a inceput Festivalul National de Teatru …


… aseara, pe un frig paralizant, la TNB (aflat in plina reconstructie), sala mare. Ce-i drept nimeni n-a comentat negativ acest lucru, nici actorii maghiari la repetitii, nici publicul din sala, vadind toti o tot mai neasteptata intelegere pentru inconvenientele cauzate de lucrarile ce se fac acum acolo. A inceput cu cateva scurte mesaje transmise noua de Alice Georgescu – selectioner unic al festivalului, Hunor Kelemen si Ion Caramitru (director TNB, regizor si actor tot in acest teatru SI presedinte Uniter, adica un alt caz notoriu de cumul de functii in institutii finantate din bani publici si conflict de interese. El se afla chiar intr-un si mai clar conflict de interese, mai clar decat al senatorului-director-actor-sofer-scenograf-amator Mircea Diaconu. Ion Caramitru e anual in situatia in care, in calitate de presedinte Uniter, patroneaza selectionarea si apoi premierea in cadrul evenimentului „premiile Uniter” a unor productii din propria ograda. Astept cu mare amuzament momentul in care se va premia singur. A!, de ani buni este si unicul prezentator si cred, realizator al acestui eveniment. Mai mare rasul zic eu, dar n-o sa rada nimeni, va asigur. N-o sa rada de frica ca n-o sa mai prinda in veci un loc, un rol sau un ciolan de ros in vreun teatru de stat in Romania.)

*

mi-au placut mesajele celor trei. Au fost decente si la obiect. Hunor Kelemen i-a inchinat un moment de reculegere lui Liviu Ciulei, toata lumea s-a ridicat in picioare si pentru cateva secunde un val puternic de emotie a pus stapanire pe mine si sunt convinsa ca si pe cei din jurul meu … Alice Georgescu a continuat prin a reaminti ca marii artisti ies din scena aplaudati … si toti l-am mai aplaudat inca o data pe marele artist. Au fost momente autentice, fara niciun pic de patetism.  Un fel de umbra surda, neagra si pesimista s-a asezat in sala impiedicandu-ne sa ne mai dam frau liber emotiilor cu adevarat: oamenii de tipul lui Ciulei pleaca dintre noi, sunt tot mai putini, tot mai batrani si tot mai fragili. Ce ramane in loc? Sincer, nimic comparabil pana acum … nimic cu adevarat valoros. O sa ramanem in curand doar noi, cu micimile noastre, cu meschinariile de fiecare zi, cu fierea si veninul improscate la teveu de diversi indivizi cu educatie, cultura si mentalitate de ghertoi. Gandurile acestea fiind consumate, Alice Georgescu ne-a mai spus ca aceasta piesa a fost aleasa sa deschida festivalul tocmai pentru ca … in urma cu ceva vreme, Robert Alfoldi, in calitate de director al teatrului national din Budapesta, in urma unor presiuni cu iz politic, amenintat cu demonstratii de protest, a fost nevoit sa refuze cererea MAE de a serba ziua nationala a Romaniei in incinta Teatrului. De fapt ea nu s-a exprimat chiar asa, a fost mult mai precauta si mai putin specifica: „domnul director a avut in trecut relatii complicate cu Romania, etc …”.  Explicatia e a mea.

*

FNT a inceput deci cu „Trei surori” de A.P. Cehov, o productie a Teatrului National Maghiar din Budapesta, in regia lui Andrei Serban. Pe directorul acestui teatru, Robert Alfoldi (si cel care l-a interpretat pe Versinin in piesa), il puteti vedea in antetul acestei postari. Piesa este un rezultat firesc al „cehoviziunii” din ultimii ani a lui Andrei Serban, despre care a vorbit ades in conferinte publice, interviuri scrise sau televizate. Pe scurt, in viziunea lui Andrei Serban, Cehov identifica cateva boli ale societatii, boli de care n-am scapat pana astazi. Una dintre ele ar fi „boala lui maine”. Nu traim „azi” ci intotdeauna traim „maine” sau „ieri”. Ne inchipuim mereu ca „ieri” a fost un loc mai placut ca „azi” si ca „maine”, atunci cand vom pleca in cutare loc, vom avea cutare slujba, vom fi casatoriti, iubiti, s.a.m.d. , vom fi fericiti. Niciodata nu suntem fericiti „azi” … Cum arata aceasta viziune transpusa in limbaj scenic? Va recomand sa descoperiti singuri, vizionand macar unul din cele 4 spectacole ale lui Andrei Serban alese in sectiunea focus: „Trei Surori”, „Unchiul Vanea”, „Ivanov” – de Cehov -, si „Strigate si Soapte” dupa Ingmar Bergman.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s