amenințarea rusă II


amenințarea rusă e posibilitatea de-a recădea din nou într-o mare minciună. Într-o societate profund mincinoasă, găunoasă, profund bolnavă. În care indivizii de calitate se pierd și lichelele, nonvalorile prosperă. Care nu mai are standarde duble, are standarde făcute pentru fiecare categorie în parte. Un standard pentru cartierul Primăverii, altul pentru Balta Albă, altul pentru Ferentari, unul pentru sîrbi altul pentru maghiari, ca să folosesc repere bucureștene/românești. O societate care, după cum cei mai mulți am văzut în timpul vieților noastre, sucombă la un moment dat, pentru că, de fapt, nu se bazează pe nimic. Și nu numai că sucombă dar nu lasă nimic în urmă și CULMEA, din cenușa ei, pînă acum, puține au crescut. Nu mi-a ieșit articolul anterior, n-am reușit să explic ce e nociv în societatea rusă. Rușii se țin cu disperare cu o mînă de cîteva din simbolurile marxiste, leniniste, comuniste, fără să le privească cu adevărat în față, fără să le analizeze obiectiv și fără să-și spună sincer și deschis: da, noi am făcut gulagurile și ne-am omorît între noi. Am omorît în gulagurile sovietice mai mulți ruși decît toți oamenii din toate țările care au murit în timpul celui de-al doilea război mondial. Da, n-am făcut nimic din ce-am promis: utopia marxistă, egalitaristă, blablabla. N-am înfrînt consumersimul, ba DIMPOTRIVĂ, consumerismul ne-a învins pe noi. Și, cu cealaltă mînă tremurîndă, aduc tot ce pot din străinătate. Copiază tot. Și cu încrîncenare cred în continuare, deși nu le iese nimic, că AȘA e bine.

IMG_0523

(Am ales fotografia asta neclară și prost încadrată ca să vă arăt, din nou, steaua sovietică și secera și ciocanul, nelipsite, neclintite. Erau peste tot. A fost un șoc major pentru mine, această nerenunțare la comunism. Ei sînt încă niște comuniști care au pașaport, blugi, mașini, țoale străine și coca-cola.)

E ATÎTA disperare în felul în care cumpără și importă tot, tot, TOT, încît nu poți să nu te gîndești la cît de frustați au fost. Și ce efect perves și invers a ieșit din comunism. Olandezii sînt niște oameni extrem de cumpătați și socotiți, aproape zgîrciți, mult mai egali între ei decît au fost comuniștii. Pe lîngă ei, rușii sînt niște consumatori deșănțați. Și noi, românii, am fost frustrați, dar Doamne iartă-mă, nu mă gîndeam că rușii sînt în halul ăsta. Un rus, care-și zicea Gregory, mi-a povestit, cam tot în perioada aia, cît de umilit a fost cînd s-a mutat în SUA (unul din visele rusești, dacă vă vine să credeți: să se mute taman la inamicul cel mare: în USA, peste gîrlă, la Miami), și soția lui s-a angajat la cabinetul unui doctor și doctorul acela a trimis-o să-i cumpere un tuna sandwich și ea nu știa ce-i ăla. Plîngea Gregory cînd îmi povestea. ”Îți dai seama – zicea printre sughițuri – nu știa ce-i tuna sandwich!”. UMILINȚĂ. Asta simt rușii în fața vesticilor. RESENTIMENT. Comunismul nu le-a ieșit.

IMG_0514

(Tot ce-i roșu are legătură cu kremlinul, armata roșie, comunismul roșu…)

Sînt profund confuzi. Nu numai că n-au convins pe alții de superioritatea lor, de excepționalismul rus, de magia sufletului slav, dar nu s-au convins nici pe ei. Dar continuă să o provlame. În ciuda a toate, nu încetează să afirme superioritatea valorilor ruse comparativ cu cele ale capitaliștilor. Tot spunînd atîția ani o minciună ajungi s-o și crezi. Mintea ți se reformează. După 80 de ani de comunism și ”egalitarism” și luptă împotriva capitalismului mîrșav au dat iama în magazinele capitaliste ca o hoardă flămîndă de sălbatici. Asta după ce s-au omorît din nou între ei, ca să facă bani pe care să-i spargă prin capitalismul împuțit. Asta mi-au povestit moscoviții: Abramovici și gașca, ocrotiți de Putin în schimbul titlului de împărat, s-au îmbogățit punînd pistolul la tîmpla țăranilor care aveau pămînt în zonele petrolifere. Uneori au mai și tras cînd țăranul era prea încăpățînat. La sfîrșitul anilor 90 și începutul anilor 2000, pînă am ajuns noi acolo, oligarhii s-au omorît și între ei, că erau prea mulți, pe stradă, în casă, cu lunetiști, cu toate alea. De aia aveam geamuri antiglonț și veste antiglonț în apartament. Pentru că eram într-un grup de bogați care au supraviețuit acestor lupte interne. Despre luptele astea interne mi-a povestit și Gregory. El fusese un fel de ”vîîîînd blugi, vîîîînd țigări, vîîînd de-toate” în comunism și bineînțeles îi știa pe toți. Parteneri de ”afaceri” de-ai lui au fost omorîți pe stradă, în lift, în fața blocului… Moscova era relativ liniștită cînd am ajuns eu, dar frica persista și da, vestele antiglonț erau acolo. Și la mine-n debara. Deși n-am înțeles niciodată la ce foloseau toate gărzile și vestele cînd un lunetist te putea face oricînd de pe blocul de vis-a-vis.

IMG_1134(Mai ieșea și soarele. Vara :). Vedere din balconul meu moscovit, Sub acoperișul pe care-l vedeți e unul din cele mai bune restaurante fusion din lume, oricum, cel mai bun în care am mîncat eu. Îngrozitor de scump. Nu există nimic similar în București, de fapt în București se mănîncă extrem de prost.)
*
Și apoi s-au pus pe benchetuit, cumpărături și călătorit. Și capitaliștii, cum scriu ei, comuniștii, în cărțile lor, atît au așteptat. În galeriile Lafayette din Paris totul e ȘI în limba rusă, inclusiv anunțurile că se închide magazinul. (Pînă azi probabil totul e și în chineză). Ăia n-au grețuri să vorbească rusa dacă așa pot să vîndă. Rușii nu vorbesc alte limbi că deh, planul era să fie lumea împărțită în două, juma’ americană, juma’ rusă. Deci ei așteaptă încă să învățăm rusa. Bine, așteptați băieți, ce să zic. Cine are interes să le vîndă ceva rușilor, învață rusa. Cumpărați, cumpărați, banii n-au miros. Așa s-au îmbogățit capitaliștii: profitînd de prostia altora. ”Ce dracu scria în cărțile alea comuniste că văd că n-ați învățat nimic” – o tot întreb pe mama. ”Nu că, socialismul științific era ceva. Da’ nu s-a aplicat.” – răspunde ea. PĂI!! Dacă nici ăia care l-au făcut nu cred în el??

IMG_0513

(Cerul, mai mereu gri…)

E greu să accepți că ai făcut parte dintr-un sistem de valori false. Sau imposibil de pus în practică. Cum a fost comunismul. După îndelungate și aprige discuții în contradictoriu cu mama, am acceptat asta. Nu poți să negi dintr-o dată că în ce-ai crezut a fost COMPLET greșit. Citiți măcar una din cărțile lui Tismăneanu. La noi, primii comuniști au fost marxiști puri, au luptat în războiul civil din Spania, au stat prin închisori, credeau în egalitarism, tralalala, dar cînd au ajuns la putere n-au făcut NIMIC. Au luptat pentru marxism și egalitarism, s-au dus la închisoare pentru asta și cînd au ieșit de la Doftana s-au mutat în Primăverii. Aici e MAREA ÎNTREBARE: DE CE? Cum s-a putut întîmpla așa ceva?

Și capitaliștii au furat, și ÎNCĂ FURĂ, dar mai deștept. Au furat lucruri de valoare și au investit în valoare. Și investesc în continuare în adevărata valoare. Artistică, științifică, sportivă… UMANĂ. De aia prosperă. Cîte produse rusești aveți în casă la ora asta?? La cît sînt de mari, de ce nu fac și ei nimic? Capitaliștii colecționează tot ce-i bun și se folosesc de proști ca să se îmbogățească. Dacă ești prost și mănînci enșpe mii de hamburgeri pe zi, bei cola și-ți dai banii pe prostii, treaba ta. Dacă ești deștept însă…

În Veneția, Londra, Roma, Monte Carlo, mă rog, pe unde se mai duc rușii la cumpărături, totul e la fel. Îi ajută: luați-o pe aici, dacă vreți să cheltuiți. Indicatoare, panouri, explicații ȘI personal care vorbește limba rusă. Cumpărați, cumpărați, cumpărați. Capitaliștilor nu le pasă.

IMGP1678

(Galeriile Lafayette. Orice rusoaică care se respectă își face cumpărăturile la Paris. Francezii nu se supără, ba chiar și-au angajat personal care vorbește rusă.)

IMGP1681

În schimb, la Moscova, în afară de top managementul din anumite companii, nimeni nu vorbește alte limbi în afară de rusă și eventual limba țării de baștină, alta ca Rusia. Degeaba te duci la cumpărături, nu poți întreba pe nimeni nimic. Am înțeles că au aproximativ 400 de teatre. Piesele nu sînt subtitrate ca să te poți duce dacă nu știi rusa. Nu există indicatoare stradale în altă limbă decît rusa. Hărțile sînt în rusă. Totul e în rusă. Cînd am ajuns prima oară la Paris, Londra sau Roma, mi-am cumpărat o hartă din prima stație de metrou și n-am mai avut nevoie de nimic altceva ca să mă descurc prin oraș. Ca să nu mai spun că peste tot m-am înțeles pînă la urmă cu toată lumea. Chiar dacă nimeream pe cineva care nu vorbea niciuna din limbile pe care le știam eu. Pentru că vesticii sînt dezinhibați și comunicativi. Rușii sînt îngîmfați și inhibați. La Frankfurt, cînd am fost prima oară, în trenul care venea de la aeroport, un tînăr neamț mi-a zis în engleză, văzînd că nu știu ce stație e: ”aici e capăt de linie”. Nu, nu l-am întrebat, și-a dat el seama și m-a ajutat. Un gest spontan, care a spus multe despre el. La Moscova rareori am reușit să vorbesc cu alte persoane în afara celor pe care le-am întîlnit prin intermediul partenerului meu. Și mulți din cei pe care i-am întîlnit erau tot străini: englezi, argentinieni, elvețieni, alți olandezi. La Moscova, surprinzător, nu există o viață culturală vivantă pe care s-o simți de pe stradă, cum o simți la Berlin sau la Londra, sau la Roma unde te poți opri tot la al doilea colț și să te tot miri și să admiri. Și unde poți COMUNICA cu oamenii. Tot ce poți să admiri pe stradă sînt țoalele, mașinile, reclamele, EXTERIORUL. Ce au VĂZUT ei prin străinătate și au reprodus acasă.

IMG_0499(Ca și românilor, le lipsește un real simț estetic. Termopanele, fie și maro, ornate cu neoane roșii sînt de prost gust lîngă pasărea asta exotică și gardul de marmură care, împreună, ar mai fi cumva. Peste tot vezi combinații de astea, ca și în București. Doar că la scară mult mai mare. De o sută de ori mai mare. Cum sînt și ei de 70 de ori mai mulți și au mult, muult mai mult teritoriu ca noi.)
*
Sînt o populație închisă. Prizonieră. Într-o limbă, într-o istorie, într-un set șubred și dubios de valori. În visul lor imperialist. Cineva mi-a replicat plin de țîfnă la postul anterior că n-am încercat să înțeleg deloc marele popor rus. Problema e c-am încercat. Doar că nu era nimic mai mult de înțeles. În plus nu prea puteam comunica între noi. Șoferului cu care mă duceam la cumpărături îi desenam cînd voiam ceva. Asta era una din puținele forme de comunicare cu rușii de rînd. Dar nu poți să te duci cu un bloc de desen pe stradă și să le desenezi oamenilor ce vrei să-i întrebi. Nu? Middle managementul care știa engleză… ei bine, ei îmi aminteau de românii care cultivau prezența străinilor doar-doar i-or invita străinii prin oraș și le-or plăti mese bogate în restaurante scumpe la care altfel nu se puteau duce. N-ați întîlnit așa ceva? Hai că se purta foarte mult și-n România într-o vreme. Cînd ni se părea OK să pozăm în ex-comuniștii săraci. Cam așa și cu middle managementul care vorbea engleză. Sau italiană. Italiana era ceva mai la modă ca engleza în cercul în care mă învîrteam eu (sic). Așteptau să-i invităm noi în oraș. Colegii soțului meu vorbeau engleză. Dar nu erau interesați de teatre, filme, expoziții… ci de bani. De țoale, de restaurante. Foarte mult au investit moscoviții în acele restaurante, foarte mult. În acele cluburi. ACOLO era cultura lor. Visul lor occidental. Probabil foamea din timpul comunismului care și la noi a refulat într-o obsesie a îmbuibatului cu salam și mici… nu știu ce să zic.

Oamenii banali, mediocri, bogați sau nu, se gîndesc numai la burtă și la plăceri erotice, fără o elită culturală, fără o elită a oamenilor de știință. Mda. De aia aveau regii de pe vremuri artiști aciuiați pe la curte. Și ”oameni de știință”, atît cît se putea în fiecare epocă.

