celor care i-au ars pe Monet …


…  Pablo Picasso, Henri Matisse, Paul Gauguin şi Lucian Freud le doresc cele mai rele lucruri din lume. Le doresc să fie tratați la fel sau mai rău ca ucigașii de copii, ca violatorii de copii, ca teroriștii … Să-i ardă și pe ei cineva în fiecare zi, puțin cîte puțin, cîte zile or mai avea de trăit. Nu pot să descriu în cuvinte cît îi condamn pentru ce au făcut. Dacă rămîne ceva valoros după noi pe lumea asta, dacă există ceva făcut de mîna omului care să ne bucure și la sute de ani după moartea celui care a făcut lucrul respectiv, ei bine arta e unul din acele rare lucruri. (Și știința, care strop cu strop ne-a adus viața asta ușoară și confortabilă pe care o trăim azi). Arta valoroasă, rară, care apare o dată la cîțiva zeci de ani. O dată la cîteva sute de ani.

Ne-au trebuit zeci de mii de ani de evoluție ca să ajungem aici.
*
Arderea operelor de artă arată deplina barbarie și înapoiere mintală a celor care au făcut-o. Că le-ați furat, e una, cîți nu fură pe la noi? Poate vă credeți și voi niște pișicheri, niște isteți, vroiați să vă îmbogățiți peste noapte, cum ați tot văzut de 24 de ani că se poate în România. Și apoi tablourile furate s-au găsit mai întotdeauna. Dar că mai apoi, uzi de frică, ați făcut focul cu ele în sobă, îmi pare rău, nimeni și nimic nu vă poate ierta pentru asta. Sînteți niște retardați, niște oameni care nu merită să-și mai împraștie genele în viitor.
*
„Șapte tablouri au fost furate din muzeul Kunsthal din Rotterdam în noaptea de 15 spre 16 octombrie 2012. Operele sustrase sunt „Tête d’Arlequin” de Pablo Picasso, „La Liseuse en Blanc et Jaune” de Henri Matisse, „Waterloo Bridge” şi „Charing Cross Bridge” de Claude Monet, „Femme devant une fenêtre ouverte, dite la fiancée” de Paul Gauguin, „Autoportrait de Meyer de Haan” şi „Woman with Eyes Closed” de Lucian Freud.” – Ziarul de Iași

*

Claude Monet: Charing cross Bridge

4317626-3x2-940x627

Paul Gaugain: Femme devant une fenêtre ouverte, dite la fiancée

4317644-4x3-940x705

Anunțuri

2 gânduri despre „celor care i-au ars pe Monet …

  1. Eu i-aș pune intr-o celulă, cu un șevalet și culori, și să iasă din ea cînd o sa picteze ceva la fel de bun, sau macar bun. Pe jumătate la fel de bun. Das asta pentru că nu îmi place nici Picaso nici Monet nici Manet. Dacă era vorba de Rembrandt, Vermeer sau Frans Hals era altceva. Atunci aș fi fost de acord să fie împușcați.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s