Vocatia dictaturii. Cine conduce turma?


Cine conduce de obicei turma?

Pai, tradiţional vorbind un cioban. Doi ciobani. Trei ciobani dintre care doi se hotărăsc sa-l mazilească pe al treilea şi ala în mod docil şi convenabil se lasă mazilit. Bleah! Sper ca-i adevărat ce-am auzit şi ca au scos Mioriţa din manuale.

Ciobanii au nişte câini ciobăneşti care ii ajuta. Latra, mârâie, aleargă şi într-un mod foarte eficient, strâng la un loc oiţele docile care oricum n-au nicio voinţă proprie.  Si cam asta e tot. Vreo paralela, asemănare, ceva care sa va sugereze lumea în care trăim? Nu? Ia mai încercaţi …

De-a lungul istoriei, turmele omeneşti sunt conduse de aristocraţii, de dinastii, de dreptul divin, de moşieri, nobili, de dictatori. Democraţiile ( + capitalismul) în schimb, sunt destinate popoarelor energice, care vor drepturi egale, şanse egale, un nivel de trai mai ridicat. Celor cărora nu le e frica sa lupte, sa-şi câştige o viata mai buna. Celor care nu vor totul de-a gata. Celor care iau decizii, şi le asuma, îndreaptă ce-au greşit, corectează în permanenta şi merg mai mereu înainte …

Noi, romanii,  nu vrem şanse egale. Nu vrem o viata mai buna. Nu. Noi vrem sa ne diXXXtram, sa băgăm în noi nemăsurat şi sa nu muncim prea mult. Munca-i pentru fraieri.  Nu vrem sa gândim. Gânditul, analizatul şi luarea unor decizii + asumarea lor sunt procese foarte obositoare.

De fapt alegerile noastre – alea care ieste – arata izbitor înspre trecut. Înspre vremea când alţii luau decizii pentru noi.  Tânjim după comunismul călduţ, of, dacă ne-ar da ăştia la toţi câte o cutiuţă de beton în care sa locuim, ce bine ar fi! Nimeni n-ar mai zice nimic. Nimeni n-ar mai vrea nimic … Ultimii douăzeci de ani ne-au sastisit: uau, da’ ce istovitor mai poate fi şi capitalismul asta! Tre’ sa munceşti, sa gândeşti, sa te lupţi pentru drepturile tale, sa te aperi de alţii care vor sa te amăgească, şunteze, submineze! Sa-ţi fure proprietăţile de sub nas! Mai ales partea asta cu lupta pentru drepturile noastre ne oboseşte cel mai rău! Nu era mai bine când partidul lupta pentru noi?

Credeţi ca ne înjurăm pe străzi, din spatele parbrizelor pentru ca suntem stresaţi de capitalism? Si eu cred. Daca de mâine ar începe o dictatura, sa vedeţi cât de repede ne-am linişti … Cat de repede am ajunge la o stare de unitate, de fraternitate … Am avea toţi o scuza pentru viata lamentabila pe care o ducem şi n-ar mai trebui sa facem nimic. Oricum nu facem, dar asa, am fi acoperiţi.

Democraţia romanească seamănă cu o monarhie de tip nou îmbrăcată în haine nepotrivite. Base’ şi ai lui, Crin şi ai lui, Prigoana şi ai lui …. Staţi sa mai crească fetele lu’ Becali, sa vedeţi atunci! Asta-i RO azi, o monarhie de tip nou. Sau cu o dictatura de clan, clanuri … pe care toţi suntem siliţi în permanenta sa-i vedem la TV.

Si ne placeee asaaa … nu mai ridicaţi din umeri! Nu facem nimic sa-i împiedicăm sa se coaguleze în nişte celule bolnăvicioase şi vicioase care ne sug de tot ce mai avem prin vene. Din contra! Ii adulam în masa, ii votam şi ii urmărim în permanenta la TV.

Vi se părea ca Ceauşescu apărea prea mult la Telejurnal pe vremuri? Ca totul era numai despre el?  Pai … când aţi deschis TV-ul ultima oara pe un program de ştiri?

Vrea cineva sa lupte pentru dreptul lui? Pentru şansa lui egala de … de-a orice cu oricine? De a candida la preşedenţie, la locul gol din parlament?

Fiţi sinceri cu voi. Nu cred ca veţi răspunde da.

Măcar dacă am recunoaşte asta, ca nu vrem democraţie, ca nu vrem sa gândim, ca mai ales, mai ales, nu vrem sa ieşim din carapace şi sa luptam, am scăpa de o presiune mentala, sociala imensa şi foarte supărătoare. Daca am face asta am ajunge într-un rol şi într-o poziţie care ni se potriveşte mai bine: aceea a victimei perpetue care nu ştie decât sa se văicărească.

Daca ne văicărim în timpul unei democraţii dă prost. Înseamnă ca suntem nişte neputincioşi, nişte incapabili. Nişte tâmpitei.

Daca ne-am văicări în schimb în timpul unei dictaturi ar da mult mai bine. Toată lumea ne-ar compătimi, n-ar trebui sa mai facem nimic – nah, dizidenţi, ce vrei – am fi ajutaţi de peste tot, ni s-ar ierta toate păcatele.

Pai nu-i mai bine asa?

Reclame

5 gânduri despre „Vocatia dictaturii. Cine conduce turma?

  1. Câtă vreme mâncăm mezeluri de porc afumate, seminţe de floare in timpul liber, jucăm poker sau rummy în familie sau cu prietenii buni când ne adunăm de sărbători sau cu orice altă ocazie, ascultăm manele sau ne uităm la tarafuri că e petrecere, aspirăm ca adevăruri recunoscute conţinutul emisiunilor de ştiri tv (cu inserţii de informaţii bine calculate), neglijăm igiena morală, intelectuală, fizică şi psihică în favoarea lenei (boala porcului), tindem spre aceleaşi obiective in viaţă pe termen scurt şi mediu (că pe termen lung cere un efort mai mare), şi de aici implicit aşteptări şi scopuri limitate la nevoile de bază reducând societatea noastră la performanţele de ‘turmă’.
    Hai să ne scuturăm cu toţii de slăbiciuni, şaorma, buticuri şi speculă, să ne ridicăm de sub cizma manipulărilor şi să ne conectăm la valorile strămoşeşti şi ancestrale, ridicând nivelul societăţii româneşti ca fiinţă colectivă.

  2. Laura, de ce sa scoata Miorita? Ne-a reprezentat si ne va reprezenta vesnic, e cel mai bun subiect pentru stirile de la ora 5, asta cere romanul, asta face rating. Razbunari, invidii, comploturi, asta trebuie sa invete tanarul roman inca din scoala primara, asa va reusi sa supravietuiasca.

  3. Pai parca Mioriţa e o poveste despre acceptarea docila, tâmpă, senina şi … filozofica a morţii; bine după ce-ai dat în mintea copiilor; or ai Alzheimer şi nu ştii ….şi ai ajuns sa te sfătuieşti cu o oaie despre asta …

    Unde ai văzut tu lectia supravieţuirii?

    Mai bun Aliodor ala, I swear!

  4. daca vrei sa supravietuiesti trebuie sa-i dai in cap la vecinul, la asta ma refeream. Ex:faci complot cu vecinul de la II sa-i tai apa la ala de la IV, ca-i mai ortoman si are mertan.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s