Și românii sînt prizonieri într-un spațiu și-o istorie defavorabilă. În tot felul de mituri național-caraghioase și prejudecăți. Dar cînd îi vezi pe ruși îți dai seama că românii parcă vor să iasă din limitele astea. Greu, chinuit, dar se văd încercări. E bine că sînt mulți plecați afară din țară și muncesc, chiar și muncă de jos, curățenie, pamperși, ”la fix” în Italia, din astea ce ni se par umilitoare și scîrboase, tot sînt mai bune, mai cinstite decît să ne amăgim c-a fost mai bine-n comunism. Munca e-o treabă sănătoasă și cinstită. Și cînd mai e și plătită… femelile alea de spală funduri prin străinătate nu și-au părăsit toate copiii acasă, unele și i-au dus la școală, acolo, cînd au avut suficienți bani. În cîțiva ani vom avea și-o generație școlită afară, în contradicție și competiție cu cea școlită în țară. Contactul cu lumea dură, capitalistă, care te ejectează imediat ce nu mai poți produce și nu te poți întreține curăță moștenirea aia cumplită, comunistă. Deschide mintea chiar de-o umple cu altfel de frustrări. Nu există viață fără frustrări, societate perfectă… Trece un timp pînă să realizezi că viață fără frustrări nu prea există. E bine că românii pleacă la muncă chiar dacă inițial se umplu de mînie, furie și umilințe. În final, mulți o să înțeleagă. Și poate o să se și întoarcă. Rușii în schimb, nu-și doresc să se schimbe, și cred că după încă cîțiva ani de periplu prin lume o să se întoarcă înspre sînul strămoșesc și-o să se închidă acolo. Pentru că doar acolo pot să-și proclame supremația fără să fie contraziși de realități. De fapt ei n-au nevoie de realitate ci de iluzie. Și multă vodcă. Sau mai nou, orice fel de drog.

Putin, la București, prin 2004 parcă, mi-am notat într-o agendă, a spus: ”RUSIA E O ȚARĂ AUTOSUFICIENTĂ”. Și fix așa se comportă toți. Or fi și printre ei oameni minunat de sensibili, de citiți și cultivați, dar dacă nu poți ajunge la ei? Ce faci? Și dacă ajungi pînă la ei sau ei pînă la tine și-ți vorbesc numai rusă? La un moment dat, un rus mi-a bătut la ușă și mi-a cerut ”voda”, semn că știau că o străină e printre ei, pe acolo. Și că erau interesați. Am dat amîndoi dîn mîini cam juma’ de oră. Degeaba. Italiana, franceza, engleza, toate-i sunau la fel. Credea că-s franțuzoaică. Mulți credeau asta, nu știu de ce. Pînă atunci învățasem cîteva cuvinte și am înțeles cumva că era într-o orchestră și cînta la un instrument. Și atît. Gata. Rusia e o împărăție închisă. Și-ntr-un final, cine poate, fuge. C-așa-i în tenis. Una spui, alta faci.

IMG_0558(Ateismul comunist a eșuat atît de tare încît Moscova s-a umplut de biserici, una mai aurită ca alta. Frumoase, nimic de zis)
*
Așa că, distracția mea cea mai mare era să urmăresc cum se plictisesc acești multi milionari ruși. Am ieșit de cîteva ori în oraș cu unul dintre cei cu adevărat bogați. Oh, să fac o nouă paranteză aici, românii nu știu ce-i aia: ”mulți bani”. Ai noștri așa ziși milionari sînt mici copii și penibili pe de-asupra. Rușii nu erau penibili, erau doar ca niște copii mari, bătrîni, auriți toți și hilari.

Și m-am distrat copios. De cum am ieșit din scara blocului și ne-au înconjurat cei 6 bodigarzi care vorbeau în pumn, cum vezi în James Bond, m-a bufnit rîsul. Mă rog, m-am abținut, ca să văd ce se-ntîmplă mai departe. Olandezul, culmea, era complet impresionat. El, crescut într-o țară cinstită, socotită, cumpătată, măsurată, echilibrată… EL ERA IMPRESIONAT. NU EU. Îmi venea să rîd pentru că era ca-ntr-un film, pentru că nu mai văzusem niciodată așa ceva, pentru că-mi părea complet inutil: bodigarzii te pot apăra pe orizontală dar dacă voia cineva cu adevărat să-l omoare pe nenea, ar fi tras de pe un bloc, presupun. Am mers cu merțanul cu 7 uși – n-am mai văzut de atunci așa ceva – blindat, înconjurat de jeepurile spărgătoare, de ariergardă și tot tacîmul. Am vizitat cluburi, cazinouri, restaurante unde o masă de 4 persoane e de la 5000 de euro în sus, mă rog, tot ce considera nenea că e mai bun pe-acolo. Am văzut lucruri complet aiuritoare. Am văzu fete de 15 ani dezbrăcîndu-se prin dușurile construite în pereții cluburilor, am fost la Vesna, clubul anotimp care se închidea cînd trecea primăvara și proprietarul făcea altul numit ”Vară”, și-apoi unul numit ”Toamnă” și tot așa, la Market, un restaurant aflat la etajul 3 sau 4 al unei clădiri informe pe dinafară, care avea o fermă întreagă construită în restaurant, la care te puteai uita prin niște geamuri speciale, cu vacă, oaie, găini și o rusoaică care torcea și mai strîngea balega, pe care, pentru autenticitate, o evacua prin restaurant… V-am zis că rușii mi-au arătat tot ce aveau mai bun, nu? Ei bine ASTA AVEAU MAI BUN. CE VĂ POVE’ EU AICI. Am văzut-o într-un cazino pe Ala Pugaciova, grasă, îmbrăcată în colanți albi, cu cizme lungi albe, fustă mini, un top mulat și turnată în aur și diamante. (Bine, mi s-a zis, uite-o pe Ala, o știi, nu? Eu nu, dar mama mi-a amintit cine e, cînd i-am povestit.) Se juca plictisită la slot machines, lîngă soțul ei, un tînăr de 30 de ani, la fel de plictisit ca și ea. Cîți ani să aibe Ala Pugaciova? 60? 70? Cît am stat la Moscova au și divorțat. Ala avea un astrolog personal, un fengshuit personal, doctori personali, șoferi, bodigarzi, un întreg alai. Fiecare oligarh care se respectă, și despre ea se spunea că e șefa mafiei artiștilor, avea o mică curte. Cu astrologi care le spuneau cînd să iasă din casă, cînd au noroc la joc, în dragostea, din astea… cu doctori, unii, alții după posibilități, cu apartamente întregi construite ÎN spitale. Olandezul a făcut o criză de nervi cînd fengshuistul companiei i-a rearanjat biroul în funcție de data nașterii în timp ce eram într-o vacanță. Dar așa funcționau lucrurile acolo. Cît nu l-a înnebunit de tot stilul de viață rusesc, am putut rîde împreună de toate astea.

*

IMG_0420

(Și după atîtea bogății, cînd mă plimbam prin oraș, pe lîngă gările unde veneau trenurile din provincie, CÎTĂ SĂRĂCIE, ce oameni obosiți, necăjiți, care de abia își mai trăgeau amarul după ei… egalitatea comunistă, da-da, aha…)

Dar valorile ruse, marii lor scriitori, regizori, îmi replica oțărît altcineva… Da, sigur, i-am citit, i-am văzut, unii îmi plac… dar comparați ce-a realizat imperiul rus cu ce-a realizat imperiul britanic. Două imperii comparabile ca întindere, ca populație, ca număr de țări subjugate. Rușii îi au pe Dostoievski și pe Tolstoi și pe Bulgakov, da. Englezii, numai ei, au vreo 100 de scriitori mari, de neratat într-o viață, numai în biblioteca mea. Rușii îl au pe Cehov. Foarte, foarte bun. Îmi place Cehov. Englezii îi au pe Shakespeare, pe Marlowe, pe Becket (irlandez). Da, dar rușii îl au pe Gagarin. Sigur. Și la Geneva, unii caută particula lui Dumnezeu. Pînă și unul din cele mai tinere imperii din lume, cel american, a produs enorm, cultural și științific în ultimele 200 de ani. Am văzut niște documentare TED zilele astea de mi s-au încîlcit complet circomvoluțiunile.

NU AVEM LA CE NE ÎNTOARCE! ROMÂNI, NU VĂ MAI UITAȚI ÎNSPRE EST!! Asta vreau să spun cu atîta blăblăială și niște texte atît de lungi. Oricît de nedrept ni se pare capitalismul, oricît de nașpa am fi trăit în ultimii 25 de ani, înspre Rusia NU E NIMIC!! Dar absolut nimic. E doar un hău din care se nasc crime odioase, crime în masă, răsturnări sociale, un nonsens cumplit. E greu să accepți că te-ai născut într-o țară satelit a URSS care a avut parte de-un post comunism mizer care ne-a adus într-o stare de disperare cruntă. DAR NU URASIA sau EURASIA lui Putin o să fie soluția. Pentru că acest imperiu estic va fi fondat pe același tip de societate strîmbă care NU PRODUCE NIMIC BUN. Ați uitat cum nu funcționa nimic în comunism? CHIAR AȚI UITAT?? Nici acum nu funcționează nimic la ei, în afară de tot ce-i importat din afară.

IMG_0518

(Roșul ăsta îl vedeai numai în centru-centru, v-am zis. E roșu-kremlin. Nu știu cine e nenea din poză, am uitat și bruma de rusă pe care am învățat-o.)

Și-n plus, săracii… după atîtea nenorociri… Au un dublu complex: inferioritate-superioritate, probabil că există așa ceva în psihologie, dacă nu-l există, ar trebui inventat, și-l aplică în exces. Eu am suferit în Moscova, enorm, pentru că eram izolată fără voia mea, dar după ce impresiile astea s-au mai șters, mi-a fost, cumva, milă de ei. În mintea lor, în inima lor, în tot ceea ce trăiesc și-n tot ceea ce cred se ciocnesc niște extreme care sînt nesănătoase. Și pe care nici măcar nu se gîndesc să le atenueze. Suferă, nu vor să recunoască și nu vor să se trateze. Cînd nu mai pot, fug, dar rar se adaptează sistemului capitalist.

Cînd n-ai bani e cumplit și în capitalism, dar totuși, nu vreți să trăiți ca-n Rusia. Nu ȘTIU CUM SĂ VĂ SPUN. Nu reușesc să fiu complet credibilă, pentru că e incredibil ce se-ntîmplă și ce vă spun.

MI-E FRICĂ DUPĂ FAZA ASTA CU CRIMEEA. DUPĂ ANEXAREA ASTA UȘOARĂ, CA O ZI DE PRIMĂVARĂ. MI-E FRICĂ DE NOSTALGIILE COMUNISTE DIN JURUL MEU. MI SE FACE RĂU CÎND MĂ GÎNDESC. DE ASTA AM SCRIS CE-AM SCRIS, POATE MAI CONVING PE UNUL, DOI, CĂ DINCOLO DE PROPAGANDĂ NU EXISTĂ NIMIC. DOAR UN ORGOLIU IMENS ȘI NESATISFĂCUT. O COMBINAȚIE CATASTROFALĂ. PUTIN CARE VREA SĂ FIE ÎMPĂRAT. ÎMPĂRATUL ROȘU. ȘI ATÎT.

P.S.: Citiți și amenințarea rusă III … pentru comparații 🙂 și ”e un război, prostule” – garry kasparov. amenințarea rusă IV pentru invazia rusă din Ucraina

150 de gânduri despre „amenințarea rusă II

 1. Pingback: amenințarea rusă | verzi și uscate s.r.l.

   • Totusi,in fotografiile tale nu se vad cladiri paraginite sau cu tencuiala cazuta asa cum exista in Bucuresti.Nu le-ai surprins tu in fotografii sau rusii or fi (poate) ceva mai harnici decat noi?Ar fi culmea ca romanii sa reprezinte o combinatie intre mentalitatea ruso-comunista si lenea tiganeasca….

   • pentru că toate sînt din centru. TOATE. Eu n-am ieșit din inelul central al Moscovei. Nici nu vreau să mă gîndesc ce era la periferii. Pentru că Moscova a fost distrusă în WW2 de bombardamente. Și reconstruită. S-au construit blocuri, mari, multe, de la ei le avem și noi. Casa Scînteii e o copie de 7 ori mai mică după 6 clădiri de dimensiuni ”epocale” din Moscova, dar urîte ca naiba după gustul meu. Pentru că contractele de întreținere aparțineau amantei – parcă – a primarului Moscovei. Și totul era în re/construcție, se și vede, și renovare… doar banii curgeau. La capitolul estetică și arhiectură stăm la fel de prost sau și mai prost ca ei. La ei nu s-or fi retrocedat clădirile. La noi s-au retrocedat parțial ceea ce a fost cea mai proastă soluție dintre toate. A dus numai la ură și distrugere.

   • Eu sunt spaniol, am învațat română din nevoia profesională. Crede-mă că de puține ori cineva a nimerit așa de bine ca tine, sentimente și senzațiile pe care le-am avut în timpul șederii mele în România și în vizitele mele în rep. Moldova. Am văzut în aceste locuri, societăți profund bolnave și distruse, și atitudini nenormale, nefirește. Și textul tau chiar pune alb pe negru, de ce Moldova trebuie să fugă de sub cizma acelui imperiu anormal și periculos cât mai repede

   • Îmi pare rău că ai avut aceste experiențe neplăcute. Cum îmi pare rău și de românii și moldovenii care nu au avut parte de alt tip de experiențe în viață. Care pur și simplu nu știu că se poate trăi și altfel. Sînt curioasă: cît ai stat în România?

