banii si mediocritatea


intr-un mod ciudat (pentru mine bineinteles, pentru altii probabil ca totul e foarte clar) intre bani si mediocritate se formeaza o legatura tot mai stransa.  Asta am vazut eu in Romania in ultimii 20 de ani. Vorbeam ieri cu un coleg (singurul pe care-l intereseaza politica si subiectele cu impact national, restul de vreo suta si ceva neuitandu-se niciodata la televizor la emisiuni din astea gen Sinteza sau Ora de Foc 🙂 ), vorbeam despre alizeul ce s-a abatut asupra trustului Realitatea, facand praf si bagand in racori 🙂 cuibusorul caldut al fostilor dizidenti-poeti, actuali gargaristi  si ai marilor oratori si video-filozofi moderni si brusc il aud spunand:

– hai ca Dinescu era mai interesant, avea ceva acolo, era o figura, facea spectacol, pe cand celalalt, cum il cheama? ca nu-mi vine acuma in minte,  e un banal, un mediocru.

Despre celalat-nu-stiu-cum-il-cheama-nu-mi-vine-acum-in-minte – aka Stelian Tanase – am auzit mereu si mereu aceeasi parere: un banal, un mediocru, n-are talent, n-are coaie de loc (asta spun femeile!), una mai drastica si mai belicoase zicea pe vremuri cu mare haz si satisfactie:

„mi-l inchipui asa, cu niste coite mici-mici negre si paroase”

Bleah :))))

*

Pai da. Toata lumea vede ca e mediocru, toata lumea din afara. Cum nu-l vad cei dinauntru insa, ma intreaba multi? Cum noi il vedem si altii nu? Uite asa … Pentru cei dinauntru el … cum sa va spun … mediocritatea lui inauntrul acestui sistem e premiata. Nu deranjeaza pe nimeni, nu umbreste pe nimeni si nu pune pe nimeni in pericol. Pentru ca astfel de oameni sa ajunga unde sunt s-au inventat noi reguli. Noi criterii morale, estetice, culturale, etice, religioase. Criterii in care nulitatile sa primeze si care sa-i extermine pe cei ce au cu adevarat ceva de spus.  Mass media s-a inecat in mediocritatea unor astfel de oameni care, dupa sistemul gasca cea mai unita rules, nu lasa nimic sa treaca de ei. Si nu numai mass media. Toate locurile unde exista ceva izvor de parale a fost napadit de paduchii moderni: mediocrii, nulitatile. Of course ca n-o sa te duci acolo sa te lasi atins de ei daca reprezinti cat de cat ceva. Si nici n-o sa ai vreodata succes intr-o astfel de societate. Nici n-ar trebui sa-ti doresti succesul intr-un astfel de mediu – dar vezi tu, asta e impotriva firii. Natural iti doresti sa evoluezi si sa treci prin toate fazele posibile in viata, si prin marire si prin decadere. Doar ca marirea in imparatia nulilor nu te avantajeaza si nici dac-ai avea-o nu te-ar face fericit. Oricum nu poti sa te afirmi acolo daca tu mai ai ceva in cap.  N-o sa recunoasca ei ca ai valoare nici daca-i pici cu ceara. Asa ca renunti, dar … Asta inseamna extinctie, uitare, marginea societatii, pauperitate, frustrari.

*

Deci ce alegi? Mediocritatea si banii sau valoarea si frustrarea?

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s