amenințarea rusă


am fost în Rusia. De vreo 25 de ori. Un număr aproximativ pentru că niciodată n-am reușit să număr vizele încurcate și încălecate din pașapoartele mele. Am stat la Moscova, cumulat, cam un an și jumătate. A fost una din cele mai șocante perioade din viața mea.
*
Am plecat după un bărbat, din dragoste. Altceva nu m-ar fi dus niciodată în Rusia. A fost o experiență intensă și complet neașteptată. Cunoștințele mele despre Rusia erau, acum realizez, vagi, ceva din cărțile de istorie, ceva din cei cîțiva scriitori și dramaturgi ruși pe care i-am citit pînă atunci. Legenda sufletului slav, excepționalismul rus, bla-bla, eu n-am găsit nimic din toatea astea acolo.

IMG_1218

(Singura zonă mai colorată era centrul, cu tot cu odiosul roșu-kremlin).

Primul contact a fost crîncen, sinceră să fiu. Am plecat cu un avion Tupolev din București, eu, alți trei pasageri și echipajul care fac pariu că s-a îmbătat pînă am am aterizat. Ș-am aterizat cu vreo 50-60 de minute mai DEVREME decît eram așteptați. Aeroportul Sheremetyevo Dva m-a întîmpinat cu un miros cumplit de praf stătut și kerosen și o coadă imensă de chinezi. Aterizasem după cursa chinezească. Sînt puține lucruri mai neplăcute decît să stai într-un aeroport rusesc, la coadă după 500 de chinezi care au mai toți actele în neregulă. Și nu vorbesc nicio limbă străină. Ca și rușii, dealtminteri. După conversația pe care am purtat-o în ruso-română, eu în română, funcționarul în rusă, desprinsă fix din Bulgakov, am pășit în sfîrșit în Rossia, cum îi spun, de fapt, rușii. Și spiritul lui Bulgakov m-a însoțit în toate aceste călătorii. Fără un tip de umor absurd n-aș fi rezistat. În zona bagajelor doar valiza mea se mai învîrea singură, și înainte să ajung la ea un rus s-a împiedicat și a căzut cît era de lung și de lat fix în fața mea. Era mort de beat. Mi-am luat bagajul și am ieșit. Ajunsesem prea devreme și logodnicul meu încă nu ajunsese să mă ia.

IMG_0563

(Ia să vedem, ce credeți că e în fotografia asta? Nota zece, ați ghicit, e chiar Kremlinul.)

Ruși înalți cît casa și lați în spate cît un dulap m-au înconjurat vorbindu-mi mereu rusește. Eu nu vorbesc o boabă rusește, nici măcar nu deosebeam atunci literele alea a lor între ele. Rușii de rînd nu vorbesc altă limbă în afara rusei. Și pentru că toate filmele și programele străine sînt dublate nici nu deosebesc limbile străine între ele. Poți să le vorbești și în blablaneză, ei tot franceză cred că este. Panouri în alte limbi, indicatoare? Niet. Treaba ta dacă te duci în Rusia, lor nu el pasă. Lor nu le pasă! Nimeni nu crede asta, culmea. Cînd în sfîrșit am fost recuperată și am ieșit afară din aeroport m-a lovit frigul rusesc, o nenorocire pentru mine, care nu suport frigul. Era 14 februarie și erau -14 grade afară, munți de zăpadă și un vînt de sincer nu știu cum am ajuns și pînă la mașină.

Mașina… of, Doamne! Logodnicul meu, un olandez, căzusese în cele cîteva săptămîni cît l-am scăpat din vedere, în vraja orientalismului rusesc. Voia să blend in, pana mea, cine știe ce voia. Venise cu un șofer – bineînțeles! – și cu o Volga. Nu există taxiuri la Moscova, apropo, bine, dacă-i nu-i pui la socoteală pe malacii din aeroport care nu știi unde te duc. Te riști cu unu’ din ăla? Eu nu m-aș risca nici să știu că tre’ să aștept acolo următorul avion… nici la noi nu-i safe, în Otopeni, acolo cum credeți că e? sfatul meu: ar fi bine să nu vă urcați în vreun taxi, singuri, dacă ajungeți pe acolo.

Volga, spre oroarea mea, spre oroarea mea prea sensibil olfactivă, era veche și fusese probabil conservată în motorină pînă ce a venit logodnicul meu amator de senzații tari, rusești. A fost unul din ultimii iubitori de Volgi din Rusia, cred. Și am plecat. Zdranga-banga pe canapelele desfundate și prost retapițate, și deja întrebîndu-mă ce caut eu acolo.

IMG_0411

(Puțin din fosta capitală a rămas nedemolată. Sigur, a fost și sever bombardată în al doilea război mondial. Vechiul Arbat care începea pe aici pe undeva, păstra ceva din ce a fost odinioară. Noul Arbat era în schimb o copie capitalistă, plină de reclame și neoane orbitoare cum se vede în fotografia de mai jos. Între timp, Putin a desființat și interzis – cel puțin oficial – toate cazinourile în Moscova).

IMG_0529

Am făcut mult pînă la apartamentul nostru din centrul Moscovei. Mult de tot. Poate chiar și două ore, cred că am prins din prima ambuteiajul de la ora 19.00. Sub un cer gri închis, apoi negru smoală. Vara se face gri deschis și cîteodată e chiar senin. Dar, în general, o pîclă cenușie crește parcă fix deasupra blocurilor lor. Moscova e un oraș imens, populat oficial de vreo 7-8 milioane de locuitori. Aproape cît jumătate din populația care trăiește efectiv în România de azi. Neoficial nu știe nimeni cîți sînt. Nu cred. Au bulevarde largi, și de 10-12 benzi, cîte 5-6 pe sens, au șosele de centură, ”inele” în interiorul capitalei, largi și bine asfaltate dar care sînt într-un permanent ambuteiaj. Fă șosele largi și toată lumea își va cumpăra o mașină și o va lua pe acel drum larg. Și de cîteva ori pe zi, toți se vor înțepeni într-un ambuteiaj. Lărgește șoselele și vor apărea și mai multe mașini. Ambuteiajele vor fi și mai mari. Atunci am înțeles prima oară ce vrea să zică cine zice asta. Pînă atunci urlam și eu din toți bojocii să ne facă drumuri și parcări prin București, că n-avem unde să ne dăm cu mașinile. Moscoviții au. Și degeaba.
*
Apartamentul era în interiorul inelului central, lîngă o stație de metrou, într-un bloc de 20 de etaje. Blocurile au în general 20 de etaje în Moscova, am impresia că nu e o zonă seismică. Mare, generos, și dotat cu geamuri antiglonț. 20 de minute mai tîrziu logodnicul meu mi-a arătat că avem și două veste antiglonț într-o debara, să se asorteze cu geamurile. Great, m-am gîndit. Asta e ce-mi doresc de la viață. O iarnă rusească, geamuri și veste antiglonț.

IMG_0021

(martie, 2005, vedere din balconul meu moscovit. Afară, un frig de crăpau pietrele.)

Și toate astea s-au întîmplat doar în primele mele ore în Rusia.
*
Și apoi, Rusia mi-a oferit surpriză după surpriză. Rușii m-au primit extrem de bine, nu pentru că-s ei calzi și buni din fire ci pentru ca să-mi arate că-s una de-a lor. Am făcut parte din împărăție, spre deosebire de olandez, care era din tabăra inamică. La mine se uitau într-un fel, la el în altul. El nu vedea nimic. Pe bune. Olandezul nu pricepea nimic și nici pînă azi nu cred c-a priceput. Nu înțelegea sentimentele amestecate ale rușilor față de capitaliști. RESENTIMENTELE. Frustarea că n-au reușit. Că nu le-a ieși nimic de fapt. Din momentul în care rușii aflau că-s româncă, o deplină înțelegere și compasiune se așternea pe fața lor și doar prezența olandezului îi oprea să nu mă ia în brațe și să mă scalde-n lacrimi. Lacrimi pentru ce-am îndurat: lipsurile, și pentru ce-am fost și nu mai sîntem: un imperiu. Căci rușii – nu doar Putin – plîng după ce-au fost: moțul unui imperiu vast și de temut: imperiul ruso-comunist. Statuile lui Lenin și a altor comuniști stau la loc de cinste la Moscova.

IMG_0475

Cine, oare cine se odihnește obosit în fața institutului Lenina? Ironic, e chiar Fiodor Dostoievski, un nobil cu mult sînge lituanian, extrem de pasionat de jocuri de noroc, băutură și probabil și droguri, un veșnic exaltat a cărui viață s-a desfășurat la propriu între crime și pedepse pe care și le autoadminsitra. Azi, poate cel ai vestit nume al culturii ruse. Și pe bune dreptate aș zice, întrucît toate acele excese făcute de el și descrise în cărțile lui îi definesc și azi.

Stema comunistă strălucea pe imensa cortina de la Balșoi. Rușilor nu le era rușine că au fost comuniști. Le era și le este ciudă că au pierdut influența asupra atîtor țări. Rușii îl urăsc pe Gorbaciov pentru ce le-a făcut, și vorbesc de rușii de rînd, căci în nomenclatura lor de azi n-am avut acces. Rușii par a fi cei ce au înțeles și aplicat cel mai puțin utopia marxistă care promitea egalitate deplină și eradicarea consumerismului.

IMG_0524

(nu cumva scrie acolo proletari? Și ce seceruță și ciocănuț stilizate în dreapta…)

Ei nu se văd egali între ei, ba dimpotrivă, sînt deja împărțiți pe caste. Există o castă de jos, despre care vorbesc ca despre niște animale, cam cum se spune la noi: bobor, pulime, prostime, doar că parcă și mai rău. Îi tratează prost și afirmă plini de îngîmfare că ”ăia” sînt atît de proști încît doar dacă țipi la ei și-i tratezi inuman poți lucra cu ei. Culmea, ”ăia” se și poartă de parcă ar fi spălați pe creier. Dar viața-i grea la Moscova, nu mi-am dat seama dacă sînt spălați pe creier sau doar se apără într-un fel de ce se întîmplă în jur. Cînd îi vezi cum ies din vagoanele de metrou – da! am încercat de multe ori să renunț la șofer și să merg pe jos sau cu vestitul metrou și a fost de fiecare dată o experiență! – te lipești de primul perete. Cel puțin eu așa făceam. Marea masă a moscoviților par a fi o vită mare, cam agitată și cam nervoasă de la care te poți aștepta să-ți tragă și-o copită dacă îi stai în cale. Muu-muu, mguu, mguu, cam așa. Vara erau ceva mai înmuiați, poate de la votcile cu care se plimbau în mînă și prin centru.

Există multe diviziuni în societatea rusă, nu le știu pe toate. Unele sînt date de cantitatea de bani. Miliardarii umblă doar între ei. Din ăștia am văzut doar cîțiva și doar de la distanță. Se plimbă în mașini de sute de mii de euro, tunate de încă cîteva sute de mii de auro și apoi aurite. Mie mi se pare penibil să tunezi un lamborghini, chiar și-un merțan de ultimă generație, lor nu. Lor li se pare kuul. Înconjurați de alte mașini scumpe, pline de bodigarzi, mai toți foști militari sau kaghebiști. Prima mașină, un jeep ramforsat se numește ”spărgătoare” pentru că gonește prin ambuteiaje cu 150-160 la oră. Alte trei mașini înconjoară mașina în care se află miliardarii. Problema ta dacă ești în calea lor.

IMG_0483

Asta era în centru undeva pe lîngă fostele grajduri imperiale. Multă lume a rămas stupefiată văzînd aceste fotografii: Moscova nu seamănă cu cea citită de ei în cărți. Cu cea din imaginația lor. Păi, pentru că… aceea nu mai există.

Am mers de multe ori pe Tverskaia cu 130-140 la oră, nu conduceam eu ci niște ruși excitați de viteză, Tverskaia fiind un fel de Magheru bucureșten, mult, mult mai lung. Mult mai lung. De fiecare dată am fost sigură c-am să mor. Pietonii n-au niciun drept. Există treceri subterane, și la distanță de un kilometru una de alta, și dacă n-ai chef să mergi atît, n-ai decît să pariezi pe viața ta. Pierzi sigur.

Există apoi cei ce au sute de milioane, cei ce au zeci de milione și luzării: simpli milionari. Dacă cîștigi doar 10-20 de mii de euro pe lună în Moscova te simți aproape prost. Nu poți să te duci într-o grămadă de locuri făcute pentru cei ce au mult mai mulți bani ca tine. Și aproape nu-ți ajung, oricum, pentru un trai cît de cît bun. Moscova e unul din cele mai scumpe orașe din lume. Un salariu de 800-1000 de dolari, cît avea o secretară îi permitea să închirieze un apartament aflat la 5 stații de autobus de ultima stație de metrou. Făcea și cîte o oră și jumătate pînă la serviciu.

Comunismul s-a născut pe fondul unei grave inechități sociale? A unei grave inegalități? Pe bune? E la fel de mare prăpastia între caste și acum ca și-acum 150 de ani. Există aristocrați și sclavi. Prinți și cerșetori. A, și multe biserici, pentru că rușii eu redevenit din atei, ați ghicit, bisericoși. Numa’ să fie bisericile aurite, în rest nu mai contează cît sînt ei de săraci. Și cu cardul și cu duhul.

IMG_0574

(Biserica în care se filmează Putin de Paști și de Crăciun și unde mitropolitul îi pupă mîna lui și nu invers. Putin, un fost kaghebist. E imensă, și evident aurită.)

Dorința de-a trăi într-un lux grețos, de-a avea, de-a poseda, de-a se auri, de-a se lăfăi e feroce la Moscova.

Definiția comunismului dată de wikipedia, de exemplu, este de-o eroare monstruoasă. Comunismul, în final, n-a fost o societate în care lumea era egală și în care consumerismul și iubirea de bani au fost eradicate. Dimpotrivă, disperarea cu care rușii au importat TOTUL din vest după 90, au copiat totul și și-au adus totul sub nas, denotă o suferință cumplită după produsele capitaliștilor veroși. Această suferință după blugi, cafea, ciocolată, sucuri, țigări și programe TV plus dorința unora din eșalonul 2, 3, 4 al nomenclaturilor de a-i da jos pe cei din eșalonul 1, au dus la relaxarea politică din anii 90, care ne-a permis, parțial, să ieșim din caracatița rusofonă. În Rusia nu numai că toată lumea copiază ce e prin vest, dar e și un lucru de cinste să aduci niște englezi, francezi, olandezi etcetera, care se pricep la ceva, să faci o firmă cu ei, să prinzi ”modelul” și apoi să le dai un picior fix în cur, cît să zboare peste graniță, la ei, în capitalism. E chiar ceva de admirat să faci așa ceva în Rusia, mai ales unora care te umilesc cu realizările lor, cum sînt germanii sau englezii. Sau olandezii, veniți dintr-o țară cam cît 3 județe din România, al 4-lea net payer în UE, dacă mă înțelege cineva ce spun. Deci e ceva de fală să fraierești un prost din vest, un prost care crede-n democrație, în piață liberă, în gentleman agreement, idioțenii capitaliste din astea, e fală mare să prinzi un fraier din ăsta în Rusia, cum era de fapt și-n România odată, cînd mai veneau străini pe-aici. Nu odată am ieșit în oraș cu familii înstărite de ruși care să mîndrau cu așa ceva fix în fața partanerului meu care, cum spuneam nu putea înțelege așa ceva. De fapt, ei îmi povesteau mie, știind că eu înțeleg. Și eu ÎNȚELEGEAM, da. Doar mai văzusem așa ceva, doar la scară mai mică, la mine acasă.

De asta cred, de pildă, despre Ponta că e comunist pînă-n măduva oaselor. Acel plagiat de proporții îmi arată cît de infestat e de acest… model rusesc de-a fi: mîndria copy-paste. Mîndria copy-paste e derivată din lupta secretă din timpul războiul rece și înseamnă să dai o lovitură porcilor de capitaliști furîndu-le ce au ei mai bun, mai folositor și mai original spre gloria comunismului. Există așa ceva. În Rusia. Și la Ponta.

IMG_0553(Statuia lui Nu-Știu-Cine. Fără panouri care să explice în mai multe limbi ce naiba e acolo și fără o populație cu care să poți comunica… rămîi așa, cu ce-ai pozat. Lor nu le pasă. Nici românilor nu prea le pasă, puține indicatoare măcar bilingve și la noi. Dar la ei, DELOC. Cum spunea Putin cînd a fost în România și nimeni nu l-a băgat în seamă: ”Rusia e o țară autosuficientă”………… Mă rog, e Petru cel Mare, dar trebuie să sapi tu după informațiile astea. Rușii nu se străduie să te informeze ei, deși-s direct interesați, se mulțumesc cu mantia indignării: cum, nu știi cine-i ăsta? Nu dragă, uite, eu am avut nocorc: nimeni nu m-a spălat pe creier cu măreața istorie ruso-comunistă așa că da, în privința Rusiei, am fost incultă.)

Apropo, n-ai ce vedea în Rusia. În afară de femei, restaurante și cluburi, bineînțeles. Femeile între 13 și 33 de ani sînt ceva… un vis. Eu rămîneam zilnic cu gura căscată și pînă să mă duc la Moscova aveam o părere bună despre mine. Dar la Moscova… acolo se duc cele mai bune exemplare din toată Asia, adică din cele 143 de milioane să reluăm, deci, adică din cele 143 de milioane ale lor și ce mai scapă dinspre China. E… rupere. Și toate au un singur gînd. Să se mărite și să scape de acolo. Și fac orice pentru asta. (Notă: la început am scris 200 de milioane, și apoi, după ce mi s-a atras atenția în comentarii, am rectificat. Oricum, remarc depopularea excesivă a acestui teritoriu uriaș, de unde și eroarea mea: îmi închipuiam că într-o așa imensitate locuiesc mult mai mulți oameni. Dar e mai bine că-s mai puțini. Pentru sănătatea noastră.)

Bine, dac-ai ști rusește poate te-ai mai putea duce la un teatru, la un film, dar așa… balet, concerte și galerii. Atît. Iar în galeriile Tretyakov am ”admirat” doar cum pictorii ruși s-au chinuit prin secolul XIX să-l copieze mai ales pe Turner. Booooring. Am încercat să mă duc la un festival de film și n-am putut trece de cotoroanța care vindea bilete și vorbea numai rusește. Din șto nu m-a scos așa c-am șto-pe-mă-tu-i-to și am plecat să mă plimb. Ceea ce era iar boring, căci Moscova nu-i Roma, Londra, Paris, Florența, Barcelona să-ți și placă se te plimbi prin ea. NU e nimic romantic acolo, sau interesant estetic, arhitectural, sau… confortabil măcar.

Cel mai nociv în Rusia nu e furtul, care e întîlnit și-n ”imperiile” capitaliste, nici măcar corupția endemică, ci lipsa de inclinație spre original. Spre cercetare, spre inovație, spre… spre o viață de calitate. O cantitate enormă de bani nu aduce neapărat o viață de calitate. O viață de calitate se trăiește într-un anume fel, e rezultatul mai multor decizii, unele luate într-un grup mai mare sau mai mic – familie-societate -, și, foarte important, a unor VALORI. Rușii nu mai au valori, dacă au avut vreodată, doar orgolii gonflate de prețul petrolului. Ce-au exportat rușii de 25 de ani în afară de gaze și petrol și vreo 2-3 ani trupa t.a.t.u.? A, și Sharapova. Foarte ciudat, mai nimic. Pentru că, ei nu produc nimic original, care să-ți placă, să-ți folosească. Oh, au cele mai bune restaurante… italienești, franțuzești, fusion, musion, pana mea… cele mai scumpe mall-uri, cele mai exclusiviste branduri… toate din alte țări, cele mai tari mașini făcute-n Germania, Italia, țoale șanel, genți eirmez. Am o singură chestie rusească în casă după atîtea zeci de călătorii: păpușa Matrioshka. În rest… nu produc nimic. Au cumpărat extrem de mult din și în străinătate. Din cauza banilor rusești și a dependenței de gazul lor, EU nu se poate scutura azi de ei. Dar și ei, fără capitaliști, nu vor fi nimic. S-au plictisit de cumpărături la Monte Carlo și acum vor să se dea mari. Și dau să pună mîna pe ce e în jur. Vă întrebați dacă rușii sînt de acord cu ce face Putin? Îl adoră pentru asta. Chiar dacă știu ce fel de om este sau cum s-au îmbogățit cei din jurul lui. Tot rușii o spun: furt, crimă, șantaj. Și ce dacă? Atîta timp cît nu s-a furat de la ei, nu? Dar dacă redevin imperiu, pot spune, în sfîrșit, sau pot crede de fapt, se pot minți din nou că sînt și ei cineva, ceva. De mult n-au mai simțit ei că dau fiori în străinătate, că lumea se uită la ei într-un fel cînd spun că vin din Rusia. Ca și noi, doar că de vreo 100 de ori mai mult, sînt mai degrabă văzuți ca infractori, ca foști securiști, ca oameni coruptibili. Dar vesticilor nu le mai e frică de ei, nu simt nimic pentru ei, nu mai impresionează pe nimeni – nici nu înțeleg că nu fac eforturi în direcția asta – și lor le e dor. Le e dor de vremea cînd trăiau într-o lume numai a lor, în care-și închipuiau ce vor, că-s buni, că-s drepți, că-s deștepți, că americanii n-au ajuns pe lună, numai au mințit, că ei vor face și vor drege, că imperialismul capitalist e rău și comunismul e bun, că doar Stalin a fost nașpa…

IMG_0536

(Noul Arbat, care pe vremea aceea voia să concureze cu Las Vegasul, ca număr de cazinouri, lux, neoane și iluminat stradal. Cum am spus mai sus, de atunci, Putin a desființat cazinourile din Moscova.)

Avem de ales între două imperii. E drept, și EU  e plină de nedreptăți și ciudățenii și inechități. Dar cel puțin EU promovează valoarea, sistemul merge, chiar dacă uneori șchioapătă, și într-un final, dacă le înțelegi regulile poți prospera. Te poți afirma și prin valori. În Rusia te afirmi dacă poți sparge pe zi cîteva zeci de mii de euro pe prostii. Lumea liberă va avansa. Rusia doar va copia. Dacă nu s-ar fi deschis în 90, închipuiți-vă că azi am fi socotit pe abac în timp ce restul lumii se juca pe aifon și pe feisbuc. Distanța dintre tipul de societate produs de comunism: ipocrit, fals, incapabil de inovație și originalitate, autosuficient, plin de contradicții și standarde duble și societatea vestică, capitalistă cu toate bubele ei, E ENORMĂ!!

VĂ ROG, români, nu vă lăsați prinși în plasa rusească. Nu e nimic acolo. Doar marele suflet rusesc, care obosit de atîtea cîte-a înghițit se zbate violent cînd spre stînga cînd spre dreapta.

*

CITIȚI ȘI amenințarea rusă (II) / amenințarea rusă III și amenințarea rusă IV. ”e un război, prostule” – garry kasparov pentru mai multe explicații. O să scriu zilele astea și despre vizitele mele în KIEV și RIGA și cum se vede MOSCOVA de acolo. 

291 de gânduri despre „amenințarea rusă

   • Foarte bine scris. Eu as mai fi cititi, ca mi se pare ca sunt mai multe de spus. Rusia pare o natiune neinteleasa si complexa, poate chiar pentru ca nu este nimic de neinteles si lucrurile sunt destul de simple.

  • Am fost in Leningrad in ’85 . Frumos oras,plin de istorie si muzee. Si fara chinezi sau oligarhi. Inteleg dupa ce ofteaza multi rusi,including Putin.

   • păi oftează… așa, cumva dublu standard. Ei ar vrea saă cumpere, sau să copieze în continuare totul din vest dar să redevină imperiul de temut. Vstul a avansat atît demult prin promovarea valorilor, a originalității, a cercetării, a inovației. Rușii nu fac asta.

   • Moscova este o parte distincta in Rusia. A reusit sa aglutineze tot ce este mai infect, mai corupt si mai subuman din intregul fost imperiu.
    Pe de alta parte, nici restul „maretei Rusii” nu este fundamental diferit. Epurarea elitelor ruse, exceptional de eficient facuta de comunisti, a produs „noul om rus”: o bruta inculta, impregnata in alcool, semianimalic si abrutizat pana la nivel elementar, fascinat de Vest dar urand in aceeasi masura tot ce tine de valorile Vestului.

   • omfg altu cu vi in loc de vii si fi in loc de fii sau invers… Dumnezeule, o sa ajungem mai retarzi ca marea vaca din metroul rus!!!!!!!!!!!!!!

  • Moscova e diferita de restul Rusiei, la fel cum si Bucurestiul e diferit de restul Romaniei. Cu furtul de tehnologie se ocupa si cei din occident, si cei din asia, nu doar rusii. Analiza pare interesanta, dar mi-a trezit curiozitatea sa vizitez aceasta Rusie, ca eu nu as avea probleme cu limba rusa.

 1. In 2009 se mai socotea pe abac in magazinele din Izmail, Ucraina…Statuile lui Lenin inca stateau in picioare, proaspat vopsite, anul trecut…

 2. Mi-a mers la inima postul tau, bravo! Asa e, rusii sunt cantitate si nu calitate si pe asta s-au bazat de cand lumea. Marii lor oameni au fost mari pe de o parte pentru ca au descris o lume exotica si imposibil de inchipuit de catre omul vestic normal si pe de alta parte pentru ca au impus ei prin influenta politica acest lucru, mai ales in tarile tratatului de la varsovia.

   • Eu zic ca Ponta NU a plagiat. Si acum explic si de ce: din punctul MEU de vedere, Victor Ponta NU a scris NICI MACAR UN RAND din acea lucrare. A fost data unor studenti s-o scrie (cine o citeste atent vede ca este INCONSISTENTA, pe romaneste: nu PARE scrisa de aceeasi persoana), care stiind despre cine e vorba si-au permis sa plagieze, plecand de la premisa ca nu va verifica nimeni.

    Cand a fost intrebat Ponta ATI PLAGIAT, el facuse o fata de VITELUL LA POARTA NOUA si scapase porumbelul: EU STIU CE-AM FACUT?! Da, aici is de acord cu el: HABAR NU ARE ce a facut!

    Cer scuze pentru offtopicul politic 🙂

   • și mai grav. ȘI TIPIC COMUNIST. Exact ce-am vrut să descriu despre minciuna în care trăiesc rușii și nu prea mi-a ieșit.