 2. Laura, ești tare! A fost o plăcere să-ți citesc cele două „amenințări”, le-am și share-uit pe facebook, prietenii mei de acolo merită. Dacă ai fi și pe facebook, mi-ar fi mai ușor să te urmăresc – twitter-ul nu îmi place…

  All the best.

  • Corina,mai delicat te rog.Ai citit acest frumos blog pe Twitter.Vezi pe cineva pe-aici sa-si spuna parerea despre FB? Invata ceva bune maniere,o sa-ti prinda bine când vei creste mare.

   • Jax, nu am citit acest frumos blog pe Twitter. Fii mai atent atunci când faci observaţii obraznice. Şi învaţă întâi să pui corect virgulele, punctele şi spaţiile dintre propoziţii.

 3. Asta imi aduce aminte de singura mea excursie la rusi, ma rog ucrainieni (Cernauti). Era prin 92, bineinteles incercam sa fac bisnita. A trebuit sa platim $17 pentru ca am intrat cu masina.
  Drumuri de rahat, benzina/diesel nu exista nicaieri, trebuia sa cunosti. O mizerie si o saracie deprimante, dealtfel ne-am jurat sa nu ne mai ducem in veci la rusi 🙂
  Am stat la unu’ Igor sau Ivan. Blond si cu ochii putin eschimo si masiv, cu o ceafa de ziceai ca poa’ sa traga o locomotiva dupa el. Gagica lui, un boboc de fata (Oxana) – era absolut superba. Taica-su’ lui Igor/Ivan ala facea votca pe balcon cica, avea nu-s’ ce chestie cu fermentarea griului.
  Tin minte cel mai bine o toaleta publica de la ei: fara pisoare, doar cu gaurile alea infecte in ciment, pereti intre bude doar pe jumatate si FARA USI. M-a socat pur si simplu. Intrai, erau toti la expozitie. Iar cind te asezai puteai sa conversezi cu ala de linga tine. Mi s-a parut de pe alta lume, nu era nimic european. Ok, stiu: era doar o buda publica. Dar cumva m-a izbit chestia ca rusii sint mai degraba asiatici decit europeni. Toate eforturile alea ale lui Petru cel Mare si Ecaterina, toti Tolstoii si Dostoievskii lor nu i-au schimbat prea mult. La nivel de civilizatie au ramas asiatici.

  • DanCanada,cred că e real ce spui dar e aiurea să-i consideri doar asiatici,când asiatici sunt mai ales japonezii,sud-coreenii și alte state (dezvoltate) . E drept și indienii,nepalezii,pakistanezii și alte țări de lumea a 3-a tot asiatici sunt, dar a fi din Orient nu este neapărat echivalent cu înapoiat ,de lumea a 3-a sau altele . 👍

 4. Nu e nici o nisha de progresism in societatea lor? Tineri care sa vada lucrurile la fel ca noi… N-or fi deloc? Sau sunt neglijabil de putini?!…

  • nu știu, ce să zic. Am întîlnit prea puțini progresiști, am fost într-un cerc prea închis. Nimic, oricum, care să se simtă de pe stradă, sau cum zicea un isteț pe aici, de pe google.ru … or fi în niște cercuri, acoperiți, deghizați, cum sînt unii iranieni în țara lor, habar n-am, eu nu i-am văzut. Ceea ce nu înseamnă că nu există. Înseamnă doar că nu-s vizibili.

 5. Nu învață limbi străine pentru că, cum ai spus, se cred superiori. Și vor tuturor să demonstreze asta.
  Nu au renunțat la comunism – pentru că altceva, în afară de petrol și gaz, nu au produs. Comunismul e singura lor creație.
  Biserica înflorește în Rusia pentru că se supune aceluiași Putin, aceluiași KGB.
  Nu ai scris nimic că Rusia e nr.1 mondial la alcoolism, criminalitate, corupție, ocupație etc.
  În capitalism există concurență, oamenii evoluează, progresează; în comunism – lenevesc și degradează.
  Rușilor nu le place când le vorbești despre neajunsurile lor, te vor acuza de rusofobie și fascism. Așa le e mentalitatea.

 6. Daca am avea – noi, romanii – un dram de creier in plus, ne-am da seama ca dihotomia Vest – Rusia e falsa. Daca adopt anumite valori din vest, automat sunt rusofob? Si invers? Cred ca e un pustiu al nostru, romanesc, in care s-ar potrivi cateva – nu multe – lucruri bune si din vest si de la rusi si de la arabi si de la altii. Dar fundamental trebuie sa [ne] crestem cu valorile si identitatea noastra. Nu inseamna ca nu avem nevoie de altii sau ca suntem un axis mundis. Dimpotriva. Dar dezorientarea asta a noastra, febra identitara sau copy-paste-ul dupa ureche, cred, este contra productiv.

 7. Ca sunt ingamfati sau nu, ca sunt hoti si ucigasi, betivani sau mai stiu eu ce, nu am de unde sa stiu pentru ca nu am fost in Rusia.

  Eu am stat in Shenzhen/China 6 luni si din punctul de vedere al comunicarii este infinit mai greu. Ca si in Rusia, in China nu vorbeste nimeni alta limba decat mandarina. Totusi, in 6 luni am invatat sa imi cumpar de mancare, bere, haine, sa inteleg cum ajung la o anume adresa, sa pot sa port o conversatie cat de cat. Asta in conditiile in care nu am un talent la limbi straine. Ai idee cate idiograme sunt in limba mandarina? Alfabetul chirilic are 43 de semne, din care 27 au si valoare numerica. Nu te judec, dar chiar ai incercat sa inveti ceva rusa sa-ti faci viata mai usoara?

  Toti chinezii fac engleza la scoala, dar nimeni nu pricepe o iota (cu exceptia copiilor). De ce? Uita, pentru ca nu vorbesc. Nu au nevoie. Tot ce au nevoie este in chineza (Crezi ca in Italia, Franta sau Spania se vorbeste mai multa engleza? Eu nu sunt convins!). Singurii chinezi adulti care vorbesc engleza sunt cei care au fost prin alte tari.

  Desi nu mi-a fost usor, nu am ramas cu impresie proasta despre chinezi si China. Ci dimpotriva, cu o parere buna. E adevarat ca au si ei problemele lor, dar in niciun caz nu e bataia de joc din Romania.

  Crede-ma ca iti inteleg frustrarile foarte foarte bine pentru ca si eu am trecut prin asa ceva.

  Parerea mea este ca indiferent unde te duci – indiferent daca se vorbeste engleza sau orice alta limba – si vrei sa stai o perioada mai indelungata, macar din respect pentru locuitorii acelei tari trebuie sa inveti (macar cat de cat) limba care se vorbeste acolo.

  Daca ai timp, citeste cateva cuvinte despre pataniile mele din China http://blog.eana.ro

  Seara buna,
  Ionut

  • am insistat pe faza cu limba ca să se înțeleagă ceva: ei nu au respect pentru nimeni, încă mai oftează după imperiul comunist, sînt închiși și așa vor rămîne. Am învățat atît cît să mă descurc prin oraș, nu mai mult. Am ajuns acolo și am stat de nevoie, nu mi-a plăcut niciodată, în ciuda traiului luxuriant care mi-a fost oferit.

 8. Vasily Klyuchevsky wrote: “Russia has no average talents or run-of-the-mill artists; instead, there are lonely geniuses and millions of useless people. The geniuses cannot achieve anything because they have no apprentices, and there’s nothing that can be done with the millions because they have no masters. The first are useless because they are too few; the second helpless because they are too many”.

 9. Acest excelent articol mi-a confirmat temerile şi mă dispensează de orice interes faţă de spaţiul rus. Mulţumesc autoarei că mi-a permis să economisesc timpul şi banii de care aş fi avut nevoie pentru învăţarea limbii ruse şi că m-a lecuit de tentaţia stupidă de a-l citi pe Bulgakov în original.

 10. Nu cred ca te-ai straudit suficient sa intelegi societatea lor ci te-ai grabit sa o judeci prin prisma cutumelor comuniste vazute in Romania. Cateva aspecte mie imi sugereaza superficialitate in incercarea de a-i intelege, probabil din acelasi sentiment comun cu cel al rusilor de rand, de a te duce inspre vest si a ridica societatea vestica pe un piedestal si el contruit la randul lui pe alt fel de gulaguri. Doar ca le zice altfel. Suna mai bine in engleza pe care o cunoastem din filme. Doar ca nu vrei sa le vezi. Altfel ce directie ai mai apuca? Est nu ca pute a comunism, vest nu ca pute a aceeasi lacomie si ipocrizie doar ca este mascata cu Mc si asa-zis egalitarism.

  Ca sa incep cu inceputul, mi se pare ca spui cu risipa de cuvinte „Am fost in Rusia si nu mi-a placut pentru ca nu intelegeam limba”. Spui ca ei nu stiu alt limbi si ca nici nu se straduie sa invete. Du-te in Germania ca degeaba stii engleza. In Franta de-ai dracului nu-ti raspund daca ii intrebi ceva in engleza. In Italia nu mai zic ca habar n-au alte limbi straine nici tinerii. Iti aduci aminte filmele rusesti de la tv? Da, si in Italia este facut dub in italiana ca sunt prea dobitoci sa citeasca o subtitrare. Spania la fel.
  Sunt curios ce parere ai avea de societatea chineza. Banuiesc ca aceeasi parere daca aplici aceleasi stereotipii total neadapatate locului unde te duci dupa cum am vazut. Dupa cum ai demonstrat, nu te-ai gandit ca poate ai avea nevoie de un dictionar rus-roman si invers nu de un bloc de desen ca sa nu mai zic de niste lectii de rusa, in cazul petrecerii unei perioade mia lungi pe acolo? Un mare LOL la faza asta. Sincer nu e vina lor ca nu te-ai dus pregatita.

  Pomenesti o serie de scriitori/regizori etc si ii compari cu cel mai mare imperiu ever, cel Britanic, oarecum in scarba la modul ca „mda au avut si rusii astia ceva genii”, altfel cred ca le dadeai dismiss din start. Tin sa-ti precizez ca la scara unui imperiu de dimensiunile celui Britanic sau Rus sansa sa apara un geniu este mai mare datorita marii diversitati a materialului genetic. Este la mintea cocosului. Ai spus ca sunt comparative aceste doua imperii. Mie nu mi se pare (http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_largest_empires).

  Nu le iau apararea dar superficialitatea cu care ai abordat aceasta calatorie este ilara. Nu vrea nimeni sa mearga catre est spre rusi sau spre Siberia. Dar nici UE nu este o alegere viabila. Cineva spunea intr-un comentariu mai sus ca trebuie sa ne construim identitatea proprie. Si avea dreptate. Parteneriate avem cu toate marile puteri. Sunt egale cu zero cand tatuca Putin se burzuluieste la ei nitel. Nu a fost suficient de elocventa anexarea Crimeii?

  In fine. Data viitoare ia-ti un dictionar ca asa stiu toti romanii sa vorbeasca limbi straini dand din maini.

  • am fost în Franța de multe ori. Nu numai la Paris. Am străbătut-o de la nord la sud, cu mașina. TOȚI francezii mi-au răspuns în engleză. Scîrba francezului față de engleză e la nivel de Sorbona poate, și e tot o ciudă pentru că-și pierd influența. Altminteri, francezul de rînd care-mi vindea o cafea, îmi răspundea în engleză și-mi mai și zîmbea pe deasupra. Dacă-i lăsam tips 50 de cenți îmi lingea și pantofii. Și cît munceau oamenii ăia, ei uite, din Franța, culmea, mi-au rămas în minte cîteva figuri ale unor ospătari care munceau în fiecare zi și 12 ore pe zi și în fiecare zi erau la fel de bine dispuși. Rușii erau în general prost dispuși, în afara celor care lucrau prin cluburi și restaurante de lux, ăia n-aveau voie. Cînd întrebai ceva, fie și în rusă, îți trînteau un șto de nu te vedeai și eventual și geamu-n nas. MIȘTO POPOR. LOL. În Olanda… TOȚI vorbesc engleza ȘI germana, care, bine, e apropiată de olandeză. Vorbesc ceva italiana așa că am vorbit puțină engleză în Italia, dar și aia a fost înțeleasă. În Austria n-am avut probleme cu engleza, m-am înțeles perfect cu ei. În Germania, într-adevăr, în zonele unde nu așteaptă turiști, nu vorbesc nicio limbă străină, nici ei. Marocanii, că mi-am adus aminte, vorbesc în medie 4 limbi străine: araba, spaniola, engleza și franceza, ăștia chiar m-au dat pe spate. La multe capitole îi bat la cur pe marii ruși. Faptul că n-am știut rusa m-a făcut să mă simt inconfortabil, dar pînă la urmă nu de aia nu mi-a plăcut. La Moscova e doar o paradă de orgolii, de făloșenie, de bani, sau o priveliște tristă de sărăcie și abulie. Nici în Franța nu m-am dus pregătită și m-am simțit extraordinar. Plimbîndu-mă prin Londra m-am simțit eu un om deosebit. Oare de ce? M-am descurcat fără pregătire și la Roma și italienii nu-s ce-i mai tari din Europa la organizare. LOL. De cîte ori am fost la Roma am mers pe jos și cu metroul și 15 ore pe zi și tot n-am terminat ce vreau eu să văd, nu ce-aș putea descoperi dac-aș sta acolo. LOL, vorba ta. Am fost la cîteva expoziții la Paris și Londra din care am învățat cît am învățat în cele 25 de vizite la Moscova. LOL. Nimeni nu m-a privit de sus în vest. Sau nu sînt eu complexată de faptul că sînt româncă. LOL. Da, da, în Rusia tre’ să te duci pregătit, da, cu creierul spălat și odihnit. Sau mai bine nu te duci. LOL.

