sa discutam adicatelea despre noi


Panica generala: Ion Cristoiu a declarat  in timpul emisiunii Profesionistii a realizatoarei Eugenia Voda, ca s-a indragostit de Zelea Codreanu, a spus ca-i admira incoruptibilitatea intr-un sistem probabil la fel de corupt ca si azi; ca il considera un personaj romantic, etc … si ca nu mai scrie cartea despre el pentru ca se simte coplesit de cantitatea de informatii pe care trebuie s-o proceseze.
*
Adica am vazut si eu in sfarsit, mult controversatul interviu pe You Tube.
*
Deci sa le facem, sa le dregem, ua-ua-ua!, cum si-au permis, nenorocitii, niste nesimtiti, vaaai, ea de ce n-a protestat (o fi si ea indragostita de CZC?), gata! a dat cu bata-n balta, de ce n-au intrerupt emisiunea, de ce n-a cazut turnul TVR, sa-i sanctionam, sa le facem, sa le dregem, sa oprim aceasta abominabila si ingrozitoare … of, of, of.
*
dar sa discutam o data, de doua ori, de 50 000 de ori, pe bune despre legionari, camasile verzi, dictaturi de tot felul, regalisti, comunisti, pseudo-democratie post decembrista putem? sa discutam adicatelea despre noi, despre cine suntem si de unde venim, ce-am fost si cum am fost; cum am ajuns o data ca zeci de mii dintre noi (cred ca mai multi decat atat) sa fie sedusi de imaginea romantica a unui extremist, printre care unii din intelectualii cei mai de seama a vremii, care a fost contextul social care a condus la asa ceva? Ce-ar fi sa ne uitam la radacini, de acolo venim, si din milionul ala care s-a dus sa-i aclame pe Capitan si ai lui (vezi inregistrari You Tube), si din tortionari si din tarani si din boieri si din straini. Din buni si din rai deopotriva. Putem sa ne lasam de obiceiul asta gretos, ineficient, potrivit cu o subcultura de mahala care ne indeamna, ne imboldeste sa vociferam in cor, isteric si de neinteles cu fiecare prilej, fara a rezolva in fond nimic, decat eventual a speria ciorile aciuiate pe sub streasinile caselor?
*
Putem sa incepem sa impartim o data apele: bai, aia au fost legionari, extremismul de tipul asta e naspa pentru ca; aialalti au fost comunisto-securisti, asta e un sistem infiorator pentru ca, monarhia nu ni se potriveste deoarece, dictatura nu vrem si democratia noastra, A NOASTRA, A ROMANILOR, specifica noua, acestui spatiu cultural, istoric, geografic, geopolitic si geocemaivretivoi, o definim prin? Putem sa lasam o data gargara asta innebunitoare, sa ne asezam stramb, la masa tacerii, si sa judecam drept ca sa putem sa mergem o data inainte?
*
Oare mai traiesc destul ca sa vad asa ceva in tara mea?

Reclame

3 gânduri despre „sa discutam adicatelea despre noi

  1. Nu subscriu la părerile lui Cristoiu pentru că nu accept nicio ideologie care se hrăneşte din ură. Acum cetesc Jurnalul lui Mihail Sebastian. Autorul a trăit în perioada nebuniei legionare şi antisemite şi a simţit gustul amar al prigonirii evreilor în România. Şi el era evreu creştinat! Cu toate astea, mulţi prieteni i-au întors spatele. Ce-i de admirat la Corneliu Zelea Codreanu? Nebunia?

  2. nu stiu cand s-au obisnuit romanii sa comenteze in permanenta pe langa subiect; e o manie nationala, un fenomen demn de studiat. Eu nu vorbeam de parerile lui Cristoiu aici pentru ca, in fond e indraptatit la pareri persoanale, doar traim intr-o era a asa zisei libertati de expresie, nu? Eu ma intrebam cand vom incepe pe bune sa discutam despre acea epoca; cand, in loc sa facem spume la gura facand din tantar armasar, vom folosi un prilej, cum a fost acesta, sau pur si simplu vom incepe de la sine, sa ne privim cu onestitate istoria in fata. Realitatea e ca foarte multi dintre romanii din epoca pre comunista au fost (din punct de vedere ideologic si politic) cel putin simpatizanti legionari – vezi inregistrari pe You Tube din anul 1940 de la manifestarile legionare din Bucuresti -, restul fiind monarhisti – membri ai unui partid sau altul -, o parte simpli demagogi si destul de putini democrati.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s