filmul de azi: Sophie’s Choice


să încep cu sfîrşitul.

„Nehmen Sie mein Tochter!” înseamnă: „Ia-o pe fată!”, (textual înseamnă „ia-o pe fiica mea”), nicidecum: „nu-mi lua fata” cum am văzut că a fost tradus în varianta care rulează mai nou pe Cinemax. Nu înţeleg cum poţi rata ca traducător miza ÎNTREGULUI FILM, schimbînd cu 180 de grade sensul acestei replici. Nici ca distribuitor de filme nu înţeleg cum poţi accepta aşa ceva.  Tocmai aceasta e alegerea Sophiei: „ia-o pe fată”, într-un context absolut îngrozitor, într-o vreme cînd, vorba lui Shakespeare, iadul era probabil gol pentru că toţi diavolii coborîseră pe pămînt. Sophie a ales între fiul şi fiica ei. Despre asta e vorba în toate cele 150 de minute ale filmului.
*
Filmul ne povestește despre situațiile îngrozitoare și alegerile imposibile pe care suntem uneori în viaţă forțați să le facem. E despre oameni buni care fac lucruri teribile, despre ce oameni trebuie să întîlneşti ca să înţelegi cît de complexă e viaţa (ca să poţi ajunge mai apoi scriitor, cum îşi doreşte unul dintre personaje), şi, poate, după această ultimă vizionare, sau după mintea mea de acum, despre inutilitatea unor alegeri. Orice alegi e rău. Sau, orice alegi e bine. Nu ai nicio certitudine. Te descurci cum poţi. Important e să păstrezi cît mai mult din ce ai mai bun în tine pînă la capăt. Şi să arunci peste bord cît mai mult din ceea ce este rău.
*
În rest, sătula cum sunt de ultra-realismul românesc, de pasiunea autorilor de film români de azi pentru mici meschinării, dar și de şabloanele americane tot mai uzate, mai palide şi mai fără suflare, am apreciat de data asta cu mult mai mult micile detalii care altădată, şocată fiind probabil şi de grozăvia poveştii, le-am trecut cu vederea. Văzîndu-le, observîndu-le, realizez cît de mult îmi lipsesc din filmele de azi, (dar lasă că şi din teatru), candoarea aceasta, felul acela de a spune poveşti, cadrele aproape picturale, ritmul, felul în care poveştile se întrepătrund, culorile (povestea începe într-o casă de culoare roz fané!), costumele şi felul în care naratorul îmbina răul cu binele, frumosul cu urîtul, meschinul cu grandiosul, fără a avea pretenţia radicalismului şi a realismului de azi. Îmi lipseşte felul în care acum 30 de ani (da, da, Sophie’s Choice a fost făcut în 1982), Alan J. Pakula jongla cu perspectivele, lăsîndu-mi şi mie, ca spectator, putinţa de-a alege ceva.
*
Vi-l recomand din toată inima.
*

Sophie’s Choice (1982)

Directed by: Alan J. Pakula
Writing credits: William Styron (novel „Sophie’s Choice”), Alan J. Pakula  (screenplay)
With:
Meryl Streep    …   Sophie
Kevin Kline      …  Nathan
Peter MacNicol … Stingo
*

Sophie's Choice (novel)

Sophie’s Choice (novel) (Photo credit: Wikipedia)

Later edit:
Are dreptate Doina Jela în comentariul pe care mi l-a lăsat: filmul e făcut după o carte, nu mă îndoiesc, remarcabilă. Eh, tot timpul înveţi cîte ceva. Pînă la această ultimă re-vizionare, nu ştiusem nici eu.

Later edit 2: fetelor, nu cred că am văzut niciodată o interpretare mai nuanțată … fiecare cuvînt parcă e o notă muzicală. Meryl Streep nu numai că vorbeşte în mai multe limbi în film – personajul fiind poliglot – dar reuşeşte să dea impresia unui accent polonez unei engleze de abia învăţate. Fabuloasă lecţie de actorie. Şi ce personaj feminin! Putem să-l comparăm, oare, cu Hamlet?

Reclame

6 gânduri despre „filmul de azi: Sophie’s Choice

 1. Este foarte la obiect analiza ta, Laura. O mica tușa: filmul este o destul de fidela redare cinematografica a unei carti deja cu miza mare. Pe urma regizorul, pe urma protagonistii….Ciudat, eu nu imi amintesc ca asa s-a tradus propozitia cheie. Care imbolnaveste de vinovatie masochista o splendoare de femeie, condamnand-o sa revina la viata doar prin intalnirea cu un alt mare bolnav,sadic, (pentru ca sa demistific toata maretia tragediei). Sigur ca odata ridicata asa de sus miza, nu trebuie decat interpreti pe masura. Si mie mi se pare ca prima conditie a unui mare film este un mare scenariu. multam pentru ca mi-ai atras atentia asupra filmului. zi buna.

  • Draga mea Jela,

   Ai toata dreptatea din lume! prima data cand am vazut filmul acum multi ani, si probabil si a doua si a treia oara, „Nehmen Sie mein Tochter” era tradus: „Ia-o pe fata”. Am fost uimita sa vad ca de data asta, traducea era cum nu se poate mai neglijenta, saraca Sophie/Maryl Streep repetand de mai multe ori in varianta romana „Nu-mi lua fata!”, „Nu-mi lua fata”.

   Mi-ai dat o idee. O sa incerc sa vad daca gasesc o persoana de contact de la Cinemax, canalul pe care a rulat filmul, sa le spun. Poate o sa considere ca-i o aroganta din partea mea, dar cine stie, poate fac ceva si in privinta traducerii.

  • …si totusi exista filme admirabile nascute din marele nimic cotidian, fara scenarii de Oscar…ca de exemplu „A fost odata in Anatolia” a lui Nuri Bilge Ceylan sau „Urga” lui Mihalkov, doar doua titluri care m-au impresionat recent. Cartea s-a tradus si la noi, multi spun ca bate filmul, e de prefrat sa o citesti inainte de a intra in sala de cinema. Interesant ca autorul cartii a scris-o cu gandul la o cu totul alta posibila interpreta pentru Sophie: elvetianca Ursula Andress…

   • Nuri Bilge Ceylan e unul din favoritii mei, am scris despre unul din filmele lui aici. E un autor ATAT de emotionant, de fin, de inteligent, fantastic!; dar, desi foloseste mult spatiile dintre cuvinte si intamplari, n-as spune ca filmele lui sunt despre nimic. Dimpotriva. Temele sunt mari si generoase. Urga lui Mihalkov, iti multumesc ca mi-ai amintit de ea, e un film splendid, l-am vazut cred, doar o data, si, din nou, n-as spune ca este despre nimic. Ba chiar acolo Mihalkov a atins o tema care mi se pare foarte greu de facut in film, de facut sa fie si interesant si adevarat si mai stiu eu cum: aceea a industrualizarii si a modernizarii, aceea a disolutiei unui mod de viata in altul, nu neaparat mai bun. Mi-a ramas in minte, de pilda, batrana din cort care spargea bulele acelea de aer din foliile de plastic folosite la impachetat, in loc sa fumeze pipa cum facea deobicei, sau cat de greu le era unr oameni atat de naturali sa meraga la oras sa cumpere prezervative. GENIAL.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s