   • In Franta pentru un bacsis de 50 de centi iti lingeau pantofii??? :))) Esti deplasata don’soara. Si apropo, francezii vorbesc atat engleza cam cata franceza vorbesc englezii! Cu Rusia nu stiu cum e treaba si nici nu ma intereseaza. George are dreptate cand iti spune ca n-ai fost pregatita pentru Rusia. Eu am fost (printre altele) in Corea de Sud. M-am pregatit luni intregi si vreau sa-ti zic ca nu exista nici o comparatie cu ce e in Romania. Din nici un punct de vedere. Parca eram pe Marte! Dar m-am acomodat. Si inca ceva: observ ca esti genul care vrei sa ai dreptate intotdeauna, genul „le stiu pe toate si nimeni nu ma poate contrazice”. Nu-i asa? :p
    Sa consideri comentariul asta ca fiind observatii pozitive, te rog.

   • poate tu ai vrut să te duci în Coreea, eu n-am vrut să mă duc la Moscova. A fost un compromis pe care l-am făcut partenerului meu de viață. Da vreau, să mi se dea întotdeauna dreptate, cîtă agerime. Păcat că n-ați folosit agerimea asta tu și George ca să observați că astea sînt impresiile mele, desigur, subiective, EVIDENT SUBIECTIVE, impresii pe care le-am adunat în anumite circumstanțe, mai toate explicate. În privința francezilor te contrazic pe deplin, și te rog s-o iei ca pe o chestie pozitivă, vorbesc o foarte bună engleză cu accent delicios franțuzesc. Sînt fascinată de românii care au găsit în Franța numai francezi care le scuipau în cap, care nu le răspundeau, un Paris mai murdar ca Bucureștiul și numai șobolani la metrou. Cred că unul din șobolanii ăia a ajuns pînă în București, în debaraua mea, l-am văzut alaltăieri. Cred, mai degrabă, că n-ați fost niciodată în Franța.

   • SUBIECTIVA din nou…. „TOȚI francezii mi-au răspuns în engleză.”? asta-i chiar buna… si noua…
    Apoi… „Dacă esti prost si mănînci enșpe mii de hamburgeri pe zi, bei cola și-ți dai banii pe prostii, treaba ta. Dacă ești deștept însă…”… daca esti desptept, ce? ai bani sa mananci altceva decat food-like products, modificate genetic si pesticizate bine sau aduse din partea ailalta a pamantului ca sa-ti satisfaca pretentiile de sanatate elitista? te duci in patea ailalta rau…si gafezi…
    De asemenea, sa incercm un raspuns la intrebarea ta: „Au luptat pentru marxism și egalitarism, s-au dus la închisoare pentru asta și cînd au ieșit de la Doftana s-au mutat în Primăverii. Aici e MAREA ÎNTREBARE: DE CE? Cum s-a putut întîmpla așa ceva?”…. Pai da, ajunsi la putere, ce ce credeau initial in egalite fraternite, etc, au suferit nu doar ei, ci generatii intregi inaintea lor si li s-a calcat inclusiv demnitatea umana de catre…. aristocratia deposedata intre timp… asa ca… uite unde-i explicatia si cum defularile sociale vor exista atata vreme cat vor exista traume in psihicul uman colectiv / individual…. si indiferent cate rasturnari de regimuri si sisteme se vor aplica… caci, sa nu uitam ca si sisteml capita;ist este tot un balon mare de sapun, tot o lacomie si-o ipocrizie, care promoveaza „valorile”, cum spui tu… Eu intreb, si dupa mine, asta e MAREA NTREBARE: care valori? consumerismul? lacomia? ipocrizia? si toate astea nu sunt deloc atribute ale inteligentei, si nici valori umane nu se pot numi… Deci, desi am inteles textele, ai draptate partial, si nu pana la capat….

   • m-ați disperat cu obiectivitatea voastră. Măi, măi, măi, patria obiectivilor care sînteți. Normal că-s subiectivă, de ce n-aș fi? Ăsta-i vreun ziar național care are datoria și menirea de-a fi perfect obiectiv?? Da, toți francezii mi-au răspuns în engleză cînd le-am adresat o întrebare în engleză. O fi fost din cauza subiectivismului meu. Desigur, n-am vorbit cu toți francezii din Franța. Dar ce păcat că trebuie să dau atîtea explicații unor oameni atît de isteți ȘI OBIECTIVI :)))) … Ce bine că am parțial dreptate, asta căutam eu, să văd cîți îmi dau dreptate și cîți nu :)))) Doamne, ce metehne, ce probleme :))))

   • Eu vreau să merg în Korea de Nord.
    Am şi Rasiia pe listă, dar e la coadă (ultima). O să merg tot nepregătit – poate că până atunci s-o scoate interdicţia la GPS – dar cel mai probabil n-o să ajung nici o dată pe coclaurile alea. Mi-au făcut destul rău, mie personal prin raptul asupra familiei mele.

   • LOL 🙂 Confirm si eu ce a scris Laura mai sus. Cu exceptia spaniolilor, care sunt tamaie la engleza (chiar si in Barcelona, unde vin milioane de turisti pe an), in rest lumea vorbeste engleza, cel putin la un nivel decent conversational

   • Zici ca rusii sunt prosti, inteleg asta. Nu am fost, nu stiu, nu pot sa te contrazic. Dar totusi, nu stiu cum unde ai fost tu in Italia de au vorbit italienii in engleza (sa nu mai zic 4 limbi straine – LOL)… Mie la centrul de informare turistic din gara din Milano am primit un „Io non parlo inglese!” de toata frumusetea! Chiar si colegii mei de serviciu italieni recunosc ca in Italia este o foarte mare problema cu limbile straine. Oricand vrei tu mergem impreuna la Ravena sau Ferrara si daca poti sa vorbesti engleza cu mai mult de 10 oameni iti dau 2000 euro 🙂 In Franta am patit acelasi lucru.

    „Dacă-i lăsam tips 50 de cenți îmi lingea și pantofii”, fara suparare, dar mi se pare ca exagerezi.

   • Ionuț ești prost, supără-te și du-te acasă. Sau ești beat. Sau nu citești bine. Sau ai doi neuroni și ăia prea ocupați. Lasă-te. Eu n-am scris așa ceva.

  • suedia – vorbesc toti engleza
   germania – aia care nu vorbesc engleza tot se chinuie sa te ajute
   austria – la fel ca in germania
   italia si franta – tot gasesti un om care sa te ajute

   am uitat care dintre tarile astea ne-au nenorocit cat rusii.

   • Suntem nenorociti ca asa alegem sa fim, nu ca ne-au nenorocit rusii… pana cand o sa fdam vina pe trecut? dar prezentul si furtul vesticilor, care are loc cu zambetul pe buze e mai bun de acceptat? Observ ca ne lasam in continuare fraieriti ba de unii, ba de altii… Chevron iiti spune ceva? Gold Corporation iti spune ceva? Si astea nu vin de la rusi, dar vin cu aceeai armata romaneasca aservita, ce-i drept, de data asta canadienilor, americanilor, gremanilor, etc…. Si toate astea in timp ce noi continuam sa ne deplangem trecutul si pe nenorocitii de rusi… Pana sa cautam vinovati si mai putin vinovati sau pana sa-i pupam fara intrebari suplimentare in fund pe vestici, n-ar strica sa ne trezim din amortirea trecutului si din vraja capitalismului vestic mult ravnit si la noi, la romani, din cate se vede chiar din aceste articole…

   • Pai nu domnisoara, argumentele de tip Chevrom, RMGC sau OMV exista, sunt reale. Imaginati-va ca noi de buna voie si nesiliti de nimeni le-am oferit, si le oferim in continuare celor de la Petrom rezervele noastre de titei. Dansii il extrag din pamant, il prelucreaza, si ni-l vand noua evaluand fiecare baril de petrol la pretul sau la bursa. Astfel incat ajungem sa cumparam intr-un mod absolut capitalist ceea ce noi le-am oferit si continuam sa le oferim gratis. Si-n tot acest timp afacerea aceasta ne este prezentata prin toate canalele de comunicare publica, ca fiind una de succes, cand de fapt noi suntem furati si prostiti precum niste oligofreni.

    Orisicum, nu pricep de ce accepti atat de greu sa fii contrazisa. Si eu am ajuns pein tari precum Franta sau Italia, si desi m-am descurcat cu engleza as minti sa spun c-am dat peste tot de vorbitori fluenti de engleza.

   • nu înțeleg. Nu faceți nicio analiză, înainte să comentați? Comentați doar ca să comentați? TOCMAI, că acceptăm ca petrolul nostru să fie extras, vîndut și revîndut tot de cîțiva ”băieți deștepți” spre prosperitatea lor personală. Doar că Chevron nu e o țară, care să vrea să ne anexeze. Comparați țări cu companii petroliere?? De ce nu comparați merele cu alunele de pădure? De cîte ori alimentăm mașinile personale și plătim mai mult nu gîndim nimic? Că poate facem ceva greșit? Și indiferent ce-am gîndi, ce legătură are asta cu ce-am scris eu? Am scris eu că am întîlnit PESTE TOT VORBITORI FLUENȚI de limba engleză??? Nu vedeți nuanțe, săriți imediat ca ars, mă contraziceți și apoi mă acuzați pe mine că nu accept să fiu contrazisă. Am scris că francezul care-mi VINDEA O CAFEA îmi răspundea în engleză, și-mi zîmbea. Poate era un truc, ca să vîndă mai bine, poate era educație. Aș miza pe varianta doi.

  • Eu am fost în Germania și am putut conversa în engleză chiar și la raionul de mezeluri proaspete dintr-un REAL.E clar, nu la un nivel academic dar mi-am obținut cele câteva felii de salam. În Franța mi-a fost mai greu, recunosc, dar nu imposibil de comunicat în engleză.În Italia-cam la fel.Pe considerentul de a-mi lua banii s-au străduit.

  • germanii vorbesc foarte bine engleza, eu am intalnit multi dar foarte multi germani cu care vorbeam in engl si o stiu foarte bine, in Franta aceeasi treaba, in italia e adevarat ca nu exceleaza la capitlul acesta, in Spania nu am fost. Sistemul capitalism este unicul valid pina acum din toate sistemele, in Italia chiar daca fac parte dintre cei cu bani putini tot traiesc decent si reusesc sa cresc 2 copii , sa am masina, sa platesc totul si sa mai si raman cu ceva banuti, sa ne imbracam cu haine firmate, sa am tot ce imi doresc , in Rusia nu cred ca ar fi posibil. Jos comunismul de c…t si la gara cu toti comunistii de c…t !

 11. De cateva saptamani ma contrazic cu un amic socialist despre ce utopie tampita e comunismul si el nu si nu ca e mai rau capitalismul. Articolul tau m-a salvat de multe discutii inutile. Multumesc!

  • care comunism? eu de cînd am fost în Rusia mă tot întreb: care comunism? ce a fost aia comunism? și cum a rezultat din comunism un consumerism atit de desantat?

   • Fiindu-le interzis atata vreme, cand au prins un dram de permisivitate au profitat de ea la maxim.. sarind ca dintr-un resort intins la maxim de sute de ani si eliberat dintr-o data. Ceea ce dovedeste ca niciodata comunismul nu a putut fi acceptat ca ceva natural.. ci a fost o tensiune continua, ce a crescut tot mai mult in intensitate, pana a rabufnit. Problema e ca acum tovarasii vor sa stranga resortul la loc si sa puna capacul din nou pe oala.

   • nimic din ce predica comunismul n-a lăsat urme în conștiința lor. Nu numai că fac cumpărături în neștire și și-au adus TOATE brandurile străine la Moscova, unde nu vezi mai nimic autohton, de parcă ei n-au produs mai niciodată nimic, nici ce au bun nu vînd, Tupolevurile, de pildă, mi s-au părut bune, dar nu se cred egali nici între ei, nici cu alte popoare, nu cred în libertate, în independența altor popoare :)) … ce era comunismul? :)))))

   • Moscova și pe timpul sovieticilor era un fel de stat în stat. Dacă voiai parfum francez, dădeai comandă prin cineva să-ți aducă de la Moscova, dacă voiai un costum sportiv finlandez, tot de acolo îți luai. Și dacă voiai cărți românești, tot de la Moscova aduceai, pentru că la Chișinău erau interzise. În perioada sovietică am mâncat o singură dată mandarine pe săturate: într-o excursie de două săptămâni la Moscova. Bref, comunismul sovietic a fost unul „consumerist” prin excelență. 🙂

    Și, dimpotrivă, și francezii, și olandezii pe care i-am cunoscut sunt foarte cumpătați: nu sunt săraci, au venituri peste medie, dar merg la serviciu cu transportul comun sau cu bicicleta, deși au mașini, poartă blugi și haine modeste, nu-și etalează bijuteriile, telefoanele mobile etc.

   • Laura,un sfat prietenesc,nu te lansa in discutii contradictorii cu cititorii. Si mai ales nu folosi invective.

