Tradatori, informatori


Cred ca de 20 de ani am auzit cu toţii foarte multe despre trădători şi informatori. De aia care şi-au turnat aproapele la securitate, de multe ori pentru recompense meschine. Am înţeles din povestiri, documentare, cărţi, articole şi filme ca erau multi, foarte multi, iar ultimii ani ne-au adus surprize atât de neplăcute … oameni cu o imagine publica extraordinara, s-au dovedit a fi fost, cel puţin o data în viata nişte scârbavnici informatori de rând.

Remember ….Balaceanu-Stolnici?

Eu ma întreb cu seriozitate, cum de s-a putut întâmpla asa ceva?

*

Răspunsul n-a venit asa greu. Din păcate. V-aţi pus întrebarea vreodată cum de la serviciu şefu’ ştie totul? Toate bârfele, toate mişcările, şi mai ales, dacă aţi comentat ceva negativ despre firma, despre el ori despre apropiaţii lui. Aveţi cumva un informator printre voi? E cineva care poate va invidiază, ori poate vrea sa avanseze şi nu ştie altcumva cum? Ori poate e cineva care asa ştie şi înţelege sa se comporte? Ati întâlnit vreun sifonar?

Eu da. Si asta mi-a răspuns şi la întrebarea: de unde au putut apărea atâţia trădători şi informatori pe vremea comuniştilor. Dintre noi. Cei ce azi picura cuvinte dulci în urechea şefului au în ei germenele trădătorului de mai demult. Si acum ca şi atunci, cei mai multi o fac pentru aproape nimic; pentru o privire mai blândă, un zâmbet şi o impresie de importanta. Alţii mai primesc câte ceva în schimb, putini chiar se realizează.

Informatorii n-au dispărut o data cu căderea comunismului ci doar … au evoluat.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s