamnă, meritul, singurul merit al acestor articole, e sentimentul de revoltă şi dezorientare care transpare cu atâta farmec din ele, atât. Degeaba vă impută unii că nu sunteţi obiectivă, că nu aveţi dreptate etc. Îşi răcesc gura de pomană, fiindcă esenţialul articolelor stă tocmai în sentimentele pe care le transmit, iar astea nu se pot ataca. Dar sentimentele, în mod tragic, discreditează articolele şi nu face din ele o mărturie credibilă, ci doare o bucată bună de literatură. Talentul, nefiind coroborat şi cu puţină îndoială asupra a ceea ce scrieţi, cu puţin optimism, cu puţin ALTCEVA, nu poate să devină singur un martor credibil, să vă ofere credibilitate.

  Citesc în comentarii cum le imputaţi unora că nu au spirit critic, că sunt fixişti, reflexe pavloviene, imebcili, rusofili, prejudecăţi… Dar dumneavoastră, doamnă, unde daţi dovada superiorităţii, unde arătaţi că aveţi mintea liberă, spirit critic? În articole nu faceţi asta, iar în comentarii se simte prea mult tendinţa de a vă impune asupra altora, ceea ce e într-un fel amuzant, în condiţiile în care criticaţi şi totalitarismul sovietic. Îl cereaţi unuia mai sus, ostentativ, să vă dea nr. de telefon ale unor ghizi din Rusia. Păi, doamnă, dacă dv. care spuneaţi că aţi locuit într-un mediu de afaceri, că aţi luat cina cu boşii, nu aţi reuşit să faceţi rost de un ghid, atunci cine să facă asta în locul dv? Sunt sigur că unul dintre mafioţii ăia putea să vă facă fără probleme rost de un ghid amărât, prin tortură, şantaj sau crimă tot vă făcea rost.

  Nu este oare o risipă de energie să răspundeţi tuturor şi să vă consumaţi degeaba? Toată această energie artistică ar trebui canalizată în altă direcţie, în piesele dv. de teatru sau în viaţa familială. Ştiu că articolele incită la dezbateri, dar eu zic că vă faceţi o defavoare. Vă rog să mă credeţi, sunt tânăr şi ştiu mai multe despre regulile nescrise alte internetului decât dv.

  Cu tot respectul şi cu cele mai bune intenţii.

  • foarte tragic, da. Ce e tragic? Mintea românului care le știe pe toate și mai ales care combate pe fond o problemă pe care n-o cunoaște: ADICĂ N-A FOST ÎN RUSIA DAR E FOARTE DĂȘTEPT ȘI RECUPEREAZĂ AȘA, DIN FANTEZII ȘI DOUĂ ROMANE CITITE ÎN LICEU. Își permite să contrazică din… din ce? din ce-a visat citind aceste articole?? Și de ce să vă cred pe cuvînt, doar pentru că sînteți tînăr? Tinerii fiind deștepți și bătrînii fiind proști? Sînteți tînăr și n-ați înțeles nimic. Articolele sînt scrise sub forma unui jurnal de călătorie, presărat evident cu părerile MELE, proprii și subiective și reflecțiile MELE asupra a ceea ce a pretins comunismul că este, și cu ce preț!! și ce a rezultat, paradoxal, din el. Dumneavoastră ce-ați citit? Cu ce simț critic? L-ați activat cînd ați citit sau ați și l-ați lăsat să doarmă? Poate ați citit altceva. Am întreținut polemicile tocmai pentru că e nevoie de ele. Să distrugi visele din mintea românilor, mă refer la cele nerealiste, se pare că e unul din cele mai dificile lucruri. Oricît de prost ar trăi, oricît de groasă ar fi amenințarea de lîngă noi, războiul care ne bate la ușă, românii țin cu disperare de visele lor. Mesajul general al celor care m-au contrazis era: vai dragă, noi n-am fost acolo dar ești sigură că e chiar așa? Nu dragă, am scris asta doar ca să vă oftic pe voi. Nu, în Rusia curge lapte și miere, mereți înapoi. Istețului căruia i-am cerut un număr de telefon din România i l-am cerut pentru că el, ca și alții care au orizontul fix paralel cu ecranul laptopului, știa el sigur cum și cîți ghizi se găseau la Moscova și ce trebuia făcut, și cît îi pasionau pe mafioți ghizii și cultura :)))))), fix de asta se ocupau, să știți, de asta se și ocupă mafioții care, în timpul liber rămas se ocupau doar de pasiunile mele :)))))) și unde erau miile de cafenele cu intelectuali(?) și cum s-ar fi băgat el fix în seamă fix cu crema entelectualității ruse, și cum ăia atîta așteptau… și cît de bine s-ar fi descurcat el/ei și tot așa. Dar nu știe UN GHID din București și sigur n-a fost într-o cafenea plină de intelectuali AICI. DAR VISEAZĂĂĂĂĂ… așa frumooos, despre cît de tare e el și de proastă sînt eu de exemplu :)))). Da, tragic. Tipic românesc. De la un moment dat m-am enervat, de unde și tonul tăios, o dată că ”zecile” de comentarii veneau de la 2-3 persoane care-mi scriau sub nick-uri diferite, uneori își dădeau dreptate între ei înainte să le aprob, a doua c-am descoperit cît de vastă și toxică e iluzia în care trăiesc românii mei. Și nu e prima oară cînd îmi dau seama cît mă afectează amăgirea asta în care le place să trăiască. Amăgirea asta nu vizează numai aceste articole, care pe undeva înțeleg că au stîrnit extrem de multă invidie nu alta, (logodnicul, banii, mafioții etc. APROPO, asta iar dovedește necunoaștere și lipsă experiență de viață. Logodnicul a avut un job, s-a întîmplat să nimerim în mediul ăla, asta e de neînțeles pentru cine n-a ieșit din casă, am priceput și eu pînă la urmă, după atîtea comentarii), și părerile mele ci absolut tot ce ne înconjoară. Românii au același tip de ”păreri” despre toate subiectele: politică, fotbal, femei, afaceri, cîini, vecini, despre tot… Care era spiritul critic care a lipsit în articole, care numai de spririt critic nu duc lipsă?? Am tendința de-a mă impune asupra altora? asupra cui, mai ales?? asupra celor care ce ziceau: N-am fost acolo da-s mai dăștept ca tine, eu ȘTIU SIGUR CE TREBUIA FĂCUT?? O vai, nu șiu cum am să trăiesc cu asta :)) De ce ați comentat pînă la urmă, așa tînăr și deștept fiind? ca să… ce? :)))) care era ideea, mi-a scăpat, vedeți, eu nu-s așa deșteaptă ca și comentatorii mei :))

