O recomandare negativa: „Adevărata faţă a lui Traian Băsescu”


O carte despre dicotiledonate

un articol de: Vanesa Paradiz

S-o spun din capul locului. De mult n-am mai citit o carte atât de proastă. Nu că nu s-ar scrie cărţi proaste, cu duiumul, ci pentru că în principiu,  faci mereu o selecţie când dai bani pe cărţi şi alegi, după subiect şi, mai ales, după numele autorului. În vremurile de azi, şi după preţ, dar în cazul cărţii de care vorbesc, acesta nu constituie chiar un criteriu decisiv, fiindcă publicată de trustul Intact, ca supliment al Jurnalului naţional, aud că lucrarea a costat 2,5 lei, cât o pâine relativ ieftină şi  că a ieşit în tiraje succesive, generoase, ca să ajungă pentru tot poporul.Numai Mihai Beniuc s-a mai bucurat  de o aşa glorie, prin anii 50, când cerea editorilor să-i facă opusurile de dimensiunile unui buzunar de salopetă, să o poarte cu ei toţi oamenii muncii şi să o citească în pauza de masă.

Ca să mă întorc la Adevărata faţă a lui Traian Băsescu, fiindcă despre această carte semnată Marius Oprea vreau să vorbesc, am putea-o socoti o biografie. Expeditivă la maximum în această privinţă şi bazându-se exclusiv pe surse deja publicate în diverse ziare, reviste, apărute la diverse televiziuni, latura de documentare în biografia personajului este totuşi sporadică, şi mai ales, foarte selectivă. La drept vorbind  cred că avem de-a face, iar titlul ne sprijină supoziţia, cu o demascare. O scoatere deci a măştii de pe faţa actuală a lui Traian Băsescu, operaţie în care  incursiunile în biografia lui vin doar cu fapte care servesc acestei demascări: ”Camionul cu margarină” de la care a început fulminanta carieră de om de afaceri a lui Traian Băsescu, blugii, casetofoanele şi cafeaua pe care el le aducea şi soţia le comercializa, pe vremea comuniştilor (urât şi nedemn atac la adresa acestei adevărate First Lady!), tatăl lui, ofiţer, şi fost subordonat cândva al Vasile Milea (veţi vedea ce relevanţă are apropierea!), din nou Doamna Maria Băsescu plângându-se la o vecină că soţul o lasă singură când merge pe mare (altă grosolană ingerinţă, de data asta chiar fără relevanţă, toţi navigatorii îşi lasă soţiile singure, cum ar putea face altfel?), şi în fine, mai aproape de zilele noastre, tot despre Doamna,  care şi acum e singură, când vine la Bucureşti spălând vase şi făcând curat. (Aici parcă i-ar fi suflat Dana Grecu informaţia!) ; salariul lui la Navrom, comparat cu salariile din epocă ale tuturor categoriilor profesionale, de la profesori la femei de serviciu ( ca să vedem ce bine trăia el anume, comparativ cu restul ţării) ; şi în fine, în detaliu,  ce aducea actualul preşedinte acasă şi deci cum trăia această familie. Iar aici, îmi cer iertare, trebuie să dau un citat amplu:

”Pentru români, 1985, anul abia încheiat nu fusese tocmai unul al biruinţei. « Practica agricolă» a studenţilor şi elevilor (nu erau lăsaţi deoparte nici copii de zece ani),«muncile agricole» ale militarilor, civilii «concentraţi» la Canal, alături de brigăzile de «utecişti» erau formele de robie care asigurau «construirea socialismului», sau, după expresia de departe a Comandantului Băsescu de pe «Biruinţa», «succesele obţinute de poporul nostru în anul care a trecut».

Rostul acestei lungi fraze nu cred că vă scapă: în 1985, când TB era comandant pe Biruinţa, a trimis în această calitate o telegramă lui Nicolae Ceauşescu! Ce i-a scăpat în avântul lui demascator,  lui Marius Oprea însuşi, istoric, este că în mai 1984, Canalul Dunăre Marea Neagră fusese deja inaugurat. Nu ştiu dacă Traian Băsescu fusese şi acolo.

