Balcik


So … una din excursiile din copilărie din care nu-mi aduc aminte mare lucru e cea de la Balcik. Bine, e posibil sa fi fost într-un fel de tur al litoralului bulgăresc și amintirile de la Nisipurile de Aur sa se suprapună peste parfumul de trandafiri, salata de castraveți cu coaja și viata ( et opera …) reginei Maria.

Balcik-ul azi e un oraș cu parfum comunist, salvat de farmecul dat de peisaj și atmosfera dezintegrata a clădirilor lăsate în paragina. E bineînțeles invadat și sufocat de prăvălii pline de ieftinaturi și nimicuri, aceleași ca și cele din București sau orice alt oraș de la noi.  Termopanele albe și foarte vizibile amenință serios arhitectura; la fel și vilele noi, construite chiar în coasta fostului domeniu regal … wow, parca și vad anunțul în ziar:  „apartamente de vânzare chiar lângă castel!!” … Un imens siloz obturează o buna bucata din coasta pentru simplul motiv ca e amplasat fix pe mal. E nefolosit în prezent si arata ca un decor dintr-un film ce se petrece într-un timp post WW3. Domeniul reginei Maria (castelul de la Balcik) e în schimb bine întreținut. Am văzut și romani prin oraș, nu foarte mulți dar și alte naționalități … Bulgarii mi s-au părut amabili, unii chiar simpatici, au învățat o fraza pe de rost și ți-o repeta zâmbind după care adaugă: „magnetofon”.

Daca tot te-ai dus la mare; mai ales daca stai in Vama sau la 2 Mai sa stii ca Balcik-ul merita o dimineata din viata ta 🙂

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s