   • discuțiile în contradictoriu mi-au folosit. Deși într-un final m-au obosit și m-au plictisit mai ales că, pentru a-și confirma propriile spuse, mulți reveneau cu comentarii postate sub alte nick-uri în care aprobau ce au au spus tot ei mai sus (de unde și invectivele). Am aflat că românii se contrazic pe orice subiect, fără argumente, fără să cunoască subiectul nici măcar de departe, probabil doar de dragul contrazicerii și a nervilor pe care o ceartă, fie ea și virtuală, îi produce. Am tras multe concluzii, multe descurajoatoare, despre societatea toxică pe care o construim 🙂

 12. Poporul rus cu sensibilitatea lui… Asta e doar un cliseu care provine din scrierile clasicilor rusi, care proveneau dintr-o aristocratie educata in Franta sau Germania, si care priveau mujicul cu o simpatie asemanatoare celei aratate animalelor din ograda.
  Pentru mine rusii nu sint cu nimic diferiti de restul asiaticilor: nu exista respect si consideratie pentru oameni, fiindca pentru ei oamenii sint la acelasi nivel cu dobitoacele. Vezi Pol Pot, vezi Stalin (care era gruzin, deci nici macar rus) care au omorit milioane fara sa clipeasca.
  Biserica are acelasi rol ca si in restul tarilor ortodoxe, de a se capatui pe seama enoriasilor ignoranti. Este mina in mina cu statul (respectiv cu oligarhii rusi care conduc de fapt statul). Rusia este in aceeasi situatie ca si la inceputul secolului 20, doar cu mai multi bani. Marii lor oameni de stiinta au fost ajutati de regim cu bugete nelimitate, care s-au cam terminat acum. Nostalgia stepei nu mi se pare deloc de laudat.

  • și mie mi se pare un clișeu, mai ales după experiența rusească. Apropo de scrierile clasicilor ruși care erau scrise în rusă ȘI FRANCEZĂ! Ăia vorbeau mai multe limbi străine, pe la 1900-1910 Moscova era socotită o capitală avangardistă, începuseră să atragă artiști din toată lumea, acolo s-a dus Isadora Duncan, o dansatoare americancă vestită… pînă au distrus tot cu bolșevismul, comunismul lor. O mare înclinație spre distrugere și autodistrugere

 13. măi, deci îmi vine să rîd. Sînt unul-doi pe aici, care de ieri stau non stop pe blogul meu și dau cu disperare thumb down la toate comentariile care nu proslăvesc Rusia. (Se vede și-n statisticile de pe wordpress). Cum comentează cineva ceva ce nu laudă Rusia, în secunda doi și dă ăla cu degetu-n jos. Da mai potolește-te măi, ieși afară, fumează o iarbă, bea un extraveral, că o să mori de inimă în ritmul ăsta :))))))))) nu schimbi tu-n-bine Rusia dînd din degețele pe aici :))))))

  • Uiţi că Raymond Luca, preşedintele Comisiei Parlamentare a Revoluţionarilor (care i-a retras titlul de Martir al Revoluţiei lui G. Trosca), e rus-rus adicătelea născut în Rusia şi (a fost) senator „de dreapta”…
   Ori că toţi securiştii care şi-au împărţit România în ’90 primesc şi de la Iliescu şi de Constantinescu şi de la Băsescu şi probabil vor primi şi de la Ponta şi de Antonescu şi de la cine-o mai fi…
   Sistemul nostru e încă sovietic, sper să se rupă – nu USL sau PSD sau PNL sau PDL e problema. Problema sunt toate, oricare dintre ele.

 14. Ce apreciez eu ( printre altele ) la femei …..au scanere in loc de ochi 🙂 ……o multime de detalii ,de nuante si de aspecte ,aparent invizibile barbatilor , sint percepute cu cea mai mare naturalete de femei …….e trist sa constat ca lacomia ruseasca de lucruri vestice a ramas neschimbata din al doilea razboi mondial …… Constantin Tanase a compus un cuplet celebru la adresa soldatilor rusi care aveau obiceiul să „rechiziționeze” toate bunurile personale purtate la vedere, mai ales ceasuri, pe care le cereau spunând „Davai ceas”:

  „Rău era cu «der, die, das»
  Da-i mai rău cu «davai ceas»
  De la Nistru pân’ la Don
  Davai ceas, davai palton
  Davai ceas, davai moșie
  Harașo, tovărășie”

  in acele timpuri, soldatii rusi erau spaima femeilor …… bunica imi spunea ca atunci cind treceau rusii prin sat toate fetele fugeau disperate in lanurile de porumb ….dar in vremurile care vor urma cei mai bestiali vor fi soldatii chinezi care vor cuceri toata partea sudica a Asiei pina la Marea Rosie !!! ……ce sa le faci ???…..foamea lor de petrol este din ce in ce mai mare si nu va putea fi potolita decit cu petrolul golfului ….si ei vor avea un ” IMPARAT GALBEN „….retragerea americana din zona este acum in plina desfasurare ….si de unde se retrag americanii vor ocupa chinezii sau rusii , dupa caz ……. si bine zis despre Putin : ” IMPARATUL ROSU ” …si acest ” imparat ros ” va cuceri si va distruge o mare parte din Europa si SUA …. unde nu va putea cuceri , va distruge ….. in ww2 au cazut doar 2 „nuci” la Hirosima si Nagasaki ….spre sfirsitul ww3 nucul va fi scuturat bine !!!! ….dupa aceste ultime spasme ale mortii, imperiul rosu va disparea definitiv ca si imperiul galben …. cu toate ca si-au schimbat drapelul rosu comunist , sufletul rusilor inca a pastrat in mare parte aceiasi culoare ….rosu comunist … rosu in aura oamenilor este culoarea care denota brutalitate , animalitate ,primitivitate , agresiune , etc ……dimpotriva , comunitatea europeana are ca simbol culoarea albastra pe drapel , o culoare care indica inteligenta , creativitate , intelegere superioara a mediului inconjurator …….. in vitor aura oamenilor care vor rezista acestui conflict devastator va capata treptat tente de indigo- violet ca urmare a inaltei spiritualitati atinse printr-un nou sistem educativ indreptat spre antrenarea simturilor spirituale ……. Romania va fi locul unde multi oameni cu o inalta tinuta morala vor deveni clarvazatori prin redeschiderea ochiului spiritual din frunte 🙂

 15. Pingback: O poveste despre Rusia – Like of the Day

 16. Doua articole foarte bune, multumesc. Eu nu am avut niciodata absolut nicio dorinta sa vad Rusia sau vechiul URSS. In schimb i-am vazut pe rusi, o parte a armatei ruse , intr-o misiune de mentinere a pacii . Uniforme de tot rasul, parca erau carpe de sters pe jos, cand luau salariul devalizau magazinele de bauturi alcoolice si pana cand nu terminau alcoolul, nu vedeai unul treaz. S-au prabusit si cu elicopterul de beti ce erau. 90 % dintre ei au facut malarie, deoarece luau tratamentul preventiv pentru malarie, bineinteles cu vodca. Erau o „superputere” militara… de tot rasul, ca sa nu folosesc alt termen. Niste mari zerouri ! Din toate punctele de vedere ! Aveti mare dreptate, sunt superiori doar in imaginatia lor, in rest … li se potriveste zicala ” prostul daca nu e si fudul, parca nu e prost destul ” , iar rusii sunt tareeee fuduli !

 17. Mai Laura -scuze ca imi permit sa ma adresez on a first-name basis- da multi tampiti ai reusit sa atragi cu articolele tale excelente de altfel…

 18. Pingback: Link-urile de miercuri | dorinlazar.ro

 19. Ca roman, daca te mai dai si patriot, trebuie sa fii redus mintal rau de tot sa tii partea rusilor. Rusia ne-a facut extrem de mult rau. Noua si altora. E ca si cum ar veni unu peste tine in casa, azi ti-ar fura argintaria, maine ti-ar viola sora, poimaine ti-ar impune propriile credinte imbecile etc., iar tu l-ai privi cu indulgenta pentru ca o data pe an scrie o poezie ce pare frumoasa. Sigur, ecuatia e mult mai complexa, pentru ca e vorba de sute de milioane de oameni. Insa modul lor de a exista ca tot te obliga sa fii reductiv.

 20. ador subiectivismul asumat.
  ohh, si urasc obiectivismul de ocazie.
  Cum ar veni, cineva care nu a stat in Rusia vreodata combate vehement impresiile cuiva care a stat. GENIAL! Repet, impresiile. ..
  LOL
  am citit 2 articole foarte interesante. Si am mai citit niste comentarii din care parca razbate aceeasi frustrare ruseasca. De fapt o fi frustrare est europeana.Post comunista. Naiba stie. Pacat ca se vindeca atat de monstruos de greu. Sau poate nu se vindeca.
  Progresam construind nu demoland, ajutand nu impiedicand. Dar probabil altii au nevoie de dictionar ca sa priceapa.

 21. asta ar fi ca si cum scrie unul pe tripadvisor cum fu la hotelul vietii si apare altul, care n-a fost niciodata la acel hotel si scrie
  „ala e prost, n-avea cum sa fie bun hotelul ala. N-a mers pregatit …”

 22. Am ajus sa regret ca n-a iesit un presedinte republican, nu si-ar fi permis asa ceva daca n-ar fi fost Obama asa carpa..le-a zis-o bine McCain ca-i o benzinarie deghizata in tara. Un popor care sa fi comis atatea atrocitati si sa fi scapat nu exista, cititi numai ce au facut in 32 in Ucraina, eu nu inteleg cum poti avea o atitudine pro-rusa. Doar sa fi tarat gratie unei educatii oferite de o istorie maltratata de malaxorul de propaganda.

 23. @Laura am citit cu multa placere „jurnalul” tau rusesc, material cu adevarat original si inedit. Poate dezvolti subiectul si scrii o carte? Eu cred ca ar avea succes.
  In alta ordine de idei: nu esti totusi prea categorica introducind toti rusii in aceeai „oala”? Crezi ca absolut toti il adora? sau chiar il adora sincer? Au fost mari demonstratii anti- Putin (nu de mult), mai este cite un Kasparov, apoi Pussy Riots, jurnalisti incomozi si politicieni din opozitie care au „incasat-o” intr-un fel sau altul. Daca Putin a reusit sa reduca majoritatea la tacere prin metode atit de bine cunoscute noua (celor nascuti inainte de ’75, sa zicem) asta nu inseamna ca toti rusii „il adora”.
  Este foarte discutabil daca macar sint majoritari cei care-l adora. Intrucit nu sint alegeri corecte acolo nu putem stii cu exactitate care este situatia. De asemenea, intrucit traiesc intr-o dictatura este foarte dificil de aflat parerile sincere ale oamenilor. Nu este exclus ca multi sa se simta foarte frustrati de ceea ce se-ntimpla chiar acum acolo (si nu doar de prabusirea imperiului).

  • Eu sînt suprinsă de interesul pe care l-a stîrnit. Sincer. Sigur că pot, nu m-am gîndit niciodată că ar interesa pe cineva așa ceva. Bineînțeles că există și nemulțumiți, și de genul lui Hodorkovski dar și de genul Anna Politkovskaia*. Din păcate, mulți dintre oamenii normali erau indiferenți față de cum s-au îmbogățit oligarhii, deși știau, ei mi-au povestit cum, cu detașare și chiar – unii – rîzînd, și-și doreau și ei ”un trai mai bun”. Îl adoră pe Putin pentru faza cu Crimeea. Și pentru că vrea să refacă imperiul. Ieri au fost demonstrații de bucurie în față la Kremlin, am văzut pe CNN. EU N-AM ÎNTÎNIT NICIUN NEMULȚUMIT DE SISTEM, DIN PĂCATE, am întîlnit doar oameni care aveau nemulțumiri omenești: n-aveau suficienți bani, n-aveau femei, bărbați, copii, n-aveau bilete la clasa-ntîi la avion, n-aveau țoale, un serviciu mai bun…

   *”Anna Politkovskaia s-a nascut la 20 august 1958 la New York. A fost fiica unui diplomat sovietic de origine ucraineana, acreditat la ONU.
   A facut studii de jurnalism, apoi a activat ca si corespondent special pentru revista „Novaia Gazeta” si a fost a mediator in episodul tragic al asedierii unui teatru din Moscova.

   Numita de multi „constiinta morala pierduta a Rusiei” si recunoscuta pentru rolul ei de aparatoare a drepturilor omului pana la a-si pune in pericol propria viata, Anna Politkovskaia a fost cunoscuta pentru pozitia ei critica fata de politica dusa de Kremlin in Cecenia si s-a numarat printre cei mai proeminenti opozanti ai regimului Vladimir Putin. A fost rasplatita cu numeroase onoruri internationale.

   Pe 7 octombrie 2006, trupul jurnalistei a fost gasit in liftul blocului unde locuia. Fusese impuscata in cap si in piept cu un pistol Makarov.”

   • @Laura
    ” EU N-AM ÎNTÎNIT NICIUN NEMULȚUMIT DE SISTEM, DIN PĂCATE[…]”
    Intreaba-te daca oamenii aia ar fi avut curajul sa se destainuie in fata ta, o straina, de ginduri care le-ar fi putut complica rau de tot viata.
    Cum a zis Marin Preda cind i s-a reprosat pasivitatea civica de catre un confrate : „Eu nu sint Tudor Vladimirescu”.
    Rusii care traiesc in strainatate gindesc si vorbesc altfel decit ceea ce descrii tu (sigur, exista si exceptii).

