in ce an suntem?


ma intorc progresiv in trecutul Romaniei cu ajutorul unor lecturi. Prin intermediul jurnalului intim al Arabellei Yarka am ajuns prin 1913 … si … din pacate pentru noi, din descrierile ei se vede ca, la nivelul constiintei sociale comune, nationale, nu am avansat deloc. Ca civilizatie, mod de-a gandi, de-a actiona, de-a privi, de-a face lucrurile … nu s-a schimbat NIMIC. Nu s-a imbunatatit nimic. Ba chiar am regresat, datorita anilor de comunism, distrugerii unor valori reale existente la inceputul secolului trecut, datorita faptului ca promovam mai cu seama incultura, obraznicia, impertinenta si mediocritatea. Probabil ca suntem undeva pe la l800, prin veacul acela, daca nu si mai inapoi in timp.

*

sigur, azi, toata lumea are acces gratuit (cica! dar ce mai e gratuit azi?) la scoala. Teoretic toata lumea are sanse egale sa avanseze in viata si se naste intr-o societatea dreapta, democratica. Teoretic nu mai exista clase sociale, inegalitati nedrepte dar practic nu stiu de ce mai arboram acest drapel ipocrit al societatii egalitare cand nu e nimic adevarat in asta.

*

Unul din profesorii mei spunea deunazi la scoala ca cea mai mare greseala a secolului al XIX-lea a fost trezirea din adormire a doua mase sociale pana atunci inerte: proletariatul si tinerimea. Ambele nu stiu ce vor, se lasa manipulate de oricine, sunt inca lipsite de cultura si usor agresive. Ei bine, don’t worry my dear teacher, in cativa ani, cu ajutorul televizorului ii vom indobitoci pe to(n)ti la loc. Ii vom transforma intr-o pasta groasa, informa, de o culoare incerta si cu un usor miros de pizza, popcorn, KFC, McDo si bere. Iesi intr-o zi pe strada, iesi din cercul probabil special in care te invarti, vorbeste cu lumea de rand si o sa vezi ca efectele se vad deja.

*

Poporul roman nu a castigat nimic in ultima suta de ani, nimic ca valoare. Desigur a pierdut enorm si inca pierde in fiecare zi lasata de Dumnezeu. Aproape putem spune ca au fost 100 de ani de singuratate.

*

Iar tot ce vad in jurul meu e o apatie si o nepasare  care parca spune: distruge cine ce mai poate! Noi oricum o sa plecam de aici …

Reclame

Un gând despre „in ce an suntem?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s