de ce era mai bine atunci


tot aud povestea asta cu ”era mai bine înainte, era mai bine înainte, oamenii erau altfel, mai de calitate”. Sînt de acord. Din cîte am citit, în 1947 erau cîteva sute, poate cîteva mii de comuniști în România. Cred că exagerez cu cîteva mii, dar hai să fie, de la mine. Atît. Cîteva mii. Care au fost desemnați de un tratat internațional, semnat în miijlocul unui război odios, să conducă o națiune de cîteva milioane. 15-16 milioane? Cîți am fost atunci? Cîteva milioane de oameni închiși în menghina comunistă. Nicio scăpare. Toate granițele – țări comuniste. Poate, doritorii, eventual, doar să sară peste Marea Neagră, în Turcia sau Grecia, care era și ea să deraieze.

Așa că au strivit elitele, cîteva zeci de mii de oameni, omorîndu-i, luîndu-le averile și trimițîndu-i la închisoare. Totuși trebuiau să lucreze cu cineva. Două, trei mii de comuniști nu puteau să întrețină o țară întreagă. Ei, oricum, voiau să conducă, să fure, să spolieze. Nu să muncească. Coada satului nu s-a făcut activist de partid ca să muncească, să fim bineînțeleși. Altcineva trebuia să muncească. Și să refacă țara după război. S-o reclădească. Au fost nevoiți să permită pînă la urmă unor oameni de calitate să lucreze în instituțiile lor, între ei, cu ei. Aveau nevoie de ingineri, agronomi, tehnicieni, profesori, doctori, actori, regizori, oameni calificați. Asta la început, pînă nu s-au ales apele. În 43 de ani însă… au avut timp să-și creeze o ”clasă” numai a lor.

Pînă în 1990 au avut însă timp să strîngă suficiente scursuri, lichele și jigodii în partid, să-și înfigă toate rubedeniile pînă la al șaptelea neam peste tot, să se umple toți de impresii despre ei (vezi ”marile familii” care ne conduc azi) și n-au mai avut nevoie de oameni de calitate. Ba au făcut tot posibilul să se scape de ei în ultimii 24 de ani. Oamenii de calitate ori au plecat de mult, ori fac foamea pe salarii de mizerie, ori fac compromisuri umilitoare, ori trăiesc cu frica zilei de mîine. Cei mai mulți s-au pierdut și au fost uitați. Ce s-a ridicat din generația de 40 de ani, reprezentată din păcate de Ponta, e un segment îngrozitor. Ceilalți… vai de capul lor.

*

Da. Era mai bine. Oamenii erau altfel. Atunci. În sensul ăsta era mai bine. Acum e jale, da. Tristețe mare, urît, urîciune, inflație de prostie, agresivitate, ură, rahat. Da, exact așa. Comparativ, comunismul, reprezentat fiind doar de cîțiva indivizi identificabili, a scos – după ce s-a instalat – lucruri bune din marea masă. Făcătura asta de capitalism a scos ce-i mai prost din oameni. Ne-au păcălit și nu vrem să recunoaștem asta. Nu aducîndu-ne făcătura de capitalism ci prostindu-ne că mîine va fi mai bine. ”Dormi liniștit”. Cît cinism în reclama lui SOV! Cît cinism!! Noi am dormit liniștiți, tot sperînd și strîngînd din dinți și marile familii comuniste care au pus mîna pe putere după 90 ne-au vîndut. Familiile comuniste din care fac parte Năstase, Ponta, Puiu Popoviciu, pițiponcul Iri Columbeanu etcetera. Nu mai e nevoie în noua societate de oameni de calitate ci de oameni ieftini, bătuți în cap, care să-i voteze pe ei care deja sînt ieftini, oameni care să nu comenteze și să execute. Nu contează pentru ei cum trăim noi, n-au niciun interes să ne facă nouă un bine, să educe masele, ba mă pot gîndi că intenționat nu le educă. O masă critică și educată s-ar ridica iritată și ar întreba guvernul cîți bani s-au pierdut în economie prin dezapezirea asta dezastruoasă? Cum e posibil ca directorul ROMATSA să fie director tot la ROMATSA dar în alt departament. Cum se poate ca după 24 de ani să fi identificat 4 torționari hodorogiți și încă din ăia superminori.

