Un targ bun


Ratko Mladic a fost prins – ne anunta aseara blanc si plictisit o pipita care prezinta stirile la Realitatea. Stirea, nefiind despre vreo persoana cunoscuta de ea, o interesa prea putin. Ne-a mai zis ca, cica la un moment dat, l-au cautat si prin Romania, ca asa aveau ei (care ei, nu prea ne-a zis ca cerea un efort prea mare) neshte informatii venite pe surse.

*

Sarmanul Ratko. Arata ca un batranel terminat, obosit si deconectat de la realitate. Nu-ti vine sa crezi ca unul ca el teroriza acum 18 ani Srebenica si punea pistolul la ceafa la mii de musulmani (cum probabil nu ti-ar fi venit sa crezi ca Osama-i teroristu’ number 1, daca-l vedeai alergand prin casa in chiloti, ca sa scape de gloantele diavolului american, asa cum inteleg ca s-a intamplat). Si cum ziceam, ai nostri trateaza subiectul, despre care puteau afla foarte multe cu un simplu telefon dat corespondetilor lor din zona, ca pe unul intamplat in Pakistan sau Afganistan. Si il povestesc ca si cum ar vorbi de Pepe sau Iri. Nu ne pun informatia in context, cine e si ce a facut Ratko si de ce e cautat de 15 ani, ne dau amanunte false sau irelevante si scapa, chiar evita exact esentialul si ce-i mai interesant.

Ratko a fost chipurile de negasit pana acum in mica Serbie. In ultimii ani a facut 3 atacuri de cord si 2 infarcturi. Cred ca o sa-i fie mult mai bine in inchisoarea europeana de la Haga si cred ca acolo o sa primeasca un tratament medical mai profesionist decat mai puteau conationalii lui sa-i ofere in localitatea in care locuia, in fond, nestingherit. In plus sarbilor li s-a promis ca vor fi primiti in UE daca-l predau. Cat il priveste pe Ratko, el poate sa moara linistit si bine ingrijit, pana se starneste masinaria birocratica a Uniunii Europene o sa de duca pe lumea ailalta nejudecat si necondamnat, fix ca Slobodan Milosevic. Este cam cel mai mare rau care i se poate intampla. Un targ bun, cu foloase maxime mai ales pentru sarbi. Si cea mai buna solutie pentru problemele lui Ratko insusi. Cine a avut pana la urma de castigat de aici?

*

Sarbii au iesit aseara pe strazi cu fotografia lui si drapelul fluturand, proclamandu-l erou national.

*

jurnalistii nostri n-au gasit aceste fapte suficient de interesante.

Later edit: am primit complains ca nu se intelege ce am scris asa ca, am mai reformulat pe ici pe colo si am mutat bucata asta despre un film romanesc aici, jos, poate intr-adevar paralela care se facea in mintea mea nu era foarte clara pentru ceilalti.

*

e ca-ntr-un scurt metraj pe care l-am vazut recent (pe HBO?), unde 2 tipi si o femeie insarcinata vor sa fuga fosta Iugoslavie, pe vremea lu’ ala, comunistu’, si trec Dunarea inot. Unul din barbati ii spune celuilalt sau despre celalat de mai multe ori de-a lungul filmului: svabul, uite svabul, i-au gresit numele svabului. Daaa! Ca asa se vorbeste acolo. Klaaar. Romanii le zic nemtilor svabi si svabii romanilor romani ca sa nu uite din ce neam provin. E o chestie greu de tinut minte. „Baa, ce esti tu ba? A, stai ca mi-am amintit: esti svab.”. Nu stiu cum sa categorisesc asta: regizorul si scenaristul sunt prea prosti si au trebuit sa-si detalieze singuri scenariul ca sa-l inteleaga sau ne cred pe noi tampiti si ni-l explica ca unor retardati?

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s