   • Am inteles ca are o hotarare judecatoreasca care sa-i dea dreptate ca nu a plagiat. Daca e asa, sa nu am incredere in justitia romaneasca?

  • Ponta intr-adevar asta vrea, mare adevar graieste Laura aici! E un mitocan, fara cultura decat cea predata de bunicul Iliescu si tatal Nastase. Nu are onoare, un om care nu are onoare cum crezi ca va avea grija de un popor?

  • ponta e-o acumulare de fecale, o mogaldeata insalubra inzestrata cu darul vorbirii
   e un fel de flubber trist, de si din cacat, care se vrea fara EU-ri, si-o scanteie comunista

 3. Rusia e tara mea preferata, rusii sunt poporul meu preferat. Am fost in 38 de tari pana acum. Ai mers acolo cu prejudecati, te-ai intors cu ele, n-ai vazut nimic. Ai vazut foarte putin din societatea rusa si ai ales voit sa o prezinti in modul in care ai facut-o. Imi pare rau sa las un comment negativ. In rest iti doresc tot ce e mai bun.

  • nu știam nimic despre Rusia, n-aveam prejudecați ci niște mari așteptări. Mă tot așteptam să-l întîlnesc pe Bulgakov după colț, pe marele rus, care să mă dea pe spate, să mă impresioneze, și……..nimic. Un popor ori obosit de ”tranziție” și îndobitocit, ori trăind nebunește, scump dar ieftin. Poporul ăla minunat din romanele citite, eu nu l-am întîlnit. Nici pe departe. Restul e observație. Și n-am povestit nici jumătate din ce-am văzut. Nici un sfert. N-am povestit despre prostituția de lux, despre oligarhi, poveștile auzite tot de la ei despre cum s-a ucis pentru acei bani.

   • Daca n-ati relatat nici sfert, ar fi bine sa mai scrieti 🙂 Cel putin textul asta e absolut genial, se citeste pe nerasuflate. Pina si explicatiile la poze sint faine. Felicitari!

  • De acord cu Timotei, un comentariu ceva mai obiectiv,mai normal ! Am citit mai tot articolul cu oarecare rezervă și NU sunt nostalgic comunist( nici măcar nu- s ahtiat după tot ce e rusesc ,încerc să privesc echidistant lucrurile) . Unele păreri sunt realiste, nu contest, dar în final totul este zugrăvit în alb-negru,totul e urât și nu cred că (în) toată Rusia e așa .

   • cine-a zis că-n toată Rusia e la fel? În unele zone o fi și mai rău. Acolo unde era șăf hodorkovski, de pildă, ca să nu zic numa de abramovici, și unde li se punea mujicilor pistolul la tîmplă: ”băăăh, nu-i așa că-mi vinzi pămîntul pe o rubla metrul pătrat?”… Ăsta e un fel de de-a nega realitatea, nu un comentariu.

   • Moscova e un fel de Occident în comparație cu suburbiile, iar suburbiile ei sunt „Occident” față de localitățile mai îndepărtate (Rusia profundă)… Cu regret…

   • Hodorkovski a fost rau? cum, eroul Occidentului, marele luptator anti-Putin pentru libertate? :)))

  • De ce nu treci la fapte? Poate ar trebui s-o inviti pe Laura in tara ta preferata si sa-i arati locurile acelea minunate care te-au vrajit pe tine? Sa-i ridici voalul de pe ochi si sa-i arati lumina. Apoi, la intoarcere sa ne povesteasca si noua impresiile. Q.E.D.

 4. Un batrin din Basarabia a fost intrebat cu cine i-a fost mai bine cu rusii sau cu romanii la ce el raspunde:”mi-a fost bine nepotele cind romanii au plecat si rusii inca n-au venit”
  Daca vreti sa aflati o informatie maximal obiectiva mai bine totusi sa intrebati un Basarabean(cetatean al R.Moldova)care cunoaște ambele limbi si apropo si ambele culturi care s-au contopit inevitabil,anume acest petic de pamint(parerea mea)poate fi comparat cu Dacia dupa o perioada lunga de romanizare,evident societatea cu anii se schimba dar oricum cel om care a reusit sa traiasca si sa munceasca spre exemplu in Romania si apoi dupa anumite considerente sa plece in Rusia sau invers,poate sa va dea o apreciere cred eu,cit de posibil obiectiva.

  • sunt basarabeanca si nu stiu daca as putea scrie mai adevarat despre Rusia decat cum a facut-o Laura in acest articol. E bine punctat totul: extremele si „suprematia” rusilor, care intr-adevar nu au dat lumii nimic in ultimele decenii in afara de gaz! La cat de mari si bogati sunt – iti este teama sa te gandesti ce culmi ar putea atinge asa popor numeros, cu asa bogatii in cazul ca ar fi condusi si de cap. Cum zice o vorba: In Rusia sunt doua probleme: drumurile si prostii. Eu, personal, la rusi apreciez doar umorul. Asa cum pot rusii sa glumeasca – nu am intalnit la nici o natiune.

   • ati ptea putea spune ce le-a le-au nu le-a, dat oamenilor in ultimele decenii, (virgulă, pauză) de exemplu, (virgulă, pauză) americanii? (corectat de mine, L.)

   • @ Anna, pînă nu vă corectați comentariile, nu vi le public, oricît vă ofticați. Deci în 20006 în Rusia era socialism? Uau! Cu oligarhi? :))) Cît despre turiștii care veneau să vada arta rusească (care artă?? apropo, și deasupra bibliotecii nu scrie cumva ceva cu Lenin? :)))), da, da, erau cîțiva prin baruri și reustaurante cu fetele voastre, cu minorele voastre care sigur erau acolo ca să învețe să croșeteze. Față de numărul de turiști din multe, multe, multe alte țări ale lumii, numărul de turiști din Rusia e ridicol de mic. Ce am dat eu lumii? Cîteva piese de teatru. Dumneavoastră, pardon, duduie, că tot îți place acest cuvînt, chiar, de ce aș folosi pronumele de politețe cu tine?, tu ce ai dat lumii? În afara ofticării că ești rusoaică sau filorusoaică și nimeni nu vă bagă în seamă pînă nu invadați vreo țară și nu încercați să dezbinați ce-a mai rămas din ea? Valorile ruse… ce să-ți povestesc. Și anexarea Crimeei e o valoarea rusă?? Apropo de logodnicul meu: asta chiar te-a lovit, nu-i așa? Toate sînteți moarte de ciudă. Asta e, ce să vă fac. Rămîneți la rușii voștrii. După cîteva sticle de vodcă poate vă bagă în seamă.

  • Asta cu bătrânul din Basarabia e o invenție moldovenistă. Țăranii noștri nu sunt anarhiști, și nici tâmpiți, doar timorați…

   Și, dacă tot ați recomandat să fie întrebat cineva din Basarabia, vă și răspund, în calitate de basarabeancă, din R.Moldova, care a călătorit, locuit și, în unele cazuri, chiar a lucrat, în: Republica Moldova, Georgia, Rusia, Olanda și alte țări din UE. Articolul surprinde foarte bine atmosfera Rusiei post-sovietice. În perioada sovietică era la fel de trist, de altfel, dar fără posibilitatea de a vorbi despre asta. Am fost la Moscova și în perioada sovietică, și mai târziu, în perioada „Elțin”, deci pot face o comparație.

   Am fost și la Sankt-Ptersburg, de altfel, în perioada sovietică. Aceeași tristețe (sau, cum a numit-o autoarea, „oboseală” – chestie de percepție, eu i-am zis „tristețe”)… În ciuda opulenței din zona „noilor ruși”, a îmbogățiților peste noapte adică, o tristețe sfâșietoare…

   Și mai tristă e influența ocupației sovietice în fostele republici.

 5. „Cel puțin EU promovează valoarea, sistemul merge” ???
  „În Rusia te afirmi dacă poți sparge pe zi cîteva zeci de mii de euro pe prostii” ???
  In ce lume traiti doamna draga??? Care e „valoarea” aia provovata de EU??? Occidentul sparge zilnic „cîteva zeci de mii de euro pe prostii”…
  Nume precum Koncealovski, Mihalkov sau Sokurov, ca sa dau exemple numai din cinematografie, pentru a le putea intelege dumneavoastra mai usor, au ales sa ramina in Rusia desi puteau fi miliardari in euro in EU.
  Insa cei ca dumneavoastra nu vor intelege niciodata alegerea lor.
  Viata nu-i facuta numai din aifon și pe feisbuc.
  Sau nu pentru toti.
  Din fericire.

  • Koncealovski, Mihalkov – care apropo, nu a mai făcut filme bune după 90, ”Soare orbitor” 1 e absolut genial, dar 2 și 3 sînt jalnice – și Sokurov nu vor primi niciodată în vest așa ușor banii pe care-i primesc de la mafia rusă. N-au cum. Vor trebui să justifice pe ce-i cheltuie. Vor trebuie să aibe musai succes de public. Și nici nu sînt obișnuiți să muncească ordonat, coordonat, planificat, să predea la termen etcetera, cum ar trebui să facă în vest. N-au subiecte care să-i intereseze pe vestici, nu au cultura vesticilor așa că mai bine stau acasă, mai ales că au o vîrstă. La Moscova se trăiește în exces și nebunie, ei așa sînt obișnuiți, pe cînd în vest viața oamenilor de rînd este mai ales planificată și ordonată. Nu cred absolut deloc că ar fi fost miliardari în euro. Cred că ar fi dat un mare chix pentru că nu s-ar fi acomodat cu sistemul. În marea Rusie sînt singulari și sînt și puțini, țin să vă spun. Foarte puțini. Cinematografia iraniană sau sud coreeană are mai nou mult mai mulți regizori talentați ca cele trei nume pe care mi le-ați dat. Iar dacă e să comparăm imperiul sovietic cu imperiul britanic, și realizările culturale ale fiecăruia, chiar nu mai avem ce vorbi. Bună ziua.

   • Koncealovski (numai daca e sa vb de Dom Durakov), Mihalkov (cu 12, Barbierul din Siberia, Anna 6-18, etc), Sokurov (cu Faust, Alexandra, Father & Son, etc), Andrey Zvyagintsev, Pavel Lungin, Lidiya Bobrova, etc. – in cinematografie.
    Siskin, Sorokin, Makine, Ulitskaia, Evtusenko, Berberova, etc. – sunt scriitori care nu au renuntat nicicind la Rusia, chiar daca unii au ales sa traiasca in alta parte.
    Exemple de felul asta va pot da cu miile, din toate domeniile.
    Judecati de genul Mihalkov „nu a mai făcut filme bune după 90” fac parte din gindirea pustanilor kinky, treziti peste noapte „critici” de film sau literari pt care IMDB este Sfinta Scriptura si care „o ard” in Carturesti, asa, ca e cool.
    Occidentul nu era nimic fara cultura Rusa si Balcanica.
    Dar lucruri de acest fel nu conteaza probabil pt dvs. Sper ca macar „logodnicul” danez sa stie insa asta. Desi, probabil, nu mai sunteti de mult cu el…

   • aha. Bine. Logodnicul era olandez. Dar nu merită să citiți cu atenție. Citiți din doi în trei. Și dați cu frustrarea pe aici. Că așa o să învingă gloriosul comunism. Cu asta am terminat, nu vă mai răspund. Nu țin să vă conving de nimic.

   • aveti fiecare ceva dreptate…. daca va bateti strict in exemplificari de genul asta.
    politic, nu incape indoiala pentru mine despre satanismul lui putin.
    va rog doar, nu-l amestecati aici pe Sokurov. nu doar ca omul asta e cu un kilometru peste astfel de meciuri, dar e si perfect la vedere (pentru toate filmele lui de cand a inceput sa fie remarcat in occident, e clar ca banii au fost adunati pic cu pic de la o multime de producatori – rusi, nemti, francezi, japonezi… e public si verificabil ce-a spus inclusiv despre finantarea pentru Faust).
    ar fi nedrept, poate suna ridicol, Sokurov chiar rascumpara mult din pacatele Rusiei

   • milioanele omorîți în gulagurile rusești le poate răscumpăra Sokurov cu cîteva filme. Nu, nu cred. Nenorocirea pe care au lăsat-o în urmă, inclusiv în România? Amoralitatea asta? Incapacitatea de a produce și recunoaște valori? O țară care-i iubește pe plagiatori… nici o mie de filme nu pot răscumpăra așa ceva.

   • culturile sunt diferite, oamenii sunt diferiti. mi se pare periculoasa evaluarea strict negativa a rusiei. mi se pare incredibil ca din moscova, oras istoric, nu mai exista nimic (asta am inteles eu din articol) inafara de statui cu lenin. cred ca cine nu stie sa vada, nu vede si punct. chestia cu indicatoarele, in roma ai vazut vreunul in engleza? eu nu. ai putut sa mergi la vreun film in orice alta limba inafara de italiana? eu zic ca nu. retarzenia asta cu dublarea filmelor e pan europeana.

   • unde ai fost tu-n Roma și n-ai avut inclusiv – cum se cheamă alea de le pui la ureche – în toate limbile, cred și-n română? Glumești??? :)))) Românii care văd totul prost la Roma, în Paris, Londra, cărora le pute totul în vest, mă fascinează. N-am fost la film la Roma, am fost la Paris. Și la Paris se dublează filmele dar există și cinematografe unde sînt subtitrate. Ai de ales. La Moscova n-ai de ales.

  • fiti pe pace ca Koncealovski, Mihalkov au fost intotdeauna apropiati Kremlinului… Asa ca nu va faceti griji ca o duc in saracie. Dati search pe google sa vedeti ce palate au.
   Ceea ce fac si au facut – da, e genial, dar in mare parte pentru mentalitatea ruseasca. Eu stiu filmele rusesti, cu ele am crescut si pot sa va spun ca dupa anii 90 – poti sa numeri pe degetele de la o mana filmele bune facute de rusi. Apropo, Koncealovski a stat mult prin America… a facut si film pe acolo, dar oricum renumit e in Rusia, si nu la Hollywood. Asa ca chestia cu „puteau fi miliardari in euro in EU” e tare spornica…. Nu intelege si nici nu va intelege niciodata „specificul” cinematografiei rusesti. Apoi la Cannes, la Oscar se apreciaza filme din toata lumea… acolo nu exista hotare.. de ce i-ar incurca marilor cineasti rusi sa se faca remarcati?

  • Cred că n-ați văzut cetățeni ruși pe Champs Elysees sau la Milano, la shopping, de aia vi se pare că vreo câteva zeci de mii de euro pe zi e o sumă enormă. Vă recomand să faceți o plimbare în magazinele de lux ale Europei, ca să vă convingeți că viața „novorușilor” bate filmul. 🙂

   P.S. Am stat, în medie, cam trei ani în Rusia și fostele republici sovietice (altele decât RM), vreo trei ani în Olanda și, cu intermitențe, din 1990 până în prezent, în România.

  • Din păcate, o ” valoare” culturală promovată de Vest este xxxxxxxxxxxxxxxxxx COMENTARIU CENZURAT! PENTRU CĂ-ȚI PLACE RUSIA, ȚI-AM CENZURAT COMENTARIUL HOMOFOB, SCRIS ȘI PROST. SPER CĂ APRECIEZ CĂ MĂ PORT CUM SE POARTĂ CENZURA ÎN ȚARA TA DRAGĂ. PUPICI, LAURA

 6. doar acel om care o jumatate de viata a fost educat pe doctrina Marksist-Leninsta si a scris in romana cu grafia kirilika,iar apoi dupa anii 90 a reusit sa insuseasca toata istoria incepind de la traci,care poate viziona emisiuni cit difuzate in Romania atit si-n Rusia,numai cel poate sa va dea o apreciere obiectiva

 7. Un batrin din Basarabia a fost intrebat cu cine i-a fost mai bine cu rusii sau cu romanii la ce el raspunde:”mi-a fost bine nepotele cind romanii au plecat si rusii inca n-au venit”
  Daca vreti sa aflati o informatie maximal obiectiva mai bine totusi sa intrebati un Basarabean(cetatean al R.Moldova)care cunoaște ambele limbi si apropo si ambele culturi care s-au contopit inevitabil,anume acest petic de pamint(parerea mea)poate fi comparat cu Dacia dupa o perioada lunga de romanizare,evident societatea cu anii se schimba dar oricum cel om care a reusit sa traiasca si sa munceasca spre exemplu in Romania si apoi dupa anumite considerente sa plece in Rusia sau invers,poate sa va dea o apreciere cred eu,cit de posibil obiectiva.
  Doar acel om care o jumatate de viata a fost educat pe doctrina Marksist-Leninsta si a scris in romana cu grafia kirilika,iar apoi dupa anii 90 a reusit sa insuseasca toata istoria incepind de la traci,care poate viziona emisiuni cit difuzate in Romania atit si-n Rusia,numai cel poate sa va dea o apreciere obiectiva

   • Nu e necesar sa dam cu rahat in tot ce e rusesc.
    Puteti compara pe Tolstoi si cu mama italienilor, germanilor si engezilor, si nu o sa gasiti pe nimeni care sa fie aproape…. nu ca n-ar avea americanii scriitori de teapa lu’ Hemingway, dar totusi, Tolstoi e unic. Asa cum Einstein e unic in felul lui in ciuda existentei altor fizicieni straluciti – la fel in literatura, eu zic ca Tolsoi este reperul.

    Problema e alta cu rusii – nu ca ar fi prosti, sa ca n-ar fi creativi. Nu-s de acord cu asta, dimpotriva.
    Problema e cu setul de valori, si cu inclinatiile lor imperialiste. Nu ma incalzeste nimic sufletul slav, cand eu tre’ sa stau in ograda cu soldatul rus care e bruta betiva. Tolstoi e unul, brute betive sunt din pacate cu zecile si sutele de milioane.

    Elitele rusesti (adevaratele elite) sunt foarte ok. Problema, ca si la noi, e cu conducatorii. Si problema si mai mare (din care deriva de fapt treaba cu conducatorii), e cu masa populatiei care nu a fost invatata sa aibe aceleasi aspiratii ca si elitele rusesti… care a fost indobitocita de zeci de ani de comunism si de propaganda.

 8. Exact genul de articol pe care o starleta de origine româna l-ar scrie.genul Zavoreanu & Co.dar e prea bine scris si articulat plus ceva spoiala „culturaliceasca”.Sigur nu sunteti domnul Gâdea?

  • Draga Valentin,

   Am vrut sa iti scriu ca esti un imbecil, dar ma abtin. Te rog nu te mai comporta ca un manelist care tocmai a invatat alfabetul si e fericit ca poate sa scrie pe net…

 9. grozav articol, ai suprins in el un portret de nota 10 al rusului de azi!

  si din pacate avem multe in comun cu ei, din cate se vede; pesemne comunismul e explicatia asemanarilor, sau nonvaloarea pe care o promoveaza, mai bine zis.

  • nu e nici un comunism de vina! romanii sunt asa de cand exista ca neam! ia cititi-i pe Nicolae Filimon sau Caragiale pentru situatia din sec. XIX, sau excelenta descriere a lui Radulescu-Motru despre psihologia poporului roman, scrisa in 1937! apoi explicati de ce marile noastre valori erau ori de origine straina (Davilla, Saligny, ca sa nu pomenesc dinastia regala), ori realizate in Occident (cu Brancusi, Cioran, Ionescu si Eliade cap de coloana)

 10. Foarte interesant si captivant articolul. Sunt total de acord, nu-i vrem pe rusi aproape si nu vrem Eurasia la poarta noastra. Cultural, cum sa mai existe cand Lenin si Stalin au avut grija sa distruga tot ce putea insemna educatie, moralitate si cultura? Au ramas in Rusia oamenii care fara sa faca nimic au inceput sa aiba bani din ce furau de la fostii boieri ai Rusiei, asta e cultura lor acum. Doar cu o singura chestiune trebuie sa o precizez, da, fata de sistem rusesc si visul lui Putin de a forma din nou URSS-ul, EU are intr-adevar un sistem net superior, dar nu-mi pare cel mai bine pus la punct, de asemenea nu-s Maica Tereza asa cum vor sa para, nu fac nimic doar ca sa faca bine, totul e cu un interes, asta e clar. Sincer cel mai bun sistem actual imi pare Monarhia Constitutionala. Cum e Olanda si toate tarile Nordice, sincer cine o duce mai bine ca ei in Europa ca si Repubica Democrata? Exceptie face doar Elvetia, dar ea nu e in UE, e tara neutra, ca si Norvegia, dar care detine majoritatea lichiditatilor, toate statele au grija de Elvetia, toti au bani acolo.

 11. Câteva cuvinte, așa ca repere de căutat pe Google, ca măsură a ignoranței: Alexander Friedmann, Sputnik, Soyuz, Gagarin, Mir, Andrei Sakharov, Sergei Korolev, S. Sobolev, George Gamow, Andrey Kolmogorov, G. Perelman șamd. Dar da, ai dreptate, nimic nu s-a inovat și cercetat în URSS, Rusia. Chiar că verzi și uscate srl

  • Comparativ cu ce-au făcut alții, ei au făcut puține, da. Sînt cică, doar 143 de milioane, OK, americanii-s mai mulți, dar totuși de cîteva ori mai mulți ca nemții sau italienii, comparativ cu olandezii, hahaha, Olanda e cît Moscova, cred, și totuși, TOTUȘI per total, RUȘII au făcut de sute de ori mai puțin. Cehii au dat – proporțional la populație și suprafață – de zece ori mai mult ca rușii. Asta e.

   • Desigur, măsurat cu șublerul bloggeristic, pentru că suntem „pe net” și ne pricepem la toate, ca românii.
    E ok să-ți descrii impresiile și părerile („mie nu-mi place Rusia bla bla”), dar e dovadă de ignoranță și superficialitate să emiți afirmații universale, cu mare grad de generalitate („URSS/Rusia n-a inovat, n-a avut și n-are valoric etc”) nebazate pe nimic în afară de „așa cred eu”.

   • compară-i cu imperiul britanic și vezi ce-ți dă. Socotește pe abac, poate nu-ți iese restul atît de mare.

   • da, da, măsurat la kil, că așa ne dă cel mai bine socoteala pe bloguri 😉

   • este foarte, foarte greu să accepți că ai făcut parte sau chiar ai pus umărul la o societate mincinoasă, falsă, care n-a produs nimic. Am aceleași discuții cu mama mea, și, după multe discuții aprinse și în contradictoriu, am început s-o înțeleg și pe ea și, în consecință și pe ruși. Cum să-ți spui că n-ai produs nimic valabil totată viața. Tu și toată țara ta? Cum? Și rușii au omorît-o pe Laika trimițînd-o în spațiu, da? (Apropo, povestea asta nu se spune niciodată așa.) Și americanii au mințit, n-au ajuns ei pe lună înaintea rușilor, nu? E totul o manipulare. E al naibii de greu să trăiești cu gîndul ratării. Mai ușor te minți. Dar ăsta e un cerc vicios care nu se termină niciodată și nu duce decît în jos.

   • am un prieten englez ce a lucrat în sahalin. mafie, rușii nu știu altă limbă, nu le pasă, decid unilateral în dauna asociaților străini că sunt ruși și nepăsare, delăsare, ăsta e spiritul rus. plus veniți mîine. totdeauna rusul are dreptate. dacă n-ar fi petrolul și gazele, adio europa. calea ferată din sahalin era făcută pe vremea japonezilor. utilaje noi acoperite de zăpadă și ruginite. ca pe vremea comunismului.

   • Laura, vorbesti de date statistice. Check your facts: Rusia are o populatie de 145 de milioane (plus, hai sa zicem, 10-15 milioane de muncitori imigranti din fostele republici). Tot nu se ajunge la cifra vehiculata de tine. Iar SUA au o populatie de vreo 315 milioane (si nu includ aici imigrantii ilegali, care maresc cifra) – deci nici pe departe-departe o populatie cam de aceeasi marime cu a Rusiei… Chestia asta si alte doua-trei chestii, impreuna cu incrancenarea din ton, la comentarii, ma face sa te cred mai subiectiva/incrancenata in opinii decat ar fi ok. Normal, e blog, nu e articol de presa. Dar, chit ca mi-a placut felul in care scrii, si probabil ca e si o mare doza de adevar in lucrurile pe care le descrii, tind totusi sa iau impresiile tale cum grano salis.

   • bravo. Am greșit. Ce bine c-ai găsit greșealaaa, vai ce bine. Asta schimbă COMPLET, DAR COMPLET DATELE PROBLEMEI. Și acum dați fuguța la ruși și închinați-vă la ei, că-s doar 145 de milioane (fără provincii) și-s mai puțini ca americanii. Care au și imigranți. Unii chiar ruși. Capitaliști împuțiți, ce mai. Săracii ruși, vai ce le-am făcut. Îmi vine să și plîng. N-ai vreo doo batiste?

   • Laura, no offense, dar era minunat daca nu te avantai in asemenea replici :))) esti pe dinafara rau la capitolul cultura generala

   • sper să nu aflu niciodată cîtă cultură generală au oamenii care fac astfel de judecăți neștiind nimic despre mine. că nuș de ce am senzația că au o cultură…. generală. și cam atît.

  • Nici macar.. spre exemplu, rusii NU au ajuns primii in spatiu, racheta a explodat inainte sa iasa din orbita… deci inca o minciuna a rusilor. Exista si un documentar cu martorii oculari ai respectivului accident, taranii localnici care povestesc despre cum a venit kgb-ul si au musamalizat totul, dand publicitatii evenimentul drept o reusita, ceea ce evident, n-a fost…. Si e doar un exemplu… Exact aceeasi tipologie de minciuna si umflare a realitatii de dragul aparitiei si recunoasterii marelui imperiu care de fapt n-a ajuns niciodata sa fie…

 12. Pingback: Stirile zilei, linkuri si offtopice – 17 martie 2014 | BLOGARY

   • Laura, am petrecut un an in fosta URSS; dupa 92 am mai petrecut un an in Moldova si Ucraina. Sunt complet de acord cu ce-ai scris in proportie de 95%; partial de acord in rest caci am avantajul de a intelege acceptabil limba rusa (pe care o vorbesc la un nivel nesatisfacator)

   • nu poți să fii 100 % de acord cu mine, n-ai cum. Pînă la urmă sînt experiențele mele și oricît discernămînt cred c-aș avea, o urmă de subiectivism tot rămîne. Dacă ajungeam într-un cerc de artiști super geniali, probabil că altfel povesteam lucrurile. Dar n-am ajuns…

   • Laura, esti, pe romaneste, TARE! Incearca sa-ti reprofilezi cariera si apuca-te sa scri, deoarece felul povestirii tale este genial. Este clar ca ti-ai spus parerea depre rusi, in modul tau personal, este si foarte clar ca Rusia are oamenii ei de cultura inegalabili, la fel si Anglia etc, insa cu acest articol ai reusit, fara voia ta, sa atragi atatia participanti la dialogul ce a urmat dupa ce ai publicat pe blog acest mic articol, ia gandeste-te daca ai scrie o carte depre nustiu ce aventura de-a ta etc. Bravo!

