croissante sau croasanti?


astazi mare dilema, mare, cum e corect sa spui/scrii: croissante sau croasanti? Ma uitam nedumerita la printul unui articol de-al meu cu corectura finala a colegei mele specialista in asa ceva, in timp ce citeam si rasciteam, si-mi repetam mereu:

„doi croasanti”

*

Pentru ca nu era prin preajma am plecat cu foaia-n mana prin toate redactiile din jur: voi ati auzit de asa ceva? Cum se zice corect: croasanti sau croissante? Raspunsul unanim era, fireste, croissante, cum sa zici croasanti? Dați-mi doi croisanti va rog? Pai toata lumea va izbucni in ras! Închipuie-ți ca intri la Paul sau la French Bakery si zici dati-mi doi croisanti? Cum sa zici asa ceva?

*

Din indignarea generala care tindea sa se abata ca un vartej din acela mortal asupra sarmanelor patiserii din Romania ne-a salvat tot colega care a facut corectura initiala. A venit sireaca cu ditamai DOOMu in mana si ne-a aratat dovada irefutabila. E croasanti si nu croissante. Pe sistemu’ covrigei, colacei, si tot asa.

*

Acu’, nah, eu nu sunt specialista. Presupun ca domnii de la DOOM or sti ei ce-or sti cand ne fac chestii din astea. Pacat ca nu ne si anunta. Sau ca nu ne consulta inainte. Uite, noua tuturor ne placea mai mult doua croissante decat doi croasanti. Si seminee nu semineuri. Mai ales ca facem reclama unor firme care au adresa de web gen www. seminee.ro. Cum ar veni: „Cumparati-va semineuri. Detalii mai multe pe http://www.seminee.ro”.

2 gânduri despre „croissante sau croasanti?

 1. Domniţă! Mare dreptate ai mătăluţă… Ar trebui să vină dumnealor, academicienii, să vă consulte pe Dvs., care, printre altele „esteţi” experţi în lingvistică, gramatică şi masa vocabularului, pentru ca să se stabilească regulile limbii române în acord cu preferinţele „poporului emancipat”. Poate că dacă aţi consulta mai des DEX-ul sau DOOM-ul, nu ar mai apărea astfel de probleme, nici „indignări generale”. Cât despre cei de la http://www.seminee.ro, dacă s-ar fi documentat 5 minute pe net, înainte de a-şi boteza site-ul, nu s-ar fi aflat în situaţia de a arbora o firmă care trădează lipsa de informare şi „incultura” lor generală. Când spuneţi că „nouă tuturor ne-ar plăcea”, bănuiesc că vă referiţi la grupul – restrâns totuşi – al indignaţilor. Cel puţin eu, împreună cu vreo doi, trei prieteni (ai limbii române), nu subscriem afirmaţiei atât de generoase, ba pardon, generalizante. Ziceţi că toată lumea va izbucni în râs „la Paul sau la French Bakery”??? Nu am nicio îndoială că s-ar întâmpla exact aşa cum spuneţi, pentru că este exact ceea ce se întâmplă atunci când se întâlnesc doi iluştri semidocţi.

  • :)))))))))))))))))))))

   Ce pacat ca asa zisa educatie cu care va laudati si ironia la care apelati in numele altui grup v-a extirpat definitiv si total simtul umorului si l-a si sters din memoria dumneavoastra, chiar si din cea colectiva …

   :))))))))))))))))))))))

   Pacat, foarte pacat … o data pentru ca umorul si autoironia fina sunt semne ale unei inteligente superioare, si in al doilea rand pentru ca nu va dati seama cat de caraghios sunteti acum cu aceasta tirada indreptata inspre niciunde

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s