Vine popaaa!


Vine popaaaa!

Iată un anunţ care chiar te scoală, definitiv şi irecuperabil … din somnul dulce de la ora 11.00, în zilele tale de sărbătoare, alea de după revelion. Să zicem pe 2 ianuarie.  Nici alarma cea mai alarmă, nici spectrul unei întâlniri foarte importante la ora 9.30, nici privirea plină de reproş şi iritare a şefului care coincide, culmea, fix cu dimineţile în care tu n-ai putut să te trezeşti, nu te mobilizează atât de tare …. Ei bine, venirea popii are darul să te salte automat din pat. Şi o dată ce-ai auzit „chemarea” asta, n-ai nevoie de o oră să te aduni, să te trezeşti. Nici de doi litri de cafea. Ştii ce ai de făcut. Nu te speli pe dinţi, nu te duci înainte la toaletă, nu bei un pahar cu apă. NU. Nu asta e ordinea în aceste dimineţi unice din an. Ai altceva de făcut. Sari din pijamale cu o viteză uluitoare, strângi patul ca-ntr-un film dat pe repede înainte, dintr-o privire măsori întreaga casă şi vezi ce-ar mai putea fi acoperit, băgat sub preş, aranjat înainte de preafericitul eveniment. Exact în acest moment de reflecţie, cineva din familie, icneşte disperat dintr-un morman de haine: „hai mai repede, că e la vecini!”.  Te învârţi ca un titirez, arunci tot ce se poate arunca în debara, vasele murdare de la cheful de aseară le bagi în cămară, în timp ce vocea guturală se apropie implacabil şi de neoprit ….

„În Iooordaan botezându-te ….”

Îţi compui o mină preacinstită, sprijini uşa de la debara care stă să plesnească de preaplin şi aştepţi spăşit, venirea … venirea.

„În Iordan botezându-te tu Doooaaamne …”

Altceva nu mai auzi pentru că sub nas ţi-a apărut un crucifix metalic, pe care te grăbeşti plin de entuziasm să-l săruţi printre cruci încâlcite pe care ţi le faci pe piept. Cotoiul miaună speriat de atâta zarvă, căţelul începe să mârâie. Când dai să deschizi ochii, după secunda ta de evlavie din anul ăsta, un strop de apă sfinţită te nimereşte fix între gene. Vrei să te ştergi şi tocmai atunci remarci o jumate de sutien negru, cu dantelă roşie de mătase, atârnând mega obraznic de spătarul unui scaun … Cum dra … Doamne iartă-mă, ptiu necuratu’ … tocmai acum? cum a ajuns ăla acolo?

„În Iordan botezându-te tu Doooaaamne …”

Preotul se foieşte demn şi clar prin casă, tu nu ştii dacă să te ţii după el sau nu. Deodată îţi dai seama că nu el e ăla pe care l-ai văzut la biserică, ultima dată când ai fost. Dar când ai fost ultima dată? Acum câtă vreme? Să fie mai mult de-un an? S-or fi schimbat şi ei. Acum o fi altu’? Sau …  Îndoiala deja îţi dă ghes, deşi ai vrea să-ţi scoţi gândurile astea din cap măcar pentru 3 secunde, măcar acum când casa ta e binecuvântată.

Cântarea s-a oprit, la fel şi preotul care întinde mâna spre căţel.

„Muşcă dacă îl mângâi?” – întreabă blând, cu vocea aia bisericoasă.

Imaginea undei drame pre-apocaliptice îţi trece prin minte, tragi căţelul din fata popii în timp ce încerci să-i acoperi mârâitul cu vocea ta mieroasa …

„Nuuu, e foooarte cuminte. Doar că îi e frică de străini!”

Popa nu pricepe aluzia şi vrea sa facă în continuare PR cu membrii mai mici ai familiei. Sau poate chiar îi plac animalele? Of, gândurile astea necurate. Nu scapi de ele nicicum. Mintea asta ironică şi cinică de orăşan tăbăcit şi învăţat la rele! Poate omului chiar îi plac pisicile şi câinii. Dar mâna lui întinsă şi mirosul sfinţit nu-l conving pe câinele tău, mai nedus la biserică decât tine.  În fine, după încă vreo două fraze banale, după ce ai rupt o fărâmiţă din busuiocul magic şi i-ai strecurat câteva sute în buzunar, în timp ce el se străduia să nu te incomodeze şi să nu te vadă, acţiunea se încheie cu rezultate pozitive.

„Calendar bisericesc aveţi?”
„Avem.”
„Şi pentru pentru birou?”
„Şi …”

Preotul iese, tu respiri uşurat. Uşa de la debara se deschide şi vezi – aproape la ralanti – cum o grămadă de boarfe se împrăştie încet dar sigur pe gresia nemăturată.

În casă miroase frumos şi curat a busuioc.

Anunțuri

5 gânduri despre „Vine popaaa!

  1. Era şi plictisitor asa zău, sa zic mereu de alea sfinte.

    Imi trebuie ceva cu îmbuibare, cu iz de manele acu’ …

    Da las’ sa vezi ca in timp o sa-mi iasă 🙂

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s