   • Mulțumesc pentru complimente. Azi se scrie puțin și prost, și nimeni nu pune INFORMAȚII în articole, de aia postările astea au stîrnit ceva interes. Pe de altă parte, eu le consider nereușite, față de alte articole ale mele, pentru că nu reușesc să transmit de fapt ce vreau să transmit… dar pentru că sînt exotice și au și fotografii originale, cred c-au atras atenția. De scris, scriu de-o vreme, am piesă care s-a jucat în București și care o să se reia, acum pregătesc alte două și sper la mai bine.

 13. …ce ai scris tu in articol este tipic romanesc si pur subiectiv.Asa ne mai place noua romanilor sa ne dam cu parerea,sa-i judecam pe unii si pe altii sa-i ridicam in slavi.Nu-ti poti exprima parerea despre o tara intreaga,despre cultura si obiceiurile ei, dupa ce ai vizitat un singur oras in mijlocul iernii…sorry dar exagerezi ….aaa si vreau sa-ti spun ca eu personal ii urasc si pe rusi si pe americani pentru politica expansionista dar imi tin parerile pentru mine…nu judeca daca nu-ti place sa fii judecat dupa pareri subiective(De ex: noi in Europa cum suntem vazuti?…rromi ,dupa catalogari ale unor persoane,gen tu,ce au scris articole dupa ca au vizitat Romania doar in sate,comune de tigani ).

   • să spui că e pur subiectiv e un pleonasm. Ce comentariu e ăla? E PUR SUBIECTIV, da, e experiența MEA în Moscova, nu a ta.

  • Rusii si acum,poate uneori nu in forma deschisa se dau cu parerea ca romanii sunt tigani,si nu odata aveam discutii aprinse cu unii doar ca sa descriu realitatea din Romania,mai mult ca atit am auzit deja de citeva ori cum unii romani in Europa se dau drept basarabeni doar ca sa fie angajati la lucru,doar din simplul motiv ca multi romi(posibil)i-au dezamagit pe angajatori

 14. am fost in moskova in 77. mare diferență.
  metroul era super. taxiurile bune și ieftine, circulația fluentă. rușii n-aveau acces în hotelul unde stăteam dacă nu făceau parte din personal.
  în rest sărăcie și diamante de 25000 de ruble.

 15. Salut Laura, traiesc de 4 ani in Moscova, confirm in mare parte cele scrise de tine, as adauga anumite nuante celor scrise mai sus:

  a) n-as confirma ca Moscova e un oras urat – cred ca Moscova (primavara & vara) e un oras minunat, dar ai nevoie de timp sa-l descoperi straduta cu straduta – si asta nu se intampla in doar cateva zile, si mai ales nu toamna sau iarna 🙂 da, e aglomerat, da, e cam poluat, dar vara moscovita e unica, cu vreme blanda, un cer de un albastru ireal si cele mai frumoase parcuri pe care le-am vazut oriunde.

  b) din dorinta de a evita generalizari incorecte, as separa notiunile ‘Rusia – tara’ si ‘rusii ca indivizi’ (asa cum poate si tu ti-ai dori ca strainii sa faca distinctia intre ‘Romania – tara’ – cu toate problemele ei si ‘Laura persoana’; eu unul stiu ca mi-as dori ca oamenii sa ma judece ca individ, inainte de a judeca apartenenta mea la natiunea lui dracula-ceausescu-tigani-cersetori-orfani-mineri-caini-vagabonzi); marturisesc ca mi-a luat cam jumatate de an sa-mi descoper colegii rusi si poate inca atat sa-mi fie prieteni (e putin mai greu, mai ales din cauza unei predispozitii introverte, comuna tuturor natiunilor nordice); dar s-a meritat. Am descoperit oameni extraordinari, si sunt convins ca si tu ai descoperit (si ai fi descoperit si mai multi, daca situatia ar fi fost de asa natura incat sa petreci perioade mai lungi – si continue – de timp aici.

  In rest, confirm multe din observatiile tale: da, Moscova are o inclinatie spre opulenta si fast (dar din nou, asta e indeosebi o particularitate moscovita: Rusia ‘reala’ e diferita si incomparabil mai saraca; sunt convins ca pentru cetatenii de rand din – sa zicem – Lugoj sau Radauti, Bucurestiul pare la randu-i un babilon opulent). De asemenea confirm existenta unei autosuficiente & complex de superioritate rusesc – si cred ca observatiile tale sunt corecte – as crede ca vine in mare masura din amintirea unei istorii glorioase care s-a ciocnit frontal in anii ’90 de o realitate dezamagitoare, rezultatul fiind inlaturarea lui Eltin si hegemonia tarului Putin, care – ne place sa recunoastem sa nu – a readus poporului rus mandria de sine. Si da, confirm ca am fost extrem de surprins sa constat ca Putin a fost votat – si continua sa fie sustinut – nu doar de generatiile mai in varsta si/sau segmentele demografice ne-educate, ci si de tineri educati, cu salarii bune, care lucreaza in multinationale si-si fac vacantele la Londra. Nu sunt indreptatit sa-i judec, nu e tara mea – si din pacate am si eu acasa in Romania suficiente motive de ingrijorare cu privire la directia in care se indreapta propria-mi tara.

  Sunt intru totul de acord cu tine si in ce priveste valorile – mai exact lipsa lor – produse de societatea rusa contemporana – da, au avut artisti/scriitori/oameni de stiina extraordinari (dar ai dreptate cand abordezi unghiul numarului de „genii per capita”, nu in valoare absoluta). Realitatea e ca Rusia de azi nu produce valoare, inovatie, bunastare – cel putin nu proportional cu potentialul, oportunitatile si populatia acestei tari. Rusia produce in continuare indivizi exceptional de talentati, mai ales in doua zone: [a] arte clasice (opera, teatru, balet, filarmonica) si [b] IT. Asta nu inseamna ca Rusia per ansamblu e o natiune de artisti si programatori. In aceeasi ordine de idei, Romania e intre elitele lumii pe matematica, dar in acelasi timp scorurile PISA plaseaza scoala romaneasca pe locul 45 la aceeasi disciplina; daca exista o un sistem, o mana de profesori, o scoala anume care stie sa lucreze cu cateva super-valori si sa le slefuiasca, nu e musai corect sa spunem ca societatea per ansamblu produce valori, asa cum nu putem spune ca romanii sunt tari la matematica. In acest sens sunt de acord ca Rusia e un ‘underachiever’.

  Si as incheia subliniind o observatie sa-i zicem antropologica – sunt surprins cat de mult semanam cu ei, ca profil cultural – si ma refer acum la ‘rusii obisnuiti’, oamenii pe care-i intalnesc si cu care lucrez zi de zi; nu dezvolt subiectul pentru ca este prea larg, dar sunt surprins cat de mult le semanam in obiceiuri, valori, felul in care vedem viata, familia, viitorul, fobii, vise, prejudecati, bias-uri, ambitii si-asa mai departe. In schimb observ o diferenta semnificativa: o ingrijoratoare doza de autolimitare si autosuficienta larg raspandita, un fel de ‘sictir’ generalizat, pe care nu l-am vazut intr-o asemenea masura si cu asemenea frecventa acasa in Romania. Da, si noi romanii ne complacem in ‘merge-s-asa’, in complexe de inferioritate si in autovictimizare patologica, dar in Rusia le observ intr-o mult mai mare masura si putin altfel: da, Rusia il are si ea pe ‘merge-s-asa, dar e combinat cu un complex de superoritate si autosuficienta. Si – in ciuda celor mai bune sentimente pe care le am fata de prietenii rusi pe care am avut privilegiul sa-i cunosc aici – mi-e teama ca din pricina acestui complex amintit anterior, ‘primavara’ acestei natiuni se va mai lasa ceva vreme asteptata.

  • Eu n-am putut comunica cu rușii de rînd pentru că nu știu rusa și ei nu știu alte limbi în afara rusei. Pur și simplu am nimerit într-un grup de oameni bogați care-și petreceau viață în restaurante exorbitante, amețitoare și în cluburi cum n-am mai văzut niciodată de atunci. Cumpărăturile erau un subiect major de discuție. Puținii ruși de rînd cu care am vorbit: asistente, secretare, mi-au povestit cum s-au îmbogățit oligarhii: furînd, omorînd, dar n-aveau nicio obiecție în această direcție. Majoritatea voiau în schimb să pună mîna pe unul bogat și să plece. Nu le condamn, nu văd ce putea face altceva. Generalizarea vine din faptul că fiind atît de închiși în limbă și propriile prejudecăți, nu i-am putut cunoaște. Am putut doar observa și generaliza.

   • Fiecare experienta e subiectiva si n-ar avea cum sa fie altfel. Pentru a face dreptate oamenilor faini pe care i-am descoperit aici, m-am simtit obligat sa prezint Moscova si dintr-o alta perspectiva. Sunt convins ca din unghiul in care ati descoperit dumneavoastra Rusia, nu puteati ramane decat cu un un gust amar, si pe deplin justificat.

   • Mi s-a parut cel mai echilibrat si de bun simt schimb de pareri si puncte de vedere (dintre gazda noastra Laura si A.) Poate in felul asta ar trebui sa se ghideze si altii in comportamentul si exprimarea opiniilor, cu o baza solida, cu argumente si experiente proprii, lasind la o parte injuriile, atacurile personale, bascalia ieftina.
    Numai asa putem invata ceva.
    Putini au inteles esenta articolelor Laurei si faptul ca sint bazate pe o experienta personala, care nu poate fii altfel decit UNICA. Daca doream sa aflu informatii despre Rusia si atit, deschideam un ghid, cu date geografico-administrative, puncte de atractie si multe poze. Bun si ghidul, dar nu asta era scopul.
    Cei care „sar la bataie” pe blog cu jargon de mahala, nu demonstreaza decit ca au vazut prea multe mizerii si balacareli la televizor (de unde si trimiterile la diverse personaje).
    Oameni buni! Haideti sa urmam exemplele bune si sa ne auto-educam cu decenta si toleranta!
    Mai bine povestiti ceva din experienta proprie (cum e cazul domnului A), fie ca e pro sau contra, poate e amuzant, sau semnificativ (pentru voi si poate pentru altii), poate militati pentru o cauza, poate recomandati ceva celor din jur, sau poate demascati o minciuna, o faradelege……
    M-a bucurat ca domnul A. stie ca Romania e (inca) in elita matematicii. Oare citi stiu, au citit despre medaliile de aur obtinute de cei 5-6 elevi romani acum citeva saptamini?
    Cite milioane de locuitori in Rusia si cite medalii au obtinut ei?

  • excelent acest comentariu ale domnului A., completeaza perfect acest articol! mai ales ca e din perspectiva cuiva care sta acolo. Probabil ca si autoarea acestui articol ar fi putut sa observe oamenii de rand de care spuneti, daca ar fi avut ocazia. Este adevarat ca si eu ma gandeam in timp ce citeam acest articol cat de tare ne asemanam cu ei. Insa, din perspectiva omului de rand, mi-e mila ei, intrucat trebuie sa fie foarte dificil sa vezi cata nedreptate exista. Si la noi e, dar parca, uneori, se mai intrevede o luminita.
   Apropo de observatia antropologica, nu cred ca totusi ca e o supriza, asa cum v-ati exprimat. E clar ca totul vine din perioada comunista. Diferenta intre cele doua complexe – cel de inferioritate al romanilor si cel de superioritate al rusilor – este data fix de pozitia celor 2 tari in acea perioada: Rusia tara influenta si Romania tara influentata. Cred ca cei 50 de ani de comunism crescut intr-o era a vitezei reprezinta de fapt vreo 150 de ani care isi pun amprenta adanc in istoria universala, cu un impact imens poate pe 4-5 generatii.

 16. Reblogged this on Istorie Evanghelica and commented:
  Un articol interesant despre viața și mentalitatea rusească. Dacă încă nu ați ajuns în Rusia este bine să citiți acest articol înainte ca să știți la ce să vă așteptați.

 17. De multă vreme nu am stat cu plăcere să citesc un articol atât de lung pe vreun blog. E lucru mare, să ai o asemenea experiență în spate, să poți să o povesteşti atât de frumos. Felicitări!

 18. Pingback: Amenințarea Rusă | BLOGPOST.timpul.md

 19. Mi se pare fascinant ca inca se pune in balanta EU – Rusia, cu argumente de genul: „lasa ca nici in EU nu e mai bine”, „EU vor sa ne ia resursele”, „EU are interese” etc. Mi se pare incredibil ca, in conditiile in care Rusia pur si simplu isi planteaza trupele intr-o zona si o declara a lor, pentru ca „pot”, inca mai iei in considerare un parteneriat cu o astfel de tara. Si inca ai avea dubii ca EU nu este solutia pe care o avem la indemana pentru un trai civilizat si libertate (pana la un anumit punct, libertatea absoluta nu exista oricum).

 20. sa bagi 50 miliarde pentru niste jocuri olimpice, asta spune totul despre Rusia si cei ce o conduc. In rest, sunt de acord ca sufera dupa vremurile trecute, sunt spalati pe creier majoritatea (de altfel ca si-n Romania) avand in vedere ca o sa-l aiba pe Putin pe viata mai ceva ca Fidel Castro sau Chavez. Sunt extremisti si periculosi. Fara tarile din Europa ei nu reprezinta nimic, de asta se si inghesuie sa le cotropeasca desi au tarla destula in Asia centrala. 25 de ani cred ca si-au ros unghiile. Nu am fost in Rusia dar traiesc in Olanda si am avut ocazia sa discut cu vreo 2 rusi. Mi-a fost suficient: chiar daca cei 2 nu reprezinta majoritatea rusa, totusi avand in vedere ca aveau ceva inteligenta si studiau intr-o tara cat de cat dezvoltata, aveam ceva asteptari de la ei. Dar nimic, USSR era totul pentru ei, intr-un fel e si normal, te simti excelent in postura de stapan cu niste sclavi in jur. Parerea mea, e ca toate tarile din proximitatea Rusiei ar trebui sa nu mai fure atat de multi bani si sa-i bage mai degraba in armata si armament. Cu Rusia in vecinatate, nu e usor, polonezii o pot confirma cu varf si indesat.

 21. Regasesc in aceasta descriere, o Romanie ce nu ar fi intrat in UE si care ar fi ramas la mana oligarhilor autohtoni. Practic si la noi se promoveaza incultura, materialismul si cultul puterii, dar macar vestul este mai aproape si din cand in cand ne ajuta sa remediem cate un derapaj de genul celui parlamentar din Decembrie 2013.

   • Ai fost impresionată de Marea Rusie? Am fost şi eu pe acolo, Moscova e Moscova, da Rusia e altă ţară… Ai văzut că nu au ce pierde, dacă începe războiul, ptr. că ei trăiesc marea majoritate mai greu ca la război.
    Totodată, despre România şi R. Moldova se vorbeşte cu dispreţ (de oamenii de rînd) ca despre cerşetori. Au cîteva emisiuni la TV în care românii mai că mor de foame, iar ruşii huzuresc

  • M-am uitat pe link deși tradus execrabil de goagăl, mi-a dat o idee mai exactă despre o realitate recentă și posibil încă actuală din Rusia. Foarte bună postarea ta Ruslan-mulțumim ,iar articolul Laurei cu toate că e puțin subiectiv mi-a plăcut (o să-l recitesc oricum ) .

 22. excelent articol 🙂 … pulsul natiunii ruse de la fata locului ….Laura esti mai ceva decit un spion 😉 … felicitari ! …. ce am citit aici imi confirma si imi intaresc temerile …….dupa refacerea fostului USSR este de ajuns ca Putin sa spuna : vreti bogatie ? Occidentul este bogat . Luati-l ! ! ! ……. o mare parte din rusii de toate virstele viseaza la refacerea USSR si il sustin pe Putin din ce in ce mai mult ( increderea populatiei a trecut de 77% si va trece de 90 % asemenea lui Hitler !!! ) in refacerea acestui cosmar !!!! ….si face acest lucru prin tactica pasilor marunti ……. Rusia a luat Crimea , se pregateste sa invadeze si sa anexeze Ucraina (atac pe 3 directii , armistitiul este pina pe 21 martie 2014 !!!! ) , Transnistria , Bielorusia ( Lukasenko este deja la dispozitia lui Putin ), rusii din tarile baltice si din Republica Moldova au inceput sa se agite si sa declare ca vor alipirea la Rusia !!!! ……. nu peste mult tim vomp avea granita cu Rusia !!!….nu este o gluma …. teroarea este ca trei sferturi din Europa este dependenta de gazul rusesc iar o treime din Europa este dependenta de petrol si la iarna multi europeni vor indura frigul daca Putin inchide robinetul de gaz…ca de , nu au vrut Nabuco , au vrut parteneriat economic cu Rusia …. daca Putin il inchide si pe cel de petrol , preturile in Europa vor exploda …… pe de alta parte rusii au incheiat acord ciudat cu Iranul :2 centrale nucleare rusesti contra petrol ieftin …… la ce le serveste acest petrol suplimentar rusilor ?…ca doar au petrol excedentar !!!!!! ….raspunsul e din ce in ce mai limpede : arma energetica !!!!!! …..intentia este sa ofere petrol ieftin Europei contra tacerii si lipsei de reactiune a acesteia in fata expansionismului teritorial rusesc !!!!! …si asta a si facut deja : Europa tace milc …. miriie doar de forma …. nici un despot nu a avut atitia asi in mineca in toata istoria , inainte de a initia o invazie teritoriala la scara larga !!!!! ……. iar Putin este un nebun inteligent care joaca poker la risc maxim …….. totul sau nimic !!!!….Putin stie bine ca daca nu-si va putea vinde gazul si petrolul la europeni in urma unei blocade economice europene ,atunci vor apare tensiuni in Rusia …. iar razboiul este cea mai buna metoda sa detensionezi situatii interne …legea martiala si nimeni nu va vocifera !!!!!!…… porumbelul pacii e pe moarte ….. in fata acestui tsunami rusesc in formare ( deja trei sferturi din armata rusiei se mobilizeaza si se deplaseaza in pasi marunti spre granitele vestice ale Rusiei ), Europa si SUA impun sanctiuni economice simbolice si partiale …….. si la finalul acestui comentariu asez bombona pe coliva : petrolul rusesc furnizat Chinei contra tehnologie militara ruseasca nu este suficient ……. China a inceput de vreun deceniu sa se inarmeze in ritm demential ….deja are 1 portavion operational , alte 2 sint in lucru , si e planuit si al patrulea ……..totul cu sprijin rusesc …… ( pentru autoaparare spun ei ) …… adevarul este ca nu le mai ajunge petrolul ….si sint din ce in ce mai multi …..si consuma din ce in ce mai mult ….deja sint consumatorul nr 1 mondial …..si au inceput sa stirneasca tensiuni in apele teritoriale ale vecinilor sai sudici …..poate , poate raspunde careva si ii ofera un motiv de riposta ……. ceva de genul baros contra musca …… este ingrozitor , pentru ca si noi est europenii ne aflam in aceiasi situatie in fata rusilor ….. americanii au zis deja ca orice s-ar intimpla in Europa nu ii mai priveste ( ‘Fuck the EU’: US diplomat Victoria Nuland’s phonecall leak ) si ca toat atentia lor este indreptata asupra Pacificului de vest …..au datorii la Chinezii imposibil de platit (15 000 de miliarde de dolari ) si care nu vor fi platite niciodata !!!!!!…si orice ar face China in Asia , America nu va putea riposta fara sa-i fie pusa problema datoriilor …arma monetara in actiune !!!!!!! … asa ca Rusia si China ( exponentele absolute ale comunismului creditate cu 60 se miloane respectiv peste 80 de milioane de morti doar in tarile lor dupa al doilea razboi mondial !!!!!!!!!! ) au dat deja sah civilizatiei occidentale !!!!!!!! urmeaza WW3 !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  • of doamne cat de inteligenti vor sa para unii, trei-patru articole de prin presa straina si gata am sintetizat toata geostrategia de la Mackinder incoace in 10 fraze….

 23. Te-am gasit pe InLinieDreapta. Te-a pus cineva link la un articol de-al meu despre Putin. Te-am citit, te-am citit iar si iar. Exceptional!!! Am trimis si eu textele tale pe unde am putut, si le mai trimit inca si acum, prin pauze… adica cand mai reusesc sa-mi scot capul la suprafata ca sa respir, sa nu ma sufoc de atata entuziasm si admiratie. Mult, mult talent. Felicitari din tot sufletul! Mi-ai facut o seara frumoasa!

 24. nasol la Moscova. Da in state ai fost? Same shit numa ca ei au McDonalds. E absurd sa spui ca rusi nu au nimic in afara de Matrioska si Sharapova. Incearca sa te adaptezi in Austria, sau Germania, sa vezi cu toti te privesc ca pe un azilant nenorocit, si daca ai de 10 ori mai multi bani ca ei, tot se cred superiori. Sau Franta, si mai frumos acolo… Sobolani mai mari ca in metroul de la Paris nu am vazut. si parca nici mirosul de pishat de negru nu e neaparat apetisant.
  ti-ai dat cu parerea, la fel cum imi dau si eu cu parerea despre ce vad la tine pe blog. o fac fara sa intru in istoria ta, sa iti cunosc valorile, sa stiu ce te mana inainte.
  timp pierdut. pt mine ca am citit….

  • Domnule Ion, tare mi-ar place sa te vad pe dumneata într-o Românie cu peste 7 milioane de straini (emigranti, azilanti, Gastarbeiter, ilegali etc.)care nu-ti vorbesc limba, care nici nu se obosesc sa o învete, care îti umple cartierul de gunoaie, de mobile aruncate, care îti ia cu asalt birourile de ajutor social ca sa încaseze alocatia pentru cei 8 sau 10 copii, care te agreseaza cu lipsa de bun simt, cu obraznicia, cu pretentiile si badarania lor…Exceptii sunt cu miile dar…exceptia confirma regula, se spune.

   Aviz celor care nu se pot integra în Germania! In 1976 primul lucru care m-a frapat în Germania a fost respectul functionarului la stat fata de om. Acest model mi-a fost suficient ca sa ma motiveze pentru a reusi sa ma adaptez, sa ma integrez si sa fac cerere pentru cetatenie. Punct.

 25. mi-a fost tare draga Moscova, cu tot cu ce aduce o capitala. o capitala uriasa, e adevarat. ca daca adaugi si suburbiile , e de vreo 20 de ori cat Bucurestiul. si da, cu bune, cu rele, m-as intoarce oricand. diferenta pentru mine cred ca a fost ca mi-am dorit sa ajung acolo si inainte de asta invatasem alfabetul si am invatat suficient cat sa conversez putin, sa cer un pateu, sa cumpar o apa, sa intreb un rus/bielorus( ca sunt f multi din astia acolo) despre el. e unul din orasele care mi-au ramas dragi. e maret, orice ar inseamna politica in ziua de azi. si scump e ca oricare alt loc in care se duce un roman fara dare de mana. nu e mai scump decat Europa de Vest, decat daca tii neaparat sa mananci si sa dormi la 4 stele. oamenii sunt f deschisi fata de ce ma asteptam( dupa ce citisem o multime de astfel de articole), am interactionat cu multi, dar intr-adevar, cu oameni de rand, care vorbeau rusa, nu engleza, am ramas f surprinsa sa vad ca desi intr-adevar, ca si multi americani, nu prea stiu ce se intampla inafara tarii lor, ca si cum nu ar exista altceva decat la televizor, toti condamnau comunismul si se plangeau de epava in care s-a transformat Rusia din cauza lui. ideea e ca daca ajungi cu inima stransa intr-un loc, perspectiva e inchisa 🙂 Moscova nu e numai Putin, comunism, aur sau amintiri de tezaur furat, e un loc viu cu oameni frumosi, cu frumusete care iti poate umple inima. daca o lasi 🙂 cand ne inchidem bagajele inainte de plecare, ideal ar fi sa nu uitam sa ne deschidem mintea.

  • n-am ajuns cu nicio inimă strînsă, credeam, după lecturi că Rusia-i un loc magic, nu-i deloc așa. E închis, imperialist, autosuficient și de prea multe ori, comunist.

   • Doamne, ce ti-a sarit țandăra! Sa stii ca am citit cu interes ce ai scris. 70% ai dreptate. Dar scris cu puțină suparare nu prea justificata. Sa ne bucuram de o zi frumoasa azi.. Scuze pentru piți.:)

   • acum că mi-ai dat tu dreptate 70 %, gata, totul s-a rezolvat. Atît mai așteptam, să-mi dai tu dreptate. Piți, eu am scris despre ce-am văzut, cine înțelege bine, cine nu, iar bine. Bine, piți? Ah, și iartă-mă pentru piți. Piți.

 26. „Cine, oare cine se odihnește obosit în fața propriului institut, sau ce-o fi ăla?” Fat-o, „ce-o fi ăla” este Biblioteca de stat din Moscova, iar cel ce se „odihneste obosit” este Fiodor Dostoievski. Mai bine nu bagai comentarii la poze. O pițipoancă școlită degerată la Moscova.:))

   • De 25 de ori sa mergi la Moscova si sa te chinui prin restaurante si magazine scumpe, cu sofer la cumparaturi, inteleg. Mai deschideai si tu un Google sau Goagalu lui Vanghelie. Oricum, m-ai convins: NU MAI VREAU COMUNISM!!!

   • da frate, ai dreptate. Ce să văd pe Google? Unde-i Vesna?? Îmi traducea google automat conversațiile cu rușii care nu știau decît o singură limbă? A da, foloseam google translate, cum nu mi-am dat seama!!!

