la ADP, cu umilinta si modestie


Cum mi-am asigurat un weekend minunat 🙂

*

*

– aţi văzut cum ne ducem sa plătim, asaaa …, cu umilinţă nu ştiu cum, cu modestie multa,  parca le-am spune: „va rugam frumos, ne faceţi aceasta favoare sa ne luaţi banii, va rooog? Pe bune, mai înţelegeam sa te rogi sa iei bani de la stat, nu sa dai” – chicoteşte femeia în murmurele aprobatoare ale tuturor celor ce se înghesuiau pe holul ridicol de urat al ADP-ului sectorului doi.

Caci da, ne-am adunat acolo cu toţii de la 5 – 6 dimineaţa (unii), sa ţinem loc, sa prindem rând mai în fata – şi toate astea, pentru imensa favoare pe care ne-o fac autorităţile – aceea de a plăti pentru locul de parcare.

– pai da, dar puteai sa n-ai asa ca, sa fii mulţumit ca stai într-un bloc care are locuri de parcare. Ca dacă stăteai mai în centru, sau într-un cartier mai aglomerat, uite asa te învârteai în cerc câte o ora în fiecare seara ca sa parchezi.

– pai mai bine nu-ţi mai cumpărai maşină.

– şi mergeam cu bicicleta la serviciu, nu?

– da.

– cam târziu ne-am gândit la asta. Acu pas ca mai ai pe unde sa treci. Mai avem puţin şi sa ne parcam maşinile în casa direct. N-aţi văzut ca pe unele străzi nu mai ai trotuar pe unde sa calci de atâtea maşini? Ajungi sa mergi pe strada, ca la ţară.

– pai dacă n-au făcut nimic de douăzeci de ani.

– ce faceţi dom’le! Aloooo! Unde intraţi asa? Nu vedeţi ca toţi stam la rând?

– e şi asta prieten d-alu’ şefu – (mai rase un bărbat).

– da, nu l-aţi văzut şi pe ala de dimineaţă? A venit, a dat doua telefoane şi pac, gata, a venit cineva şi l-a băgat înauntru.

*

ma uitam în jur şi nu vedeam măcar o singura persoana căreia sa i se para normala situaţia în care eram. Toţi atingeau pe rând o problema sau alta: clădirea sordida, viata sălbatică, tratamentul umilitor la care suntem supuşi de către cei plătiţi sa ne administreze spatiile sociale, etc. Viata nasoala de capitala. Eram cu toţii de acord ca nu e bine, nu e normal ce se întâmplă.

Si totuşi, n-am simţit niciunde, nici măcar o scânteie de revolta, de dorinţă de întoarcere împotriva acestui curs al lucrurilor.

Mie mi se pare de neînţeles aceasta nesimţire a romanilor.

*

– daaa, da sa vedeţi ce weekend minunat o sa avem după ce o sa plătim locu’ de parcare. O sa ne simţim mai fericiţi şi mai uşuraţi decât dacă ne-am fi cumpărat o garsoniera.

– da imn hahaha mda ha hoho hihi haha – şi totul se scufunda într-un cor de râsete şi chicoteli miştocărite şi zeflemitoare.

Reclame

12 gânduri despre „la ADP, cu umilinta si modestie

 1. Eu cred ca o atitudine cu un oarecare rezultat ar putea porni de la a-mi asuma orice urmare a revoltei mele. Cu sacrificiu!

  Ce as putea face (in cazul ADP 2, daca e cel din spatele Garii de Est cumva – pentru ca, mai nou, locul se poate plati si pe sos Pantelimon zona Socului unde nu e coada -, eu consider ca am avut succes anul trecut ca mi-am luat loc nou :)) ?

  Intri la seful lor si il ameninti ca-l dai la ziar? Cel mult te rezolva pe tine si totul ramane la fel. Faci scandal jucand un teatru? Pierzi locul. Si ce daca! Faci memorii? Parca pierzi prea mult timp si nervi… nu stiu deocamdata….

  Aaaa, apropos.. lol „scriu pe blog”! http://www.happyfish.ro/vrem_alta_romanie/inca_ejprost/

  Pa, paaa

 2. Ceea ce descrii tu mi se pare exemplul cel mai bun de atitudine româneasca păguboasă şi nefericita – exact cea care ne-a adus unde suntem azi.

 3. Si ai nişte exemple contemporane nouă de persoane care îşi pot păstra o atitudine consecventă în-făptuind ceea ce te-ar bucura pe tine?
  (nu-i uşor sa fii mama lui Ştefan cel Sfânt dar mai greu este să fii Ştefan şi să te intorci la război ascultând de mama ta)

 4. In-făptuind se scrie legat 🙂

  Da, în jurul meu sunt multe persoane care au o atitudine total diferita de a ta. De fapt, majoritatea au alta atitudine, probabil asa ne selectam reciproc :).

  Trimiterea la Ştefan cel Mare şi legătura lui cu mama lui, ma depăşeşte.

 5. Am scris voit aşa ca să subliniez că nu ma refer la atitudine ci la a fi în faptă. Înţeleg atitudinea ca ceva care este în afara faptei; la porţile faptei; ea poate genera fapte dar nu obligatoriu.
  Venind Ştefan învins la mama lui, aceasta, mamă fiind, îl retrimite la război; şi el se duce! Nu-i uşor….

 6. Nu vad cum atitudinea ar fi în afara faptei. Atitudinea, modul de a privi lucrurile, gândurile … astea-s sursele tuturor acţiunilor.

  Daca gândeşti ca n-ai sa faci nimic, ca n-ai de ce sa faci nimic, nici n-o sa faci vreodată ceva.

  Ca sa schimbi ceva, în primul rând trebuie sa-ţi schimbi atitudinea (ta, proprie şi personala).

  • Bine. Da. Cred că ne-am înţeles (inclusiv pleonasmul din final). Vorbim de aceleaşi lucruri. Aşa este :))
   Deci ce propui să facem la anu’ când vom plati iarăşi parcarea? lol….

 7. Oamenii care-şi găsesc scuza în comportamentul altora – sau măcar spera sa şi-o găsească – …… în fine, n-are rost sa-ţi mai spun cum îmi par.

  Si apoi duci discuţia înspre un singur exemplu particular, ceea ce ma face sa cred ca n-ai înţeles nimic. Eu am pornit de la un exemplu particular pentru a ajunge la general … la o concluzie generala şi anume: „romanii nu reacţionează oricât i-ai călca în picioare. Poţi sa le oferi cele mai naspa condiţii sociale şi n-o sa se revolte”. Toţi cei care nu reacţionează o fac din aceleaşi motive ca şi tine: le e frica de nu mai pot.

  Eu nu ma las umilita şi călcată în picioare.

  Cei ce se lasă sunt exact cei vinovaţi pentru starea societăţii romaneşti de azi.

 8. Hmmm, hai sa ne oprim aici.
  Macar am inteles ceva din tele-grafia de aici. Ca tu nu te lasi umilita si calcata in picioare; iar eu sunt un fricos.
  Si ca de aici putem generaliza.
  Sau, n-am inteles nimic.
  Se pare ca subiectul pus de tine aici pe mine nu „m-a folosit”.
  Eeeei, poate urmatoarele 🙂

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s