stop this mindless …


eating. Stop this mindless drinking … aud ca propune pe un ton nu tocmai tandru mister Bloommberg, (foto stanga), primarul New Yorkului, cel care vrea sa interzica superportiile de mancare, pline de calorii, zahar si cine stie ce derivati toxici de petrol si plastic, consumate pe scara larga de cetatenii americani. Sa le interzica cel putin in NY cu ajutorul unei legi alcatuite atent in asa fel incat sa nu ingradeasca dreptul omului la libera alegere, atat de invocat in America si, pe de alta parte, sa-l apere pe acelasi om de niste obiceiuri atat de proaste incat mai au putin si pun in pericol toata natia. Conform unor studii, portiile de mancare ale americanilor au crescut de 2 pana la 4 ori in ultimii cativa zeci de ani, caloriile asisderea, in timp ce, desigur, efortul fizic a scazut. Urmarile acestui stil de viata, mindless, se reflecta direct in economie (nu numai in sanatatea indivizilor care se ineaca in grasime), si se reflecta negativ. Mai multi bani sunt pierduti pe deoparte decat sunt castigati pe cealalta. Iar cei care castiga bani de pe urma sanatatii oamenilor sunt de fapt foarte putini. O mana de oameni. Sistemul american de sanatate este afectat din plin, va dati seama ca intr-o tara in care obezitatea e considerata o boala mai degraba, si o epidemie in curand, asigurarile nu mai pot acoperi costurile ascunse ale acestei neinfranate pofte de mancare.

*

Cand termina cu ei, sa vina domnul Bloomberg si pe la noi. Sa ne spuna si noua cineva sa terminam cu acest fel de a trai. Acest stil de viata mindles. Mindless. Nesabuit. Complet ticnit. Ah, noi nu doar ca mancam si bem fara minte dar le facem si pe toate celelate fara minte. Muncim sau nu muncim fara minte; cheltuim absolut fara minte; construim si locuim fara minte; ne insotim cu altii fara minte; votam fara minte, alegem fara minte, ne facem planuri ab-so-lut fara minte … in general, ne comportam cu altii si cu noi fara minte. Cu cat ne e mai rau cu atat pare ca alegem mai prost si traim mai fara minte. Apoi, ne simtim foarte rau traind asa si ne razbunam pe noi insine si pe cei din jurul nostru pentru asta, uram ce facem si ce avem si alunecam pe o treapta si mai jos, inseland neincetat adevarul si spunandu-ne neobositi: „bineashea”. Desi pare ca nu mai avem unde sa cadem, eu cred ca inca n-am atins fundul sacului.

*’

Sa vina domnul Bloomberg desi nu cred ca va fi primit. Cum? sa vina cineva sa ne spuna ce avem de facut? Noua, care suntem atat de dashtepti? Sa calce pe orgoliul nostru nemasurat de mare, ce creste direct proportional cu haul in care cadem? Cum sa faca asa ceva? Cum sa ne faca cineva asa ceva? Sa ne spuna adevarul … o sa plezneasca ego-urile si o sa ne umplem de rahat. Nu. Nu. Nu. Nu, mai bine sa alegem vreun politician tip Mos Craciun, care ne promite cate in luna si-n soare …. mai bine alegem sa credem niste minciuni idioate decat sa alegem sa punem mana, piciorul, mintea, ce-o fi, sa indreptam ceva.

*

‘Faptul ca unele tari se afla in criza arata ca au anumite probleme care trebuie rezolvate. Daca problemele nu se rezolva inseamna ca masurile luate nu sunt cele potrivite.” – spunea aseara in cadrul unei conferinte organizate la Ateneu, reputatul economist polonez Leszek Balcerowicz, (foto dreapta), nominalizat recent la premiul Nobel pentru economie. Mai stiti probabil, la fel ca si mine, ca Polonia e una dintre tarile cel mai putin afectate de criza mondiala si asta tocmai datorita unor masuri istete luate de oameni ca dl. Balcerowicz (si bineinteles si de el, in calitatea sa de oficial al bancii nationale a Poloniei). Si, cu toate astea, la conferinta au participat maxim 200 de oameni, intre care am recunoscut un singur politician: Gabriel Biris. Unul singur. Si e un politician din noul val, cunoscut mai degraba in anumite grupuri de nisa, decat recunoscut pe strada, deci nu un politician-vedeta cum sunt cei mai multi de pana acum. Pai da. Pai nu? Nu vi se pare normal? Nu v-ati obisnuit? De ce sa vina politicienii sa asculte prelegeri despre  economie, pensii, asigurari sociale, etcetera … ce? Politicienii se ocupa de economie? Nu. Ei fac doar politica.

*

Nesabuiti, nesabuiti si far’ de minte ……… am obosit sa scriu mereu despre asta. Si nici nu cred ca mai ajuta la ceva. Nu. Poate un dezastru real, palpabil ne va trezi la realitate. Poate.

Dar nu e sigur ca se va intampla asa.

*

*

Va recomand sa cititi si: http://blogdecainerau.wordpress.com/2012/10/18/interviu-neconventional-gabriel-biris/

3 gânduri despre „stop this mindless …

  1. Intr-adevar. Ce sa caute politicienii la conferinta unui economist? Dar despre dezastrul care trezeste la realitate, mi-am adus aminte o pilda si daca vrei, ti-o fac cadou pe blogul tau azi, maine…. e ceva misterios si improbabil trezirea asta. practic nu se intampla neaparat dupa dezastre. fara sa vreau ca din pesimista ce esti, sa devii si mai pesimista.

  2. Pingback: Recomandarile zilei: linkuri recomandate | Blogatu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s