   • Ce sa vezi pe Google? Sa vezi ca „Statuia lui Nu-Știu-Cine” este statuia lui Petru cel Mare. Ca secera si ciocanul din fata lui Bolsoi sunt pe unul din cele mai mari Ordine ale Rusiei-„Marele Razboi”( apropo, cu cel din dreapta „Pobedi” a fost decorat si Regele Mihai al Romaniei), etc. E bine sa informezi corect „norodul” nostalgic comunist.:)

   • așa scrie pe google.ru? Uau, și eu care nu știam rusește. ÎȚI DAI SEAMA?? Șeim on moa. Huo, tuturor celor care n-au învățat limba rusă, că poate odată, în viața lor, se vor duce pînă în Rusia și nu vor înțelege nimic. SAU NU.

   • dada, hahahaha :))))))) ne-au ”onorat” și pe noi cu ele odată, lasă, să fie la ei, acolo. Și iubitorilor de ruși tot acolo le doresc să ajungă ȘI SĂ RĂMÎNĂ.

 27. Dar cel puțin EU promovează valoarea, sistemul merge, chiar dacă uneori șchioapătă, și într-un final, dacă le înțelegi regulile poți prospera. Te poți afirma și prin valori. În Rusia te afirmi dacă poți sparge pe zi cîteva zeci de mii de euro pe prostii. Lumea liberă va avansa. Rusia doar va copia. Dacă nu s-ar fi deschis în 90, închipuiți-vă că azi am fi socotit pe abac în timp ce restul lumii se juca pe aifon și pe feisbuc.

  “Rusia nu se mulţumeşte de a fi luat o parte mare şi frumoasă din vatra Moldovei, nu se mulţumeşte de a fi călcat peste graniţa firească a pamântului românesc, ci voieşte să-şi ia şi sufletele ce se află pe acest pământ şi să mistuiască o parte din poporul român.

  Rusia nu a luat această parte din Moldova pentru ca să-şi asigure graniţele, ci pentru ca să inainteze cu ele, şi nu voieşte să inainteze decât spre a putea stăpâni mai multe suflete.

  Tocmai puşi faţă în faţă cu viaţa rusească românii au început a fi cu atât mai vârtos pătrunşi de farmecul vieţii lor proprii, de bogăţia şi superioritatea individualităţii lor naţionale; tocmai fiind puşi în contact cu ruşii, românii erau mândri de românitatea lor.

  E nobil răsadul din care s-a prăsit acest mic popor românesc, şi, deşi planta nu e mare, rodul e frumos şi îmbelşugat; cele două milioane de români au adunat în curgerea veacurilor mai multe şi mai frumoase comori decît nouăzeci de milioane de ruşi vor putea să adune cândva.

  Nu! Înrâurirea firească a Rusiei ne este stricăcioasă, dar ea nu ne poate nimici. Pentru ca să ne ia individualitatea, Rusia ar trebui să ne dea alta în schimb, şi, cel puţin deocamdată, nu suntem copţi pentru o asemenea degenerare.

  De câte ori ruşii se vor pune în atingere cu noi, vor trebui să simtă superioritatea individualităţii noastre, să fie supăraţi de acest simţământ şi să ne urască mai mult şi tot mai mult.

  Fără îndoială această ură a fost întemeiată pe timpul când între Moldova şi aşa-numita Basarabia comunicaţia era liberă. Ruşii s-au încredinţat că această libertate este primejdioasă numai pentru dânşii şi pentru aceasta au închis graniţele ermeticeşte şi au curmat atingerea între românii de peste Prut şi restul poporului român.

  De atunci şi până acum măsurile silnice pentru stârpirea românismului se iau fără de curmare. Administraţia, biserica şi şcoala sunt cu desăvârşire ruseşti, încât este oprit a canta în ziua de Paşti “Hristos a inviat” în româneşte.

  Nimic în limba românească nu se poate scrie; nimic ce e scris în limba românească, nu poate să treacă graniţa fără de a da loc la presupusuri şi persecuţiuni; ba oamenii de condiţie se feresc de a vorbi în casă româneşte, pentru ca nu cumva o slugă să-i denunţe; într-un cuvânt, orice manifestaţie de viaţă românească e oprită, rău privită şi chiar pedepsită.

  Sute de ani, românii au fost cel puţin indirect stăpâniţi de turci: niciodată însă în curgerea veacurilor, turcii nu au pus în discuţie limba şi naţionalitatea română. Oriunde însă românii au căzut sub stăpânirea directă ori indirectă a slavilor, dezvoltarea lor firească s-a curmat prin mijloace silnice.

  Un stat român înconjurat de state slave poate să fie pentru vrăjmaşii poporului român o iluziune plăcută; pentru români însă el este o nenorocire, care ne prevesteşte un nou şir de lupte, o nenorocire, pentru care nu ne mângâie decât conştiinţa trăiniciei poporului român şi nădejdea de izbândă.”

  (Mihai Eminescu)

  ______

  Uite, pentru ca mi-a placut seria de articole, m-am gandit sa intorc cumva favorul si sa pun aici conferinta extraordinara tinuta de Horia Roman Patapievici alaltaieri la Cluj, unde a vorbit fix despre acest: de ce cultura (crestina) europeana a reusit sa inventeze civilizatia, si de ce altele nu, de ce altele nu reusesc nici azi.

  Explicatia pentru creativitatea noastra sunt sigur ca o vei gasi foarte usor. 🙂

  http://extra3oo.blogspot.ro/2014/03/edictum-dei-dumnezeu-si-experienta.html

 28. Trăiesc în Republica Moldova, deci cândva – chiar în URSS. Avem mulți ruși. Confirm că mentalitatea lor e așa cum e descrisă în acest articol. „Dorința de-a trăi într-un lux grețos, de-a avea, de-a poseda, de-a se auri, de-a se lăfăi”

 29. Pingback: O poveste despre Rusia – Like of the Day

 30. o amica de pe facebook,la intrebarea mea daca e ok ce scrie laura mi-a raspuns astfel:
  „Impresii. Corecte, de cele mai multe ori, dar redate prin recurs la clisee si locuri comune. Cum ar fi cel cu Ponta-comunist, rusii-comunsiti samd. Evident ca orice om normal prefera Europa de vest Rusiei, dar ceea ce ea catalogheaza ca fiind tipic rusesc e de fapt tipic post-sovietic si tipic capitalismului salbatic, nu crezi? Da, are dreptate e o societate barbara, dura, cruda, oribila. Imagineaz-ati Romania la alta scara in anii 90 si ceva. E specific intregii zone, la fel e Ukraina, la fel e Molodva, tine de capitalismul salbatic, nu de specificul rusesc.”
  mentionez ca e o cunoscatoare a culturii ruse si o buna vorbitoare a limbii( uneori traducand poezii ca hobby)
  dupa care am continuat pe chat;
  v.s..-ce descrie ea e adevarat…dar e la fel si la Chisinau, de ex, la o scara mai mica

  eu-recitesc acum razboisi pace, cred ca e la fel ca atunci cu exceptia tehnologiei.

  v.s.-da, si mai e o diferenta…atunci cei bogati formau in foarte mare masura si elita culturala. Tolstoi era conte, de ex. Acum, detinatorii de capital financiar sunt niste parveniti – au bani, si atat. Cultura e in alta parte.
  Cu toate defectele ei, aristocratia ruseasca era chiar o aristocratie, cu tot ce implica acet staut. Acum, avem doar noviie ruskie, cum li se pune – adica nouveau riche.

  eu-copiii sau nepotii lor vor fi elita culturala sau macar niste mecena.

  v.s.-da, peste 50 de ani va fi altceva…
  sau cel putin, asa ar trebui – daca nu vine vreo revolutie ceva .

  eu-sau razboi.
  p.s.
  v.s.-victoria stoiciu

  • ”da, si mai e o diferenta…atunci cei bogati formau in foarte mare masura si elita culturala. Tolstoi era conte, de ex. Acum, detinatorii de capital financiar sunt niste parveniti – au bani, si atat. Cultura e in alta parte.Cu toate defectele ei, aristocratia ruseasca era chiar o aristocratie, cu tot ce implica acet staut. Acum, avem doar noviie ruskie, cum li se pune – adica nouveau riche.” – îi dau dreptate. Acum, îmbogățiții nu aveau nicio cultură. Erau groaznic de bogați și plictisitori.

 31. Nimic de marii scriitori, compozitori, pictori, balerini ruși, de marii oameni de știință, de cosmonauți, de stareții de la Optina? Statuia aia din imagine e a lui Petru cel Mare…intră pe wikipedia, scrie acolo cine a fost.

 32. Macar o tara, care nu linguseste westul. Ne-am fost scavi al URSS-ului candva. Acum suntem sclavi al Americii si EU, vindem totul ce este in tara, nu trebuie mult timp si n-o sa avem nimic, doar datorii. Si o sa muncim pe gratis pana la vecie. Macar o tara care opune westului. Nu spun ca rusii sunt mai buni ca restul. Ne-au cucerit cu forta, ne-au pus la munca cu forta, ne-au omorat, ne-au facut saraci cu forta. America si EU face la fel, doar nu cu forta, ci prin alte mijloace. Asa ca sa nu observam nimic, doar cand e prea tarziu. Mai primim ceva bani EU, mall-uri, supermarketuri, hipermarketuri, iphone, ipad, rosii care sunt bune si dupa un an, o limba frumoasa fara care nu mai gasesti loc de munca, niste reguli ca sa stii cat de mare sau mica poate sa fie ceapa in grandina ta, sanctiuni daca nu facem cum vor ei. Si nu putem face nimic. Radem de tarile unde observam ca omul nici nu stie ce-i ala telefon mobil. Putem sa avem un conducator de suta de stele, nici el no sa poate sa faca nimic. Ca nu depinde de el. Ca lucrurile ce mai vedem daca iesim din tara primim numai daca dam si noi ceva in schimb. Si ala costa foarte mult. Dar merita. Pentru unii..

  • Si mie mi-e mila de tara mea natala si inca mai trimit bani la ai mei. Ast’vara, cind am fost in Romania, mi se rupea inima cind am vazut cum traiesc batrinii nostri. Dar a trecut, dom’le, aproape un sfert de veac de la Rivolutie – cum puteti da vina pe America si pe EU pentru mizeria in care traiti? Nu voi ati votat pe nemernicii aia din parlament? OK, aliati-va iarasi cu rusii, ei sint mai buni fiindca… se opun westului!!… Daca asta consideri d-ta ca e solutia… si daca sint multi care gindesc ca d-voastra, n-are de sa-mi mai fie mila de Romania.

 33. Prin România a bîntuit adierea Maicii Rusie vreme de 45 de ani. Din ăștia eu am prins doar vreo 10. Și mă bucur că au fost doar atîția. Însă suficienți încît să nu-mi doresc în veci să ajung pe meleagurile unde își avea sursa adierea asta. E destul că vestigii amintind de Rusia se află încă în picioare (vezi Casa Scînteii – da, știu că acum îi zice Casa Presei Libere). În rest, admiratorii marelui popor rus neînțeles de restul lumii (of of, măi măi!) se pot duce oricînd acolo să trăiască viața minunată încărcată de cultură. E o lume liberă acum. Nu mai trebuie să fii deportat pentru a ajunge în gulag, te poți duce și singur.

 34. Esti hater-itza. Ai fost acolo si ‘geaba ai fost, n-ai inteles nimic.

  Ai scris o compunere de liceana imatura cu o insiruire de stereotipuri („Ce-au exportat rușii de 25 de ani în afară de gaze și petrol și vreo 2-3 ani trupa t.a.t.u.? A, și Sharapova. Foarte ciudat, mai nimic.”) scrise pe un ton ofuscat.

  • ți-am șters prostiile că nu mai chef azi să răspund la idioțenii. Dar zi-ne tu, din dăștăptăciunea ta ce au exportat rușii în ultimii 25 ani. Că-s curioasă. Să aflu care-s marile valori ruse, alea de stau la temelia omenirii. Ce-au dat ei omenirii? Zi-ne un om de știință a cărui contribuție să se compare cu cea a lui Pitagora, Arhimede, Newton, Tesla… Grecii au inventat teatrul, jocurile olimpice, ni i-au dat pe Aristotel, Platon Socrate, arabii au inventat cifra zero, persanii șahul… o mai pot ține așa vreo 3 ore. Rușii, în afara lui Pușkin, Fiodor, Tolstoi, hai, cîțiva zeci de scriitori, poeți și dramaturgi și a cîtorva regizori, ce-au făcut? Cîte produse rusești ai în casă? Tu, care ești atît de deștept. Și matur. Și iubitor.

   • ca sa fim totusi corecti:

    Béranger
    March 13, 2014 at 9:35 PM
    Într-adevăr, interesant punctul de vedere al d-nei Gabriele Krone-Schmalz:
    http://nraducanu.wordpress.com/2014/03/13/un-alt-punct-de-vedere-desre-conflictul-din-ucraina/

    Înainte de orice alte analize (și sunt întru totul de acord cu punctul de vedere respectiv), este bine de reamintit cât de mult își respectă „lumea democrată” cuvântul dat. Citez din traducerea Dvs.:

    „Cand s-a unificat Germania in 1990, s-a pus problema daca ea va ramane membra a NATO, ceea ce era greu de acceptat pentru Rusia. Atunci Occidentul a dat garantia ca NATO nu se va extinde in rasaritul Europei. Dupa cum stim, aceasta promisiune nu a fost respectata. Tari vecine direct cu Rusia sunt astazi membri ai NATO. Starea dramatica de atunci se face uitata astazi in tarile vestice, dar ea este privita in Rusia in stransa legatura cu incalcarea cuvantului dat.”

    (Als es bei der deutschen Vereinigung darum ging, ob das gewachsene Deutschland weiterhin Mitglied in der NATO bleiben dürfe – ein für Russland schwer zu verdauender Brocken – gab es die westliche Garantie, dass sich die NATO nicht weiter nach Osten ausdehnen werde. Wie wir alle wissen, hat man sich daran nicht gehalten. Unmittelbare Nachbarn Russlands sind heute Mitglied der NATO. Die Dramatik der damaligen Auseinandersetzung ist im Westen vergessen, in Russland jedoch immer noch mit einem Wortbruch verbunden.)

    Cu siguranță d-na Gabriele Krone-Schmalz înțelege mai bine decât mulți alții situația și gândirea din spațiul ex-sovietic, dânsa fiind între 1987 și 1982 la biroul ARD din Moscova, ulterior implicându-se în organizațiile care se ocupă de copiii orfani în Sankt Petersburg. În același timp, dânsa nu este imparțială, ci pro-rusă, având în vedere că în 2008 a luat Medalia Pușkin.

    Versiunea în germană:
    http://www.cicero.de/weltbuehne/krim-krise-auf-den-westen-ist-kein-verlass/57164

   • mm, am fost la KIEV, intenționez să scriu și despre asta. Ucrainienii, deși-s parțial ruși, parțial polenezi și restul cine știe, n-o să le ierte niciodată rușilor holodomorul – foametea din anii 30 în timpul căreia, rușii, ca să-i forțeze pe țăranii ucrainieni să intre în colective i-au lăsat să moară de foame. În unele sate s-a ajuns la canibalism. Nu există date oficiale clare, sovieticii nu țineau evidențe ca să nu dea socoteală după, dar se presupune că au murit între 5 și 7 milioane de oameni. De foame. A fost unul din primele lucruri pe care mi l-au povestit ucrainienii. Care, deși au atîta sînge rusesc, nu-s ca rușii. Ei mai au o șansă.

   • nu am vrut sa ma refer la ucraina. ci la faptul ca si rusii au scuze ptr a privi cu neincredere occidentul care nu si-a tinut cuvantul.
    in orice caz, parerea mea este ca ne trebuie cat mai grabnic o uniune federala a europei care sa atraga rusia in orbita sa ca baza de materii prime si ca o contrapondere la suprematia germana.
    parerea mea.

   • mmm… tare prost am scris articolele astea :)) nu se-nțelege ce-am vrut să spun :))… am tot insistat pe faptul că rușii nu vorbesc limbi străine, că nu sînt deschiși, poate se înțelege că ei de fapt nu vor să fie egali cu nimeni. Ei sint ei și restul dacă vrem să mergem să ne închinăm la ei. Pe de altă parte și Merkel o să-i mai pupe în cur doar pînă se face Germania independentă energetic: din cîte știu e una din țările care a ajuns cel mai departe cu diversele forme de energie verde. În zece ani n-o să mai aibe nevoie de gazul rusesc. Da, Germania o să fie o problemă. De aia și amicul Putin începe să ia ce poate: Crimeea, mai cîte-un orășel, o provinciuță, ceva… că în curînd, o să mai vîndă la chinezi dacă ăia n-o să sucombe între timp la cum au luat-o. Sau dacă nu mor de poluare.

   • Observ ca la tine se reduce tot la scriitori si cinematograf, sau sport (gen Sharapova).
    Nu stiu ce ai invatal la scoala si cat, dar e destul sa itsi dau cateva nume ca sa intelegi ca nu stii nimic despre ce a dat Rusia lumii: M. Lomonosov, D. Mendeleev, K.Tiolkovskii, N. Lobacevskii, L. Landau, S.Kovalevskaja, I. Kyrchatov, A. Popov, N. Jukovskii, I. Pavlov etc. (cu o usoara cautare pe google, gaseti cine au fost, dar sunt sigur ca de D. Mendeleev nu auzi prima data). Mari pictori I. Aivazovskii, I. Shishkin, I. Repin, Perov, Briulov, Kyindju, Rerih etc. sau compozitori ca Glinka, Musorgskii, Chaikovskii, Rahmaninov, Shostakovich etc. (lista e mare, dar de unde, ca stim sa folosim doar IMDB)

    Ce asteptai sa te intalneasca cu bratele deschise? Ca uite am venit si toti tre sa cunoasteti o alta limba? In aceeasi Germanie o sa gasesti oameni care nu stiu sa lege 2 vorbe in engleza si nici nu vor, fiindca ei tot se simt mari si tari. Corect ar fi fost sa invetsi tu cateva vorbe sa poti cere macar o cana cu apa. Da nu sa faci praf alfabetul lor, ca uite ce tari suntem noi cu latina noastra.

    Articolul e scris frumos, si intr-adevar este doar o parere, cum a mai spus cineva mai sus, tre sa traesti si sa te invarti printre oameni (nu in cluburi de milioane) ca sa-i intelegi. Si da, Rusia nu se reduce doar la Moskow, ca s-o intelegi iti trebuie mult mai mult timp si sa vizitezi nu doar cateva locuri. Iar cer intunecat avem destul si in Romania.
    Bafta

   • Baftă și ție. Analiza era per capita, adică comparativ cu ce au dat alții ei au dat mai puțin, comparativ cu unii, hilar de puțin. AM TOT FĂCUT PRECIZAREA ASTA. Dacă nu vrei să-i compari cu britanicii sau americanii – cel mai tînar imperiu din lume – compară-i cu grecii. Dă un search pe google, ca să-ți întorc complimentul. Compară-i cu cehii. Cu olandezii. Cu belgienii. Cu persanii. Dă alt search pe Google. Nu știu ce-ai învățat tu la școală dar sigur n-ai învățat să analizezi informațiile. Eu n-am învățat rusa la școală, DIN FERICIRE, și nici nu s-a pus accent pe realizările ruse. Probabil că nimic nu funcționa din ce era venit de la ruși și profilor li se părea că n-aveau ce lăuda. Asta e. Ghinion. Mie-mi plac scriitorii britanici, americani, francezi, canadieni, sud americani, japonezi… pe ruși i-am citit din proprie inițiativă, iubitul Fiodor mi s-a părut artificial și exagerat pînă am ajuns la Moscova, cînd l-am reevaluat. Este cel mai realist dintre clasici. Îmi plac Bulgakov și Cehov. Și Tolstoi îmi place, doar că lumea aceea, descrisă de el, nu mai există. Au exterminat-o comuniștii. Vezi că toate personajele alea din ”Război și Pace” vorbeau 2-3 limbi străine. ATÎT ERAU DE EDUCAȚI. Oamenii de știință ruși, ori fi cîțiva, n-am negat, dar mii, zeci de mii de oameni de știință din multe alte țări ne-au cam adus toate cele de care ne folosim azi. Dar știința nu e punctul meu forte și nu țin să mă dau mare că mă pricep la toate după model comunist. Dacă tu te pricepi la toate probabil ești un geniu nedescoperit. Te compătimesc, atunci. N-am niciun obiect de folosință de proveniență rusă în casă azi. Tu ai? Cele cîteva sute, hai, mii de intelectuali și oameni de știință scuză genocidul, comunismul, moștenirea comunistă și amenințarea pe care o pune azi PUTIN pe masă???? Nu m-am așteptat să mă primească cu brațele deschise, m-am așteptat să fie o societate ceva mai funcțională, în care să mă descurc din priam singură cum m-am descurcat în vest. Dar de la stewardese pînă la casierița de la Balșoi cu care am avut niște discuții caragialești de-a dreptul, mai nimeni nu e interesat să fie deschis și amabil. Stewardesele mai trăgeau un coniac, două și se mai destindeau. E bine că știi și ce era corect să fac eu și că n-am învățat niciun cuvînt. Am învățat, normal c-am învățat. Asta nu-i face pe ei mai buni.

 35. Felicitari pentru articole. Cunosteam in mare moravurile Moscovei contemporane, insa dupa ce le vezi „pictate” atat de detaliat, prin ochii cuiva, cu tot respectul pentru rusii din Romania, dar sunt convins ca Nea Caragiale ar fi creat niste bijuterii literare scriind despre Moscova prezenta. Am crezut ca Romania este intr-un mare impas, insa imi dau seama ca se poate de 100 de ori mai rau.

 36. Mi-ar place sa traduci in Engleza povestioara asta ar fi o lectura foarte utila in lumea vestica sa inteleaga tot mai multi adevarata Rusie. As putea sa traduc si eu dar poate as lua din originalitate sau har.

   • Mda, nu e vorba de tepe e vorba de clarificarea imaginii pe care unii o au despre Rusia si mai ales despre Moscova. Inclusiv imigrantii rusi din America, care n-au fost niciodata la Moscova, fac spume la gura cand descriu ce grozava si scumpa e Moscova. Fac o paralela directa intre faptul ca a fi scump inseamna imediat si o calitate nemaipomenita

 37. okok, dar esti sigura ca UE este salvarea? noi de cand suntem in UE o ducem mai rau ca inainte. iar programele de lege precum estrella, lunacek si altele, crezi ca ne duc intr-o directie buna? daca as fi pusa in fata alegerii, nu stiu care ar fi raul cel mai mic…

  • vrei sclavă la oligarhi? crezi că-s buni și duioși și cu barbă lungă și sfătoși? :))))) vrei să te dezbraci de la 13 ani prin baruri poate prinzi vreunul si te măriti? Că fetele lor asta fac. Alea foarte frumoase. Cele urîte, vai-mama-lor, joburi de rahat, umilință cît încape, bărbați bețivi și violenți, nema bani, tot tacîmul. Noi am rîs de Columbeanca, acolo e la scară națională și nu e rușine. Apropo de valorile ruse. A, te anunț că dacă ai peste 28 de ani ești expirată. Pentru oligarhi. Ca să intri în cercurile bune trebuie să începi de mică. Dacă nu te-ai aranjat pînă la 20-21 de ani, șansele scad exponențial cu fiecare an. Ce zici? Cum sună? Bine?

 38. Draga Laura, sunt oarecum surprinsa de felul in care ai descris propria experinta, cu abordare total negativa. Am fost si eu in Rusia. Pana in Ural. Am amintiri frumoase. Am vizitat locuri minunate. Am cunostinte in Rusia: oameni moderni, civilizati, cu bun simt. Da, in multe regiuni se vede si simte aerul sovietic. Intr-adevar nu intalnesti multe supermarketuri, banci, farmacii si magazine SECOND HAND la fiecare pas. Apropo de Volga? Ma mir!!! Pentru ca Rusia este un importator masiv se masini germane. Eu as spune altfel, spre deosebire de Romania, in care vezi preponderent masini de mana a doua, in Rusia mai rar intalnesti acest fenomen. Mai mult in provincii… Rusii au o alta mentalitate, adevarat. Sunt altfel, decat vesticii. Nu as putea spune ca sunt mai buni sau mai rai. Depinde ce cauti, ce vrei sa intelegi…Dar eu zic, ca orice popor are ceva inedit. Iar rusii nu sunt deloc o sperietoare : ))) Pe parcursul sederii, nimeni, dar absolut nimeni nu m-a amenintat! 🙂

 39. eu sînt UIMITĂĂĂ, că ați luat-o și frontal și personal – unii -, și în tragic. Păi nu vi se pare că-i o poveste cunoscută? Nu-i ca la noi, doar înmulțit cu 100? Noi n-avem oligarhi, avem baroni, niște împărați mai mici și cu mai puțini bani, n-avem petrol și gaze dar avem aurul de la roșia montană pe care unii vor să-l vîndă… o democrație care nu prea merge, un capitalism ratat… Moscova e la fel, doar excesivă în toate: bogăție, sărăcie, imoralitate, amoralitate, bisericoșenie – ceea ce nu-i același lucru cu credința adevărată -, mîndrie, furie, toate cele…

  • Da, rusii au acusica 100 de ani de socialism/comunism/post-comunism. Romania are ‘doar’ 70 de ani. Iar rusofilii din Romania sint ca insectele alea bezmetice care se izbesc la nesfirsit de lampa aprinsa. Au impresia ca Rusia e un pravoslavnic Mos Craciun cu privirea calda care o sa ne ajute no matter what. Cind de fapt ne-au cam tras-o de fiecare data (comunism, tezaur, Basarabia).

  • deocamdata noi suntem pe drumul cel bun. nu vad niciun pericol de derapaj spre est. cu toate ca moscova nu crede in lacrimi, are si ea vulnerabilitatile ei.
   in alta ordine de idei:

   Alexandru Ionita
   Propaganda domnule Aligica, propaganda.