Știu însă că tot în contul domniei sale sunt puse, tot în acest an, şi următoarele injustiţii care se petreceau în România lui Ceauşescu: raţionalizarea alimentelor, autorul le înşiră (ulei, zahăr,ouă, făină, mezeuri); sărăcia mărfurilor din magazine, înregistrate şi ele cu o acurateţe demnă de un istoric: mazăre, oţet, creveţi vietnamezi; autorul dă cu destulă precizie  şi lista celor lipsă, pe care nu o mai înşir, fiindcă, sunt de acord cu Marius Oprea, erau multe. Vine la rând raţionalizarea căldurii, luminii, programul de televiziune de două ore, demolările de biserici, şi chiar moartea inginerului Gheorghe Ursu. Avorturile sunt şi ele amintite, dar în alt context, tot legat de bunăstarea familiei Băsescu.

Nu pot să urmăresc soliditatea demonstraţiei privind  marile ”probleme” din biografia lui Băsescu, vânzarea flotei şi colaborarea cu Securitatea, nu sunt specialistă. Am să dau însă citate din care rezultă că nici autorul nu este. Și că toate informaţiile legate de aceste două aspecte cruciale în demascarea lui Traian Băsescu, sunt ambalate, prudent, în formele retorice ale prezumtivului: un subaltern prins cu furtişagul ”ar fi vrut” să ceară (p. 80) azil politic în Belgia şi comandantul a prevenit dezertarea, raportând despre caz (p.80); un document anume ”ar fi autorizat” Navromul să transporte echipamente  militare occidentale supuse embargoului, cât Traian Băsescu era acolo (p.82) în biroul lui Milea, cel sinucis, ”s-ar fi găsit” o notă prin care se solicita pentru ofiţerul acoperit Traian Băsescu , aprobarea de trecere în structurile de spionaj ale securităţii (p.83),  o firmă olandeză, ”nu ar fi străină” de ”aceste acţiuni” ale lui Traian Băsescu.(p.84); în fine într-o zi, la Sinteză zilei, Cristoiu a prezentat un document potrivit căruia un anume Vasile Stanciu ”ar fi fost” ofiţer sub acoperire la Bruxelles, unde era, ”posibil”, legătura lui Traian Băsescu.(p.91). Nu ne rămâne decât să-i vedem argumentele, dar, de pildă, despre legăturile cu ofiţeri dovediţi, atunci când un Silvian Ionescu declară că ştie că Băsescu era la Anvers în 1989, dar că l-a cunoscut doar în 1995, autorul  se întreabă cum e posibil din moment ce erau amândoi în acelaşi oraş(p.87).

Încă o dată,  e greu să-l urmăreşti, să-l contrazici pe Oprea care ştie Securitatea ca pe propriile buzunare, dar nu e obligatoriu să fii receptiv nici la argumente de genul că tot în Belgia era şi un nod de transporturi speciale de armament şi chiar de trafic de droguri şi prostituţie, şi că în acel moment Băsescu se afla acolo. Iar aici nici nu mai osteneşte să adauge un ”se pare”. Mai e un fapt care nu e pus sub sigla prezumtivului, şi pe bună dreptate, anume că navele Navromului aduceau în ţară creveţii vietnamezi pomeniţi mai sus, de care ni se acrise la toţi, iar la Navrom lucra Traian Băsescu.

Cum cred că scopul mi l-am atins, acela de a incita lumea să cumnpere şi să citească,  ca şi din grijă pentru spaţiul tipografic ocupat, mă opresc aici cu citatele.

Prin anii 70-80 era foarte popular la unicul post de televiziune, care emitea, cum exact spune autorul, două ore pe zi, un scheci cu un elev care, cam fuşerea îndatoririle şcolare şi venise să-şi ia corijenţele, nepregătind bine decât lecţia despre castravete. Și nici măcar pe aceea, în întregime, ci doar prima frază. Anume că respectiva legumă face parte din familia dicotiledonatelor. Indiferent ce era întrebat, că era o temă de istorie, latină, matematică, anatomie ori muzică, corigentul nostru se întorcea la dicotiledonate.

Cam aşa stau lucrurile cu Adevărata faţă a lui Traian Băsescu, apărută la  trustul Intact şi semnată de istoricul Marius Oprea.

Am fost tentată să spun „regretatul  istoric al Securităţii, Marius Oprea”, într-atât conversiunea acestuia într-un publicist prezent la televiziunile celui mai de succes securist al zilelor noastre şi acum, iată, într-un autor lamentabil, este consternantă şi dureroasă. Oricât ai întoarce pe toate feţele fenomenul, el se refuză încadrărilor: Marius Oprea nu are un băiat căpătuit la Ministerul de Externe ca doamna Zoe Petre. Nu este bolnav de arghirofilie ca Stelian Tănase. Nu este nici atât de  răsucit în vrej şi egolatru ca C. T. Popescu. Aş mai putea continua, dar nu vreau să mi-i pun pe toţi o dată în  cap. Aşa că mi-este mai confortabil să presupun pur şi simplu că, de fapt, cartea de care vorbesc nu e semnată de acel Marius Oprea, ci de un altul.

