cine-i vinovat?


românii se tem să spună că ceva anume e prost. Ţara întreagă poate să fie proastă; toată clasa politică poate să fie proastă; viaţa în general poate să fie naşpa; toţi cei din jur sunt jalnici … dar nimic în amănunt. Totul e prost în general.  Când ajungi să individualizezi, să cauţi acul în carul cu fan, cum se spune … eh, brusc nu se mai vede nimic. Străzile sunt murdare dar nimeni nu aruncă murdărie pe jos; oricum nu eu, tu şi toate cunoştinţele noastre. Nu cunoaştem pe nimeni care să arunce gunoaie pe jos, nu-i aşa? Pentru guvernarea de-acum sunt de vină întotdeauna aia dinainte; spitalele sunt proaste pentru că nu sunt bani, îţi înşeli iubitul pentru că EL/EA e plicticos nu pentru că tu te plictiseşti repede sau te-ai plictisit de el. Întotdeauna vina e în altă parte … nu la noi, nu între ai noştri. Noi n-am greşit niciodată nimic. Nu-i adevărat?

*

Şi pentru că suntem atât de buni să identificam greşelile altora … mereu ale altora; într-un fel le şi iertam cu inimă uşoară.

*

Mă uit în jurul meu: când cineva greşeşte ceva, vina se caută în altă parte decât cea în care s-a greşit, se împarte generos pe umerii tuturor – eventual – şi gata, problema e rezolvată. De parcă a găsi un vinovat înseamnă în mod neapărat a-i şi lua gâtul. În fond, identificarea cauzei unei probleme e singura cale spre rezolvarea ei. Recunoaşterea şi acceptarea unei slăbiciuni, a unei scăpări e primul pas spre perfecţiune. Dar nu la noi, nu în România. Aici nu căutăm vinovaţi, ce? suntem la vânătoarea de vrăjitoare?

*

asa şi cu spectacolele … de aici porniră gândurile mele; de ce să”observam” noi că sunt proaste? Suntem noi critici, sau ce? Ce aşteptări să avem?

*

Şi acum pe bune, aşa, de şmecherie şi în general … dacă ne facem că nu vedem că alţii sunt prosti şi promovăm atitudinea asta în jurul nostru, poate scăpam şi noi … neobservaţi, neadmonestaţi … ne-prosti! Nu-i aşa?

Un gând despre „cine-i vinovat?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s