   • Doamnă Laura – virtuală,

    Acesta este ultimul meu comentariu. După cum spuneam, cred că cunosc internetul mai bine decât dv. şi una dintre regulile de bază este să nu intri în polemici online cu necunoscuţii, decât desigur dacă polemica şi persoana prezintă un interes deosebit, foarte foarte deosebit. Rămân la aceeaşi părere, pe care mi-am format-o citind aproape tot ce e de citit la aceste 3 articole şi comentarii cu „ameninţarea rusă”: nu se poate intra într-o discuţie constructivă cu dv., fiindcă: 1. ne aflăm pe internet!!!! 2. am impresia că sunteţi fixată pe o idee şi vă simţiţi lezată de orice remarcă sau comentariu mai critic.

    ATENŢIE! Poate că şi mediul în care se produce discuţia este de vină pentru reacţiile dv. Comentariul pe blog nu este cea mai bună metodă de dezbatere. De asemenea, aici pe internet, dv. nu sunteţi Laura, persoana pe care o cunosc vecinii şi prietenii, ci sunteţi persoana care transpare din ceea ce scrieţi (pf, iar cuvintele pot duce la mari neînţelegeri), deci vă rog să nu luaţi criticile mele personal, fiindcă ele se întreaptă spre Laura, personajul virtual, nu spre Laura cea reală, pe care nu o cunosc şi care e posibil să fie foarte diferită de cum am înţeles-o aici. Poate că în lumea reală am fi fost prieteni foarte buni, cine ştie. De asta vă şi recomandam să nu vă mai irosiţi energia răspunzând tuturor, vă consumaţi prea mult. Adesea, cei care vă critică nu citesc cu atenţie ce scrieţi, înţeleg greşit sensul unor remarci, sunt blazaţi, au intenţii rele etc. Într-o dezbatere faţă în faţă lucrurile ar sta altfel, vă garantez. Asta e ironia comunicării în masă…

    A fost o plăcere să vă citesc. Vă doresc numai bine!