Și totuşi, nu avem ca scriitori, mai buni sau mai proşti, fiecare după cum ne ţin puterile,  nimic mai preţios decât numele nostru. Ca să şi-l protejeze, Marius Oprea ar fi avut o singură opţiune: să nu semneze mizeria asta nu numele Marius Oprea. Să-şi găsească un pseudonim, iar pe acela să-l lase, nepătat, doar pe coperta unor cărţi precum Banalitatea răului, sau Moştenitorii securităţii.

Oare de ce n-a făcut-o? Să fie vorba de copilăroasa, iniţial, dar enorma lui vanitate (nu-i place lui să se compare cu  Avram Iancu? nu s-a autointitulat el „vânătorul de securişti”, ca şi cum Vasile Paraschiv, de exemplu, ca să nu amintesc decât de această uzurpare, dar mai sunt şi altele, n-ar fi existat? N-a spus el, de pe poziţia unui funcţionar guvernamental că  „nu-i e frică de căcaţii de la putere”?  Nu a spus el că se duce la Antena fiindcă alţii nu-l cheamă, ca şi cum nu mai poate respira decât într-un studio de televiziune? Idem, n-a spus el că a făcut foame cât n-a fost director la Institutul pentru Investigarea Crimelor Comunismului,  ca şi cum s-ar  fi născut funcţionar guvernamental?) Vanitatea, atunci când este combinată cu acea perseverare în greşeală, care se dovedeşte diabolică, poate să-l fi dus unde l-a dus.  (De cele mai multe ori, când spui A spui şi B, şi de exemplu, fiica născută în munţi a celui mai superb  cuplu de partizani, s-a trezit pe la tot felul de evenimente, din recunoştinţă, alături de Lucia Hossu Longin, care s-a trezit, dânsa ştie de ce, alături de Voiculescu, unde şi domnia-sa pare să se simtă foarte bine, iar acesta e doar un exemplu). În cazul lui Marius Oprea, ar mai fi de luat în calcul un aspect, deloc neglijabil, dacă nu cumva hotărâtor: anume veneraţia, transformată în ură, faţă de un fost idol profesional, Vladimir Tismăneanu, şi litigiul din jurul Institutului respectiv, unde mai tânărul istoric  n-a suportat, se pare, subordonarea, nici măcar sub forma girului ştiinţific, faţă de mult mai proeminentul confrate.

Sunt acestea motive suficiente ca să scrii o carte atât de nedemnă de propriul tău nume şi renume? Uite că sunt. În tot cazul Marius Oprea a scris-o.

*

N.R.: Alte articole pe aceeași temă:

https://laurailica.wordpress.com/2012/10/06/un-bilet-de-multumire-adevarata-fata-a-lui-traian-basescu/

Vladimir Tismăneanu vorbeşte despre aceeaşi carte aici:

http://tismaneanu.wordpress.com/2012/10/05/marius-oprea-traian-basescu-si-istoria-contemporana-a-romaniei/

şi aici:

http://hydepark.ro/articol/articol/marius-oprea-traian-basescu-si-istoria-contemporana-a-romanei-1095.html

 

*
P.S.: In urma articolului Vanesei Paradiz, de care trebuie sa va povestesc o data, e o tipa pe cinste, mi-am facut rost si eu de carte si o sa revin cu propria mea cronica. Parca nici nu-mi vine sa cred ca Marius Oprea a reusit sa incalceasca in asa hal avorturile cu casetele video si vinderea flotei cu Maria Basescu. Care e umilita in toate felurile posibile, dupa cate inteleg. DE CE?? Deci, NU CUMPARATI cartea, adica nu mai imbogatiti trustul Intact, dupa ce o termin am sa v-o imprumut eu.

