Libertate?


cred ca romanii au inteles conceptul de libertate (dupa 89) in modul cel mai libertin si prost cu putinta: a fi liber inseamna sa faci ce vrei, cand vrei, cum vrei, fara sa te gandesti la conjuncturi, consecinte si efecte asupra celorlalti sau chiar mai departe, in viitor asupra propriei tale vieti. A fi liber inseamna a fi suspendat undeva in aer, intr-o lume mai mult imaginara, fara niciun fel de granite, oprelisti, reguli sau limitari, achitat apriori de toate crimele pe care le-ai putea comite cu sau fara de voie. Doar esti liber, nu asa ne-am inteles? Pai ce mama naibii!

*

iar libertatea asta tot mai mare, pe care am experimentat-o cu totii in ultimii 20 de ani nu ne-a prea adus nimic bun. Libertatile celorlalti ne vexeaza, ne ofenseaza si ne ranesc, libertatea s-a transformat in mitocanie, grosolanie, imbecilitate, prostie, fanfaronism. OK, unii au furat tot ce-au putut si acum se relaxeaza pe Cote d’Azur langa o blonda siliconata si botoxata care se reface la randul ei dupa marea surpriza cauzata de picatu’ la BAC. Trag chill si kuul dintr-un trabuc si-si ascund ochii de peste obosit dupa neshte lentile negre marca Armani (but made in Thailand). Intr-adevar asta e viata lor si cei mai multi dintre noi nici nu vom ajunge la 1 km departare de Coasta aceea azurie si fantastica in toata viata noastra. Dar … e doar atat. In afara silicoanelor, programului de recuperare sofisticat pe care-l pun la cale ca fata sa depaseasca invidiile si micimea profesorilor la toamna si sa ia bacu’; in afara discutiilor despre bani, moda si haleala (eventual whisky, vodka si droguri), nu mai e nimic acolo. Nothing at all.

*

Dar multi isi doresc viata asta si ar face orice pentru a o avea. Si cum sa treci de la salariul minim pe economie la asa finante care sa-ti permita asa activitati? Ei bine … doar fraierii nu se descurca. Doar luzarii, aia mai de jos. Restul … sunt bine acum, nu stau sa transpire aici citind asta 🙂

*

Cei mai frumosi si mai interesanti oameni i-am intalnit intotdeauna printre cei ce-si impun anumite reguli, cauta anumite valori, si traiesc o viata altfel decat asta a tuturor. Printre cei care se straduie sa nu injure in masina, sa nu faca raliuri prin oras, sa mearga pe bicicleta, sa alerge, sa nu fie invidiosi, rautaciosi, ipocriti, inculti. Printre cei generosi, nu printre zgarcitii care o data cu leul parca-si scot si sufletul din buzunar; nu printre amantii priceputi – acestia-si prea egoisti si prea preocupati doar de o latura a vietii ca sa mai fie buni in altele – oamnii misto sunt rari, tot mai rari si parca tot mai ascunsi. Aproape ca-mi vine sa cred ca nici ei nu mai ies din casa.

*

Pentru ca orice aventurare in jungla asta de beton si praf, de P + 4 + 3 R, de Lexusuri si Q7, iti cere tot mai ferm sa treci la actiune. Sa-ti incepi prorpriul razboi la care propria ta libertate te indreptateste. Sa-ti aperi libertatea de a face fix ce vrei si ce-ti trece la orice ora prin cap fara nicio opreliste.  Dar cum poti face asta fara sa-i afectezi pe ceilalti? Pai tocmai asta e, nu poti. Si atunci? ce trebuie sa faci?  Sa porti arme, sa-ti asculti coltii, sa-ti lasi ghiare lungi. Sa scoti fum pe nari si decibeli pe geam, sa lovesti, sa cuceresti, sa treci peste orice cadavru.  Asta daca vrei sa fii castigator, daca vrei sus, daca vrei intre cei tari, aici, in lumea asta. Vrei? Then eat it up! This is the game, this is the life, aint no other.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s