NU SE POATE. BINEÎNEȚELES. Ca să nu-i ntrebe nimeni ”de ce”, trebuie să umple țara cu proști, nu cu deștepți.

Ei au trăit o viață de 7 stele și copii lor vor trăi la fel.

Noi n-am trăit și nu vom trăi bine aici prea curînd.

Pînă nu vom înțelege cu adevărat ce s-a-ntîmplat, pînă nu ne vom privi cu obiectivitate și nu vom face ceva să îndreptăm lucrurile.

 

LATER EDIT: era mai bine, oamenii erau mai altfel – ȚIN SĂ PRECIZEZ. E vorba despre cum erau oamenii mai demult – tot aud asta și din familia mea și de la prieteni – și cum sînt oamenii acum. Acum îi vedem, ne vedem cu toții da. Nu mă refer la condițiile inumane de trai, la foamete, frig, lipsa libertăților. Mă refer la oameni, tot aud că OAMENII ERAU ALTFEL, și am vrut să fac această precizare, clarificare, că da, oamenii erau altfel, și există și explicații pentru asta.

8 gânduri despre „de ce era mai bine atunci

 1. Ai în foarte mare parte dreptate. Sunt cât se poate de vizibile scarele de caracter şi de vrednicie lăsate de un regim pervers şi pervertitor până-n rărunchi. Nostalgia unora, precum cei care apelează la remarce de genul „era mai bine înainte” nu este – cu excepţiile maladive ale fanaticilor şi ticăloşilor – atât un regret după comunism, cât este un regret faţă de „siguranţa zilei de mâine” de atunci, chiar şi pauperă fiind, pe care astăzi o idealizează apelând la memoria selectivă şi la raţionamentul contrafactual. Adaptarea la rigorile ritualice ale sistemului a devenit în cele vremuri, pentru mare parte a societăţii, o a doua natură, dedublându-se conjunctural. Şi respectivii şi-au educat şi copiii în ton cu această melopee a supravieţuirii. Pentru ei simt însă compătimire, în nici un caz ură şi dispreţ.

  Îţi pot înţelege patima de care te laşi furată, dar nu pot fi însă înţelegător cu generalizările care maculează generaţiile în numele unei juneţi clamate a fi imaculată. Generaţia ta nu este, în ansamblu, nici ea lipsită de ciurucurile ei. Spui că „ce s-a ridicat din generația de 40 de ani, reprezentată din păcate de Ponta, e un segment îngrozitor”. S-a ridicat unde? La nivelul deciziilor în stat? În antreprenoriatul atât de slăvit care ne salvează de „cel gras” şi care-i corupt peste poate? Şi de ce doar Ponta ar fi reprezentantul acestui segment îngrozitor, nu şi Mihai Răzvan Ungureanu, de exemplu, un arivist sui-generis, care şi-a mistificat o istorie revoluţionară la Cluj, în timp ce în aceeaşi zi susţinea în aula universităţii din Iaşi o declaraţie de înfierare a „elementelor huliganice” care agresează cuceririle societăţii socialiste multilateral dezvoltate.

  Spui apoi că „ceilalți… vai de capul lor”. Nu doresc să-mi expun în acest moment propria istorie, cu toate sincopele şi reuşitele ei sau pe cea a unora dintre colegii mei de generaţie (sunt născut în ’56) de care sunt mândru. Nu poţi condamna oameni pentru vârsta lor şi pentru regimul în care au crescut şi s-au maturizat. Dar poţi să-i condamni, individual, pentru atitudini şi comportamente. Judecăţile colective nu sunt morale, deşi fac apel la morală. A-i considera pe unii proşti, pentru că nu consonează cu opiniile altora, care se consideră deştepţi nu-i semn de bună chibzuială, ci de frustrare. De înţeles şi aceasta – şi eu simt frustrări – dar nu trebuie ca frustrarea să exacerbeze spre a mepriza diversitatea. Pentru că astfel închidem cercul într-un mod vicios cu refrenul „cine nu-i cu noi e împotriva noastră” în suflet; poate neexprimat ca atare, dar pus aidoma în practică.