   • măi frate, dar de ce trebuie eu să salvez poporul rus? Eu am povestit ce-am văzut, în anumite condiții, e adevărat, v-am dat niște exemple, v-am arătat niște fotografii și acum, nu știu, e de-a dreptul caraghios CE SE-NTÎMPLĂ. O capitală imensă nu face nimic să se facă cunoscută, dar ABSOLUT NIMIC, și eu port toată vina. Nu e caraghios să puneți problema așa?

   • @Laura
    Nu m-ai inteles.
    Vroiam doar sa nuantez ca multi din rusi sint victime ale propiului sistem chiar daca n-or sa spuna asta niciodata (de frica…).

   • or fi, dar doamne iartă-mă, ce vină am eu? Și-n plus nu încercam să dau nuș ce vină pe ei, neapărat, ci să conturez portretul unei țări care la prima, a doua, a zecea pipăiala e ÎNCHISĂ. În visele ei, în miturile marelui suflet slav, în măreția fostului imperiu, în cine știe ce… Că de ce n-am căutat intelectuali… păi scriam un roman dacă dădeam toate amănuntele. Ni s-a spus în ce baruri să mergem și-n ce locuri să mergem cînd VREM SĂ IEȘIM SINGURI. ÎN ALEA PENTRU STRĂINI. În care ne întîlneam cu alți străini… În altele ni s-a recomandat SĂ NU MERGEM. Am vrut să mă duc la o școală la ei, dar a fost foarte complicat și pînă am găsit-o efectiv, pe internet, unde totul e în rusă, apoi cu formalitățile, apoi din mai multe motive am renunțat… Am încercat să vă arăt nu prin afirmații ci prin exemple de ce imperiul pe care-l construiește Putin o să fie un dezastru pentru noi, dacă intrăm în el. AM ȘI MENȚIONAT ASTA, LA FINALUL FIECĂRUI ARTICOL.

   • @Laura
    Nu ai tu nici o vina, departe de mine asemenea afirmatie.
    Sint de acord cu ideea pe care o sugerezi si anume ca rusii sint o societate foarte inchisa cu un grav handicap de comunicatie catre exterior. Care (cred) ca le provoaca multa nefericire si frustare chiar daca ei nu pricep asta. Cam ca in cazul unui proletar surdomut. Care, netratat si neinteles, va deveni o bruta si va ramine bruta chiar daca va cistiga milioane la loto.
    Eu locuiesc in strainate, intr-un stat democratic si am de-a face cu foarte multi ex-sovietici. Atunci cind sint scosi din societatea lor inchisa si obligati sa traiasca dupa „reguli occidentale”, se adapteaza la asta si devin buni cetateni ai tarii respective.
    Eu am inteles foarte bine ca scopul tau principal a fost sa tragi un semnal de alarma pt. publicul romanesc si iti dau dreptate. Dar ar fi bine sa nu aluneci in extreme pt. ca atunci mesajul tau isi va pierde din eficacitate (multi cititori il vor respinge cu totul pe motivul ca „prea exagerezi”).
    Cu aceste opinii, revin la prima mea idee si te indemn sa scrii o carte. Eu unul as cumpara-o.

   • of :)))) am citit sute de mesaje zilele astea, pe alocuri am obosit, mai alesc că toată lumea care n-a fost în Rusia, pentru asta pot garanta: de fiecare dată cînd am zburat la și de la Moscova eram în medie cîte 3-4 în avion, în afara personalului, au ceva de comentat și de corectat. Cîteva sute de români au fost în Rusia, puțini au și stat cît am stat eu, dar știu sigur toți ce trebuia eu să fac. Mulți se fac că nu știu că-i un blog personal, nu un ziar național a cărui datorie e să adune impresii din toate taberele. De parcă și se mai face așa ceva în România. Cîteva comentarii chiar m-au obosit, am răspuns la fel de obosit. Sorry. O să mă gîndesc la faza cu cartea, repet, nu m-am gîndit niciodată că ar interesa pe cineva așa ceva. Pot să te întreb unde locuiești?

   • @Laura
    Tocmai ca am remarcat ca sustii un dialog activ (cu cei care comenteaza). Stiu ca nu-i putin lucru.
    Tu trebuie sa iei in consideratie ca aduci in materialul tau multe idei care contravin prejudecatilor pe care le are publicul larg despre Rusia si rusi. Asta nu este o treaba usor de digerat… Cum a spus Einstein: „A sparge prejudecata oamenilor este mai greu decit a sparge un atom” (care-i o treaba dificila chiar si astazi, dar prin 1930-40 era ceva titanic).
    De asemenea tu, daca vrei sa reusesti cit mai bine in scopul pe care ti l-ai propus, trebuie sa investesti timp, rabdare, intelegere si calm. Eu am fost de multe ori in situatia ta (doar ca in fata unui public mai restrins) si te inteleg.
    Locuiesc in Israel de 20 de ani. Numai in departamentul meu 6 colegi (din 8) din sint originari din spatiul ex-sovietic. De asemenea am vecini de aceeasi origine. Cu totii ne intelegem bine (sau macar rezonabil).

   • n-am luat asta în calcul și mai ales la început m-a obosit. Repet, repet, repet, nu m-am așteptat la o asemenea expunere, mediatizare, la un asemenea interes. Am zeci de mii de vizualizări, fără glumă. Am încercat să le răspund multora, am crezut că așa e bine, de fapt nu știu cum e bine să te comporți în cazuri din astea.

   • Si cum te-ai fi simtit daca nu comenta nimeni?
    Eu zic sa nu te plingi:)))
    Multi (bloggeri, jurnalisti, etc.) si-ar dori „bataile de cap” pe care le ai tu acuma. Inseamna ca ai reusit sa „scuturi” multe concepte si sa provoci pe multi. Se zice ca e ceea ce si-ar dori orice „formator de opinie”, nu-i asa?

   • mă plîng? Nu mă plîng. Așa pare? Îmi retrag lamentările atunci. Cred că m-am încrîncenat la început din cauza avalanșei de mesaje, m-am mai și oțărît pe alocuri, nu neapărat gratuit dar puteam răspunde și altfel, pe alt ton, e adevărat, ce să fac, învăț și eu. N-am fost niciodată în Israel, deși la un moment dat am cunoscut mulți israelieni. Mi s-au părut gălăgioși, ialaa-bo, nu știu cum se scrie :), suprinzători de vino-și-stai-cu-noi-la-masă, destul de petrecăreți, foarte, foarte pricepuți în ceea ce înseamnă banul, o chestie pe care n-am reușit s-o prind de la ei, doar s-o observ

   • @Laura
    Yala-bo (adica: Haide-Vino!)
    Nu-i rau…
    Daca te referi cumva la grupa de „oameni de afaceri israelieni” care s-au invirtit prin Romania pina mai acum citiva ani sa stii ca ai avut de-a face cu o categorie aparte si restrinsa. In marea lor majoritate sint evrei de origine orientala si tot in mare parte afaceristi incepatori, marunti si/sau chiar pungasi care n-au reusit pe nici o piata traditionala si si-au incercat norocul in „tara tuturor posibilitatilor” pe o piata considerata virgina pina pina nu de mult. Bineinteles ca sint si exceptii notabile.
    Eu zic ca merita sa vizitezi Israelul si nu in excursie organizata. Merita sa-l colinzi (la propriu). Este o tara unde occidentul se impleteste cu orientul, frumoasa si interesanta plina de contraste si diversitate.

   • mi s-a spus că-i o categorie aparte și restrînsă ;), se vedea și după ten și ochi, dar chiar și așa erau veseli și deschiși și cu yala-bo, shalom, beseder, ken, lo, și încă vreo 20-30 de cuvinte te puteai înțelege cu ei. Nu vorbeam evrit și nu vorbesc nici azi și nici ei română, unii nici engleză, dar uite că tot ne-am înțeles :)). Am întîlnit și vreo 2-3 evrei mai rasați și mi s-au părut foarte mișto. Aveau o căldură aparte pe care uite, n-am găsit-o în Rusia.

   • Si ca sa-ti faci o idee si mai clara despre asasinarea Annei Politkovskaia: 7 octombrie este ziua de nastere a lui Putin. Suspectii sunt niste ceceni. Anna Politkosvkaia il intervievase la un moment dat pe Ramzan Kadyrov, descriindu-l ca pe un pion al lui Putin in regiune.

  • Caldura orientala.
   Mda, sint multe casatorii intre cei de origine romana si cei de origine orientala („marocani”). Iar mai nou intre „rusi” si „marocani”.
   Fenomenul asta se numeste aicea „contopirea diasporei” (kibutz galuiot).
   Multi din cei de origine europeana sint fascinati de trasatura asta de caracter, dar bineinteles ca nu e totul roz. In fond sint diferente mari de cultura si mentalitate.
   Pe de alta parte: israelienii (mai ales „orientalii”) se comporta diferit in strainatate (unde isi mai permit sa-si faca de cap) .

 24. o viziune ignoranta de la o frustrata rusofoba ori… continuati mai departe in degradarea voastra alimentata de fobia ruso-comunista.
  Salutari din Chisinau))

  • PS
   LASĂ, CĂ VOUĂ, COMUNIȘTILOR, O SĂ VĂ CENZUREZ COMENTARIILE CUM ÎMI VINE MIE ÎN MOMENTUL ĂLA. ENJOY THE COMMUNIST SPECIAL TREATMENT. Nici un PS la mine pe blog, da, comi? Nu enervezi tu lumea pe aici. Că uite ce discuții faine am cu restul. Pupici, L.

   • te gresesti draga Laura, acolo ma simt ca acasa, am o multime de cunoscuti in Rusia, nu doar la Moscova, de fapt si peste Prut am rude si cunoscuti.. una iti pot spune sigur, petrecand peste 4 ani in Europa (Italia, Belgia) afirm ca si romanilor si moldovenilor rusii le sunt mult mai apropiati decat „europenii” din mai multe puncte de vedere

   • măi, comi, vezi că ”te greșești” cam mult, măi. Fără virgule, fără nimic, așa… ești cam sărac, a? Da, sînt de acord. Proștii de aici, ăia care cred că au mai multe în comun cu rușii, ar trebui să plece toți în Rusia. Ar fi MINUNAT!!!

 25. Da, tot ce-am citit aici depre Rusia nu numai ca nu e superficial si scris de „o persoana nepregatita”, ci e cea mai fina analiza a marelui popor frate… Rusii mor de dorinta de a fi occidentali, dar de-aia adevarati, nascuti acolo, si totodata ar pune o bomba sa dispara occidentul, fiindca nu le apartine… Vin in vest si cumpara o vila, daca se poate cu tot ce-i in ea, si nu-i intereseaza nimic, nici nu se uita la ea, totul e sa fie mai scumpa decat cea a vecinului – si vecinul, toti vecinii, sa stie asta! Si da, occidentalii nu vor intelege niciodata :)))))))))))

 26. foarte bune ambele postari!
  o singura greseala:) „particula lui dumnezeu”, bosonul Higgs, nu mai este cautata la Geneva pentru ca a fost deja gasita de vreu an si ceva.

 27. Laura, foarte interesante articole, intr-adevar…Ai dreptate legat de stiinta limbilor straine, de tendinta pre dezechilibru si extremism (instabilitate emotionala ar fi termenul psihologic), de comportamentul de „”copil mare” care a stat trei sferturi de secol cu nasul in pamant si apoi a vazut luminile lumii si vrea sa le copieze fara discernamant, de valorizarea destul de fragila a vietii umane etc. Dreptate in multe privinte…
  Dar (si e un „dar” cam maricel), as avea cateva observatii. Facute in cunostinta de cauza (cauza = calatorit si stat destul si prin Europa si prin Rusia si prin Asia).
  1. Tu spui ca ai mers in Rusia doar pentru un barbat, ca altfel nu mergeai (asta evident nu e treaba nimanui altcuiva decat a voastra)…deci, comentariul a-propos de rusoaicele care merg la Moscova sa se marite nu e chiar ok (si ele merg dupa cate un barbat).
  2. Ai povestit despre strazi, cazinouri, restaurante, magazine. Despre cvasi-mobster-i care au supravietuit unei perioade tulburi. Despre multimilionari care te-au plimbat prin „ce credeau ca are mai bun Moscova”. Despre personaje care aveau, scuza-ma, comportament si conceptii de „corporation craps”. Despre evitarea masei amorfe si aparent violenta de saraci care mergeau cu metroul si trenul de naveta. Asta a fost mediul in care ai evoluat. Nu spui nimic de medii academice, universitare, artistice (Alla Pugaciova nu e un exemplu, daca te referi strict la ce face in cazino…slava domnului si „oscarizatii” de la Hollywood sunt identici in comportament si fengshui-sti si astrologi si frizeri etc.). Nu spui nimic de medii intelectuale, in care se stiu si limbi straine, se si vorbeste elaborat, se si prezinta Rusia in ceea ce intr-adevar are mai bun. Stii cum suna locurile si oameni printre care te-ai invartit? Ca si in Romania parvenitii fara continut si „fetitele corporatiste” care stiu romgleza si le pute „taranismul romanesc”. Nu e neaparat un repros, pentru ca fiecare merge unde vrea si unde se simte ok.
  3. Sa spui ca da, au si rusii cateva valori, Cehov, Tolstoi etc. dar ca nu se compara cu vestul, e o gafa. Sorry.
  4. Printre statuile acelea de le arati in poze sunt cateva celebre. Personajul „nu stiu cine” este Petru I. Ia putin istoria Rusiei si mai vezi cate ceva. Oh…by the way 😉 nici statuile occidentale nu au traducerea numelui imortalizatului in n-spe limbi…norocul nostru ca stim grafia latina…
  5. Evident ca toti suntem subiectivi si asa este normal. Dar daca vrem sa cunoastem ceva, ne ducem receptivitatea activa. Nu cu seturi perceptive, nu cu prejudecati, cu cu pareri deja formate. Nu cu reflexul conditionat (remember Pavlov, care, culmea!!!, n-a fost British) ca „two legs bad, four legs good” (adica vest egal ok, est egal salbatici).
  6.
  7….etc.