   • am mai spus asta, dar mă repet pentru că n-aveați cum să citiți atîtea sute de comentarii: și MIE mi-au folosit polemicile. Așa mi-am mai demolat și eu unele din ultimele vise pe care le aveam legate de niște chestii, de marea masă a poporului român, de felul cum se discută la noi (”presupun că…”, ”aa, m-ai contrazis, deci nu ești constructivă…”.. ???), de… multe, de fapt. La început am căzut într-o capcană: aceea de-a ține piept, după ce-am înțeles că multe vin din pură oftică, m-a amuzat. Nici eu nu știu cum se face blogăreala asta, de fapt, și ce comentarii ar trebui să aprob. Nu e un blog comercial și niciun ziar național cu menirea declarată de-a răscoli și afla TOT ADEVĂRUL – în confuzia asta au căzut mulți cititori. Dintr-un fals simț al ”democrației” am aprobat toate comentariile care nu conțineau injurături, invective, propagandă fățișă, mă rog, niște chestii. O să schimb tactica asta pe viitor și o să aprob doar ce mi se va părea MIE că ține și contribuie la dezbatere. Va fi tot un experiment, desigur, pur subiect. O zi faină, în continuare.

 18. Buna seara,

  foarte, foarte, foarte interesant ce scrieti aici; imi pare rau ca maica-mea si bunica-mea st complet anti-internet (ce inventie capitalista, nu? 😀 ), le-as fi dat si lor sa citeasca. Scrieti foarte frumos, cum bine v-a spus si amicul Bogdan Calehari – chiar as fi curios sa va citesc/vad piesa de teatru/texteleliterare – puteti va rog sa-mi sugerati un mod cum as putea face asta? La prima ‘amenintare rusa’ va autocriticati ca n-a iesit cum va doreati – nu stiu, parerea mea e ca o editare ulterioara a textelor nu v-ar strica – aveti tendinta sa ‘mancati’ cuvinte, litere, etc. Nu va suparati pe mine, e doar o crictica constructiva. Pana la urma e de inteles, deh, e doar un blog. Dar da, inseamna ca ati trait o experienta foarte interesanta. Si, apropo de asta – nu ati scris (sau n-am citit eu inca?) cati ani ati trait in Rusia; mai apoi, gasesc ca ar fi fost extrem de interesant sa fi povestit (ma rg, fara nume…..dar cumva am senzatia ca ar fi/este ceva prea intim ca sa o faceti) cum s-a sfarsit povestea cu logodnicul olandez. Oricum, eu, in locul dvs, m-as gandi serios sa transform paginile astea intr-o nuvela/roman…..dar ma rog, eu sunt mai indiscret, de fel 😀
  Una peste alta, uite, as fi curios a)ce-ar zice numitul Vasile Ernu (sunt sigur ca stiti la cine ma refer) daca ar citi ce scrieti aici. Chiar cred ca o sa prind un moment si-o sa-i arunc un link, sa-l sperii 😀 😀 😀 b)oare ce parere aveti, apropo de ‘aveti in casa vreun produs rusesc’ de laptopurile Lenovo? sunt bune de ceva? o cunostinta (dar care nu prezinta prea mare incredere) avea asa ceva, si parea destul de multumit….multumesc anticipat pt raspuns. Si o primavara frumoasa! 🙂

 19. Pingback: „Amenințarea rusă”, de Laura Ilica (Un teribil jurnal de călătorie, căre dezvăluie Rusia, de zi cu zi) | România Breaking News – RBN Press

 20. Aceste cladiri istorice nu au regimul de proprietate clar. Adica, pe scurt, au fost furate de comunisti ni nu au fost retrocedate; proprietarii lor se chinuie de 25 de ani in lungi procese banditesti si fara sa li se faca dreptate, ca nu au iesit cu spaga. Cine sa le restaureze?! Primaria?

  • tot timpul vorbim de primărie și ne raportăm la primărie și la alte instituții ale statului ca la niște organisme străine, pe care nu le putem și nu le vom putea niciodată controla… e ca și cum nu există nicio modalitate de a ne controla viața

 21. Am citit aproape tot ce ai scris aici. Cu multe afirmatii am fost de acord, cu altele am fost total dezacord. Cred ca ai avut o suferinta, un soc care te-a determinat sa scri ce-ai patit la un moment dat. Daca ai fi rus si-ai ateriza la New York, fara sa cunosti o boaba engleza, cum ti s-ar parea New York-ul? ATENTIE! nu conteaza unde ai ajuns in calatoria ta, ci scopul pentru care te afli acolo. De ce trebuie sa accepti o cultura doar datorita limbii in care comunici? Imperiul roman a incercat aceiasi strategie, sa-si impuna limba, odata cu tehnologia, stiinta, cultura etc. Ce avem azi in UE? o multime de state care nu comunica, n-au o limba comuna, nici germana nici franceza si nici engleza nu ajuta. De ce? pentru ca fiecare limba poarta in interiorul ei trasaturile poporului respectiv.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s