cine nu poate sta-n Pipera


mă plimbam mai deunăzi prin Pipera … dar nu, greşesc, greşesc amarnic. NU mă plimbam ci volăneam şi pedalam. A-ntîia, a doua, a treia şi de la capăt, ştiţi voi.  Aşa. Şi din maşină mă uitam: dreapta, stânga, înainte.

wow ce naşpa-i asta de aici … aaa, da ia uită-te la aia de acolo … vai! Dar ce-o fi fost în capul lor? Dar al arhitectului? Dar ce-au vrut ăştia să-şi facă, hotel? Pfiii! Dar ce maşini au! Fac colecţie oare? Si ăştia, ia-ia-ia uită-te la ăştia, ce de coloane şi-au tras! Ionice, dorice, de toate la grămadă! Ha, ha, ha, hi, hi, hi!  Si asta! Asta daaa…. colecţie completă de stiluri arhitecturale: toate la un loc si niciunul ca lumea.

Din când în când mai dădeam în cîte o groapă pentru că nu eram atentă la drum şi pentru că mă zgîiam la pereţi. Iar în Pipera trebuie să te uiţi bine pe unde calci căci  … ştii vorba aia, cine-a pus crateru-n drum, ăla i-a prostit pe români să se mute şi-n Pipera. Si nu pe oricare. Pe ăia cei-mai-reuşiţi-în-afaceri-oameni-de-succes-şi-plini-de bani-şi-pe-care-i-a-lovit-norocul-şi-sunt-foarte-tari-ce-mai-încoace-şi-încolo (zic ei, băncile zic altceva) cei-mai-bashtani-din-România. Adicătelea ăia de se dau cei mai dăshteptzi.

Da. Pipera este un cartier sufocant, fără străzi asfaltate, de fapt fără străzi, pentru că aleile alea late de 3-4 metri nu pot fi numite străzi; fără trotuare, un fel de sat plin de căsoaie, parţial fără canalizare, plin de maşini scumpe şi populat de multi figuranţi. A! Ai un complex de mall-uri aşa, mai într-o parte dar îţi trebuie maşină, repet şi ca să te deplasezi pînă acolo. Deşi mai repede ai ajunge pe jos, fireşte dacă ai avea trotuare pe care să calci. E tzeapa cea mai mare a începutului de secol XXI în capitală. Da, dar îi o tzeapă coool măi.

Nu oricine poate sta în Pipera. Nu oricine îşi poate lua tzeapa asta. Că nu-i o tzeapă ca oricare tzeapă.  Să zicem că printr-un concurs neaşteptat de împrejurări, cineva vă face cadou o casă în Pipera. E un noroc chior? Greşit. Chiar deloc.  N-o să puteţi locui acolo dacă nu îndepliniţi câteva condiţii obligatorii:

– dacă n-aveţi maşină şi carnet de conducere sau şofer

– dacă n-aveţi răbdare în trafic

– dacă n-aveţi bani multi

– dacă sunteţi bolnav (daţi sigur ortu popii pînă trece ambulanţa de barieră sau de pod. Mult mai sigură e o garsonieră în Berceni.)

Şi atunci stau şi mă întreb, dacă ai bani şi maşini şi şofer … de ce te-ai muta în Pipera?

*

Pe un tăpşan rămas nefolosit, doi tineri de 16-17 ani se pupau. Fireşte, poezia acestui cartier barbar şi lipsit de romantism e inexistentă; n-ai alei dosite prin care să te ascunzi cu iubita ta, nici pomi bătrâni sub care să te opreşti şi să-i bagi o mînă în decolteu; nici case vechi şi pline de istorie de care să te legi şi să găseşti motiv de conversaţie; nici vecini mişto cu care să te împrieteneşti. N-ai nimic în Pipera şi pentru nimicul asta sforăitor şi enervant ai dat cîteva sute de mii de euro.

Pînă la urmă aşa îţi trebuie!

Anunțuri

3 gânduri despre „cine nu poate sta-n Pipera

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s