franchetea Hertei Muller si iubirea romanilor


astazi tot romanu’ se mandreste cu franchetea Hertei Muller. Cu felul ei transant de a ti le spune drept in fata, de a taia pana la os. Ziarele au titluri de-o schioapa gen: „Nu ma intereseaza tinichelele” sau „Treaba Romaniei nu este ca eu sa ma simt ca acasa” – citate bineinteles din interviurile cu ea. Tipa le zice, nu se incurca, si toti ziaristii cel putin, par a fi cazuti in bot dupa felul ei rece si taios de a pune problema. Pfii, ce tare e Herta Muller! Ce taree ee! Ce zis-o, mamaaa, ce a zis-o!!! Da’ despre ce vorbeste? Si iaca asa, tot neamu, ca a auzit pana acuma de ea, ca n-a auzit, ca ii pronunta numele muler sau miuler, ca a rasfoit macar o carte de-a ei sau e la stadiul de cautare pe goagal, s-a inamorat peste noapte de scriitoarea nativa din Romania. Lasa ma, ca a luat un Nobel, ce naiba! Hai sa mergem si noi la Ateneu s-o vedem!
*
Dar cum o fi fost viata Hertei inainte sa ia premiul Nobel se intreaba cineva? O bagau romanii in seama? Le placea si atunci stilul ei fioros de taios? Sau ii intorceau spatele ca uneia un pic nebune, duse oricum, cu care nu merita sa-ti pierzi prea mult timpul. Fara emotie, Herta a declarat in mai multe randuri ca in Romania i-au fost inchise multe usi. Unele chiar in nas presupun. (Cu un mic efort pot … vizualiza scena respectiva). Din propria experienta pot trage concluzia ca romanilor nu le plac firile transante  si taioase ca a Hertei Muller. Si eu am aparenta asta de instrasigenta, vorba un pic mai repezita si argumentatie pasionala. O prezenta pentru unii rece, pentru altii calda. Prefer sa spun ce gandesc decat sa umblu cu ocaua mica; prefer sa iau atitudine chiar daca asta inseamna sa spun altceva decat le place celor din jur sa auda. Si tot acest temperament, toata aceasta personalitate si tot ce deriva din ea, luat la pachet e privit de multi … mai degraba chioras decat cu simpatie.
*
lasa mama, ca se poate schimba totul ca prin minune cu ajutorul lui Nobel … chiar si in viata mea :)))))))))))))))))))). Ah, mai am o speranta! Trebuie sa public acest blog! O sa fie dinamita, ce mai!
*
Faceti lista de acum pentru autografe, o sa fiu chiar ocupata si nu stiu daca si cand mai prindeti rand.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s