cum resetezi creierul romanilor


oare cum o mai putea oare fi resetat creierul romanilor? Mintea, judecata, gandirea … ma rog, mecanismul care ne face sa traim astazi cum traim. Cum poti reseta judecata „sociala” comuna a segmentului de populatie care se crede indreptatit sa traiasca peste nivelul lui de trai: peste posibilitati, peste oportunitati, peste venit, peste mosteniri sau propria devenire. Peste meritele si statutul castigat prin munca si lupta dreapta. Cum ii inveti ca nu mai trebuie sa spere si sa se  astepte la ceva de furat, de smecherit, de dosit … ceva care sa-i ridice abrupt pe scara sociala fara eforturi si fara sa treaca prea mult timp?

*

Cum ii inveti pe altii ca valorile nu stau in televizor ca muraturile la borcan si ca acum, mai mult ca niciodata, discursurile televizate sunt dictate exclusiv de interesele unui grup restrans; ca aparitia pe micul ecran nu e o carte de vizita (tot acolo apare si Simona Sensual, Eva Kent, Becali, Vanghelie …), ca cei pe care-i vezi seara de seara mint, mint cu nerusinare, manipuleaza (sau incearca) si-si confectioneaza contra-cost parerea si argumentele. Ca oamenii „de televiziune” sunt la fel de limitati si parsivi ca altii care n-apar la televizor si ca tubul catodic, plasma sau LCD-ul nu te feresc de promiscuitatea morala. Nu, nu actioneaza ca un fel de sita prin care trec doar unii pe cand altii raman pe dinafara.

*

cum il resetezi pe romanul care se vede traind tot in economia centralizata – comunista, in care statu’ i-a dat si casa si masa, si care acum indoaie un scaun in fata casei langa o bere, abatut si fara servici dar si fara initiative, suspinand dupa un conducator cu o mana forte, de fier (care sa vina si sa-i rezolve toate problemele, sa-i sape-n gradina, sa-i mature ograda, sa-i construiasca un dig!) … of-of-of! conducatorul iubit! … acelasi om care ar vrea sa se bucure si de avantajele capitalismului. Si care in consecinta l-ar vota pe noul model de haiduc romanesc: DD  2-in -1, si one-man-show si presedinte (de altfel o calitate o va sustine pe cealalta in acest caz; de abia astept sa vad cum o sa conduca toata tara prin televizor),  cel ce ne promite salvarea nationala totala si definitiva. Cred unii, el ne va da si paine si circ, adica, dupa ce l-am vota si am primi de la el cu to(n)tii cate 20000 de euro … nu ne-am ridica un an sau doi din fata televizorului pana n-am termina si ultimul cent pe SMS-urile din care s-a imbogatit ‘mnealui (printre altele).

*

lumea intreaga pare rasturnata si orice demers inspre bine e mereu si mereu gresit inteles.  E foarte greu azi sa spui adevarul, sa simti realmente ceva, sa arati ceea ce simti si sa joci in permanenta cinstit. Nimeni nu-ti cere asta si cu cat ma afund in hatisurile vietii cu atat sunt mai apostrofata pentru acest stil de viata de catre cei din jur. Este iritant sa ai pe langa tine pe cineva care-ti contesta in permanenta convingerile subrede, castigate peste noapte si care iti zgandare mereu pojghita de maretie in care iti inchipui ca te-nvalui ca intr-un val nuptial.

*

si totusi cum poate fi resetat creierul romanilor? Ce fel de actiune in masa ar determina o rasturnare a valorilor, o criza de constiinta nationala, o transformare profunda? O mare nenorocire? Un prapad, un cataclism nemaivazut? Un razboi???

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s