cultura si incultura


o gramada de spitale s-au inchis. Pacientii au fost mutati. Personalul medical a fost repartizat si el prin alte parti. Conform noului cod al muncii cel putin unii dintre ei vor fi (re)angajati pe contract determinat de 90 de zile. Care contract nu presupune prelungirea lui dupa acele 90 de zile. Inteleg in fine rostul si scopurile acestui nou cod al muncii. Intrebare: pe cand desfiintarea teatrelor? Hai, curaj!, de vreo 20-30 va puteti scapa usor. Daca pentru sanatate nu reuseste nimeni sa faca nimic, doar n-o sa va apucati acum sa salvati cultura! Zau!

*

Un amic imi trimite un link catre un articol despre si cu actorul Geo Costiniu publicat in jurnalul.ro . A fost o data cineva, acum e un barbat imbatranit prematur si cu multe probleme de sanatate. Iubeste spritul. Nu prea mai joaca pentru ca nu il mai cauta nimeni.  Sau aproape nimeni. Autorul articolului ii plange de mila. Apoi face trimiteri exacte catre guvernul Boc care – conform parerii aceluiasi autor – e singurul de vina pentru ca Geo Costiniu nu se poate pensiona. Are in fond doar 61 de ani. Pai deh, alta epoca, alte generatii de sacrificiu. Nu? Ca-i mai usor asa decat sa concepi un program de protectie sociala detaliat care sa raspunda intr-adevar nevoilor reale ale tarii. Io zic sa-i trimiteti pe toti la azil, sa nu mai stati sa cugetati atata ca o sa va doara neuronu’ acela mult incercat. Doar de aia ati transformat spitalele in azile …?

*

bine, ce sa zic, si Stan Laurel si Oliver Hardy au murit in azil batrani, bolnavi, fara un sfant si nebagati in seama, dar in SUA statul nu subventioneaza cultura, nu e ordonator principal de credite, nu reglementeaza sponsorizarea si o reduce doar la 2%, nu interzice folosirea in comun a banului public si a celui privat … In SUA macar stii de o treaba, daca nu-ti aranjezi tu viitorul, nu are nimeni grija de tine. Aici cica inca nu e asa. Pe buuune?

*

pe alte strazi, prin alte cartiere a venit insa soarele si s-a asternut pacea. Dau drumul la teveu tarziu in noapte, aproape de ora 1.00 . N-am ce sa vad si poposesc o clipa pe Antena 1. Ultra-exclusivitate ma anunta ei mega jurnalistic (deja creierul inca ne-obosit imi vuia de intrebari: pe cand tera-exclusivitati, pe cand un rist sievertic de poluare a informatiei, pe cand giga-stiri? si vreau neaparat cat mai curand peta si exa breaking news!!!)

*

ce era atat de exclusiv? Oana se impacase cu ma-sa, eveniment pe care l-am scapat – ne-inspirata de mine! – pentru ca am fost la o lansare de carte (dramaturgie avangardista rusa ) la teatrul Odeon. Cu niste unii marginali si neimportanti fata de ce probleme are tara asta: Florica Ichim, Toca, Dorina Lazar, Gelu Nitu, domnul Butnaru, si altii tot asa. Am vazut/ascultat o piesa lecturata. Am vazut filmul din 1918 „Domnisoara si huliganul” cu Maiakovski in rolul principal. Am descoperit ca pe Wikipedia exista date inexacte – varianta comunista! – in legatura cu moartea lui. Dar pe cine mai intereseaza azi – vezi Doamne! – ca Maiakovski nu s-a sinucis cum scrie acolo ci a fost executat de comunisti.

*

dupa care, in loc sa dau fuguta acasa, m-am lungit la o vorba cu unii de prin teatru, stiu, neinteresanti comparativ cu tot circul facut de Oana, ma-sa, Pepe & Co. Dar asa sunt eu, ma pasioneaza lucrurile astea, iesita din mode, nevazute pe la teveu …

*

mai interesante insa decat declaratiile de iubire vesnica dintre cele doua patroane de cimitir mi se pareau aseara comentariile trimise de diversi telespectatori si care se puteau citi pe banda rosie de jos.

„oana plang de bucurie pentru voi” … „bravo oana sunt fericita k te-ai impakt cu mama ta” … „sunt f emotionata si cu totul alaturi de voi” … „plang si m bucur. o mama kre a trecut prin aceleasi probleme” … „oana esti cea mai tare … ma bucur ca te-ai impacat” … „felicitari oana esti idolul meu esti cea mai tare”

*

fiecare cu kultura lui, nu? Doar traim in „libertate” …

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s