  • N-am condamnat pe nimeni punctual, în afara familiilor nominalizate. Nu știu de ce te simți tu mereu vizat. Am condamnat un sistem întreg, eventual, o orbire generală. Un fel de lene, o încredere tîmpă în ziua de mîine, în americani, în luminița de la capătul tunelului, în stînga, în dreapta, în Băsescu, în Isărescu, în capitalism, gen. Capitalismul, cînd s-a făcut, nu s-a făcut acasă, stînd și privind la televizor. De aia moare și-n vest, acum. Pentru că lumea, mesmerizată de televizor, uită și acolo că trăiește în capitalism. Ceea ce, evident, e foarte periculos. Ponta reprezintă generația de 40 de ani, din păcate. Este de departe cel mai ”ajuns” reprezentat al ei. A ajuns atît de sus cum știm și cum nu știm: copiind, plagiind, poate și încurajînd pe cineva să sară pe fereastră, însurîndu-se în familia potrivită etcetera. MRU, prin comparație este palid și molîu. Mai degrabă Udrea i-ar face față lui Ponta, dacă românii n-ar suferi de misoginism crunt. Pe deoparte. Pe de altă parte, ceilalți în jur de 40, și pot extinde la 35-45 de ani, vai de capul loR, dacă n-au făcut ca Ponta, sînt în general nimic. Sau au plecat.

   • Ei, mă simt vizat pe naiba! 😀 Nu umblu cu coada pe sus că cine mi’s io.

    Sesizez adeseori tendinţa de a pune semn negativ în bloc, ceea ce mi se pare un picuţ nedrept. Şi de aceea m-am ferit să fac judecăţi de valoare generalizante. Dacă, aşa cum spun unii, românii sunt proşti, hoţi, mincinoşi etc., nu se includ şi dumnealor în rândul proştilor, hoţilor şi mincinoşilor? În aceeaşi notă, dacă cine votează altfel decât şi-ar dori altcineva este imediat catalogat în fel şi chip. Să-şi dorească oare acel cineva o uniformitate în gând şi fapt? Şi de ce, pe acelaşi considerent, să fie urmat un anumit gând sau fapt şi nu celălalt? Putem să nu fim de acord cu preopinentul nostru, dar n-avem nici o justificare raţională sau morală să-i anulăm la o părere contrară. Că ni se va putea răspunde cu aceeaşi monedă.

    Zic şi eu! 🙂

 2. generatia care acum are 40 de ani sau in jur de este cea care a dat martiri in 1989. generatia care are acum 50-60 de ani in 1989 era in deplina maturitate emotionala/profesionala/intelectuala, ei sunt cei care urmau sa inceapa constructia unei lumi mai bune. ei sunt cei care trebuie trasi de maneca. dar e prea bland spus…poate ar trebui contabilizate vizele pt turcia, polonia si alte locatii de interes economic din acei ani…de vazut cine a profitat cu adevarat de acei primi ani – nu neaparat la modul fabulos pe care l-ati descris, ci mic si urat si meschin. lumea de azi e mai urata datorita celor care, maturi fiind in 1989 au ales sa nu fie frumosi si intelepti si egoisti si urati. Maria

  • Maria Nechita, îţi dau dreptate. La momentul 1990 toţi am avut aceeaşi ocazie nesperată să ne facem fiecare în parte un proces de conştiinţă şi să ne reedificăm. Puţini însă au făcut acestea, o inconfortabilă majoritate alegând între varianta compromisurilor dezonorante şi indolenţa acră.