  Ca si concluzie: Nu iubesc Rusia (ca n-am motive), nu-i vreau aici. Dar nu iubesc nici vestul neconditionat. As judeca mai cu grija si mai informata in toate. „Sufletul slav” nu-l vezi pe strada. Nu astepta pe Sheremetievo sa faca frumoasa impresie la turistii dornici de „adacinimile sufletului slav”…Sa-l cunsoti cere multa stradanie, multe cunostinte si chef de a intelege inainte de a judeca.
  Ultima paranteza: Spui de recunoasterea valorilor in vest. Hai sa-ti spun ca in regatul majestatii sale britanice, la pregatire egala, are prioritate unul de dovedeste ceva sange „albastru”. Si sa-ti mai spun (daca nu ai cunostinte) ca inainte de 89 in Romania era un institut de microelectronica, de concura vestul cu mare succes (cu aparatura japoneza). A iesit din schema printre primele…nu de alta, dar concurand Jena si altele nu era de respectat ca valoare.
  Cam asta e…

  • oh, doamne, mă faceți să rîd. Rusoaicele merg la Moscova să-și caute un bărbat nu cu un bărbat. Fac multe ca să se mărite foarte sus și foarte bine și de foarte, foarte mici. E o mare diferență. N-am ce să spun despre mediile intelectuale. Eu nu i-am întîlnit. Ca să-i întîlnesc, ar trebui să fie mai vizibili, să socializeze, să fie mai ușor de abordat, ori ei trăiesc în cercuri perfect închise. Cum trăiesc și Pleșu și Liiceanu la noi. Eu am mers unde s-a mers, nu unde aș fi vrut eu să merg. Deci am văzut cum ar veni, media – angajați tip Vodafone – și elitele financiare. Dacă era după mine mă mutam la Londra, nu la Moscova. Evident era un grup în care ne învîrteam, de oameni de afaceri, de mai multe naționalități. Discursul strănilor era întotdeauna mai educat și mai informat. Chiar dacă nu era despre istoria artei. Rușii mă întrebau ce-am mai cumpărat, nu ce film am văzut. Am dus niște fete la noi în casă și ne-am uitat la filmele lui Antonioni. Nu auziseră. Asta e. Îi cunoști pe nominalizații la Oscar? I-ai văzut de aproape? Sau îți dai cu părerea. Fac pariu că-ți dai cu părerea. Scuze, dar cred că tocmai ai făcut două-trei gafe. Nu se compară per capita, adică la cît de mulți sînt. Așa și românii o au pe Nadia Comăneci. ȘI? Ți se pare că ne ridică mult nivelul o excepție, două? Pot să aleg ce istorie mă interesează și ce nu? Mersi. Am dat exemplele cu lipsă indicatoare, lipsă plăcuțe bilingve ca să arăt că pe ei nu-i interesează să-și facă cunoscută istoria lor. Nu și-o ”vînd” cum și-o vînd englezii, de pildă. Ei sînt încă în imperiu unde toți trebuie să le învățăm limba. Ca să ne întoarcem iar la intelectuali a căror inițiativă ar fi trebuit să fie asta cu plăcuțele în mai multe limbi. La noi, unul singur s-a străduit și a pus plăcuțe pe cele mai multe monumente istorice din București. La ei, niciunul. Bineînțeles c-am întrebat cine e, în cercul nostru, ș-am aflat. Mai lasă aerele astea că într-o zi o să zbori pe fereastră și n-o să înțelegi ce ți s-a întîmplat. Nu judeci pe nimeni dar nu mai poț de atîta judecată. N-am facut generalizări așa extreme, DIMPOTRIVĂ, am spus că avem de ales între două IMPERII care au amîndouă hibe. Îmi pui vorbe-n gură și gînduri în cap, foarte nasol comportament. Străduiește-te tu să-l cunoști, marele suflet slav. Eu l-am cunoscut și nu m-a dat pe spate. Chinuie-te tu să-i atribui valori pe care nu le are și să-i ștergi cu buretele genocidul. Arivederci și nu mai am cuvinte cît de buni și deștepți și duși la școală sînteți. Unii.

   • Spune-mi si mie o lucrare cu valoare internationala de-a lui Plesu sau de-a lui Liiceanu ….
    Astia doi se lauda unul pe altul si din cand in cand mai vine si Cartarescu cu Patapievici pe langa ei.
    Nu le pun la indoiala cultura (banuiesc ca stiu si ruseste) dar sa fim seriosi ….

   • spune-mi tu mie, modul ăsta de-a devia tot timpul discuția cînd nu te avantajează sau nu știi ce să răspunzi vine tot din comunism? E o meteahnă FOARTE DES întîlnită în România și tare aș vrea să știu de unde ni se trage.

   • Sincer sa fiu nu stiu ce sa-ti spun cu obsesia asta a ta despre comunism.
    Eu am trait in comunism vreo 18 ani si mi s-a parut o porcarie si o imposibilitate practica.
    Comunismul si-a dovedit imposibilitatea practica si a pierit.

    Tu tot rostesti lozinci despre comunism dar de fapt noi in Romania suntem cotropiti de un capitalism salbatic sud-american.

    Rusia a fost un imperiu si inainte de comunism si incearca sa fie si acum. In timpul tarului crezi ca lucrurile stateau altfel. Daca ai citit Dostoievski sau Tolstoi singura forma de realizare era mostenirea, casatoria sau furtul si asta inainte de comunism.

    Ceea ce se intampla acum este confiscarea unor simboluri de pe vremea cand Rusia era puternica (comunista) si folosirea lor pentru coagularea maselor in jurul noului imperiu Rusesc.

    Asta tine de psihologia maselor, sociologie si se practica si in USA (steagul american, democratia care explica ocuparea altor state si preluarea resurselor, etc.) alt mare imperiu.

    Ca o concluzie: nu vorbesc de comunism (comunismul a murit) deoarece nu este decat o lozinca prin care anumite grupuri de interese incearca sa ne abata atentia in timp ce ei jefuiesc tara.

   • așa. Și? În legătură cu ce e acest comentariu, mai exact? Dacă e să vorbim pe a dreaptă, comunismul a murit înainte de-a se naște, dar cum perioada dintre 1947 – 1990 n-are alt nume, o numesc tot comunism. Care a dat într-un post comnism mizer. De acord. Și? Care-i problema ta? De ce comentezi pe aici? Restul susțin o teorie sau alta, tu cu ce treabă?

   • Gagica asta cu . Iti zic eu vreo 200 ale lui Brancusi, pe care, sub influenta – why don’t I wonder – ruseasca – romanii le-au declarat gunoi sculptat si au refuzat SA LE IA DE POMANA cand a murit Brancusi. Ca era la moda realismul ma-sii rusia socialist. Sta-le-ar in gat. Iti mai spun ca Palade, premiul nobel pentru descoperirea ribozomilor, a trebuit sa fuga din Romania iar profesorul de genetica de la facultatea de medicina de pe vremea unchiului meu (1952, ca veni vorba, si eu sunt tot medic) a murit in puscarie de foame si batai intr-o combinatie foarte ruseste dozata cand tac-tu Stalin a proclamat „ghenetica” „pseudostiinta reactionara” ca in capul lui sec de gascan ajuns imparat ghenetica era rasism. Happy now?

 28. Cred ca ai sumarizat bine: cata vreme ei insisi nu isi pling mortii lor, cata vreme nu simt nici un fel de sentiment legat de gulagurile comuniste, de conducatorii criminali pe care i-au avut, de bunicii deportati in Siberia, de genocidul prin infometare si cate altele….
  Nu pot sau nu vor sa isi asume vreo raspundere. …Niste frustrati mici, carora nu le-a iesit nimic bun si culmea importantei lor istorice a fost cand Hrusciov dadea cu pantoful in tribuna la ONU.

 29. Indubitabil e un lucru, părerea mea. Țările sînt conduse de elite, nu de oamenii sensibili, de rînd. În prezent, în special de elitele financiare. Elitele financiare din vest sînt ceva mai educate. Elitele financiare din est sînt cum sînt. Eu m-am întîlnit adesea cu elitele financiare ale Moscovei. Cele care au scos în anii 90 din țară miliarde de dolari, și azi îi cheltuiesc în vest. Nu-i văd în stare să facă un viitor bun pentru Rusia. Mi-au lipsit elitele intelectuale. Mi-ar fi făcut mie viața mai ușoară. Dar n-ar fi schimbat datele problemei pe care o pune Rusia, prin Putin, azi: un nou imperiu de est. ÎNSPRE CARE NU TREBUIE NICI MĂCAR SĂ NE UITĂM. NU, NU, NU!!

 30. Mi se pare incredibil ceea ce scrii tu aici atât de bine. Mă regăsesc deplin în trăirile tale, chiar dacă am fost o singură dată în Rusia prin 2009 sau 2010 vreo 7-8 zile, în Moscova și în Novosibirk.

  Cel mai mult m-a frapat pe mine, la experiența mea, când mi-am dat seama că eram singura persoană care și-a permis să treacă exact prin fața unei clădiri, sediu de Miliție. Se uitau vreo 2 tipi cu Kalașnikoave și cu ochii bulbucați de parcă eram vreun cecen gata să-i bubui. Lumea, ca potârnichile, alegea să-și pună în pericol viața traversând pe unde apuca bulevardul lat de 6 benzi, tocmai ca să nu treacă prin fața clădirii…

  davai !

 31. Felicitari ar fi prea putin, am inceput cu „amenintarea rusa I” mai devreme si pana acum am citit peste 15 postari… O minte fantastic de clara, curata si corecta, cu haz, sarm si coerenta mi-ai castigat toata admiratia. I’m inspired to say the least, keep up the good work!

  • pe domeniul lor, da: filozofie, eseistică, analiză. Îi acuz însă că nu s-au deschis și nu au inițiat și ocrotit o mai largă mișcare culturală în jurul lor. Puteau face asta și ar fi contat enorm pentru cultura română. Și acum ar putea, dar n-o fac, s-au supărat din cauza linșajului public și s-au închis și mai tare în ei.

 32. As ruga pe comentatorul ES – care, mai sus, a acuzat USA de „ocuparea altor state si preluarea resurselor” – sa ne spuna daca s-a referit la razboiul din Irak si daca are dovezi ca americanii le-au „preluat” resursele. Sau, ma rog, poate ca s-a referit la alt razboi in care cotropitorii americani s-u pus pe jaf si eu n-am cunostinta.

  • Esti amuzant … vezi si tu ce firme petroliere actioneaza in Irak … asta dupa ce toate celelalte au fost scoase de pe piata irakiana – inclusiv cele romanesti.
   Pesemne esti cu „democracy, democracy!!!” si sbang o racheta distruge un sat intreg cu femei si copii.
   Nu spun ca rusii sunt mai breji.
   In irak pe vremea dicaturii lui Sadam femeile puteau sa se imbrace normal (fuste etc.) … acum nu mai este cazul deoarece americanii pentru a exploata petrolul in liniste au cazut la pace cu factiunile religioase.
   Asa ca nu-mi spune ca au ocupat Irakul pentru „democracy” si drepturile omului. 🙂

   • puteau pe naiba să se îmbrace în fuste. În toată zona aia sacul în cap e singura modă. Și e cea mai puțin invazivă lege după care trăiește femeia. Puteau să umble în fustă… cu fusta-n cap, poate. Cîți părerologi de birou pe lumea asta.

   • zi si noua asa ca la prosti. daca occidentul nu inventa motorul otto in industriile alea ale lor capitaliste, arabii ar fi folosit petrolul la… ca sa-si unga camilele? (inainte sa-ti sara fundul de doi metri – tata e arab si in irak astia ca tine care ling statuia lui saddam sunt priviti mai rau ca homalaii pasivi. mult mult mult mult mult mult mai rau. pentru ca un arab va respecta un cuceritor ca au si ei bine merci mitul asta dar niciodata o curva care isi caliceste propria civilizatie fara contra-oferta.

   • inventarea antibioticelor si introducerea lor in asia si africa a dublat sporul demografic al acestor zone. namely, prin faptul ca 2 copii din 5 nu mai mureau de o infectie in primii 15 ani de viata, demografia s-a dublat. in schimb tu vii si agiti o suta de civili allegedly morti intr-un razboi cu o omisiune convenabila – cine oare, cine oare o fi impanzit africa si america latrina (sic!) cu gherille marxiste? george bush?

