banalitatea răului … românilor


Women in German history series

Women in German history series (Photo credit: Wikipedia)

„… răul cel mai mare nu are înfățișare demonică, satanică, mefistofelică, nu are dimensiune biblică, nu vine pe care de foc mirosind a sulf și a păcură cu fulgerul în mînă. Răul cel mai mare e făcut de oamenii banali, mediocri, care renunță benevol la însușirile lor umane, la capacitatea de a gîndi și astfel de a distinge între bine și rău, între frumos și urît … .” – citez aproximativ din memorie din Hannah Arendt și din filmul „Hannah Arendt” pe care l-am văzut aseară.
*
așa și este. Românii fac la fel într-un cu totul alt context istoric și fără promisiunea celui de-al treilea Reich milenar. Fără promisiuninea că a lor va fi lumea toată dacă vor reuși. Fără ca măcar în fața lor să fie permanent fluturat un viitor ideal, măreț și complet diavolesc, putred și distructiv. Românii nu vor să reușească nimic măreț. Românii de rînd n-au absolut niciun ideal. Sînt doar banali și asta le e suficient. Banalitatea e o scuză suficientă pentru alegerile pe care le fac. S-au vîndut cu totul și au renunțat cu totul la însușirile lor umane, la capacitatea de a distinge între bine și rău, între urît și frumos pentru … nimic. Românii nu-și clădesc un vis morbid pe genocidul altora ci pe propriul lor genocid, orchestrat chiar de ei. Și-n asta nu prea găsesc o scuză pentru că asta înseamnă că deja au renunțat ȘI la o trăsătură vitală a oricărei ființe vii: instinctul de supraviețuire.
*
„Poate ne dă Ponta al XIII-lea salariu” – îi spunea o soție unui soț, cu o speranță la fel de consistentă ca o băutură îndoită cu apă, la ieșirea de la alegerile din iarnă. În general, așa ușor ȘI BANAL și-au vîndut românii tot viitorul pentru un rău profund și generalizat din care nu știu cum și nu cred că vom mai ieși curînd.

Răul cel mare e făcut din fapte mici și oameni mici. Asta nu înțeleg românii.

*

*

Sînt aluzii în film pe care nu oricine le va înțelege. Hannah Arendt a fost studenta lui Heidegger; își începe discursurile de la Platon și Socrate și jonglează cu tot felul de noțiuni de logică și filozofie. (Nici eu nu l-am citit pe Heidegger și nici n-am de gînd. Iar pe Platon îl buchisesc cu destul efort de cîțiva ani, nu e tocmai o lectură ușoară). Dar filmul este bun, suficient de bun și de clar încît să înțelegeți la ce se referea și cît adevăr e în această revelație a ei. Apoi veți avea surpriza să descoperiți cît de greu își fac loc astfel de idei – aproape revoluționare – pînă și în conștiința unor oameni extrem de educați și cultivați.

*

Cărți de Hannah Arendt pe musai list:

Originile Totalitarismului
Eichmann la Ierusalim

Reclame

Un gând despre „banalitatea răului … românilor

  1. Interesant.Cam negru comentariul despre români.Răul este cu atât mai cumplit cu cât are o înfăţişare banală.Sigur,am fi fericiţi dacă România art avea destinul Franţei şi populaţia Chinei(Cioran).Textul este scris de un om cu obişnuinţa scrisului.Ceea ce este frumos.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s