„No Country for Old Men” sau intre carte si film


cand am vazut prima oara filmul fratilor Coen: No Country for Old Men,

No Country for Old Men (film)

Image via Wikipedia

am fost chiar dezamagita. Atat de dezamagita incat m-am mobilizat si am si scris despre asta aici. Aveam asteptari mari de la ei, sunt printre autorii mei favoriti, auzisem tot feluri de lucruri bune, filmul a primit vreo 4 Oscaruri (Best Picture, Best Director, Best Adapted Screenplay si Best Supporting Actor) si a fost nominalizat la alte cateva.

*

mie, insa, la prima vedere, mi s-a parut sec, triplu sec, cam lung si, intr-un fel plictisitor. Nu-i cel mai bun cuvant, dar nah, pe undeva pe acolo.

Saptamana trecuta am citit cartea.

*

Si totul s-a schimbat.

*

Romanul lui Cormac McCarthy

Signature of Cormac McCarthy

Image via Wikipedia

m-a incantat, m-a entuziasmat desi, nu-s vreo fana a genului policier-western. Poate tocmai de aceea mi-a placut. Paginile pline de crime si criminali sadici mi se pareau … hm, delicioase, (cititorii pasionati vor intelege sper ce vreau sa spun), si cu fiecare rand si intorsatura a situatiei il admiram mai mult si mai mult pentru felul in care a inviat acest gen literar (si dupa cum am vazut si cinematografic), pe care il credeam vetust, pierdut, terminat. Entuziasmul m-a tinut suficient de mult incat sa ma scoata din casa si sa ma faca sa ma duc sa cumpar DVD-ul cu filmul care acum un an si jumatate nu mi-a placut.

*

si uite-asa, infasurat in scriitura lui Cormac McCarthy si ajutat de imaginatia mea, filmul a prins viata. Parca era cu totul altfel. Alt-fel. N-am ce sa le reprosez fratilor Cohen. S-au tinut cat au putut de carte. De felul de-a fi al personajelor. Actorii, decorul, costumele, lumina, incadraturile, totul e perfect, profesionist, Asa cum sunt si ei. Dar, cateodata, vezi dumneata, puterea povestilor scrise, nu povestite in imagini prinse pe celuloid, e mult mai mare decat orice ecranizare. Legatura asta subtila intre un roman, o poveste buna si imaginatia cititorului „profesionist” nu poate fi intrecuta de nimic.

*

Nici macar de talentul fratilor Coen.

*

Vi le recomand la pachet. O sa intelegeti ce spun.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s