42,5 % din romani n-au baie in casa*


ceea ce inseamna ca pe jumatate din teritoriul Romaniei – cel putin – nu exista canalizare. Canalizare nu exista peste tot nici in Bucuresti (sau in Pipera, cartierul ăl mai mândru al capitalei), dar aici nimanui nu-i prea place sa-i amintesti asta. Primarul nostru nu se ocupa de asa ceva, ca nu-i de nivelul lui (si nici Udrea). El ne face tuneluri, sosele suspendate, mall sub piata Charles de Gaule si alte chestii din astea, mai potrivite cu nasurile fine ale bucurestenilor.

*

Coreland mai multe informatii circulate cu precadere pe tot felul de canale TV, mi se pare acum foarte explicabil ca romanii folosesc putin sapun si pasta de dinti. Inchipuiti-va cum e sa traiti toata viata la cort, sa va spalati dimineata pe racoare, cu apa rece sau călâie, sa va faceti nevoile in aer liber. Boem, nu? Si foarte murdar.

*

Unde ne plaseaza asta in istorie? Pe la finele lui 1800?

*

Alte date statistice:

Bulgaria – 26,2 % fara canalizare
Lituania- 17,2 % fara canalizare
Letonia – 16,6%.

2,9 milioane de locuinte din Romania nu au băi; în mediul rural există aproximativ 88% de locuinţe fără băi proprii, în timp ce în mediul urban procentul ajunge la 12%. In Marea Britanie, Suedia, Spania, Italia sau Franţa – mai puţin de 1% din populaţie locuieşte în case fără băi utilate complet

Reclame

2 gânduri despre „42,5 % din romani n-au baie in casa*

 1. Laura, să mă ierţi, dar faci o confuzie… A avea baie nu însemnă automat să te şi speli. O baie se poate face chiar şi dacă nu ai canalizare ori reţea cu apă nepotabilă la poartă. E destul o instalaţie cu hidtrofor şi o fosă septică.
  Eu îmi amintesc de bunica mea. La ţară nu era nici canalizare, nici lumea nu avea băi, dar oamenii miroseau frumos, a iasomie, a mentă, a levănţică ori a busuioc mai ales când se duceau la biserică. Oamenii se spălau cu săpun ieftin (mai ştii săpunul „Cheia” neparfumat?)
  E drept că uneori oamenii miroseau a oi ori a vaci pentru că avuseseră treabă în grajd. Îşi schimbau hainele şi se spălau apoi frecau în palme un pic de busuioc ori de mentă…

  În urmă cu ceva ani mi s-a făcut rău în autobuz. De la duhoare. Era cald, era înghesuială. Se simţea un amestec de mirosuri de la deodorante mai mult sau mai puţin ieftine. Mirosul lor artificial era cum era, însă se combina cu duhoarea de transpiraţie şi de corp nespălat de-o lună….

  Da, e vorba de nespălare. Cine vrea se poate spăla şi în lighean… e drept că în baie te speli mai bine, dacă vrei, dar …
  Am văzut băi unde, din cadă vedea un miros de urină de-ţi muta nasul… Da urinau în cadă.. De ce? Habar n-am. Am văzut şi băi cu cada plină de praf depus de la nefolosire… Atenţie, la bloc, unde aveau şi apă caldă şi rece, aveau şi canalizare.

  Ştii care e de fapt marea problemă? Nesimţirea …

 2. sunt de acord cu tot ce-ai spus. In plus mirosul de vaca, dupa o zi de munca poate fi mai proaspat si mai frumos decat mirosul nesimtirii nespalate de saptamani intregi la oras.

  Dar asta nu scuza cu nimic pe cei ce, dupa 21 de ani de asa zisa libertate ne-au lasat sa traim tot ca in Evul Mediu.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s