 33. Cand te uiti ‘de deasupra’ cam asa se vede.
  Daca Rusia ar fi fost cam cat Bulgaria probabil ca articolul acesta ar fi fost suficient iar cei care l-ar fi citit ar fi putut actiona eficient pe baza informatiilor gasite aici. Pur si simplu ar fi ocolit pe departe locul respectiv iar populatia de acolo ar fi fost nevoita sa faca ceva, bineinteles in masura ar fi dorit sa iasa din izolare.
  Din pacate situatia este usor diferita.
  Din acest motiv ar trebui sa facem un efort suplimentar de imaginatie pentru a intelege ce se intampla cu adevarat acolo.
  In primul rand Rusia este foarte mare si foarte departe. Din aceasta cauza informatiile circula greu. Situatia asta a fost folosita, nu de ieri de astazi ci de la inceputurile istoriei, de cei care au avut controlul acestui spatiu, guvernantii ajutati de o mare proportie din ‘intelectualitatea’ rusa – acea parte la care Lenin se refrerea cu apelativul „coada de topor” si de care Putin se foloseste acum pentru a reinteti spiritul panslavist.
  Foarte multe dintre aspectele pe care le-ai mentionat sunt probabil adevarate. N-am fost in Rusia dar am vazut urme lasate de rusi prin Europa. Nu toate sunt placute dupa cum nu toti rusii se comporta asa cum sunt portretizati aici.
  Situatia descrisa in acest articol nu este caracteristica Rusiei ci oricarui stat cu multe resurse a carui populatie a fost tinuta in mod programatic in bezna de catre conducatorii ei.
  A acuza/vorbi dispretuitor despre intreagul popor este atat imoral – nu sunt ei de vina – cat si contra productiv. Genul asta de caracterizari nu face decat sa ii aduca pe oamenii de rand mai aproape de conducatorii lor care le vor putea spune: ‘Nu v-am zis noi sa nu va incredeti in strainii astia care ne vor raul? Ascultati-ne pe noi si totul va fi bine!’

  • stii, sa-ti spun un secret. germania nu isi izolase boborul, si majoritatea vasta a nemtilor n-au atins pe nimeni cu un desht in WWII. totusi ma-ta rusia din cauza astora ne face la gramada fascisti si ce-i vine la gurita pe chestia ca – de exemplu – nenorocitii aia de basarabeni nu consimt odata si pentru totdeauna ca ei nu vorbesc romana si in general romania e un stat artificial imperialist. sigur, cum spuneam, 99 de rusi din 100 n-au nicio treaba directa cu afacerea asta. dar e ceva simptomatic, in timp ce aia 99 din 100 sunt complacenti si la o adica putin ar putea ucide inca odata cat a omorat stalin pe la noi, baieti buni la suflet ca tine nu scapa o comemorare a victimelor lui stalin fara sa planga pentru bietii japonezi nevinovati de la hiroshima. sau orice chestie de care va mai puteti storci mintea pentru ca aveti sindrom stockholm sau vreun tata securist (o varianta) sau un detinut politic prin familie care a fost prea pisalog si prea role model si vreti sa-i aratati voi cum e de fapt cand privesti lucrurile (CICA) echilibrat. sau pur si simplu va mananca in fund. alexandru cel mare si filip erau la portile atenei si lumea tot pe demostene l-a considerat vinovat cand a murit. pai daca i-a suparat atata pe bietii macedoneni cu filipicele lui? nu era normal sa bea otrava?

   • Cu alte cuvinte daca trompetele propagandei sovietice ii ‘fac la gramada fascisti pe nemti’ (si pe altii, uite ce se intampla in Ucraina) atunci trebuie sa le intoarcem si noi mesajul si sa spunem despre toti rusii ca sunt ‘comunisti’.
    Si gata, ne-am impartit foarte clar in tabere si de acum in colo n-avem decat sa ne batem linistiti…
    Exact asa cum dupa razboi aliatii, cei din vest cel putin, au stiut sa faca diferenta intre nemtii de rand si nazisti tot asa ar trebui sa incepem si noi sa facem diferenta intre homo sovieticus si omul de rand. Doar asa vom reusi sa intelegem ca rusii ‘normali’ nu sunt cu nimic mai prejos decat noi si ca ei doar au avut ghinionul sa traiasca intr-o zona a Europei unde evolutia lor a fost franata de factori geografici si istorici.
    Exact asa cum pe noi ne-a tinut pe loc vecinatatea cu imperiul turcesc tot asa pe ei i-a tinut pe loc vecinatatea cu mongolii.
    Iar in timp ce noi eram mici si ca atare mult mai usor de influentat de catre cei din vest – iar Dunarea a fost o cale de comunicare foarte facila – ei au fost mult mai puternici si deci mai imobili/greu de urnit din ale lor.
    Daca le vom reprosa chestiile astea in mod constant si pe un ton vehement se vor inchide in sine si vor continua sa asculte de ‘Tatuca’, indiferent cinve va fi acesta.
    Daca le vom arata ca ii consideram oameni si le promitem ca ii vom invita alaturi de noi, bineinteles dupa ce vor da dovada ca au internalizat ‘niste chestii’, atunci cresc foarte mult sansele sa inceapa procesul de ‘convergenta’.
    Iar asta ne va folosi tuturor, spre deosebire de prima variata, cea care ii foloseste doar lui ‘Tatuca’.

 34. In sfarsit ceva de bine!
  E firesc ca cei destepti sa fie previzibili. Deciziile normale sunt previzibile prin excelenta iar desteptaciunea, cea cu adevarat folositoare, consta tocmai in a sesiza care este calea normala de rezolvare a unei anumite situatii…

  • Previzibilitatea nu este sinonima cu desteptaciunea, inseamna doar educarea mintii sa actioneze in anumite limite. Si, in majoritatea cazurilor, inseamna autosuficienta. Iar in ceea ce priveste deciziile, este bine sa analizezi cat mai bine situatia si sa lasi cat mai multe posibilitati de actiune. Si sa fii receptiv si la alte opinii decat cele „normale”. Pentru ca tocmai asta asigura evolutia, inclusiv cea sociala. Nu cred ca trebuie sa mai precizez ca persoanele (societatile) previzibile sunt si cel mai usor de manipulat, dat fiind ca ceilalti au grija sa le prezinte lucrurile intr-un anumit mod, care va genera o anumita actiune din partea celui vizat. Iar societatie previzibile (care actioneaza dupa reguli/standarde stricte, fie ele ridicate intr-un anumit moment al istoriei, dar neschimbabile) sunt cele care modeleaza oamenii dupa un anumit tipar inchistat, cu toate ca oamenii ar trebui sa fie cei care modeleaza societatea, fiecare generatie impunand alte standarde/reguli. Tot societatile previzibile sunt si cele care aluneca cel mai usor spre dictaturi mascate. Iar in cazul Chinei, mai bine uite-te ce se ascunde in spatele acestei previzilitati „destepte” (in fapt, bine cosmetizata) si ce costuri implica.

   • Reformulez:
    E firesc ca cei destepti (in sensul de ‘treji’, nu de ‘geniali’) sa fie mult mai previzibili decat restul. Deciziile normale…
    Pe de alta parte chiar si genialii sunt imprevizibili doar de cateva ori in viata, ideile cu adevarat mari nu vin chiar cu toptanul. Si chiar daca ar veni nu prea am avea timp si/sau posibilitati sa le dezvoltam.
    Ai perfecta dreptate cu privire la pericolele ‘previzibilitatii’. Totusi aceasta previzibilitate are si niste avantaje. Gandeste-te doar la ce ar insemna ca soarele sa nu rasara ‘previzibil’, ca rata mutatiilor genetice sa fie mult mai mare decat ‘in mod normal’ sau ca respectarea contractelor sa fie chiar mai ‘aleatoare’ decat acum.
    Intr-adevar, excesul de previzibilitate – inchistarea – duce la rigiditate, incapacitate de adaptare, disparitie numai ca si deficitul de previzibilitate – volatilitatea – duce la destramarea regulilor, anomie, lipsa de coeziune sociala, disparitie – atat fizica, individuala, cat si a grupului.
    Poate ca ceea ce ar trebui sa cautam este un echilibru intre suficienta predictibilitate care sa ne dea o anumita stare de confort/siguranta si suficienta volatilitate care sa ne asigure posibilitatea de a ‘juca in friu’ atunci cand simtim nevoia.

    Multumesc pentru avertismentul cu privire la autosuficienta. Acesta este intr-adevar cea mai adanca capcana in care poate cadea cineva. In plus acel ipotetic cineva are intotdeauna si foarte mari dificultati in a determina daca nu cumva este deja acolo.

 35. Prin previzibilitate m-am referit la mentalitatea unor societati, comunitati sau persoane, care gandesc doar intre anumite limite, de care sunt foarte incantati si la care nu vor sa renunte, considerandu-le superioare. Oamenii cu astfel de mentalitati sunt rigizi la schimbari, se multumesc cu iluzii si lentoarea vietii bazata pe nepasare, dar pot fi usor pacaliti, inclusiv de liderii lor politici. Aceasta inseamna previzibilitate umana/sociala. Si ea conduce la static nu la avans. Nu m-am referit la predictibilitatea naturii, la respectarea contractelor sau la normele, oficiale sau subintelese, in vigoare pentru situatiile de urgenta sau de alta natura. Si, de fapt, cred ca ai inteles acest lucru. Nu, oamenii mai destepti, mai „treji”, nu sunt predictibili. Ei evolueaza in viata, invata din greseli si isi adapteaza comportamentul functie de experientele traite. Societatile in care domina oamenii receptivi la schimbari sunt mai putin previzibile/predictibile decat cele in care oamenii actioneaza majoritar conform cutumelor sociale, de care sunt foarte mandri, de altfel; si, din cauza carora, se cred mai speciali decat altii, cu tot ce implica asta. Evolutia umanitatii nu vine de la societatile previzibile ci de la cele în care oamenii sunt mai receptive la nou, la schimbare.

  • îmi place de voi, un dialog argumentat, civilizat. Bravo! De-ar fi tot mai mulți așa, de s-ar aduna mai mulți ca voi, ar fi minunat, chiar ar începe să se întîmple lucruri 🙂

 36. In momentul in care citeam articolul asta, intra un italian cu nevasta-sa in atelierul meu. Nevasta-sa e rusoaica si am intrebat-o de curiozitate ce lucreaza. Raspunsul m-a facut sa rad: Vand mobila italiana in Rusia.

 37. Asa ca chestie pentru aia cu „dar nu am incercat sa intelegem maretul suflet slav”. Ei, nu. Laura, daca vrei sa extinzi semnificatia in istoria mai timpurie a lucrurilor scrise, cauta pe net „Elena Vlasina”. Elena Vlasina (in traducere – romanca) era fiica lui Stefan cel Mare din casatoria cu Evdokia de Kiev. Dorind o alianta tripartita Rusia-Ucraina-Moldova (care in mod foarte oportun ar fi acoperit contra tatarilor tot estul Europei, lasand mana libera moldovenilor sa se bata mult mai eficient cu turcii), Stefan cel Mare isi da fiica rezultata ea insasi dintr-o casatorie de alianta politica dupa fiul cel mare al marelui print de Moscova, Ivan al III-lea, numit si cel batran. Ivan cel tanar, fiul printului si ginerele lui Stefan, face cu Elena un copil baiat. Pana aici totul ok, nepotul lui Stefan cel Mare urma sa fie mare print de Moscova. Cand sa zica hop, batranul Ivan al 3-lea, profitand ca i-a murit sotia, se recasatoreste cu o grecoaica cu ciolan imperial, Sofia Paleolog, nepoata de frate a ultimului imparat bizantin. Grecoaica. descrisa de cronicari drept grasa, obraznica, intriganta, si cu religie ortodoxa nu tocmai ca la carte (fusese crescuta in mediu catolic in Occident), incepe intrigi ca fiul ei sa disloce de la succesiune ramura lui Ivan cel tanar. In prima faza printul batran o reprima. Dar ulterior Ivan cel tanar moare de o pleurezie (aparent si cu contributia medicului Sofiei), boierii incep sa-i sopteasca printului ca are succesiune imperiala in mana si ca urmare Elena si fiul ei, Dimitrie, sunt scosi din succesiune si ulterior pana si din pomelnicele bisericii ca… eretici (credeti ca Stalin cand acuza deviatii de dreapta si de stanga n-a stiut de unde sa se inspire…). Mor amandoi, probabil de rele tratamente, intr-o puscarie. Stefan, cumplit de amarat, ajunsese sa ceara vesti de la ei de la solii tatari. Hanul tatar, scarbit de duplicitatea rusa, le-a spus acestora sa-i spuna o minciuna si, desi in 1502 se stia ca si Elena si Dimitrie murisera, ei i-au spus ca sunt bine si la locul lor. Intre timp rusii au „rezolvat” si Ucraina, lasand-o in calea tatarilor a nu stiu cata oara pana a fost nimicita de facto. Rusia se proclama imparatie iar Ivan al 3-lea isi proclama fiul cu grecoaica cezar (tsar) PE OASE DE MUCENIC ROMAN SI PE SANGE DE UCRAINIENI TRADATI. a bon entendeur salut. tot restul istoriei a fost la fel – mai era aici un destept care caina regulamentul organic si pe kiselyev ca ne-au „adus civilizatia”. Da, dar spune Edgar Quinet in scrisori catre Napoleon al 3-lea si cat a costat: turcii insisi erau siderati de cat furau rusii si kiselyev a fost el insusi socat cand in caleasca unui aghiotant a gasit 60000 de galbeni, 1/10 din tributul agregat catre turci al Principatelor furat de un singur rus. Ieftin, ca braga.

 38. Pingback: Amenințarea rusă de Laura Ilica (Un teribil jurnal de călătorie, căre dezvăluie Rusia, de zi cu zi) | România Breaking News – RBN Press

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s