   Mda, evident ca nimeni nu recunoaste acum aportul intelectual al rusilor in diferite domenii. Eu vorbesc de domeniul de software, pentru ca pe acesta il cunosc cel mai bine:

   1. Abbyy FineReader, cel mai puternic produs OCR (optical character recognition) la nivel mondial, care isi mentine pozitia asta de mai bine de doua decenii, este rusesc. [1]
   2. Kaspersky, cea mai puternica solutie antivirus din lume … este ruseasca [2]
   3. JetBrains, poate cel mai performant Java IDE, singurul care isi permite sa ceara bani si chiar sa-i merite (restul fiind free) este la origine un produs rusesc. Cam asa arata sediul lor din Sankt Petersburg [3]
   4. YourKit, cunoscut in lumea Java ca fiind cel mai performant profiler este tot rusesc. [4]
   5. Cel mai performant in termeni de viteza server web care exista la ora actuala se numeste nginx si acesta serveste aproximativ 12% din toate siteurile web din lume. Serverul este folosit de companii precum Netflix, Hulu, GitHub, Airbnb, Heroku s.a. [5][6]

   Si lista poate continua. Acum ca rusii mai fac reactoare nucleare sau inginerie aerospatiala (NASA isi desfasoara trasportul catre statia internationala folosind infrastructura ruseasca, ei incetand sa foloseasca naveta discovery, ultima misiune fiind in 2011), este din nou un subiect pe care superficialii zilei de azi il evita.

   [1] http://en.wikipedia.org/wiki/ABBYY
   [2] http://www.forbes.com/…/kaspersky-lab-names-this-years…/
   [3] http://blog.jetbrains.com/…/jetbrains-st-petersburg-rd…/
   [4] http://java.dzone.com/announcements/yourkit-java-profiler-12
   [5] http://wiki.nginx.org/Main
   [6] http://sysoev.ru/en/

   ABBYY – Wikipedia, the free encyclopedia
   en.wikipedia.org
   ABBYY/ˈʌbɪ/ is an international software company that provides optical character recognition, document capture and language software for both PC and mobile devices.[1]

   Sukhoi T-50 PAK FA superior to US analogues
   Russian stealth fighters outstrip their American analogues in many ways. According to Australian experts, the Russian fifth generation fighter T-50, is super…

   sau aici:
   http://en.wikipedia.org/wiki/Grigori_Perelman

 40. Desi nu am fost in Rusia, singurul contact cat de cat apropiat a fost Chisinaul, sincer as prefera Moscova decat sa fiu ridiculizat, luat in deradere si „persecutat” ca in Olanda pentru simplul fapt ca sunt roman. Ce pot sa mai zic de ei ? O natie de nespalati cu o limba imprumutata de la altii ….cu tot ce cotizeaza ei la UE. O conjunctura draguta ca sunt pozitionati langa nemti, belgieni…

  • La Chișinău n-ați fost ridiculizat? N-ați intrat în niciun magazin de fițe, n-ați dat peste niciun rusofon care să nu știe româna? Păi, să știți că românofobia instituționalizată, care e caracteristică societății noastre, de la Moscova vine, acolo a fost elaborat proiectul „moldovenist”.

 41. Pingback: Link-urile de miercuri | dorinlazar.ro

 42. dar cine-a zis că-s egali cu zero? Nu mai pot cu voi. Grecii au dat omenirii în cei cîteva sute de ani de glorie a lor, mai mult decît au dat rușii în 5000 mii de ani. Rușii au dat și ei cîteva nume ȘI NE-AU DAT COMUNISMUL, AȚI ȘI UITAT??? Eu am o păpușă rusească în casă. Tu ai ceva rusesc? Un capac de bere, un fir de ață, ceva? Conduci o mașină rusească? Ai un telefon rusesc? Scrii de pe un calculator făcut măcar în Rusia? Asta am zis: că la cît sînt de mari fac atît de puțin. Și că din comunism a ieșit un consumerism mai înspăimîntător ca cel american. Că n-au lege, nu știu de tocmeală. Că se dau mari, că se cred și mai mari. CĂ AVEM DE ALES ÎNTRE DOUĂ IMPERII. Și că după socoteala mea, este mai bun și o să învingă ăla de pune mai mult preț pe știință, inovație, cercetare, valoare, originalitate. Dar voi nu și nu. Dar duceți-vă toți la ruși, cine vă ține. Putin de abia așteaptă.

  • incep sa nu mai pot nici eu cu tine… eu nu tin cu rusia, nu am chef de rusi aici, nu-l inghit pe putin. dar nu inghit teorii asa fara sa incerc sa inteleg sa compar…. rusia a iesit din feudalism intr-o societate socialista. acum parcurge etapa pe care a sarit-o, cea a capitalismului salbatic. nu doresc comnism mai ales ca am iesit inainte de 22 dec in strada impotriva acestuia. dar, desi am convingeri liberale nu apreciez nici actuala forma de capitalism.
   cat timp capitalismul a avut concurenta acesta a avut si o perspectiva sociala. acum capitalismul derapeaza spre o polarizare tot mai mare a societatii. liberalismul e invocat ca o doctrina a profitului si nu a libertatii.
   de ce sa ma tem eu mai mult de rusia de care am scapat de 24 de ani si fiind in nato am garantii de securitate certe si sa nu fiu ingrijorat de samaritenii cei rai reprezentati de fmi si bm?
   diferenta dintre noi doi e ca eu inteleg rusia si nu mi-e frica de ea. incerc sa vad un viitor comun. tu nu o intelegi si ca ori ce om care nu intelege, ti-e teama.
   e normal ca rusia sa aiba regrete, sa incerce sa redevina ceea ce a fost. populatia sa sa fie nostalgica( ca si la noi) dupa siguranta zilei de maine. dar rusia poate fi „colonizata”, educata, cucerita cu isd-uri. o rusie interconectata cu tarile bogate din ue va fi o rusie care are ce pierde. sasa care nu are nimic va pleca mai usor la razboi decat fritz si jaques care au cate-o bacanie.
   daca incepem sa comparam grecia cu rusia, ce au facut unii si ce nu au facut ceilalti, va fi ca intr-o familie care se indreapta spre divort. pe principiul asta putem compara italia dominata de razboaiale interne, de familii ca medici, ca sforza, borgia in care otrava,incestul, crima era ceva obsisnuit dar a produs capodopere si savanti, cu elvetia, o democratie populara stabila si perena dar care a devenit celebra prin ceasul cu cuc. …asa ca hai sa vedem ce ne uneste, sa vedem cum putem educa si ralia rusia la un proiect comun, la o casa comuna.

   • OK. Let’s agree to disagree. Nu ne înțelegem. Eu am trăit excelent la Moscova, am văzut lucruri pe care poate 100-200 de români le-au văzut, m-am și distrat, cît se putea în condițiile alea, am avut timp să citesc, să văd mii de filme pe DVD… și am mai făcut și altele între timp. Din poziția mea extrem, EXTREM de privilegiată, am văzut însă și toate extremele ruse și, am reușit să vorbesc și cu ruși de rînd, deși mult mai greu ca-n EU. EU NU VREAU CĂSĂTORIE CU OAMENII ĂIA. MĂ ÎNGRIJOREAZĂ TERIBIL MIȘCĂRILE DE-ACUM A LUI PUTIN, de aici tonul meu încrîncenat, mai ales că văd pe CNN cum s-au adunat rușii în față la Kremlin să urle de bucurie că se întoarce Crimeea la ei. Sînt prea stricați la cap, mult prea amorali și mult prea orgolioși. Eu cred c-am înțeles destul de bine, chiar și privind de după geamul meu blindat ce se-ntîmplă, mai ales că aveam și termene de comparație vestice și apoi aveam și experiența româneasca, un fel de furtună-ntr-un pahar cu apă față de ce fac ei. Nu ai ce afaceri sau înțelegeri să faci cu rușii, nu i-am văzut niciodată respectînd un contract sau o înțelegere, în plus, repet, se mîndreau cu asta. Olandezul a primit un picior de nu s-a văzut, exact cum i-am tot spus că se va întîmpla și nu m-a crezut. Cred că n-ați fost în Rusia și nu înțelegeți și aveți iluzii și speranțe și asta mă îngrijorează ȘI MAI RĂU.

    *
    Russian Federation
    Main article: History of Russia (1992–present)
    Boris Yeltsin was elected the President of Russia in June 1991, in the first direct presidential election in Russian history. During and after the Soviet disintegration, wide-ranging reforms including privatization and market and trade liberalization were undertaken,[77] including radical changes along the lines of „shock therapy” as recommended by the United States and International Monetary Fund.[78] All this resulted in a major economic crisis, characterized by 50% decline of both GDP and industrial output between 1990–95.[77][79]

    The privatization largely shifted control of enterprises from state agencies to individuals with inside connections in the government. Many of the newly rich moved billions in cash and assets outside of the country in an enormous capital flight.[80] The depression of the economy led to the collapse of social services; the birth rate plummeted while the death rate skyrocketed.[81] Millions plunged into poverty, from 1.5% level of poverty in the late Soviet era, to 39–49% by mid-1993.[82] The 1990s saw extreme corruption and lawlessness, the rise of criminal gangs and violent crime.[83]

    The 1990s were plagued by armed conflicts in the North Caucasus, both local ethnic skirmishes and separatist Islamist insurrections. From the time Chechen separatists declared independence in the early 1990s, an intermittent guerrilla war has been fought between the rebel groups and the Russian military. Terrorist attacks against civilians carried out by separatists, most notably the Moscow theater hostage crisis and Beslan school siege, caused hundreds of deaths and drew worldwide attention.

    Russia took up the responsibility for settling the USSR’s external debts, even though its population made up just half of the population of the USSR at the time of its dissolution.[84] High budget deficits caused the 1998 Russian financial crisis[85] and resulted in a further GDP decline.[77]

    On 31 December 1999, President Yeltsin unexpectedly resigned, handing the post to the recently appointed Prime Minister, Vladimir Putin, who then won the 2000 presidential election. Putin suppressed the Chechen insurgency, although sporadic violence still occurs throughout the Northern Caucasus. High oil prices and the initially weak currency followed by increasing domestic demand, consumption, and investments has helped the economy grow for nine straight years, improving the standard of living and increasing Russia’s influence on the world stage.[86] While many reforms made during the Putin presidency have been generally criticized by Western nations as un-democratic,[87] Putin’s leadership over the return of order, stability, and progress has won him widespread popularity in Russia.[88]

    On 2 March 2008, Dmitry Medvedev was elected President of Russia, whilst Putin became Prime Minister. Putin returned to the presidency following the 2012 presidential elections, and Medvedev was appointed Prime Minister.

  • Nu sunt zero din punct de vedere cultural dar sunt nesemnificativi. Tara lor are o suprafata de peste 17 milioane de km în timp ce Europa are in total 10 milioane. Comparati din acest punct de vedere numarul de oameni de cultura si veti vedea unde e acest mare imperiu. De fapt, de asta a si prins comunismul la ei. In timp ce in tari mai mici, cum e Romania, el a fost impus cu tancurile. Sa nu mai vorbim de calitatea culturii lor, raportată la Europa. Si asta este doar o analogie, din multele care s-ar putea face si care ar avea cam acelasi rezultat.

 43. Magistral. Nu stiu daca Mama Rusie a mai fost pictata asa de fain, de realist (ati facut un „nud” muscalitatii contemporane pentru care meritati felicitari). Eu am aici un ‘helper’ rus si unul ucrainean (de zece ani ma chinui sa-i invat ceva engleza… nu se prinde nimic, nimic :))
  Cele spuse de dvs. se aseamana cu multe chestii ce mi le spun ei. Ucraineanul meu si-a luat lumea-n cap si-a venit aici ca s-a saturat sa dea mereu tribut unui oligarh care-si trimitea gorilele pe camp sa colecteze „taxa” (avea un fel de ferma unde cultiva rosii).
  Anyway, eu recunosc ca sint biased pe rusnaci; probabil mi se trage de pe vremea liceului cind ni s-a introdus a doua limba straina (anii ’70) si-a fost musai sa-nvat a gavari pa ruski… Noi voiam engleza, si mi-am convins colegii de clasa sa nu ne prezentam la ora de rusa; s-a aflat imediat ca eu am fost instigatorul (turnatoria e doar meserie romaneasca) si-am fost aspru mustruluit de directoare si de proful de rusa – care era de fapt un indirjit communist din Grecia, refugiat la fratii intru credinta de pe meleagul mioritic – …si mi-am pierdut si bursa pentru jumatate de an (ca stateam la internat, eram un biet scoler de la tara). Deh, frumoase amintiri 🙂
  Sorry, for rambling on your well written, highly entertaining and witty blog (I can add dozens of other nice word, all deserved, for sure). And thanks for making my day with this great article.

   • Asa e, Dane. M-ai prins 🙂 Toata ziulica-s pe bloguri si dinadins mai bag ceva-n iengleza ca sa arat celor ce scriu comentarii off topic ce reusit mi-s io! (Na! „off topic” … si-asta am bagat-o intentionat 🙂 )

 44. Cel mai lung reportaj ce l-am citit in ultimii ani. Si am savurat fiecare cuvant:) Probabil exagerati in unele privinte dar in mare parte sunt de acord…

 45. Mi se pare complet irelevanta turnura pe care o iau uneori discutiile, cu apelul la scriitori si regizori rusi, ca sa cautionam enormitatile pe care natia asta satanica le-a savarsit, cel putin in ultima suta de ani. O mostra de ce au facut rusii in cateva zile, in Judetul Alba (locuiesc aici si m-am ocupat de subiect), in septembrie 44, in cateva relatari: „M-am ascuns o vreme cu celelalte lucratoare din croitorie intr-o incapere secreta… Ieseam numai noaptea sa luam aer si hrana. Copiii intrebau mereu de mine. Nu-i vedeam decat noaptea, cand dormeau”, „teama era de nedescris, mai ales dupa ce un rusnac, cu ochii lunguieti si cam tuciuriu, a intrat intr-o casa unde a dat peste un batran cu nora acestuia, avand copil mic. A incercat sa o violeze. Batranul a luat o furca si a sarit sa-l loveasca. Rusul l-a impuscat cu o rafala de arma, apoi, la impotrivirea femeii si tipetele copilului mic, i-a impuscat… Pe o tanara, iesita cu flori la poarta, au luat-o pe un tanc la Oarda de Jos. A fost gasita moarta, violata si impuscata dincolo de Santimbru” (is 25- 30 km intre cele doua). In doar 24 de ore, gloriosii ostasi sovietici elibaratori au devastat 87 de magazine, 1559 de locuinte, au luat 154 de cai si s-au inregistrat 3 morti si 37 de femei violate. Astea sunt cifrele oficiale pe 24 de ore intr-un judet (care avea cam jumatate din intinderea de azi). Cam ce s-a intamplat in Basarabia, sa zicem, unde rusii au stat cat le-a poftit inima? Cum au repetat episodul Ucraina anilor 30, instrumentand foametea din Basarabia, de mureau oamenii pe capete? Sau sa povestim despre cum scoteau cadavre din pamant si le batjocoreau! Sau cum au inspirat „fenomenul Pitesti”! Cum au dat peste cap valorile acestei tari (asa fragile, poate, cum erau ele)! Cum ne-au obligat in anii 50 sa ne renegam istoria si personalitatile! Cum am ajuns de la Nicolae Iorga la Mihail Roller! Cum au decupat bestiile astea teritorii cum le-a suras mintii lor bolnave, cum au mutat/mutilat populatii intregi ca sa le iasa lor nu stiu scenarii bolnavicioase! Si toate astea sa contrabalansam cu Cehov si cu Mikhalkov, nu? Apropo de Mikhalkov, cata vreme domnul asta a pus in valoare asa-zisul suflet rusesc, rusii l-au adorat. Cum a facut un film in care contrastul dintre sovietici si fascisti se cam estompeaza, au inceput sa il declare persona non grata. Si apropo si de asta, rusii se afla de 75 de ani tot in Al Doilea Razboi Mondial, luptandu-se cu fascistii si facand pe eroii si eliberatorii lumii. E ca in Underground-ul lui Kusturica. O vesnica trimitere la fascism, de la Stalin pana la Putin, la nivel de discurs, de raportul cu alteritatile, de ce nu e rusesc. Nu am fost in Rusia, dar in Ucraina rusofona am vazut un dobitoc ce isi scrisese mare, pe masina, cu vopsea: „Multumesc bunicului meu pentru victoria impotriva nazismului.” Cam la nivelul asta e blocat splendidul popor rus. Ma uit frecvent la propaganda lor de pe Russia Tuday, dar aia e mult cosmetizata, ca e facuta pentru ceilalti, pentru vorbitorii de engleza. Dar in linii mari sunt aceleasi teme, care bat spre „imperialismul occidental ticalos” si spre „Rusia are intotdeauna dreptate”. Nu e greu sa ne imaginam ce propaganda indrepta inspre proprii subiecti, cum ii sterg pe aia pe creieri. Astia si cand or sa moara de foame (pentru ca e foarte posibil sa ajunga la asta), in loc sa se ridice impotriva propriilor oligarhi, vor merge mereu, pe sistem medieval, sa ii cotropeasca pe altii.

  • bunicul meu dinspre mama era mijlocas pe la soroca, cu pamant primit ca danie de un stramos al lui chiar de la stefan cel mare, si a fugit in 1940 cu mamaliga in san cand niste musafiri cu kalasnikoave voiau sa-l trimita cu bilet numai dus in excursie in siberia. in 1944 cand au ajuns rusii prin locurile unde se oprise din fuga, bunica i-a dus mancare aoclo unde se ascunsese prin cinci oameni vreo 3 ani de zile.
   bunicul dinspre tata a fost ajutor de comisar la serviciul pasapoarte din constanta in timpul razboiului si a ajutat multe familii de evrei sa plece pe vapoare…iar duparazboi a fost luat sa se odihneasca vreo sapte ani fara sa fie condamnat. cand a revenit si-l intreba bunica cum a fost acolo, raspundea: „nu ma mai intreba nimic rica ca vreau sa uit, pentru ca mi se ridica parul in cap cand mi-aduc aminte”
   dupa aceasta scurta prezentare, ca sa nu existe confuzii, rusii au partea lor de vina. dar nu sunt singurii vinovati. cozile de topor de la noi au permis ca sa existe fenomenul pitesti. iar tortionarii care mai sunt si azi in viata sunt romani, nu rusi. ce au facut rusii in romania, e comparabil cu ce au facut soldatii romani dincolo de nistru. adica au jefuit,omorat,violat. iar faptul ca rusii s-au aparat pe viata si pe moarte impotriva nazistilor e demn de lauda si de apreciat. asa ca propaganda e una si realitatea alta.
   vedeti ca au aparut relatari despre niste gropi comune care au rezultat in urma progromului de la iasi…si acolo au fost romani get-beget care au avut ordine de sus.
   daca incepem sa ne amintim cine pe cine a omorat, care a dat cu pumnu mai tare si sa ne invrajbim nu serveste la nimic. cu turcii ne-am batut mai mult, am pierdut si mai mult de-alung istoriei si nu constat resentimente la fel ca la rusi. desi cred ca articolul laurei s-ar potrivi si la instanbul putin. daca in ardeal am readuce in minte mereu ce s-a intamplat numai in tg mures in 90 si ar trebui sa scoatem topoarele si sa cerem razbunare.
   pe mine cel mai tare ma ingrozeste starea invatamantului din romania si nu rusia. suntem in nato si deocamdata avem cele mai ale naibii garantii de securitate care au existat vreodata in istoria noastra.
   dar in acelasi timp doar 2% din tinerii din mediul rural ajung sa termine o facultate. populatia de la sate reprezentand aproape 50% din total.
   mai adaugam stirea care a aparut ieri http://www.hotnews.ro/stiri-esential-16849009-alianta-nationala-organizatiilor-studentesti-20-universitati-stat-40-dintre-studentii-promotiei-2013-abandonat-studiile-vezi-care-sunt-universitatile-aceasta-rata-abandonului.htm
   mai luam rezultatele de la bac, evaluarea de la sfarsitul clasei a opta.si viitorul arata jalnic.
   asa ca nu cred ca noi suntem mai grozavi ca rusul de rand. si nici elitele noastre nu sunt mai breze.
   rusii au 30 de premii nobel…noi n-avem niciunu. asa ca pana sa vedem paiul din ochii lor…sa constatam barnele din ai nostri.

   • Trebuie sa ai un cantar bun cand analizezi lucrurile astea, ori macar un sistem de masura unic. „si altii au omorat”, „cozile de topor de la noi” etc. reprezinta idei si formule menite sa relativizeze inutil ceva ce ar trebui sa stim si sa ne asumam cu totii: faptul ca Rusia e satana Europei. Ce a fost la Targu Mures e pepsi, iar cozile de topor de la noi nu ar fi existat daca rusii nu voiau sa isi impuna sistemul lor cretinoid asupra noastra. Daca istoria noastra era lasata sa isi urmeze cursul firesc, foarte probabil ca un Eugen Turcanu, de exemplu, ar fi devenit vreun magazioner betiv care si-ar fi terorizat numai nevasta si copiii, nu mii de oameni, iar istoria nu l-ar fi consemnat. Normal ca intr-o societate exista tot felul de oameni, ideea e de a cultiva un sistem care sa scoata in fata oamenii de valoare si valoarea in sine, nu obsesiile unor bestii. Si cum spuneam mai sus, discutiile cu teme de genul „ce varfuri au rusii”, ori altii, cate premii Nobel au luat etc. mi se par complet irelevante. De asemenea, imi iau libertatea de a va spune ca dvs. nu spuneti lucruri neaparat gresite, in particular, insa matricea in care asezati si conjugati informatia este complet gresita.

   • mi-ai oprit doua comentarii care nu stiu cu ce au deranjat.
    sa stii ca totusi visatorii imping lumea inainte, nu cei care se impiedica de trecut.

   • pentru că într-unul explicai și îndemnai pe cineva că nu trebuie să aibe nimeni simpatie pentru mine și pentru că deja faci propagandă rusească. Ți-am auzit mesajul. Vrei unire cu Rusia. N-ai fost în Rusia, dar vrei iubire cu Rusia, mă crezi lipsită de discernămînt, dar hai, să ne oprim aici.

 46. Laura, sunt un om necitit. De-a lungul vietii nu am fost atras de carti, niciodata!
  Din facultate am inceput sa studiez doar scrieri tehnice, care ma atrag (motiv pentru care sunt inginer si nu economist sau avocat, etc.).
  Ce ai scris si mai ales modul in care ai scris mi-a atins sufletul! Asa scrieri, obiective si realiste, as citi zilnic! 🙂
  Mi-ar placea sa te cunosc intr-o zi!
  Respect si multa bafta in continuare! 😉

 47. Dragut si amuzant articolul 🙂
  Aia cu Ponta comunist m-a facut sa rad … cred ca esti o mare admiratoare a lui Basescu (cu toate ca el este un mare admirator al lui Putin, ca de aia latra la el, ca un pechinez la un ogar).
  Rusia este altceva fata de Europa si putin probabil ca o sa se schimbe in urmatorii 100 de ani (daca nu 1000).
  Doar occidentalii care sunt ca niste copii retardati isi inchipuie ca pot sa faca afaceri cu ei fara sa o ia in bot. Stiu cateva firme mari care au pierdut milioane in Rusia si nici azi nu au inteles de ce 🙂

  • și tu mă faci să rîd. Și la faza cu Ponta și la scurtcircuitul pe care-l ai cu Băsescu. Ești din secta cine zice Ponta zice și Băsescu și invers, nu? Rîs la rîs cu bucurie. Intrebare: reflexele astea pavloviene, cînd zice cineva ceva de Ponta, automat se latră Băse, și invers, cînd zice cineva ceva de Băse se latră Ponta sînt reversibile?

   • E bine ca ne facem sa radem unul pe altul deoarece rasul stimuleaza sanatatea si buna dispozitie.
    Oricum propozitia „Ponta e comunist” este o lozinca, o prostie …
    Nici macar Putin nu mai e comunist, este dictator, oligarh, etc. …
    A fi comunist inseamna a pune in practica ideologia comunista ceea ce nu este cazul la niciunul dintre oamenii acestia.
    Nici macar Basescu, care a facut parte din aparatul comunist si din structurile de conducere nu mai poate fi considerat comunist.
    La articolul tau mi-a atras atentia ca lozinca „Ponta e comunist” a aparut din senin fara nici un rost. Pesemne trebuia punctata, desi nu aduce nimic in plus … eventual poate diminueaza valoarea scrierii tale fiind o dovada a simplitatii gandirii si cunostiintelor.
    Dar per ansamblu articolul e ok si sunt de acord cu o mare parte din el.
    Succes in continuare! 🙂

   • nu e o lozincă. E o trăsătură comunistă. După experința românească, cea rusească și după multe cărți despre comunism citite, am ajuns și eu la niște concluzii. Utopia egalitaristă a murit în fașă și a rămas la stadiul de dat din gură. În schimb comunismul a dezvoltat alte caracteristici: spionajul industrial, copiatul, plagiatul. Împărțirea pe caste. Standardele multiple. Minciuna. Propaganda. Mitologia: cît de tari sînt ai noștri. Uită-te la mitologia românească: toți oamenii de excepție din occident s-au născut în România. Și Tesla-i român, că doar îl cheamă Tesla de la teslă, și Obama e de pă la Făurei, ceva. Mîndrie mare să-i furi pe ăia din vest, așa era în comunism. Doar că n-au putut fura cît făceau ăia. Venea era calculatoarelor, a telefoanelor mobile și ar fi rămas pe lîngă. Atunci au deschis ușa, una din puținele mișcări inteligente. Cît despre conducători, pentru ei exista un standard special, care s-a perpetuat și azi: ”domnii” nu duc plasa, nu mătură în fața casei, nu strîng zăpada, nu-și spală vasele și nu-și fac EI LUCRĂRILE DE DOCTORAT. Și pe vremea părinților mei era la fel. Mi-au spus: ”da, unora li se făcea, știam toți„. Și acceptau toți. Pe mine, ca autor, nu scriu doar impresii pe bloguri, nu că mă deranjează asta, m-a făcut să-mi dau la tradus ce scriu cu intenția clară de-a publica direct în străinătate. Niște conducători care nu numai că nu condamnă crimele comuniste dar își fac un titlu de glorie din METEHNELE COMUNISTE, scuză-mă, nu pot fi altceva decît niște comuniști. Îmbrăcați de la Paul & Shark.