35 de gânduri despre „O recomandare negativa: „Adevărata faţă a lui Traian Băsescu”

 1. … fara a lua apararea luminatului(sincer nu-l agreez si nici machiavelismul sau…)..meteahna veche la noi,… a acuza si sau preneta adevaruri masluite,… implica disculparea persoanei in cauza… mai simplu ar trebui venit cu dovezi indubitabile, si apoi acuzele…

 2. Ce disperati sunt sa arunce cu noroi! Si fac asta de atatia ani, mereu fara argumente. Ce ma surprinde este ca pretinsi intelectuali raspund prompt si incalificabil comenzilor Intact. Oare niciodata nu vor fi pedepsiti pentru lipsa totala de informare reala a „privitorilor” ahtiati sa vada seara de seara cutitul infipt in rana? Ce degradare morala!!!!!

 3. Ce poate nu stie Marius Oprea (pe care acum niste ani l-am considerat un om serios) este ca in 2009, Doru Buscu (sper ca imi amintesc bine) a scris in Cotidianul (ma refer la acel ziar cu adevarat „quality”, la care lucrau Robert Turcescu, Mihnea Maruta, etc plus editorialisti exceptionali ca TRU, Mihai Neamtu, Daniel Vighi, Alin Fumurescu, Teodor Baconschi, etc. – ziar care avea sa esueze lamentabil sub conducerea ulterioara a lui Nistorescu) un articol (practic) elogios despre TB. Romania pierduse nava Inbdependenta (manevra riscanta in stramtoarea Bosfor) si toti capitanii erau obligati de partid sa nu treaca noaptea prin stramtoare si obligatoriu numai cu pilot. TB a nesocotit indicatiile partidului trecand noaptea si fara pilot (deoarece, daca imi amintesc bine, voia sa faca o economie de 2-3 zile, grabindu-se catre Anvers – portul de destinatie). Asta spunea in 2009 Doru Buscu, un tip care nu parea deloc prieten cu TB (si nici acum nu este).
  Dar este mult mai simplu (si anecdotic, si marunt – vezi vila Dante si parfumurile lui MRU) sa pomenesti de blugi, uitand ca Biruinta era nava amiral a flotei romanesti, un „monstru” de 306 metri lungime…

 4. Apoi, tot ca istorie (nu chiar) recenta: prin 1992 / 1993, imi amintesc ca TB a navigat in Canalul Manecii, iar nava a fost arestata la Londra (daca imi amintesc bine). Motivul era legat de absenta (de inzestrare a navei) a unei aparaturi radar + GPS modernizate (foarte probabil din lipsa investitiilor). In procesul desfasurat tot la Londra, presa de atunci a scris ca TB s-a aparat de unul singur intr-un mod stralucit si a castigat in fata unei echipe de avocati (din Anglia si Franta). Eu cred ca TB este un tip „polarizant”, activ si dificil (iar unele din iesirile in spatiul public puteau foarte bine sa lipseasca), dar a reduce totul la blugii si bisnita, parca e prea mult…

 5. Ce nu stie „boboru” e ca nava Biruinta (asa ca informatie) a fost cea mai performanta nava a flotei romanesti din toate timpurile. I-a fost data pe mina lui Base pentru ca era meserias intre meseriasi.
  „Bufuri” faceau toti marinarii (eu din Constanta:)) avind o diurna de tot risul, gen 1 (UN) dolar pe zi cind erau in voiaj. E drept comandantul avea 2 (e bine de dat informat rahatii lui varanu, sa aiba ce comenta vreo saptamina). Ce ma face „ginditor” e faptul ca lumea inca nu s-a trezit inca din antenizare.

  • Confirm, am avut si eu prieteni care imi povesteau tot de 1 dolar pe zi diurna, asa ca sa o mai lasam balta cu „cat de bine o duceau marinerii”.

 6. Gabriel Teodorescu. Nu prea inteleg ce vrea sa spuna comentariul dvs. cine e luminatul, cine trebuie sa aduca dovezi indubitabile? autorul cartii, autorul articolului? cCne acuza este cel care trebuie sa aduca dovezi, in justitie. Altminteri, daca dvs sunteti acuzat ca ati omorat pe cineva si vi se cer dovezi, nu o sa puteti decat sa-l cautati pe respectivul si sa-l aduceti viu. Dar daca el e deja mort, cum e flota, si nu stiti nici unde e ingropat, ce faceti? sau e viu si nu stiti unde locuieste? sau stiti unde locuieste dar nu aveti mijloace sa ajungeti, sau aveti, dar omul nu are chef sa vina sa depuna marturie? etc.etc. Si eu stiu cartea. E o intoxicare, iar dovezile pe care le aduce in sprijinul acuzelor nu exista. Ca la Antene.

