dupa 20 de ani … no.2


„Copiii noştri vor avea de ce sa plângă. Noi am râs destul.”*

Caragiale

„Ia uitaţi-vă, uitaţi-vă cum le patinează … moaaamă cum fac cu maşinile alea. Ha, a început diCStracţia!”- făcea deunăzi un nene la TV, la început mai serios aşa, că doar apărea la TV şi ştia ca de fapt ar fi trebuit să-i urecheze măcar verbal pe ăia de făceau pe cascadorii fix pe Magheru, adică pe Uliţa Mare, apoi aproape invidios că în loc să fie şi el acolo, în miezul distracţiei, e aici cu cameramanu’ ăsta obosit şi fătuca anorexică.

Nu am văzut nimic altceva în aceasta ţară – în ultimii 20 de ani – decât o dispoziţie maladiva şi obsesivă înspre râs. Distracţia, zeflemeaua, miştocăreala, gluma, ironia, gargara, hlizeala este tot ceea ce ne dorim. Toate laolaltă şi dacă se poate la un şpriţ. Nu contează nimic altceva. Dacă exista ceva care ne-ar putea stârni gâlgâituri, hăhăituri homerice, râsete deşucheate, atunci … totul ar fi bine. Am găsit nişte proşti de care să râdem? Totul e perfect. Prin gaura asta a umorului îndoielnic, scapă toate frustrările noastre zilnice. Dă-o-ncolo de viaţă, de calitate a vieţii, de-le încolo pe toate. Dacă putem să ne diXXtram noi, „să ne râdem” atunci suntem mulţumiţi. Ce lăsăm în urma? O sa vadă ei, copii noştri. Doar trebuie şi ei sa se aibe cu ce se ocupa.

*

…….. în anul 1907, de la Berlin, Caragiale avertiza într-un strigat parca al deznădejdii şi previziunii sumbre care nu mai putea avea nimic comun cu rasul: „Începem o alta istorie mai puţin vesela decât cea de pana ieri: rasul şi gluma nu ne vor mai putea sluji de mângâiere ca altădată fata cu cele ce se vor petrece în lumea românească. Copiii noştri vor avea poate de ce sa plângă noi am ras destul.”

Fragment din scrisoarea trimisa lui Petru Th. Missir.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s