 48. am asistat la ororile razboiului din fosta iugoslavie cand niste europeni la sfarsit de secol XX au savarsit atrocitati greu de imaginat de catre un om normal.
  dar ieri am vazut si acest filmulet care rastoarna idei preconcepute. http://metropotam.ro/La-zi/orb-pentru-o-zi-in-bucuresti-un-experiment-care-te-va-face-sa-i-iubesti-pe-bucuresteni-art8916940604/?fb_action_ids=10202377881621011&fb_action_types=og.recommends&fb_source=other_multiline&action_object_map=%5B1429861903925208%5D&action_type_map=%5B%22og.recommends%22%5D&action_ref_map=%5B%5D
  e in regula sa tinem cont de realitate, de faptul ca se pot intampla lucruri negative. dar perspectiva trebuie sa contina solutii pozitive si care sa ajunga la esenta.
  avem de ales intre doua imperii…ok! pe principiul raului cel mai mic vom alege sau mai bine zis, am ales deja. totusi, prin definitie, niciun imperiu nu e bun…
  noi trebuie sa depasim resemnarea noastra mioritica si sa indraznim mai mult prin noi insine in cadrul uniunii. trebuie sa fim precauti dar in acelasi timp sa incercam pragmatismul optimist.
  nu putem schimba geografia si nu putem face rusia mai mica. trebuie sa o tratam cu deferenta si nu cu ostilitate si sa o facem sa inteleaga ca putem fi mai valorosi ca un vecin stabil si prietenos decat ca o provincie saraca si ostila.

  • am obosit cu tine :)). Vise, vise, vise. Vise irealizabile. Nu analizezi pe fapte, construiești pe utopii. Ai argumente aiuristice. ”Nu văd resentimente otomane pe aici…” – citat aproximativ din tine. Păi AZI n-ai cum să vezi, nu mai trăiește nimeni care să fi suferit pe vremea otomanilor. Dar dacă citești ceva scris de români înainte de războiul de independență, chiar și după, MĂCAR PE EMINESCU, o să vezi că resentimentele au fost puternice. Azi, românii au amintiri proaste cu rușii, nu cu turcii. Cum și Crimeea care a fost o dată a tătarilor și a mai nu știu cui, fiind azi populată de mulți ruși, s-a dus la ruși, un-doi. Pentru că rușii ăia din Crimeea și-au amintit că s-au născut în Rusia, nu în Ucraina. Cum au ajuns atîția ruși în Crimeea? Întrebă-l pe Stalin. Citește cărțile lui Soljenițîn, o MĂRTURIE ÎNGROZITOARE scrisă de un rus despre ce și-au făcut rușii între ei, mai lasă-l pe Tolstoi. Uite, Soljenițîn, o valoare rusă cu care nu mi-a dat nimeni peste nas. Pe ruși nu-i analizezi. Ai imaginat tu o Europa fantastică și acum tot îi dai cu teoria asta bazată doar pe imaginația ta. Rușii nu sînt prieteni nici între ei, darămite cu alții. Rușii s-au omorît între ei mai mult decît oricare alții în secolul XX. În Ucraina au omorît între 5 și 7 milioane de oameni, în genocidul cunoscut azi ca holodomor. Urmează să scriu despre asta. Rușii au predicat comunismul, egalitarismul, omul nou – și naziștii au vrut să facă omul nou – și dintr-o dată, dar DINTR-O DATĂ au renunțat la asta și s-au apucat iar de omor, între ei, de furat și scos bani din țară și de un consumerist deșănțat. Am scris inițial în articol că sînt 230 de milioane și sînt stupefiată cît am greșit. Dar faza e că sînt cumva convinsă că atunci cînd am fost eu în Rusia erau pe la 200 de milioane și s-au depopulat îngrozitor de repede. Au o rată a mortalității înspăimîntătoare, m-am uitat zilele astea pe niște articole scrise de ruși și pe CIA Factbook. Rușii nu respectă nicio înțelegere cu niciun străin. Cînd s-au săturat de tine sau cînd te-au făcut de bani îți trag o copită de nu te vezi. Sînt amorali complet. Nu IMORALI, AMORALI. Că n-am cunoscut intelectuali ruși a fost o pierdere pentru mine, dar nu schimbă cu nimic situația. Clusterele intelectuale nu influențează Rusia cum nici Cărtărescu, Gabriela Adameșteanu, Magda Cârneci, Andrei Cornea nu influențează cu adevărat România. Ai auzit de Anna Ștefanovna Politkovskaia? I-au tras un glonte în cap. Noi am întrebat de ea. Ei au dat din umeri. Nu era o puștoică exaltată care să-și arate păsărica într-o biserică în semn de protest. Aia ducea o luptă. Le-a mai rămas orgoliul. Și amintirea că parcă, odată, o duceau mai bine. Și nu știau cît proști sînt în comparație cu alții. Le-a mai rămas orgoliul imens, repet. De care Putin se folosește ca să devină împărat. Nu am ce să discut mai departe. O dezbatere utopică nu mă interesează. Sorry.

 49. @ doruoradea și celorlalte nick-uri sub care comentezi. Le-am șters. Aproape fiecare propoziție e o afirmație mincinoasă, homofobă, rasistă etcetera. Nu exista HIV în România pe vremea comuniștilor? Cred că glumești. Erau cîteva mii de copii bolnavi de SIDA, îmbolnăviți de folosirea iresponsabilă a acelor și de propaganda tîmpită: ”noi nu avem SIDA pentru că sîntem comuniști”. Cîteva sute mai trăiau cînd am ajuns în București, am asistat la niște tragedii cumplite. Cine are salarii de 3000-4000 de lei azi? Copiii foștilor nomenclaturiști? Lumea era egală în comunism? Cu cine? Ăia care dormeau pe la cozi erau egali între ei, da, cred. A, tu te plimbai prin Primăverii, ocheeei… Tinerii de azi se tatuează și-și fac piercing, bravo lor. Asta e problema ta? Nu exista pornografie pe vremea aia, a? Minți. Zeci de casete video porno circulau peste tot și erau uzate de atîta vizionat. Lasă-ne. Mai dă-te o tură prin Primăverii. Du-te la mormîntul lui Ceaușescu și du-i un ghiocel. A venit primăvara.

 50. Nu pot sa inteleg pe cineva care a fost intr-o tara de 25 de ori si nu a invatat sa converseze.
  Personal socot ca orice limba straina e bine sa fie invatata – chiar si tiganeasca.

 51. sper sa lasi acest comentariu in care postez niste preluari a cuiva care nu te contrazice ci doar prezinta altfel. nu cu ostilitate, ci cu intelegere… si cu asta basta. nu te mai deranjez. sarut mana de rabdare.

  Mizerie şi abandon

  In Rusia, unii vă vor spune că astăzi teama doar s-a mutat, că umblă seara pe străzi, în trenurile jefuite de gangsteri, în sînul unei populaţii supuse în mod perfid bunului plac al noilor stăpîni (o opinie, după părerea mea, nefondată, dar existenţa ei nu poate fi negată). Vi se va spune că Rusia este guvernată de un sistem de clanuri, că clanul puterii a declanşat războiul din Cecenia pentru a întreţine spaima şi pentru a masca spolierile masive din procesul de « privatizare ». Spolierea oamenilor simpli se face acum, pur şi simplu, cu alte mijloace. Sub regimul precedent, lipseau mărfurile. In ultima perioadă, mai ales, cînd penuria a fost extremă, oamenii au economisit din greu. Casele de economii sovietice erau umflate de depozite, dar acestea nu reprezentau o putere de cumpărare precisă. Apoi, cînd regimul s-a schimbat, inflaţia galopantă i-a spoliat pe ruşi de averile îngrămădite pe libretele de economii. Astăzi, la asta s-ar putea adăuga faptul că salariile nu sînt plătite la timp, că în Extremul Orient electricitatea e întreruptă douăzeci de ore pe zi în chip de pedeapsă în jocul crîncen dintre guvernatorul Nazdratenko şi puterea centrală, nemulţumită de el. Sistemul este unul al clanurilor care se echilibrează între ele şi stabilizează ţara atîta vreme cît nici unul nu cîştigă. Mafia e doar unul dintre clanuri, nimic mai mult. Sfîrşitul războiului din Cecenia va întări, probabil, poziţia mafiei în măsura în care ea va arunca pe « piaţa » violenţei mii de tineri care nu cunosc decît cruzimea. Acest tip de raţionament este curent — îl găsim, de exemplu, în Nezavisimaia Gazeta, unde (detaliu picant) s-a publicat o analiză similară scrisă de un diplomat american aflat în post la Moscova, Thomas Graham. Clanurile îşi împart prada, cumpără ramuri industriale la preţuri de nimic, apartamente la Paris (se murmură nume şi adrese), Nisa ori Geneva, în vreme ce poporul jefuit e cuprins de o nouă spaimă, iar ştiinţa rusă e « bomjizată ». In argou, vagabonzii se numesc bomj — în Franţa, li se zice SDF [sans domicile fixe] ; vagabonzi au existat dintotdeauna, mai ales în Siberia; acum ei sînt numeroşi, ca şi în Franţa. Recent, canalul de televiziune Arte prezenta un film despre « cei zece mii de copii vagabonzi sau abandonaţi din metroul şi din gările Moscovei» — o cifră neverosimilă, dar care face parte din obişnuita isterie antirusească. Cît despre cruzime, se spune că e prezentă în toate domeniile : se aude de persoane în vîrstă lichidate ca să li se ia apartamentul şi să se renoveze imobilul, sînt rackeţi în şcoli şi în trenuri… Am în faţă un articol scris de o ziaristă de la Vek (Secolul), intitulat «Miracolul supravieţuirii». Ea ne relatează următoarele: « Nu demult, la Mojaisk, s-a descoperit în groapa de gunoi cadavrul unei bătrîne. Venea acolo să caute resturi de hrană. Pensia îi ajungea doar ca să crape lent de foame. A murit pentru că nu a putut trece peste amorul propriu, şi deci nu s-a apucat să cerşească.» Există astfel de cazuri – nu multe însă, căci funcţionează solidaritatea familială, încă puternică în Rusia. In Mordovia, îmi spune un moscovit, nu mai există cîini: au fost cu toţii mîncaţi. Astfel se formează şi coabitează cele două Rusii: una prosperă, ce se extinde şi se ramifică; cealaltă, cînd nu moare în gunoaie, vede cum lumea ei intră la apă. Cînd se strică televizorul, nu numai că nu se pune problema de a cumpăra unul nou, dar nici cel vechi nu e dat la reparat, căci repararea ar costa pensia pe o lună. Cît priveşte călătoriile de-a lungul şi de-a latul unei ţări imense, ele nu mai sînt la un preţ accesibil pentru această a doua Rusie.
  Cînd m-am dus la Vologda şi la marile mănăstiri din regiunea Beloe Ozero, am mers cu maşina pînă la schitul lui Nil Sorski. Acest azil de nebuni e într-o stare de nedescris. Sigur că te întrebi cum de e posibil ca « o mare putere », care face cheltuielile diplomatice pe care le cunosc în ambasade, să suporte ideea de a tolera în sînul ei astfel de abcese ale mizeriei şi abandonului. Cred că n-am văzut niciodată un asemenea tablou, parcă pictat de Bosch. Tot ce ţine de sistemul public de sănătate se află în paragină ; adesea, prietenii sau rudele bolnavilor sînt nevoiţi să le plătească medicamentele ; la Sankt Petersburg, colegii au făcut o chetă atunci cînd unul din angajaţii laboratorului a fost spitalizat. Dar azilul de la Nil Sorski (e numele apostolului rus al Bisericii sărace, căruia i se cinsteşte astfel memoria), pierdut într-un fund de ţară, este ceva mult mai grav, un fel de « groapă » săpată în chipul pămîntului rus. Descoperim din nou că, pe timpul regimului ţarist, milostenia, filantropia aveau amploare şi rezultate care ar fi astăzi de invidiat.
  Marea mizerie din închisori

  De la homo sovietkus la homo rusicus

  Brusca năvală a libertăţii în mentalitatea rusă pune astăzi acut problema lui « ce înseamnă să fii rus ? ». Interogaţia capătă o tonalitate aproape tragică fiindcă, odată cu libertatea, « rusismul » nu mai este dat de putere, fiecare trebuie să-i descopere şi să-i trăiască pe cont propriu. Desigur, o bună parte a populaţiei active nu-şi pune această întrebare, căci e ocupată, absorbită de ascensiunea socială, de « naveta» între piaţa rusă şi piaţa externă. Tinerii capitalişti ruşi — obligaţi să-şi angajeze gărzi de corp, să rezolve problema propriei lor securităţi şi a educaţiei copiilor lor într-un loc sigur — sînt preocupaţi de faptul că o mare parte din ajutoarele primite de la Occident e folosită aiurea; în opinia multora, aceşti bani servesc la a ţine în viaţă gloabele de întreprinderi ale statului, întîrziind astfel ora liberalizării economice complete a ţării. Rusul trebuie să supravieţuiască şi o face luîndu-şi trei sau patru slujbe, sporind numărul iniţiativelor personale, lucru cu totul nou faţă de modul de viaţă al lui homo sovieticus. Dar el mai trebuie să se confrunte şi cu o multitudine îngrijorătoare de judecăţi despre ţara lui. De pildă, termenul de genocid, utilizat curent în presa naţionalistă de dreapta şi în revistele ştiinţifice, îi spune că ţara sa este apăsată de o sumbră fatalitate, explicată de unii prin complotul occidental sau prin cel masonic, ori prin cel pus la cale de invadatori protestanţi americani sau de alţi intruşi ce acţionează pentru distrugerea tezaurului genetic al ţării. Avorturile, alcoolismul, mortalitatea infantilă atît de dramatic de mare, scăderea speranţei de viaţă, în special pentru bărbaţii ruşi (cu doisprezece ani mai puţin decît în Occident), diversele dezastre ecologice sînt lesne de pus pe seama acestui complot. E greu să te opui la un asemenea raţionament. I se adaugă, de altfel, informaţiile despre extinderea NATO, despre ostilitatea activă şi permanentă a estonienilor faţă de populaţia rusă (e ceva adevărat aici, dar o călătorie la Tallinn, în care i-am vizitat pe librarii ruşi din oraş, m-a convins că nu e vorba de un pericol acut, ci mai ales de un refuz încăpăţînat al cetăţeniei). Ca să nu mai spunem că în revistele la modă ale mişcării naţionaliste, cum e Rusia XXI, organ al « Centrului experimental de creaţie», se pot găsi articole despre « drumul la Canossa » al comuniştilor ruşi (e criticat comportamentul lui Ziuganov la Strasbourg sau la Davos), despre felul în care este « camuflată » ostilitatea occidentală în teoriile lui Karl Popper asupra societăţilor închise şi societăţilor deschise etc. Soros este discipolul declarat al lui Popper, iar birourile lui din Minsk au fost închise. Şi să nu uităm şi brutalitatea altercaţiilor din cadrul politic intern, ceva nou şi tulburător pentru Rusia. Lipsa fraternităţii în sînul Bisericii ruse, mai bine zis ura dintre diferitele ei componente nu este de natură să aducă vreo uşurare. Oare renaşterea religioasă nu riscă să se destrame, aşa cum s-a destrămat şi Sfînta Rusie, după 1919, spre uimirea multor observatori? Să punem la socoteală şi agresiunea publicităţii occidentale, marile panouri cu caractere latine care desfigurează intersecţiile Moscovei, reclame pentru Samsung, Camei ori Coca-Cola. Preşedintele Elţin a creat un comitet pentru apărarea limbii ruse de invazia anglicismelor – o iniţiativă asemănătoare cu cea din Franţa. Iar în iunie 1997 le-a cerut intelectualilor să reformuleze « ideea rusă ».

  Sîntem în Anul Şase al Rusiei eliberate de imperiu şi liberă politic. E mult, în comparaţie cu cele şase luni de interludiu democratic din 1917.
  « Un lucru mare îşi este sieşi scut »

  Ca întotdeauna în istoria Rusiei, spaţiul rus sau, mai bine zis, sentimentul de apartenenţă la un lucru mare, are importanţa lui. « Un lucru mare îşi este sieşi scut », scria poeta Olga Sedakova, a cărei inspiraţie creştină pare să se nutrească din acel spaţiu al libertăţii interioare pe care rusul l-a aflat mereu între glie şi orizontul infinit. Căci, dacă orizontul temporal era strimt, închis, ameninţător, orizontul spaţial funcţiona ca o compensaţie, lucru care se vede în opera deopotrivă neliniştită şi senină a unor scriitori precum Cehov, Mandelştam, Brodski.

  Un lucru mare îşi este sieşi scut.
  Schit pierdut sau heleşteu fără capăt,
  Un peşte misterios pierdut pe fundul său,
  Sau un Drept ce spune rugăciuni
  Despre o Zi fără sfîrşit şi fără stricare
  îşi este sieşi trup frumos.

  Aşa încep cele Cinci stanţe ale poetei. Ele se încheie prin convertirea spaţiului în timp, într-un timp ce va veni, în viitor şi în parusie :

  Si viitorul se urneşte cu greu
  In imensul locaş, în tainica rezervă.

  http://nivat.free.fr/livres/pas_prin_rusie/07.htm

 52. @laurentiucat: despre ce e comentariul acela imens pe care mi l-ai lăsat? Că n-am înțeles. N-am înțeles la ce servește acestei discuții? Rușii o duc prost? N-o duc prost și totul o manipulare? Nu se înțelege. Să-i plîngem pe ruși acum cînd ne bat la ușă? Să mă duc să-mi iau două batiste?

  • tu ceri rusiei si rusilor care nu a avut niciodata vreun strop de democratie sa fie ok. e ca si cum ai pedepsi un copil care nu a fost in viata lui la scoala ca nu stie sa citeasca si sa socoteasca.
   am postat randurile de mai sus sa pricepi o data ca nu neg ce ai scris tu si ca e poate chiar mai rau decat ai vazut cu proprii ochi.
   m-ai facut visator. ok! poate sunt ,poate nu sunt, vom vedea… dar in primul rand eu imi doresc o rusie care ca putere nucleara sa nu ne fie ostila. o rusie care sa nu ajunga sa trimita un avion in 10-15 minute sau o racheta sa bombardeze de exemplul centrala atomica de la cernavoda, de care ma despart doar vreo 25-30 de km. mai doresc o rusie care sa nu-mi vanda prin firme germane cel mai scump gaz din europa si care sa nu importe mai nimic din romania din motive politice, in timp ce cehia are exporturi de vreo 14 mld de euro cu rusii care au inabusit primavara de la praga.

   si in felul meu optimist, inchei cu versurile din precedentul comentariu:
   Si viitorul se urneşte cu greu
   In imensul locaş, în tainica rezervă.

   si completez: in mod ireversibil.

   • eu nu cer nimic Rusiei. Eu cer românilor să deschidă ochii. Urechile. Să analizeze. Să nu creadă că Rusia-i plină de oameni iubăreți ca-n Tolstoi, sau de genii ne-nțelese ca-n Bulgakov. Le cer să înțeleagă că lumea rusească e dostoievskiană și că Fiodor era un nebun excentric pentru că cuprindea în el toate extremele. Și le mai spun că, după experiența mea, nu cred că vom putea ”mesteca” așa ceva. Avem și noi atîtea probleme, VAI DE CAPUL NOSTRU DE… RETARZI cîteodată. N-o să facem față problemelor pe care ni le va aduce o apropiere de Rusia. Lăsați elitele intelectuale, nu ele conduc Rusia. Lumea aia pe acre am văzut-o eu o conduce. Și lumea aia n-are niciun gînd. Am văzut lucruri foarte, foarte proaste în Rusia, dar n-aveam cum săs criu un roman aici. Prostituție la scară industrială, turism sexual, corupție pînă la cer, bani scoși din țară prin toate metodele posibile, am auzit de nenumărate crime, oameni de rînd omorîți pentru că comentau, se împotriveau, etc…

 53. Ai plecat acolo cu prejudecati de care n-ai reusit sa te desparti! Ai vorbit cu rusii prin interpret (traduttore – traditore)! Ai incercat sa evaluezi doua lumi total diferite cu aceeasi masura: esecul era inevitabil. E un frumoas eseu ce ai asternut aici, dar n-are legatura cu ce e coplesitoarea Rusie. Atentie, n-am zis „buna maica Rusia” ca nu-i deloc buna cu copiii ei. Dar e coplesitoare. Se pare ca n-ai iesit din Moscova. Pacat ! Sa fi vazut Sankt-Petersburg-ul, sa fi facut un „mic” voiaj Moscva-Taskent, sau Moscova-Surgut, sau macar pana la Ufa. Abia atunci ai fi putut spune ceva de Rusia! Asa te-ai confruntat doar cu Moscova, si, in fapt, nu cu Moscova ci cu o pelicula superficiala a ei. Dar nu esti de vina! Pe de alta parte, avem nevoie de Rusia cum ne trebuie apa in pantofi! Pentru Romania, Rusia trebuie sa ramana doar o tara exotica cu care mai carpim din cand in cand resursele noastre, asa cum aducem banane pentru desert din alte parti. Iar discutia despre impactul cultural, e o alta poveste.

  • :)))))))))))) cum știți totul despre mine și ce n-am scris și ce TREBUIA MUSAI SĂ FAC :)))))))) De ce să mă despart de-ale mele prejudecăți?? Să mi le bag în cap pe-ale altuia care n-a fost deloc pe acolo sau a fost doar în trecere și i s-a părut o chestie exotică și tare în viața lui? Aș fi lins pe jos Treptele Spaniole de la Roma numai să plecăm odată de la Moscova. Nu-mi trebuia mie ȘI NICI NU-MI TREBUIE un ”mic voiaj” și mai interiorul problemei ruse. N-am văzut numai pelicula aia superficială, am văzut eu multe și proaste.

 54. Draga Laura, felicitari pentru aceasta tirada! Nu este problema nimanui ce tip de prejudecati ai tu sau altcineva atata timp cat nu pretinzi ca stereotpurile tale sunt legi universal valabile. Iti doresc o viata fericita acolo unde crezi tu ca poti sa o ai, indifferent care ar fi acel loc. Din nefericire xenofobia si propagarea acesteia duce doar la separarea oamenilor, culturilor si implicit a unei constiinte collective. Este putin credibila o persoana care emite idei si ipoteze „sfinte” atata timp cat exclude, respinge comunicarea reala la nivel uman. Succes in a descoperi natia, tara perfecta!…

  • eu cred c-am atins mulți ”sfinți” de pe aici în prejudecățile lor despre Rusia, asta cred c-am făcut. Am provocat niște cutremure majore. Cum? Rusia sfîntă și pravoslavnică e plină de hahalere bogate și nepăsătoare? Care s-au îmbogățit omorîndu-i pe alții și furînd miliarde pe care apoi le-au scos din țară ca să le cheltuie în capitalismul pe care l-au spurcat cu patriotică indignare 80 de ani? Moscova e plină biserici aurite în care mitropoliții se-nchină în fața lui Putin, meșterul kaghebe? Deși asta poți vedea de Paști la televizor, la noi, nu trebuie să te duci pînă în Rusia. În Rusia oamenii nu-s egali? Nu umblă citind pe stradă ca la Paris? NU FRATE, ăia umblă bînd pe stradă că asta nici n-am scris, apropo. Cum, plîng după comunism. Da, plîng, atunci se puteau minți că sînt perfecți așa cum se mint unii și la noi, că totul era bine în comunism. Cum, nu fac nimic bun azi? PĂI CUM E POSIBIL AȘA CEVA?? Păi uite-așa, că nu promovează inovația ȘI ORIGINALITATEA la ei în țară, degeaba or avea unii creiere dacă nu se face un mediu în care să poată face ceva. CA LA NOI, DEALTFEL. N-am nimic rusesc în casă cum și la Moscova mi-am luat mobilă de Ikea, cum își luau toți rușii cu bani, un dolby sorround SONY, și-n afara de prima experiență cu Volga mergeam cu mașini germane sau italienești, îmi cumpăram haine făcute la Paris sau în Italia, ca și rușii care aveau ceva bani și încercam să duc o viață normală ceea ce a fost imposibil. Articolele au fost scrise DECLARAT ca un avertisment împotriva problemei ruse, DIN PREZENT: anexarea Crimeei, posibil a Transnistriei și a altor bucăți, a escaladării conflictului dintre Ucraina și Rusia și așa mai departe. Te felicit pentru lipsa ta de înțelegere. Ce să mai zic.

 55. @ Peter și-am șters comentariul pentru că plin de greșeli, e scris inteționat să mă provoace, ofensiv și pentru că singura problema pe care o pui s-a mai pus de cîteva ori pe aici și am explicat-o de tot atîtea ori în mai multe feluri. Și apoi le-am promis iubitorilor de comunism că o să-i tratez așa cum le place: o să-i cenzurez. ENJOY THE COMMUNIST TREATMENT. Sper că ești fericit acum.

 56. Rusia incearca sa copieze doar noile tendinte ale vestului. Si o face fara nicio rusine!
  Insa pana acum, vestul a furat din est aproape toate inventiile.
  Dar sa privim la compozotirii, la scriitorii si pictorii rusi care au creat capodopere. La regizorii contemporani care in opinia mea sunt deasupra Hollywood-ului.

  Ca si noi romanii, ei traiesc cu pasiune. Cu suflet.
  Nu am fost in Rusia, nu stiu care e realitatea omului de zi cu zi. Dar imi doresc sa ajung acolo in vizita.

  Posibil sa fiu oarecum partinitor rusilor, o zecime din sangele meu e rusesc (+ basarabean + roman get-beget – lol).

  Oricum, un articol intrigant, plin de seva unei literaturi frumoasa!

  • De gustibus non est disputandum. În opinia mea regizorii lor contemporani nu-s nici deasupra celor iranieni, iar de Holywood sînt foarte departe. Nu valorile lor culturale conduc Rusia de azi ci elitele financiare pe care le-am descris eu (din păcate). Iar valorile lor culturale, atîtea cîte au fost și sînt nu compensează pentru indiferența și calitatea majorității. Ca și în România dealtfel. Elita noastră culturală nu stă pe stradă să-i întîmpine pe străini. Pe stradă trece marea masă care e așa cum e. N-am văzut, nici simțit multă pasiune. Ci o doză de abulie, disconfort, încordare. Și eu am crezut pînă am ajuns că o să fie ca-n romanele ruse. Nu e. Mergeți, dacă știți limba o să fie oricum incomparabil mai ușor.