 7. Hahahaha! mama mi-a varat sub nas Formula AS, unde, intervievat de Ion Longin Popescu, Marius Oprea spune: „Traim intr-o lume care functioneaza clientelar, pe baza a doua idei: ginta si geanta.” hahahaha! Pe bune, Marius Oprea? Cartea asta e din geanta sau din ginta?

  P.S.: Traiasca toate mamele din ele … ele stiu intotdeauna ce sa spuna si sa faca :)! I love mine!

 8. In privinta lui Marius Oprea, ce ar mai fi de spus? Tin minte ca acum mai bine de o luna a venit nepotu-meu sa imi spuna ca M. Oprea facea o lansare de carte in str. Mihaileanu (probabil aceasta carte, alegerea fiind facuta evident „cu schepsis”, pentru a-l „infiera cu manie” pe Dictator). Mi s-a povestit ca se impingea cu jandarmii de acolo, provocandu-i si urland ca ii sunt incalcate drepturile constitutionale! Ha, ha, ha! Pai individul asta grotesc merita doar un urias hohot de ras!

 9. Personal, citesc cu interes aici toate marturiile care vor sa contrazica imaginea de bisnitar a lui Traian Basescu, personaj de alta anvergura, oricat nu ne-ar placea, asa ca o sa le multumesc „unuia din cele 11 milioane” si lui „diablero” pentru informatiile disparate, pe care intr-o zi o sa le folosesc in cartea pe care am s-o scriu despre Traian Basescu. Nu „adevarata” lui fata, caci asa ceva nu exista, ci despre cat mai multe din fetele pe care am sa i le pot sesiza acestei personalitati complexe.

 10. Cartea lui Oprea este si din „geanta” si din „ginta”, Laura. Din „geanta” pentru ca bietul Marius are si el nevoi (trebuie sa fim intelegatori) iar din „ginta” deoarece nu trebuie sa uitam filiatia lui taricean-voiculesciana (doar primul il pusese in fruntea bucatelor la acel Institut de Investigare al Crimelor Comunismului, al doilea fiind patronul „de facto”).

 11. Sa fi fost marinar in acele vremuri si sa nu fi facut ceva comert (sau bisnita), cred ca era de neconceput (si era partea „vesela” a lucrurilor). Totusi, am sa va spun o poveste: prin 1987 / 88 se mutase la mine pe palier un tip nou, despre care se auzea ca este marinar. Il vedeam rar, parea destul de ciufut, insa incet-incet am reusit sa schimbam cateva vorbe si treptat sa devenim amici. Brusc, prin 1989 mi-am dat seama ca trecuse foarte mult timp de cand nu il mai vazusem, se auzise ca vrea sa vanda apartamentul. M-am nimerit intamplator intr-o zi in care venise un (posibil) cumparator, apoi am putut sa-l intreb pe cel care fusese imputernicit (socrul lui) sa vanda ce mai face. Raspunsul acestuia m-a lasat fara suflare: nava pe care calatorise fusese prinsa de o furtuna in apropierea stramtorii Gibraltar, se scufundase si cea mai mare parte a echipajului (inclusiv el) murise…

 12. Pingback: Marius Oprea, Traian Basescu si istoria contemporana a Romaniei « Memorie, libertate, moderaţie

 13. cititi toate prostiile. Un frustrat. Un oportunist. L-au dat jos aia, l-au pus sus astialalti, ce va asteptati, sa nu scrie si el un bilet de multumire? Nu asa se face? Aveti timp, pe bune, de irosit pe nerozii.

 14. Dacă afirmaţiile nu sunt însoţite de probe, materialul se poate înscrie fie în proza S.F., fie în categoria „alte gunoaie cu pretenţii de dezvăluiri”.Iar asemenea scrieri nu discreditează personajul ci…autorul

 15. Sa lamurim pulimea ce este si cu flota scufundata de BASESCU : Atunci cand PETRE ROMAN a decretat ca industria romaneasca este o gramada de feare vechi , ea nu mai era necesar sa fi fost sustzinuta cu valuta. De aceea si FLOTA nu a mai avut VALOARE DE INTREBUINTZARE ! Si atunci , totzi , incepand cu VACAROIU si pana la SHOGUNUL n-au stiut cum sa scape mai repede de FLOTA . E clar ? Sa raspunda PETRE ROMAN !