  • eeee…daca e sa aratm cu destu’ care-i mai vinovat nu cumva sunt perintii si bunicii celor de 50 de ani acum care au acceptat pozitia in genunchi din 1947 incoace? polonia si germania de est 1953(2?), Ungaria 1956, Cehoslovacia 1968, iar Polonia 1980-81, romanii? a, s-au retras in codri si au mai produs o doina de jale…suntem jenanti

 3. Eu sunt mai tanar, am 30 ani , deci eram copil la revolutie, dar din cate am citit eu despre subiect treaba statea asa. Era pe de o parte Ceausescu si mosnegii din jurul lui, adica garda veche, care chiar credeau in marxism-leninism si erau fanatici pe treaba asta, si pe dealta parte era generatia nascuta in anii 1950s si 1960s care nu mai credeau in comunism. Nu vorbesc aici de oamenii simpli ci de cei care au intrat in structurile inalte ale partidului sau in securitate.Ceausescu cand mergea in vizite pe afara lua cu el si tineri din partid si securisti, si acestia cand au intrat in contact cu Occidentul au inceput sa fie atrasi de viata aceea, sa vrea sa fie si ei JR Ewing, iar treaba asta cu lupta de clasa, societatea multilateral dezvoltata, o considerau doar propaganda buna pentru cei multi. Dar nu puteau sa faca nimic din ce visau ca mosul inca traia, mai ales ca cineva a incercat si a sfarsit rau. Ma refer bineinteles la cazul Stefanescu ( dupa care s-a facut filmul Secretul lui Backus) la care s-au gasit bijuterii, valuta si milioane de lei. Se pare ca toti vroiau sa-l faca scapat dar Ceausescu a dat ordin sa fie impuscat. Treaba asta se pare ca i-a speriat pe multi la momentul respectiv si de-abia dupa ce a murit Ceausescu au putut in sfarsit sa-si imparta banii romanilor intre ei. Si tocmai aici e buba, din cauza ca nu au muncit pentru banii respectivi le e frica de oamenii destepti care puteau dupa revolutie sa faca afaceri pe bune, si care la un moment dat puteau devenii mai puternici decat ei ca apoi sa-i de-a la o parte. Tocmai de aceea sau creat niste legi stupide astfel incat sa impiedice pe altii sa intre in cercul lor inchis, unde isi casatoresc odraslele intre ei numai ca secretele sa ramana ascunse.Cand sunt intrebati cum si-au creat averea raspunsurile sunt intotdeauna hazlii: Vantu zicea ca si-a facut averea facand comert cu blugi intre Turcia si Romania, Voiculescu spune ca un arab i-a dat milioane de dolari dupa ’89, Patriciu zicea ca a castigat milioane ca arhitect in Arabia etc.
  Cat despre treaba „ca era mai bine inainte”, nu cred ca lumea se refera neaparat la comunism ci la cum era societatea pe vremea aceea. Scoala era scoala, era respect fata de profesori, nimeni nu ajungea pana acolo incat sa ameninte profesorul cu un cutit ,pistol etc;daca aveai facultate era o realizare, acuma lumea zice -pai de ce sa mai fac scoala, Becali are 8 clase si e milionar-; relatiile dintre barbati si femei, fete si baieti erau civilizate, nu se injurau, se citea mult (desi de exemplu ce se scria in majoritatea cartilor de istorie erau bazaconii-de unde comunisti romani la 1848 !) etc. Cred ca despre treaba asta ar putea sa ne spuna mai mult domnul Horia Pana care a comentat mai sus. Dansul spune ca s-a nascut in 1956, deci in 1974 avea 18 ani, si nu cred ca isi injura colegele sau mai rau sa incerce sa violeze fete. Acuma adolescentii vorbesc numai injurandu-se, profesori violeaza fete, baieti violeaza fete , mass media e dominata de „vedete” care sunt defapt tarfe de lux, unele chiar recunosc pe fata ceea ce sunt, si ne mai miram de misoginismul romanilor. Aceste lucruri fac ca atunci cand mai auzim ca o fata a fost violata multi sa zica „ca a meritato”.
  Cat despre rezistenta romanilor impotriva comunismului, aceasta a existat si era de natura religioasa, romanii nu se impacau cu ateismul comunismului, de aici si rezistenta din munti ,dar si a taranilor. Cand Ana Pauker si ai ei au fost inlaturati de la putere si a venit Dej, acesta a fost mai circumspect in atitudinea fata de religia ortodoxa si nu a mai fortat pe romani sa devina ateisti cu aceiasi ardoare ca cei dinaintea lui.(adica noi ne prefacem ca Romania e ateist comunista iar voi nu faceti mare caz din faptul ca va duceti la biserica)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s