   • draga Laura?-daca am intales bine!…nu m-am mai distrat de mult asa bine citind articolul tau….sigur n-am neglijat mahnirea.dezgustul,etc din spatele cuvintelor tale….am citit si cateva din comentariile-raspuns ….se vede ca esti desteapta-inteligenta,culta….felicitari….nu stiu cum sa raman in legatura cu tine…nu sunt f. tare in comp….

   • draga laura, omul nu se pricepe bine la comp…la gramatica…? in locul tau as mai citi o data…eu nici acum nu m-am prins daca e mistou …!? sau …cine stie…

   • draga laura, ma refeream la stefan dima. in ceea ce priveste cuvantul „misto’ nu am folosit „la misto” sau „misto” ci „e mistou” adica „e un mistou”… parerea mea.

   • la fel de greșit. Bagă un dexonline, vezi că are și declinări, nu mai sta și-ți admira exclusiv părerea ta. ”Mistou” poți sa-l treci în imaginație lîngă Rusia prietenoasă cu care o sa fim noi într-o uniune fericita. Vezi că și tu scrii tot din doi in trei. Domnul respectiv face ce poate, că atîta poate probabil să facă: mișto. Eu pot să povestesc amintiri la care alții nici nu visează într-o viață, el poate să facă ”miștou”. Și tu să te simți pe undeva satisfăcut. Fiecare cu ce poate.

   • ok! cu misto, ai dreptate. in ce priveste celelalte,nu. ptr ca nu tin sa am dreptate ci sa aflu cat mai multe, sa-mi pot forma o parere de ansamblu, o fundatie pe care sa pot pune informatie.
    de cand am inceput sa citesc pe blogul tau, am „sapat” si am aflat destule chestii interesante.
    cat despre viitor…
    in 86 eram copil si ma uitam de la balconul blocului aflat vis a vis de hotelul radisson cum se opreste circulatia si trece tovarasul la munca. nu stiu cine isi imagina ca peste 3 ani acesta va sfarsi impuscat.
    nu mai stiu in ce an, dar tot elev eram, ai mei ascutau la europa libera si am inceput sa o fac si eu.
    era o emisiune despre china comunista si de aparitia primului milionar in dolari chinez. parca regele bumbacului.
    asa ca din fericire comunismul e mort si ingropat. pe mine ma ingrijoreaza altceva acum…
    ma ingrijoreaza capitalismul si revenirea lui la origini. ptr ca acum in lumea occidentala se petrece incet-incet o polarizare tot mai accentuata de globalism si dereglementare.
    ori asta poate duce in timp, in viitorul nu foarte indepartat, la miscari sociale masive.
    citeam undeva o teorie ca vestul nu are nevoie economic de rusia, de petrolul si gazul ei, pe care le poate lua din alte parti. si ca rusia acum e o fosta mare putere pe care occidentul o tine artificial in viata si ii pregateste un sfarsit lent, ptr ca daca s-ar prabusi imediat ar putea fi periculos.
    daca e posibil asa ceva, sa construiesti un sfarsit…de ce nu ai putea coonstrui un viitor.

   • iar generalizezi și visezi? Ca ăia cu valorile ruse? Car oricum nu conduc țara aia și dacă există? În care ”celelalte” nu am dreptate. În toate? În tot ce-am scris pe blog? :)) Comentariile pe care le-am citit pe aici, și ale tale și ale altora, m-au făcut să mă gîndesc că românii călătoresc totuși destul de puțin și au ei idei preconcepute despre vest, est, sud și nord. Eu am scris ce-am scris ca pentru unii care au mai văzut una, alta, nu ca pentru unii care l-au citit pe Tolstoi acum 20 de ani și au rămas cu o impresie foarte drăguță și romantică despre sufletul slav. Globalismul este o consecință TEHNOLOGICĂ, nu a vreunei politici occidentale. Polarizare în contextul în care l-ai folosit e cam antagonic, parcă te contrazici singur (de multe ori dai senzația asta). Vestul nu are neapărată nevoie de Rusia, corect. Poate să ia gaz de la arabi. Și în cîțiva zeci de ani n-o să mai fie nevoie de gaze. Se fac calcule complicate la Bruxelles acum, de unde e mai bine să iei gaz, dar arabii au și ei atîtea bube-n cap… Se pare că Germania ți-a înșelat visele, îi ține partea Rusiei. Nu știu ce-o să te faci. Se pare că iar se împrietenesc. Ca pe vremea lui Stalin și Hitler care erau prieteni la cataramă. Doar nazismul naționalist și socialismul erau veri buni.

 57. Reactia pe care o au diferitii comentatori de pe-aici arata ca oamenii nu pot fi ajutati cu forta.Cineva are destula clarviziune-in speta Laura-sa ne arate cit mai clar realitatea dura si lipsita de valori pe care omenirea le-a cistigat cu greu,asa cum este acum in rusia iar noi avem doar reactia fluturelui care se prajeste pe lampa incinsa

 58. @And: ți-am șters comentariul. Foarte, foarte FOARTE multe greșeli în scris: ”dute”, ”nimini”… lipsă punctuație, foarte prost scris. Contraargumente pe presupuneri: ”pe auzite – francezi îs niște jegoși fizic” (am corectat eu că aproape nu se înțelege ce-ai scris. N-ai înțeles mai nimic din ce-am spus, mi-ai răstălmăcit vorbele. N-ai ținut minte ce-am scris, e drept, față de cum se scrie azi sînt articole lungi. Un șir nesfîrșit de dictate la final. Reformulează mai îngrijit și mai vedem.

  • mda :(. Acum sînt în mijlocul unei conversații cu un belgian care știe ce se întîmplă la Bruxelles și care-mi spune același lucru. Și că momentan noi am fost păstrați în EU. Jalnic.

   • ce zice belgianul?
    stii bancul urmator?

    În Piaţa Regală din Bruxelles are loc o violentă confruntare între waloni şi flamanzi. Apare poliţia să restabilească ordinea. Cel mai mare în grad li se adresează:
    – Toţi flamanzii să se adune la dreapta mea, iar walonii la stânga!
    Toată lumea se supune, dar rămân la mijloc o duzină-două de evrei, care se miră în ce au picat. Şi atunci, unul din ei, Avrum, întreabă:
    – Şi noi, belgienii, unde stăm?

   • că Germania ține cu Rusia, EU ține cu dinții de țările baltice și Polonia, a fost amintită oarecum și România, restul poate să se ducă. Unde vrea. Putin. Are loc o reîmpărțire a lumii, chiar dacă n-o să vedem asta de mîine.

 59. Scris de cineva care a fost în Rusia, dar nu a înțeles nimic, pentru cei care nu au fost vreodată în Rusia și, oeicum, nu vor înțelege nimic…

  • Serios? Nu știu, după inflația asta de ”dăștăptăciune” peste care am dat cu aceste două articole, nu mă mai mir că România o duce atît de rău. Ce trebuia să înțelegem doamnă dragă? Luminați-ne cu lumina de la est. N-au hahalere? Nu hahalerele conduc? Nu-s 95 % din ruși de acord cu ce-a făcut Putin? Vedeți că ieri s-a dat un sondaj pe CNN: PUTIN are o susuținere de 70-75 %, ceea ce explică de ce n-am dat așa ușor peste oamenii de calitate, și un alt sondaj care arată că 95 % din ruși aprobă ce-a făcut cu Crimeea. Dealtminteri rușii au ieșit în față la Kremlin și-au urlat de fericire? Ce trebuie să-nțețeleg de aici? Că mai un pic și vin și peste noi: davai ceas, davai palton? Am înțeles asta. Altceva, interesant, aveți să ne spuneți?

 60. Nu pot sa ma abtin sa nu las un comentariu. Am citit tot articolul pentru a vedea cum au trait si altii experienta RUSIA. Am fost in Rusia in 2010 cam vreo 7 luni efectiv. In Kaluga. Citirea acestui articol mi-a readus aminte de peripetiile de acolo 🙂 good times – calatorie in spatiu si timp si cred ca toti eurosceptici ar trebui sa incerce sa stea prin mama Rusia cateva saptamani. BTW – cum sa intrebi ce cladire este Kremlinul. Ce am invatat din Rusia? Comunismul este un feudalism dus la absurd. Si copy-pase Ponta demonstreaza acest lucru 🙂 Priviet

  • voiam sa văd dacă știe cineva cum arată Kremlinul. Am scris destul de prost cele două articole, n-au reușit să fac să se înțeleagă ce aveam de spus. Poate am făcut un portret al elitei financiare și al unei clase de mijloc neinteresată de nimic în afară de bani. Dar mai ales DUPĂ aceste cîteva sute de comentarii îmi dau seama cu ce mitologie se hrănesc pînă și iubitorii rușilor.

 61. M-am tot abtinut sa las un comentariu. Nu ma mai abtin ca nu face bine. Am citit articolul de mai sus acum 3 zile. L-am trimis si altor prieteni. Ulterior am frunzarit prin restul blogului. Prima reactie a fost sa rid cu hohote. Apoi sa-mi zic „Vaaai, Dumnezeule! Trebuie musai sa-l citeasca si mama si alti citiva”. Zis si facut. Asa ca l-am raspindit cum am putut….(cu placere!)

  Ai nervi tari! Nu stiu cum faci fata artileriei grele ce s-a pornit sa apere „perla rasariturlui”. Nu stiu cum ai rezistat sa te duci acolo de 25 de ori; trebuie ca dragostea era mare si patimasa.
  Cineva scria acum 2 zile ca a vrut sa invete ruseste sa-l citeasca pe Bulgakov in original. Ce crezi? Acelasi lucru am vrut si eu, dar pentru Cehov si alti scriitori rusi, pentru Mihalkov, pentru Siberiada si 5 Seri, Piesa neterminata….si multe altele. Pe vremuri rontaiam „pe piine” filmele rusesti, stateam la cozi seara la Cinemateca. Si in ziua de azi iau filme rusesti de la biblioteca atunci cind le gasesc, sau le cumpar pe Amazon. Dar nu pentru c-as fii rusofila. Am citit literatura engleza, germana si franceza in original dar asta nu ma face sa devin nici o…….”x”-fila. Multi au facut acelasi lucru, nu-s eu vreo exceptie, sau geniu pustiu. Ce are una cu alta? Imi plac din ce in ce mai mult filmele daneze….hopa!!!.tradeaza asta vreo inclinatie?

  Sa revin la articolul tau. Mie mi s-a parut ca l-ai scris cu pasiune, cu naduf, ca erau lucruri care mocneau inauntrul tau, experiente traite si impresii pe care nu le mai puteai tine incuiate inauntru ci iti cereau sa fie impartasite si altora. Bine ai facut. Nu sint critic literar, departe de mine asa ceva, stiu doar ca mi-au trezit o reactie puternica si am vrut imediat sa le trimit si altora.
  Evident, reactii puternice ai stirnit imediat, dupa cum se vede din comentariile ce au navalit potop. Dar te asteptai la asa ceva nu?
  Cele scrise de tine mi-au amintit de povestirile unei prietene care a fost in Rusia (si nu numai la Moscova). Doamna in cauza avea vreo 70 de anisori cind a fost ultima data, (acum vreo 7 ani) vorbeste si rusa, calatorise intens la viata ei si e un om de o cultura rara si un bun simt exceptional, combinat cu simtul umorului. Intr-un cuvint: cred ca ar fii putut sa scrie un articol extrem de asemanator, atit de izbitoare sint impresiile comune cu ale tale.

  Am mentionat-o mai sus si pe mama. Da, a citit si ea articolul si am vorbit azi pe Skype cu ea si mi-a zis: „Ai avut dreptate sa te gindesti la mine. M-a uns pe suflet. Iti mai aduci aminte de amicii tai rusi de acolo?”
  Ba cum de nu?
  Da, am avut o pereche de amici rusi, in babiloniana pletora de amici de toate nationalitatile de aici de unde sint (de 20 de ani). Remarca, am zis amici. Prietenii sint putini, un numar extrem de firav.
  Perechea rusa era aproximativ de aceeasi virsta cu mine si sotul meu, cit si majoritatea celorlalti prieteni. Relativ acelasi statut, meserie, situatie financiara, aveam multe lucruri in comun, preocupari, hobby-uri (spectacole de balet, literatura, filme, pictura, muzica). Erau simpatici si primitori, petrecareti si haiosi. Ne vizitam ades, am facut si o mica excursie impreuna la schi, ne intelegeam de minune, in cercul nostru erau si cupluri de nemti, indieni, canadieni, polonezi, chinezi, japonezi….cum ziceam, Babilon curat.
  Mama mea nu-mi judeca prietenii, era incintata de grupul nostru si rar se hazarda sa-mi dea sfaturi. Doar intr-o zi mi-a sugerat ca as putea sa fiu mai circumspecta cu atita dragoste vis-a vis de moscoviti. Am ris si i-am zis ca e ea subiectiva. Normal, dupa ce a fost fortata sa invete limba lor la noi in tara si a vazut destule in anii 50 la o virsat frageda. „Rusul isi schimba continentul, dar naravul ba!” mi-a susurat cu un suris amar.
  Doi ani a durat amicitia. Apoi „divortul” a venit fulgerator. Guess what? Mothers are sometimes right. Parvenitismul extrem si snobismul bine ascuns, amindoua stau o vreme pitite dar apoi ies la iveala si isi dau in petec, fac tambalau, se suie pe masa si-si pun fustele in cap, tipa, se scalambaie si te uimesc prin violenta cu care se manifesta (vorbesc la figurat desigur). Povestea e amuzanta, dar cam lunga si cred ca am plictisit destul si ocupat prea mult loc pe blogul tau.

  Sint vorba lunga si eu doar vroiam sa-ti multumesc. M-am desfatat cu articolele tale. Ultimul cu Bucurestiul mi-a mers fix in inima. Si eu am tone de poze cu frumuseti si paragina, de cite ori vin, fac poze nenumarate ca un turist japonez impatimit. In ultimii ani parc-am cam obosit totusi. M-a invins nepasarea, delasarea….
  poate se renoveaza ceva cu lumina aia de la rasarit…..

  • Am spus că m-am dus cu logodnicul meu. Nu era o figură de stil sau un ”titlu” cu care m-am împopoțonat. Am luat o decizie împreună și astea au fost consecințele. N-ai plictisit. Pe mine nu. În ce Babilon locuiești? 🙂 … M-au obosit comentariile mai ales că la început am considerat că e bine să întrețin un dialog. Am tras multe concluzii din aceste comentarii, și din conversațiile pe care le-am avut cu unii în contradictoriu. Concluzii triste pentru noi. Fără argumente, fără experiență directă dar extrem de siguri pe ei. Pînă zilele trecute credeam că românii se înjură și se contrazic datorită diferențelor de opinii legate de politică, fotbal, femei… acum descopăr cu mîhnire că replica critică și țîfnoasă se aplică la orice. De acum voi fi mult mai selectivă. În fond e blogul meu, nu e un ziar național.

   • Sezi ghinisor ca am priceput ca era chestie de logodnic si n-am incercat deliberat sa fiu sarcastica (numai azi dimineata ce am citit pe tricoul unui coleg: „Sarcasm is the body natural reaction to stupidity” desi nu sint complet de acord cu asta, consider ca sarcasmul poate fii apreciat si ca forma de umor, ba chiar tonul auto-zeflemitor e sanatos, chiar recomandat citeodata).
    E drept, injuratul si contrazisul se practica din plin chez nous, les roumains, iar un articol, doua, trei…. asa de patimase, opinionate, nu aveau cum sa nu provoace scintei si jocuri de artificii.
    Un cititor de curind recomanda sa traduci articolele in alte limbi. Vrei sa vezi Hirosima? Tradu-l in rusa si da-i drumul pe net. Apoi ascunde-te undeva prin Patagonia sau prin vreo jungla amazoniana o vreme (nu de alta dar mi-ar pare rau sa te vatameze vreun „trimis special”).
    Babilonul meu….o vreme (cam un an) a fost in Franta, apoi s-a mutat in locuri mai calde, departe, unde se fac multe filme (nu, nu e Bollywood).
    Si mie mi-a placut atmosfera olandeza, oameni cumpatati, veseli si uneori copilarosi de naivi. Civilizatie la nivel inalt. A fost incintatoare fiecare vizita acolo, dar e drept, dupa o saptamina -10 zile fara soare deloc, numai burnita, am inceput sa ma simt usor nesigura. Te-ar fii tentat sa iti faci domiciliu permanent acolo? (sora mea traieste intr-un orasel de acolo de 25 de ani si e casatorita cu un olandez; cel mai frumos cuplu pe care-l cunosc in ziua de azi. Sper sa-i vizitez cindva).
    Te rog mai scrie, dar fa rost si de un bodigard ceva acolo (vestele antiglont le-ai lasat iin debaraua moscovita?)

   • Da, m-a tentat Olanda: mi s-a părut atît de echilibrată. Și ce povești circulă în România :)) cum se droghează olandezii pe stradă, și-s toți afumați și prostituția e în jumătate din Amsterdam :))… cine vorbea de prejudecăți? De fapt, după o perioadă în care m-am întors în România, mă gîndesc s-o iau din nou înspre alte zări. Scotocesc de-o vreme după o cărare: UK, SUA, Germania, Italia, nu știu încă. Doar că de data asta o să mă uit pe busolă. Cît despre opinii și opinionated… n-am avut pretenția unui reportaj care, dac-ar fi fost reportaj trebuia să ia impresii de la toate părțile implicate. Cred că a făcut senzație și pentru că azi se scrie mult și prost la noi. Altminteri, articolele bune din presa occidentală sînt tot așa scrise, doar că, repet, pe cît posibil se intervievează toate părțile. Uite, unul despre Dubai cu nimic mai prejos, plin de amănunte despre viața de zi cu zi, culoare, chestii care te îngrozesc, dar care cred că e un portret cinstit: http://www.independent.co.uk/voices/commentators/johann-hari/the-dark-side-of-dubai-1664368.html

 62. Mi-a placut articolul. De fapt nu prea sunt diferente intre rusi si noi (decat ca poate rusii sunt mai violenti). Din pacate tot Vesticii au cultura si valoare veche de sute de ani. Si noi si rusii avem cativa scriitori si poeti mari care au aparut in sec XIX dar ii numeri pe degete. Si noi am avut regizori mari, actori, cantareti din care cativa au fugit in Vest, dar unde,cu foarte mici exceptii, s-au pierdut si nu au reusit sa ajunga la succesul care il aveau in Romania. Din multitudinea de actori romani care ii aveam inainte de revolutie, doar cativa au avut curajul sa plece in Vest si sa-si faca o cariera(marcel Iures imi vine in minte, chiar si Florin Piersic Jr a jucat in filme straine dar mai mult in roluri secundare). In Romania comunista puteai sa lenevesti ca la sfarsitul lunii iti primeai salariul,si cred ca amintirea asta ii face pe romani sa planga dupa vremurile alea. Pe da alta parte in capitalism trebuie sa muncesti pe bune ca nu vine nimeni sa-ti dea de pomana.Actorul Brad Pitt povestea ca la inceputul carierei facea uneori foamea caci nu-i ajungeau banii pt chirie, deasemenea ca sa-si imparta cheltuielile , impartea un apartament cu alti actori aspiranti. De aceea multi prefera sa ramana in Romania ,pt ca aici mai merge cu cate o pila sau conexiune si nu trebuie sa muncesti prea mult.

 63. Statuia lui Nu-Știu-Cine il reprezinta pe Petru cel Mare. Se spune ca Zurab Tsereteli (Țereteli) a construit o statuie a lui Cristofor Columb pe care a incercat sa o vanda guvernului american. Americanii au refuzat-o (apreciind ca este urata), iar sculptorul a inlocuit capul lui Columb cu cel al lui Petru cel Mare. Nu cunosc in ce masura povestea este adevarata, dar pare verosimila. Statuia a fost foarte apreciată de fostul primar al Moscovei, Iuri Lujkov. Se spune, de asemenea, că separatiștii transnistrenii au solicitat statuia, pentru a o amplasa pe malul Nistrului, iar autoritățile din Sankt Petersburg au refuzat propunerea de a o prelua.

  • Mulțumim pentru comentariu. Am aflat și noi pînă la urmă, îți dai seama, ideea era că la fața locului nu existau plăcuțe, indicatoare, nimic care să te ajute. Așa era toată Moscova: neprimitoare în fond. Ce-ar fi fost dacă ar fi scris ei povestea asta în mai multe limbi în apropierea statuii? N-am fi ținut-o minte tocmai pentru că e așa trăznită?

 64. Din exterior si scoase din context, actiunile sociale (gen cum anume se afiseaza statutul) intotdeauna vor parea penibile. Nu exista insa penibil asa obiectiv, sa il poti transfera direct dintr-o cultura in alta, chiar daca poate iti pare ca se poate atata vreme cat culturile nu-s atat de diferite pe cat e cea slava de cele vestice. Ce descrii tu aici nu are a face prea mult cu Rusia, ci cu socul tau cultural, chiar daca probabil nu realizezi ori nu esti de acord cu chestiunea asta. Din descrierea de o faci, singura concluzie e ca Rusia ca si cultura ti-e tie total straina, nicidecum toate cele de le zici tu acolo. Zic ca una care a investit ceva timp, rabdare si munca (da, munca) in a pricepe pe altii, ca-s italieni, rusi, englezi, austrieci ori altceva.

  Probleme are Rusia destule, nu-i vorba, dar nu prea au de-a face cu ce zice articolul asta si barem sa nu creada toata lumea de citeste ca lucrurile sunt ceea ce par cand te uiti asa doar la suprafata si prin lentile necalibrate pentru contextul real.

  Cat despre opiniile de le dai drept ale rusilor, sunt ale rusilor fix la fel de mult pe cat e „opinia romanilor” ca „era mai bine in comunism”. Ajunge sa asculti oameni care au ce spune ca sa vezi ca nu e cazul – vezi linkul de-un exemplu accesibil oricui altminteri.

  • păi nu ne explicați puțin după atîta muncă – plătită? bine plătită? – de a-i înțelege pe ruși, cum e cu lumina de la răsărit? Nu gașca aia de hahalere îi conduce, nu? (În contextul acesta a fost scris – declarat – articolul). Pe ei îi conduce Fiodor din groapă… pfiii… ce chestie extraordinară! Nu așa arată rușii ca cei din fotografiile mele: obosiți, amărîți, cu umerii plecați înspre înăuntru, cu privire în pămînt, ei îs veseli și extatici cu viața pe care o duc, nu? Tot am cerut explicații, să mă lumineze cineva, ca să nu rămîn incultă, cum sugerați, să devin ceva mai cultă, dar n-am primit nici măcar baliverne. Doar țîfnă și atitudine superioară. Din astea am văzut din plin și-n Rusia, mulțumim, nu mai avem nevoie. Sau poate n-aveți altceva ce adăuga??

 65. Da, frumos povestit, aveti un dar in a povesti intr-un mod fermecator. Si cand ma gandesc ca vroiam musai sa vizitez Moscova, sa vad si eu cum este din curiozitate.

 66. Multumesc (din nou) pentru articolul despre Dubai. Enlightening.
  Discutind cu unii si altii despre trilogia „amenintarea rusa” mi-am mai amintit de ceva.
  „The darkest places in hell
  are reserved for those
  who maintain their neutrality
  in times of moral crisis.”
  Dante Alighieri
  This quotation was frequently used by President Kennedy to make the point that on important moral issue it is wrong to sit on the fence and refuse to take a side. Martin Luther king, Jr. used a variation of the quote (“The hottest place in Hell is reserved for those who remain neutral in times of great moral conflict.”). He added, “He who passively accepts evil is as much involved in it as he who helps to perpetrate it. He who accepts evil without protesting against it is really cooperating with it.”
  Am redat integral citatul in original, cu scuze catre autori.
  E bine ca mai sint oameni care scriu, stirnesc dispute, ceva se misca, se trece la fapte….cine poate. E bine macar sa aflam despre ce se intimpla si asta nu de la televizor, de la posturi platite sa faca propaganda, intr-o directie sau alta.

 67. As incepe prin a va dezamagi. Copilasi, cati din cei care va dati cu parerea aici, cunoasteti rusul de rand;acela care lucreaza pe camp, acela care lucreaza in moscova, iar sambata, duminica se duce la teatru, cinema, balet,( da, din pacate la biserica mai putin), cei care umplu parcurile, patinoarele,etc? Moscova e de vazut va asigur, putin cam scump(dar paritaea rubla- leu e o.k.).Am fost de cateva ori, si m-as reintoarce oricand.Sant multe de vazut in Moscova;ce spuneti de Ermitaj ( unul din cele mai mari si extraordinare muzee din lume), de teatrul Balshoi, de alte zeci de muzee si locuri extraordinare, apoi de rasfatul papilelor gustative ce spuneti ( niste tarte cu icre de manchiuria, batogul, specialitatea casei ).Ce spuneti de marii clasici rusi; Puskin, Lermontov, Gogol, Tolstoi, Dostoievski, Cehov, apoi Esenin, Asimov, de clasicii muzicii; Ceaikovschi, Rahmaninoff, etc. Personal am un mare respect pt. cultura rusa, Moscova un oras fantastic; vezi statiile de metrou – fiecare din ele o capodopera de arta. ce ma deranjaza la poporul rus e raceala fata de DUMNEZEU. Pacat ca amestecati lucrurile, va lasati coplesiti de (re)sentimente, murdariile politicii si ranile trecutului. Moscova, si Rusia merita vazute; recomand hotel Cosmos.

  • dragi copii, după ce veți citi cele de mai sus și cele de mai jos răspundeți-mi la următoarea întrebare: să mai aprob comentarii de genul ăsta? eu cred că ne pierd vremea tuturor, de dragul unei…. unei ce? i-auziți aici: nenea tibi a văzut ermitajul la Moscova, l-or fi mutat special pentru el de la Sankt Petersburg, să-l vadă, a văzut Balșoiul – cică – dar nu l-a recunoscut în fotografiile mele, i-a citit numai pe clasici, și ne îndeamnă să mergem la Moscova să-i vedem, că deh, clasicii sînt nemuritori, umblă toți pe străzi și îi caută pe străini, uimitor!! uimitor cum niciun iubitor de comuniști nu l-a citit pe Soljenițîn, și în general, nenea tibi, în afară de Balșoi și Ermitaj – care e la cîteva sute de kilometri de Moscova – n-a mai văzut nimic, dar Moscova merită vizitată, în opinia lui. Îi recomand să plece în Cosmos. Și n-am să mai aprob așa prostii.

