pupezele resapate de la teveu


Cineva foarte apropiat si drag mie imi zicea deunazi ca sunt foarte dura in articolele mele de pe blog. In contrapartida si drept argument (prin comparatie), i-am citit aseara cu intonatie si fara patima, din ultimul numar al Dilemei Vechi (… de cand lumea), mai precis din articolul lui Valentin Stanga: „Bastinasii reflectoarelor si monstrii TV”. Ceea ce pe scurt va citez si voua:

„Dupa 1990, ecranele televizoarelor din casele romanilor au dat in seboree, sulf si schizofrenie (… … …) Amestec de complex provincial, blazon suspect, cochetarie indarjita si febrilitate destramatoare, vedeta fixeaza astazi norme infailibile pentru tinerele generatii. ( … … …) Exista o categorie aparte de vedete, de „celebritati” care au fentat episodul gloriei profesionale. Nu au medalier, nu au opera, nu au cinat cu regine, nu au aparat patru penaltiuri. Si, de regula, vorbesc o romana infecta, dureroasa, cand nu ridicola. Sunt ipochimeni care muta voit, cu acordul patronului, toata atentia natiunii dinspre zona excelentei, a meritului, a performantei propriu-zise, inspre colocvialismul sugubat, confesiunea picanta si tumba de balci. Acestea sunt fructele noului entertainment, stari de spirit rezultate din transplantul mediocritatilor sau al trogloditilor pe trunchiul unei noi constiinte colective. Acestea sint vedetele de ultima ora, spionate, invidiate, persiflate, curtate: bacante de lavoar, pipite de Bamboo, cadine de mosnegi pricopsiti, fanti interlopi, pupeze resapate, scandalagioaice veterene, scolarite apostate, fachiri porno, ocultisti bombastici sau huidume lascive. Toate aceste jivine s-au instalat confortabil pe retina locala. In locul modestelor rigori, se dezlantuie astazi impostura cu panas. Mi-e dor de Amza Pellea …”

*

Si mie. Si in aceasta companie, nimic din ce scriu aici nu e dur, nu e suficient de dur. Scrierea mea n-are farmecul vituperant al acestui eseist, stilul meu n-are carisma stilului lui Andrei Plesu, dar cred si simt ca ne anima aceeasi dezamagire crunta pe care o resimtim pusi fata in fata cu majoritatea semenilor nostri.

*

Caci cea mai mare lectie crestina, morala, umana – cum vreti sa o luati – pare a fi astazi iubirea pentru aproapele tau.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s