cine mai gandeste in Romania?


in ultima luna am remarcat in diverse contexte, la scoala, in anumite conversatii, in anumite lecturi, expresia: „mare ganditor”. Cutare a fost un „mare ganditor” sau „mare ganditoare”. „Iris Murdoch a fost una din cele mai mari scriitoare si ganditoare britanice ale secolului XX”. Cutare sau cutare francez sau irlandez sau mai stiu eu ce natie, au fost mari ganditori. Cioran a fost de exemplu, in opinia unora, un mare ganditor roman, care desigur gandea in limba franceza (o fi vreun simptom, marele simptom? vorba lui Ionesco din „Cantareata cheala”?). A fost si unul din cei mai mari esteti ai limbii franceze (sic!). Daca si-ar fi facut si un sistem filozofic ar fi devenit si unul din cei mai mari filozofi. Asa a ramas un filozof fara sistem, tot mare, dar nu chiar asa. Sartre a fost un mare ganditor. Monica Lovinescu spune, (citata de Doina Jela), ca a existat un timp in Franta cand lumea se trezea dimineata intrebandu-se ce-a mai zis Sartre. Ce-a mai gandit.

*

In Romania … cine mai gandeste … azi?

*

Mircea Badea? Muahhahahahahaha! Victor Ciutacu? Gadea? Stan? Cheliosu’ ala de apare mai nou non stop la Antene? trupa de la iRealitatea? sau doar Dinescu? ce ziceti de Dinescu? lui ii place si-o dusca mica, si-un carnat prajit, ne seamana, e usor de digerat, nu trebuie sa facem eforturi prea mari sa il intelegem si-n prezenta lui nu ne simtem deloc prosti.  … Stelian Tanase? Hai, fie de la mine: CTP-ul! A facut si o caruta de bani de la Vantu. Aaaaa … Vantu! Patriciu, Adrian Nastase, EBA, Vanghelie, Becali! Iliiiiciiii!!!!!!!!!!

*

Vi se pare un misto de doi lei? Atunci spuneti-mi voi, si eu va cred pe cuvant: cine mai gandeste azi in Romania? Un nume mare cu care sa fim majoritar de acord.

*

P.S.: Ultimul stinge lumina 🙂

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s