   • comentatorii pro-Rusia sint poate aceia care au vrut sa fuga , pe vremea lu’ ceasca , din Romania in Uniunea Sovietica drept pentru care au fost bagati la spitalul de nebuni , nu la bulau …..:))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

   • Nu te lua dupa toti troll-tovarasii astia. Urla si ei din toti rarunchii pentru ca i-ai lovit exact unde trebuie. Sint sigur ca toata lumea de bun simt si cu capul pe umeri a citit si a luat aminte. Un scriitor (foarte talentat!) din Timisoara (Radu Pavel Gheo) a confirmat ca post-urile „Amenintarea rusa” 1-3 sint extraordinare.
    Uite, de exemplu DPA astazi: „Rusii nu fac economie, nu fac civilizatie, fac geopolitica si propaganda.”

 68. Pingback: URL

 69. @Martin Nu mai public comentarii care doar coboară nivelul de inteligență a cititorilor mei. Ba chiar vreau să-i descurajez pe cei sub un anumit nivel să mai intre pe aici. Eu n-am nevoie de ei. Nu, nu vă public comentariul ofticat pentru că n-ați remarcat două, trei lucuri esențiale: sînt pe blogul meu, povestesc ce vreau eu, nu ce vreți dumneavoastră pentru că nici nu mă plătiți, nici nu-mi sînteți tată sau mamă sau soț; n-ați remarcat contextul în care am scris deși a fost explicit și EXPLICAT dar mă acuzați pe mine de superficialitate, apăi data viitoare citiți pînă la capăt sau nu vă mai faceți de rîs; oricît ne-am da noi de lingăi și orbi în fața prostiei altora nu o să facem pe nimeni să ne vadă pe noi altfel de cum sîntem: la ora asta destul de nașpa. Orvoar și n-am alte cuvinte pentru dumneavoastră. Nici n-o să mă obosesc să mai citesc ce-ați scris. Pentru așa ceva am buton de spam.

 70. Pingback: Scurtissime – 19 August 2014 | Diverse | Robintel

 71. Am citit cu mare interes articolul publicat de dumneavoastra , nu voi comenta greselile gramaticale ca nu e frumos mama m-a invatat ca e mai bine sa tac decat sa critic. Articolul despre Moscova este interesant dar el nu face altceva decat sa exprime un punct de vedere propriu si atat De la inceput remarc faptul ca a merge intr-o tara straina si a nu cunoste limba acelei tari e un mare impediment. Faptul ca incercati sa comunicati in engleza in Rusia nu va ajuta foarte mult asa cum nu va ajuta nici inFranta nici in Germania…. va spun asta din experienta Din start va spun ca sunt roman si locuiesc si lucrez in Russia , asta ca sa stiti din capul locului ca nu sunt de acord cu reportajul dvs. Nu locuiesc in Moscova dar am locuit timp de o luna cand am fost in delegatie si am mai facut si cateva drumuri cu diverse ocazii si pot sa mentionez ca Moscova e intr-adevar un oras gri e capitala unui fost imperiu E o metropola in permanenta schimbare Acolo e bine sa lucrezi nu sa locuiesti cum spun provincialii
  Daca exista ceva pe glob … in Moscova sigur se va gasi Daca ati ajuns in Moscova cu un avion Tupolev e din vina dvs ca ati ales o companie sllaba… Ca ati aterizat cu 50 min inainte fata de termen nu cred si chiar daca ar fi asa e bine e un compliment avioanele romanesti sau ale altor companii straine au intarzieri ceea ce implica diverse probleme calatorilor .Eu nu ma consider sustinator infocat al Russiei ,incerc mereu sa fac distinctie intre civilizatie si salbaticie .Exista mutle carente nu contest , dar exista si oameni exceptionali Totul depinde ce cercul de oameni in care te invarti .. Exista birocratie exista coruptie exista sosele proaste dar exista si avantaje Exista facilitati pt batrani care platesc doar 50% din energie el si gaz cei de la sate au alte tarife fata de cei din orase Mamele la nasterea celui de-al doilea copil primesc un ajutor de 450 000 ruble 10 000 usd la al treilea copil primesc ori teren pt constructie ori locuinta Vorbeai de taxi Volga in Moscova cred ca era pe la inceputul anilor ’90 La ora actuala cred ca sunt mai multe masini Volga in Romania decat in Moscova Moscova are la ora actuala in jur de 12 mil de locuitori oficial si 2-3 milioane de turisti zilnic ( aici ii includ si pe cei veniti cu afaceri sain tranzit) are o lungime de 200 de km ca suprafata , in linie dreapta si inca se tot mareste pt ca exista cerinte si sunt bani Exista 4 autostrazi largi sub forma de inele pt a fluidiza traficul dar tot exista ambuteiaje sincer ambuteiaje exista si in Germania si in alte state Daca te-ai fi asteptat ca in Moscova sa vezi cladiri de cateva sute de ani cu arhitectura deosebita nu ai cum sa vezi pt ca in cel de-al doilea razboi mondial au fost practic puse la pamant, Iar dupa razboi sistemul comunist si-a facut treaba ca si la noi … Mentionezi ca te-ai plimbat cu metroul arhitectura nu te-a imprsionat fie ea si comunista.. In fiecare statie de metrou alta arhitectura 4 linii de metrou una sub cealalta statia de metrou Varabiev situata deasupra raului Moscova ? Vrei sa vezi Istoria Rusiei si traditii mergi In Kazan Ecaterinburg Nijniy Novgorod Astrahan Derbent Sankt Petersburg si nu ai sa regreti te asigur Timotei Rad am vazut ca ti-a scris anul trecut ca iubeste poporul rus si stii de ce ? NU pt ca iubeste comnismul el a traversat toata Russia la ” ia-ma nene” si a vazut si a simtit ccea ce inseamna ospitalitatea ruseasca si caracterul oamenilor de aici Pt curiozitatea personala il poti gasi pe Facebook acum are vreo 80 de tari traversate.Ceea ce spune la Russia Today nici rusii nu prea cred toti stiu ca e propaganda e clar adevarul e intotdeauna undeva… la mijloc… Rusii il adora pe Putin si stii de ce? Pt ca a preluat tara intr-un moment foarte dificil cand era condusa de banditi erau crime la tot pasul si a inceput sa faca ordine Cand am ajuns prima oara aici, in 2003 , daca lasam masina noaptea in fata blocului a doua zi nu o mai gaseam …. magazinele seara la inchidere, inchideau obloanele la ferestre si la usi sa nu fie sparte , patronii plateau taxe de protectie …. acum e liniste nu mai exista asa ceva,convietuiesc in linsite mule nationalitati daghestanezi, ceceni, kazahi, kalmyhi, rusi , tatari, e calm . la mine in bloc din 60 de apartamente sunt cel putin 40 jeep-uri (nu fabricatie ruseasca) si sunt multe apartamente in care sunt 2-3 masini.. si toate sun parcate in fata blocului .Rusii au in ei ceva ce noi romanii am pierdut de f multa vreme se numeste PATRIOTISM Da toti spun ca e coruptie ca e birocratie dar isi iubesc enorm patria… ai scris de betivi vodca da exista si se bea mult dar intreb In Anglia crezi ca se bea mai putin sau in Germania sau in Romania noastra pitoreasca ? Nu vreau sa comentez mai multe si asa stiu ca nu vei publica reactia mea acida „vis a vis” de articolul tau dar din punctul meu de vedere cred ca Moscova e un oras care merita vazut Succes in continuare in tot ceea ce faci si sper sa ai parte numai de locuri frumoase oriunde ai merge

  • să-ți corectez eu comentariul? ai sute de greșeli, lipsă punctuație șa.m.d. iar dincolo de ”Cand am ajuns prima oara aici, in 2003 , daca lasam masina noaptea in fata blocului a doua zi nu o mai gaseam …. magazinele seara la inchidere, inchideau obloanele la ferestre si la usi sa nu fie sparte , patronii plateau taxe de protectie …” ce-ar mai fi de comentat? exact asta spun și eu, dar mai pe larg.
   rușii își iubesc țara, da, că n-au ce face. n-au unde se duce, ei stăpînsc o țară de trei ori cît europa. asta e karma lor. să rămînă la ei acolo, asta le doresc.

   • Laura este dreptul tau sa ai alta opinie toti suntem diferiti Rusii au unde sa mearga si chiar calatoresc destul de mult , ii gasesti in toate colturile lumii Observ ca esti foarte pornita impotriva lor Nu toti sunt cum crezi tu si nici noi romanii nu suntem la fel Cand spui in UE ca provii din Romania incep sa te priveasca cu scepticism , te trateaza ca pe un inferior chiar daca de fapt dpdv profesional si intelectual e invers … In Russia chiar asa cum ai descris atunci cand spui ca provii din Romania toti iti zambesc te privesc cu admiratie te primesc cu caldura in grupul lor ( aici nu ma refer la multimilionari) ceea ce nu vei vedea vreodata la cei din vest in Romanaia am avut propria afacere din 1998 si a mers bine pana la criza din 2008 dupa care a pornit pe o panta descendenta Am tot incercat sa o redresez dar am observat ca lucram numai sa platesc salariile si taxele la stat Am renuntat la tot si aici am luat-o de la 0 Din 2012 de cand am venit mi-am luat apartament si masina si totul pe munca cinstita Aici numai cine nu vrea nu gaseste de munca rata somajului e de 5% Stii cum se spune ” NU MOR CAII CAND VOR CAINII”

   • cum cred eu că sînt rușii… cum cred eu că sînt rușii? chiar așa? ce-ai înțeles tu?? ai citit razant ce-am scris și ai reținut numai cancanurile. am întîlnit și oameni săraci, nu numai bogați. în moscova, un om obișnuit ducea o viață grea chiar dacă avea 800-1000 de dolari salariul, cît aveau secretarele pe care le-am cunoscut eu. își permiteau o garsonieră închiriată la 5 stații de autobuz de ultima stație de metrou. făceau și două ore pînă la serviciu. despre ce vorbim? ți-ai luat apartament la capătul rusiei, unde proprietățile n-au nicio valoare. mersi, așa puteai să-ți iei unul la petroșani, e peisaj frumos și e în țară la noi, dacă tot ești patriot. dar nu ești.

 72. nu ai inteles nimic nici din Russia (cred ca erai prea indragostita de logodnicul tau olandez sau de papucii lui traditionali din lemn ) nici din ceea ce am incercat sa-ti explic imi pare rau ca am incercat sa-ti arat adevarata fata a Rusiei si ca am intrat pe blogul tau te rog sa ma scuzi nu voi mai intra ramai in continuare cu ideea ta si adeptii tai …. e dreptul tau pe care nu ti-l poate lua nimeni Succes si numai bine in continuare

  • oftică și țîfnă, atîta se înțelege din comentariile tale. rusia era o țară nenorocită cînd ai ajuns, după propria ta mărturie, nu puteai nici merge pe străzi de cîți bandiți erau, acum, cu putin, e liniște că e un fel de regim dictatorial. ce se întîmplă dacă dispare putin? recad în război civil? de influența asta avem nevoie în românia?
   eu nu vreau influența asta în românia. la cîte probleme avem numai așa ceva nu ne mai trebuie.
   aprob comentarii din astea pentru că mi-am dorit să stîrnesc o discuție. dar cam greu…

 73. La Multi Ani de ziua mondiala a femeii . Iti doresc de aici din Astrahan (nu Petrosani) multa sanatate fericire ,noroc, sa ai mereu alaturi pe cei dragi ,sa ai parte de cat mai mutle satisfactii si implinriea dorintelor

 74. Doamne, cata rabdare de otel ai avut sa infrunti toate aceste cohorte de trolli filorusi care s-au simtit injunghiati in ficat de taisul acestui articol.

 75. Oriunde in lume, conducatorii sunt clociti de propriul popor asa ca rusii au exact ceea ce isi doresc.
  Aceasta este de fapt esenta articolului Dumneavoastra pentru care va felicit nu numai pentru franchetea expunerii ci si pentru scanteia care ar trebui sa dea de gandit multor tineri care nu au trait vremurile cand a spune ceea ce gandesti era un act de mare curaj.Si totusi faptul ca ati publicat ceea ce ati simtit Dumneavoastra ,si aratati si altora ceea ce credeti ca este just si omenesc sau ceea ce credeti ca este prefacatorie si minciuna, eu il consider un act de omenie si de curaj.
  Felicitari Laura!
  Va doresc sanatate si viata lunga.

 76. Pingback: Câteva gânduri despre Rusia | Gabriel Ursan

 77. http://www.contributors.ro/administratie/ini%C8%9Biativa-vizuine-strategica-%C8%99i-ambi%C8%9Bii-limitate-politica-externa-a-romaniei-fa%C8%9Ba-de-rusia/
  si asta:
  http://www.contributors.ro/global-europa/cat-costa-pacea-cu-rusia/
  p.s.
  acu, spre final…cam cum sta treaba fata de ce ziceam unii si altii la inceputul dezbaterii?
  cine ce a castigat? cine ce a pierdut? cu ce s-a ales romania ca tara din tota povestea asta? cu ce s-au ales vecinii nostrii sau tarile din europa centrala?

 78. „The west acts as if it had a Vladimir Putin problem. In fact it has a Russia problem. The Russian president stands within a long tradition of Russian thinking. His departure would fix nothing. Any plausible successor would pursue a similar course, if perhaps with a little less machismo.

  The Russia problem is not new. It emerged 200 years ago, at the end of the Napoleonic period, with the opening up of what we would today call a values gap. In the 19th century Russia maintained an autocratic regime as Europe moved towards liberal democracy.

  Yet Russia remained a great power, essential to European security. How to protect Europe in the presence of a powerful state that is alien in worldview? That was the problem then, as now.

  European states seek security in balance; Russia seeks it in strategic depth. That view grows out of its location on the vast, nearly featureless great Eurasian plain, across which armies have moved with ease.

  Historically, Russia has pushed its borders outward, as far away as possible from its heartland. It did not stop when it reached defensible physical borders, but only when it ran into powerful countervailing states. Where the west saw imperialism, Moscow saw the erection of defences.

  Over time, resistance from the Germanic powers in the west, Great Britain and then the US in the south, and China and Japan in the east, came to define Russia’s zone of security as north central Eurasia, the former Soviet space.

  For Moscow, states there face a choice not between independence and Russian domination, but between domination by Russia or a rival. That struggle, Moscow believes, is playing out in Ukraine.

  Also out of security concerns, Russia has opposed the domination of Europe by a single power and remains uncomfortable with greater European unity. The reason is easy to grasp: Russia can be the equal of Great Britain, France, or Germany, but it can never be the equal of a united Europe, which in population, wealth, and power would dwarf it as the US does today. Driving wedges between European states, and between Europe and the US, might forestall the emergence of a serious threat.

  Russia’s fears are amplified by a sense of vulnerability. Its economy is stagnating, its technology is no longer cutting-edge, and outside forces — China, the west and radical Islam — are challenging it in the former Soviet space. The temptation is to act tough to cover up the doubts by, for example, flaunting nuclear capabilities.

  After more than 20 years of hope that Russia could be brought into the west-led international order, the re-emergence of the Russia problem has shocked the west. But the threat is limited. This is not a rising revolutionary force but a declining state seeking to restore its power.

  It can be managed. One way is to revitalise the European project. That means dealing vigorously with the issues fuelling anti-EU forces — the democratic deficit, immigration and inequality.

  To be sure, steps such as a Nato presence in the Baltics and robust planning for hybrid-war contingencies are necessary, but the west needs to avoid over-militarising its response to what is largely a political challenge.

  At the same time, more should be done to help Ukraine repair its economy and build a competent state as a barrier to Russia’s assault on European norms and unity.

  Yet containment will not work in our globalised, increasingly multipolar world , as it did during the cold war. The west cannot contain one of the world’s largest economies, and it is geopolitical malfeasance to weaken unduly a power critical to the equilibrium we hope to create out of today’s turbulence, particularly in Asia.

  The hard truth is that Ukraine cannot be rebuilt without Russia. It is simply too reliant on Russia economically, and Russia has too many levers of influence inside Ukraine, for it to be otherwise. Containment has to be leavened with accommodation. Finding the right balance is the challenge.”
  FT.com

 79. cum era aia cu rusii care nu produc nimic?
  „avionul ăsta are o caracteristică extrem de interesantă: poate fi programat să reproducă în zbor toate caracteristicile unui alt avion. Vreu să faci din el o clonă de T 50, faci: răspunde la fel ca T 50, se comportă la fel. Vrei să faci un F 35 sau un F 22, în programezi. Vrei MiG 29, faci MiG 29. Scutești foarte mulți bani în felul ăsta. Acum o lună au prezentat o variantă de atac la sol, cu foarte bune capabilități de luptă aeriană, și astfel umplu un gol existent în oferta de avioane de luptă, mai ales pentru lupta anti-teroristă. Ce dracu să faci cu F 22 împotriva ISIS? Au trimis americanii vreo câteva în Turcia, să atace în Siria. După ce au pus sirienii radarul sistemului S 300 pe ele, le-au retras repede. Costă peste 150 de milioane de dolari. Un Yak, care face același lucru cu F 22, costă doar 15 milioane. Asta e! Rușii, acești idioți!”

  http://nationalinterest.org/blog/the-buzz/russias-lethal-yak-130-fighter-the-tiny-terror-nato-should-13782?page=2

 80. :)))) „Rușii nu mai au valori, dacă au avut vreodată, doar orgolii gonflate de prețul petrolului. Ce-au exportat rușii de 25 de ani în afară de gaze și petrol și vreo 2-3 ani trupa t.a.t.u.? A, și Sharapova. Foarte ciudat, mai nimic. Pentru că, ei nu produc nimic original, care să-ți placă, să-ți folosească.”

  http://adevarul.ro/international/rusia/presedintele-putin-ew-razboiul-electronic-1_5684d36037115986c6fdd1e4/index.html

 81. Radu Ghelmez
  16 ore ·
  Daca tot mi-am inceput saptamana marturisind spre surpriza nimanui ca sunt in adancul sufletului un imperialist european pro american convins, gasesc potrivit sa o inchei cu la fel de previzibila mea parere despre cum ar trebui sa ne raportam noi la Rusia.
  Pe scurt, imi doresc ca Romania sa se afle in avangarda dialogului european cu Rusia de unde sa expuna clar, curajos si asertiv valorile in care crede si pe care le apara si sa lucreze neobosit pentru raspandirea acestor valori in vecinatatea imediata.
  Vreau sa depasim discutia in termeni etnici si fals istorici, sa incetam a fi rusofili sau rusofobi si sa ne raportam exclusiv pozitiv pragmatic la Rusia. In loc sa ne incuiem in dulap, vreau sa luptam ca sa obtinem nu doar ce este mai bine pentru noi, ci sa si convingem rusii ca ce vrem noi este dezirabil pentru ei. Sa iesim, dara, din zona nefasta a jocurilor cu suma zero si sa incercam sa gasim solutii, nu probleme, optiuni, nu bariere, dialog constructiv, nu amenintari inutil-panicoase.
  Daca luam societatea romaneasca la puricat, o sa constatam ca se imparte in trei categorii care nu comunica absolut deloc si care se raporteaza una la alta printr-o paleta restransa de emotii ce oscileaza intre indiferenta si dispret.
  Avem, in primul rand, o mare, vasta, covarsitoare majoritate careia putin ii pasa de Rusia, de relatia noastra cu Rusia si de intreaga problematica a diplomatiei est europene. Daca ne urcam la intamplare intr-un autobuz si deschidem o conversatie cu fiinta ce sade langa noi sau sunam o ruda oarescare pe care nici noi nu stim de ce o mai avem salvata in memoria telefonului mobil, o sa dam peste o astfel de persoana perfect indiferenta ce poate ca adopta una sau alta dintre parerile la moda, fara insa a se gandi mai mult de trei secunde la subiect sau a il interioriza cognitiv cu adevarat.
  Intr-un contrast galagios cu aceasta majoritate a carei principala problema e o colosala durere in cur se plaseaza o minoritate puternic ideologizata ce reproduce megafonic niste propaganda gata mestecata si livrata spre uzul exclusiv al fartatzilor de cuib si blog. Minoritatea asta se rupe in doua parti aproximativ egale in ridicol ce urla cu orice ocazie ba ca rusii sunt diavolul si toate consecintele de rigoare, ba ca americanii sunt diavolul si toate consecintele de rigoare. Grupul minuscul al celor ce incearca sa judece rational si constructiv situatia diplomatica curenta a Romaniei este privit cu o curiozitate deriziva de majoritatea care nu intelege de ce si-ar bate capul cineva normal la cap cu asa ceva si cu o ura vituperanta de cele doua aripi fanatice pentru care orice nuanta de gri este negru si merita trimisa in mormantul social al bataii de joc pe facebook.
  Nu e de mirare, deci, ca diplomatia noastra formata din profesionisti la fel de pregatiti si dedicati ca orice alti profesionisti din societatea romaneasca si condusi de tot felul de sinecuristi manelisti (ma uit la tine, Mihalache, nu te mai face ca ploua, ca nu ploua, oricat ar fi Anglia de ploioasa) se multumeste sa emita vize pentru straini si avertismente de calatorie pentru romani, asteptand, ca mai toate ramurile guvernului roman, vremuri mai bune in care o societate mai educata sa aiba pretentii mai clare si mai exigente. Caci cand societatea romaneasca se poarta ca un copil de patru ani care fie te iubeste si te baleste, fie te uraste si te scuipa, fie nu te baga in seama ca s-a luat cu nu stiu ce creioane de colorat, ce pretentie poti sa ai de la reprezentantii ei in plan diplomatic? Nici una si, cum surprizele nici nu ne plac si nici nu se intampla, putem sa incheiem aici discutia despre mae care mai mult nu e.
  Vreau sa iesim din tufis, sa ne tragem bracinarii pana sub buric si sa-i innodam acolo cu o sfoara, sa ne suflecam manecile si sa zicem Rusiei clar si raspicat ca da, Rusia e parte din Europa, da, relatiile economice cu Rusia sunt esentiale pentru Europa, da, pe termen mediu si lung vom supravietui sau ne vom prabusi impreuna cu Rusia pentru ca destinele noastre sunt legate indiferent de stapanii nostri vremelnici, da, suntem fundamental parte din aceeasi cultura si avem enorm de mai multe lucruri in comun decat ne separa, dar nu, putinismul nu este un sistem politic acceptabil in secolul 21, nu, democratia nu este o chestie negociabila, nu, Rusia nu are dreptul sa decida soarta moldovenilor, a ucrainenilor sau a belarusilor, nu, zanganitul de tancuri pe granita nu ne intimideaza si nu este un instrument diplomatic acceptabil, nu, nu vom accepta sa fim plasati intr-o logica a conflictului cu Rusia doar pentru ca liderii rusi profita politic din asta.
  Poate ca suntem niste mici licurici, probabil ca suntem, dar vreau sa va atrag atentia asupra faptului ca noi suntem cei mai mari mici licurici din coltul nostru de poiana, iar tacerile umile nu atrag respectul nimanui. Trebuie sa ne impingem deoparte si timiditatea vinovata si orgoliul nejustificat si sa deschidem un dialog cu Polonia si cu Suedia prin care sa constituim o axa estica a Uniunii care inseamna ceva si care vorbeste pe o singura voce ce impune linistea in Europa cand rasuna la unison. Ne este in putere, dar ne lipseste curajul si preferam sa hamaim prin gard la unii si la altii ca niste catei amarati plini de purici care cauta sa linga mereu fericiti mana grea a stapanului. Putem mai mult si meritam mai mult si, daca ne vom ridica si vom contribui la dialogul diplomatic cu Rusia, vom castiga respectul partenerilor nostri de alianta, nu compasiunea lor condescendenta ce ne este oferita azi pe degeaba.
  Eu m-am saturat sa imi aud concetatenii plangandu-se de liderii si diplomatii altora, imi ies direct si imediat bube pe piele cand citesc cum ne vinde Merkel si ne abandoneaza Obama pentru ca lui Hollande nu ii pasa si Cameron are alte treburi. Ne purtam ca niste vite obediente in jug ce aduc drept contributie doar carne si nici un pic de creier si glas si ne miram ca unii si altii ne imping cu cravasa incoace si incolo. Cand am vrut noi ceva pe o singura voce ca sa ne simtim acum frustrati ca nu ne asculta nimeni? De ce ne-ar asculta cineva cand vocile noastre cacofonice nu fac decat sa repete un mix session de Fox News, Russia Today si Smiley versus Andra? Cui ii pasa de cei carora nu le pasa de ei insisi?
  Relatia Europei cu Rusia este fierbinte si se incinge in continuare si, cand o sa dea in clocot, sacrificati in ciorba fierbinte a razboiului rece o sa fim noi, nu vesticii si asta nu pentru ca are cineva ceva cu noi, ci pentru ca politicienii occidentali nu or sa fie in stare sa baguie nimic in apararea noastra cand publicul lor o sa intrebe de ce tre sa moara soldatii lor pentru a ne apara pe noi. Si nici noi nu vom fi in stare a explica cui va avea rabdare sa ne asculte de ce meritam de data asta altceva decat am primit mereu, carambul unei cizme pline de noroi pe un gatlej ce si-a inghitit demult vocea.
  Pana cand vom ajunge la rascruce mai e un pic, cativa ani daca avem noroc, cateva luni daca ascultam casandrele. Sa ne ridicam acum, zic, si sa aratam ca suntem o tara, nu un teritoriu. Conflictul cu Rusia este o oportunitate pentru noi si ne permite sa asumam un leadership local, sa aratam partenerilor nostri strategici ca pot conta pe noi si ca ne ducem macar propria cruce in spate. Sa oferim dialogului cu Rusia o voce rationala, curajoasa, rezonand la unison cu Nato si Uniunea Europeana, o voce care impinge lucrurile inainte intr-o maniera inteligenta, pasnica si constructiva.
  Hai sa facem copiii nostri mandri de noi! Hai sa schimbam coltul nostru de lume in bine! Hai sa zicem raspicat ce vrem si sa ii convingem pe cei din jur ca vrem bine! Hai sa fim noi aia care vorbesc cu Rusia deschis, onest, inteligent si ferm! Hai sa contam! Putem!

 82. Pingback: Ucraina, documentar Vice News | Manuel Cheța

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s