 16. Am si eu o nedumerire! Nu mai exista carti despre care sa se scrie in Romania? S-a intors lumea cu susu-n jos si in loc sa promovam cartile ce merita citite, facem publicitate fie ea si negativa (desi pentru lipsa unor ghilimele din text pe tot parcursul articolului m-am intrebat de care parte pledeaza autoarea lui) unor indivizi platiti sa discrediteze? Cei care savureaza mizeriile de tip comunist nu cer ca acestea sa fie adevarate sau nu, sunt dependenti de ele. Singurii care se necajesc sunt simpatizantii presedintelui. Si atunci ce rost are articolul?

 17. Stiti care este paradoxul tovarasului Oprea? Faptul ca si-a publicat „cartea” cu sprijinul nemilocit al unuia dintre cei mai reprezentativi MOSTENITORI AI SECURITATII, Felix. Tovarasul Oprea ar trebui chestionat in legatura cu acest lucru… Poate reuseste sa ne ofere o explicatie inteligenta, cine stie. Sa-i fie rusine!

 18. Draga Vanesa,

  Recitind azi fragmente din articol imi sare in ochi – ieri nu mi-a sarit – faptul ca ne inviti sa cumparam cartea. Pai de ce? Io zic sa NU o cumparam! De ce sa imbogatim trustul Intact, si sa le dam satisfactie?

  • Nu am avut nicio intentie sa invit nici la cumpararea cartii, nici la sabotarea ei. E treaba fiecaruia. Am semnalat o carte proasta, scrisa de un autor, candva demn de crezare. Cred ca atunci cand semnalezi nocivitatea unui element aparut in spatiul nostru vital,o faci ca lumea sa ia act si de aceasta prezenta si sa se pazeasca sau sa reactioneze. Lipsa de reactie, apropo si de ce se intreba mai sus Ada, mi se pare nefireasca si atunci am reactionat. Negativ, ca mi s-a parut proasta cartea, as fi reactionat entuziast, daca mi s-ar fi parut buna.

 19. Atat cat stiu eu despre faimoasa flota, lucrurile au stat asa: TB, venit la Ministerul Transporturilor, a gasit-o vanduta si nescazuta de a impozite internationale si taxe de navigatie. Exact cum as fi vandut eu masina si as fi omis s-o sterg de la impozite. Operatia facuta de el in asta a constat.Tot de la niste marinari stiu si eu asta. De aceea nu am insistat in cronica mea pe minciunile subrede din carte legate de tema.

 20. O carte despre viaţa unei persoane care-şi întemeiază anumite relatări pe supoziţii/ speculaţii ale autorului nu mai poate fi considerată biografică, ci pseudo-biografică (o contra-argumentare cât mai convingătoare, precum cea sus-realizată, i-ar consacra un astfel de statut). În acest caz, scopul a fost departe de unul biografic….
  Aş dori, totuşi, să vă întreb dacă este vreo diferenţă între „Ascensiunea lui Traian Băsescu”, Editura Polirom, 2009 (cu fragmente publicate în Observator Cultural) şi „Adevărata față a lui Traian Băsescu”, 2012 – ambele scrise de acelaşi Marius Oprea?

  • E simplu, sentimentul de „foame in gat” trait de Marius Oprea a fost pur si simplu repetitiv! Modificand „pe ici, pe colo si anume prin partile esentiale” (sau nemodificand nimic), d-l respectiv s-a trezit deja cu o opera dubla!

 21. Pingback: un bilet de mulţumire: “Adevărata faţă a lui Traian Băsescu” | Laurailica's Blog

 22. Nu am facut nicio confruntare intre aparitia de la Polirom si cea de la Intact, acum aflu de altfel ca a aparut la Polirom titlul pe care mi-l semnalati. Cu siguranta, fragmentele din Observator Cultural se regasesc in cartea citita de mine.

   • Laura, daca tinem cont ca este si „subventionata” de taica Felix, zau ca merita din plin! Dar ma intreb totusi, nu ar putea Felix sa mareasca subventia pana la a ne plati (oarecum consistent, sper) sa o citim?

   • Pai …. hehehe, cum am scris in articolul urmator, de fapt e chiar un insert foto, trustul Intact si M.O. se lauda ca n-au nicio relatie „oficiala”, „contractuala” ….

 23. Ati fost macar o data la sapaturi arheologice efectuate la cererile familiilor ai caror membri au fost executati de securitate la Aiud sau oriunde altundeva ?
  Faceti un mic exercitiu de imaginatie ! Oare ce se gaseste acolo ?
  Fiecare om cu bunele si relele lui, de la Oprea pana la Base.
  Incercati doar sa fiti rezonabili !

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s