chinurile lui Tantalus


Tantalus, unul din fii nelegitimi ai lui Zeus, de pe vremea cand toti zeii erau oh, atat de asemanatori cu oamenii, fiu iubit si acceptat de intreaga elita olimpiana, fuse o data invitat sa ia masa cu nemuritorii in Olimp. Nu era o favoare care se facea prea des muritorilor, chiar nu-mi aduc aminte de vreun alt caz in toata istoria mitologiei grecesti. Tantalus s-a dus … dar – istoriile pe care le-am citit eu nu explica de ce – s-a comportat la acel dineu mai degraba ciudat. A furat din bucatele gazdelor sale, inaccesibile si necunoscute muritorilor de rand, si le-a dus cu el acasa ca sa le imparta cu prietenii sai. Pana aici destul de interesant, nu? Parca suntem de partea lui Tantalus … Voi n-ati vrea sa stiti ce mananca zeii vostrii?

*

Cum orice favoare se cere cumva returnata, i-a invitat la randul sau pe zei, sa ia masa cu el pe pamant, in casa lui normala, omeneasca. Zeii au venit. Toti. Tantalus a facut pregatiri exceptionale. Le-a pregatit un meniu aparte, omorandu-l in acest scop chiar si pe fiul lui, Pelops, pe care l-a transat si l-a fiert, transformandu-l intr-o supa … delicioasa (se pare ca a calculat initial gresit cantitatile de mancare si la final n-a avut destula carne. Ce nu face omul ca sa castige favoarea unui superior?). Se pare ca zeilor nu le-a picat prea bine aceasta propunere de meniu si nu s-au lasat pacaliti. Totusi Demetra, care avea mari necazuri in familie in acel moment (fiica ei Persefona tocmai fusese rapita de Hades si dusa in regatul de sub pamant, nestiindu-se inca nimic de soarta ei), fiind absorbita de ganduri si griji a gust putina carne din umarul baiatului lui Tantalus. Chiar cateva imbucaturi sanatoase pana ce ceilalti zei au oprit-o ingroziti ….

*

„Stop! Stooop! Nu mai manca, opreste-te, e oribil!” – au strigat zeii si au purces la re-aranjarea lucrurilor pe pamant. Zeus l-a omorat chiar el pe Tantalus trimitandu-l imediat la Hades unde avea sa indure chinuri vesnice nemaipomenite. Drept rasplata pentru actiunile lui abominabile, Tantalus avea sa sufere vesnic de foame si sete, cumplita foame si cumplita sete, avand aproape de el cea mai pura si cristalina apa si cele mai gustoase fructe posibile. Atat de aproape si totusi atat de departe … si asta deoarece, desi le putea vedea, Tantalus nu le va putea atinge niciodata. Si pentru ca era mort, oricata foame si sete i-ar fi fost (si pofta si ciuda si disperare), nu mai putea muri o data. Se pare ca mai tarziu, afland de inca un pacat de-al lui din timpul vietii (ceva legat de-un caine de aur care-l pazise cand era copil si pe care-l pierduse si care se afla de fapt la Tantalus), Zeus i-a mai adaugat o pedeapsa. O piatra imensa care ameninta mereu ca-i va strivi scafarlia. Si infometat si insetat si cu scafarlia zacusca, nu cred ca bietul Tantalus o ducea prea bine in imparatia lui Hades. Aflase in schimb unde era Persefona. Dar n-avea cui sa spuna.

*

Mai racoriti dupa asa acte vindicative, zeii s-au indurat de Pelops, pe care l-au fiert din nou, de data asta sub atenta lor supraveghere si l-au readus la viata (se pare ca trebuie sa te fierbi de doua ori in viata ca sa fii pe placul zeilor). Demetra i-a faurit un umar nou din fildes in locul celui pe care l-a mancat. Zeii l-au facut pe Pelops chiar mai frumos decat inainte, atat de atragator incat a fost ales de Poseidon, sa-i fie servitor si paharnic pentru vecie. Au plecat impreuna de pe Pamant inspre Olimp intr-un car tras de cai de aur. O iesire din scena triumfala, nesperata cu doua clocote in urma!

*

Aveau si grecii povestile lor de groaza; insa parca cu mai mult farmec si mai multe invataminte decat subtirelele scenarii moderne … thriller-uriri si horror-uri line doar de substitut de sange.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s